Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

“Κανείς ελεύθερος πλην του Διός” (του Θωμά Λιοσάτου)

Ένα υπέροχο καλοκαιρινό βράδυ λίγες μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου πέτυχα στο κανάλι της Βουλής μια ιστορική παράσταση. 

 

” Προμηθέας Δεσμώτης ” σε μουσική Μ.Θεοδωράκη και ενορχήστρωση Λ.Καρυτινού  με πρωταγωνιστή το Ν.Τσακίρογλου . Είχα τη τύχη να είμαι ένας από τους 2000 Γρεβενιώτες που την παρακολούθησαν ζωντανά στο θέατρο Καστράκι πριν περίπου 2 δεκαετίες . Οι συνειρμοί που έκανα βλέποντας την ξανά ήταν αναπόφευκτοι .

Το ελληνικό αρχαίο δράμα πραγματεύεται κυρίως τη σχέση του παλιού με το νέο και τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις εξουσίας . 

Στη θέση του Προμηθέα έβαλα τον Έλληνα πρωθυπουργό και σ’αυτή του μαντατοφόρου Θεού Ερμή τον Ν.Τούσκ . 

 ” Κανείς ελεύθερος πλην του Διός ” μεταφέρει ο Ερμής στον Προμηθέα λίγο πριν το τέλος , προτρέποντας τον να σκύψει το κεφάλι στην Εξουσία του Δία . Φυσικά αυτός δεν υποκύπτει κι έρχεται τελικά όπως πάντα η κάθαρση . Ο Προμηθέας όμως είχε προλάβει να κλέψει απ’τους Θεούς τη φωτιά και να τη δώσει στους ανθρώπους ώστε να πετύχουν πρόοδο και ευημερία . Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε προλάβει να βοηθήσει όσο θα ήθελε τους συνανθρώπους του και δεν είχε ούτε καν μαζί τριγύρω του τις Ωκεανίδες . 

Καμιά φορά τα πράγματα είναι τόσο απλά και αναλύοντας τα με σύνθετους όρους χάνουμε την ουσία τους . Αυτό που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες είναι το εξής απλό :

Κάποια στιγμή ( πολύ αργά ) οι Έλληνες αποφάσισαν να σηκώσουν κεφάλι στη τυραννία της κεντρικής εξουσίας , αλλά αυτή ήτανε από καιρό έτοιμη . Είχε στήσει ξόβεργες και περίμενε . Το Ευρωπαικό Λαικό ( δεξιό ) κόμμα , αφού είχε ξεμπερδέψει από χρόνια τώρα με τους Σοσιαλδημοκράτες , δε θα άφηνε έτσι εύκολα μια αριστερή κυβέρνηση να πετύχει , μεταδίδοντας έτσι την

« αρρώστια » και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη . Έστησε την παγίδα , σε συνεργασία όπως πάντα με τους εσωτερικούς ρουφιάνους και εμείς πήγαμε και πέσαμε μέσα . Και η ιστορία επαναλαμβάνεται . Χτυπήσαμε τη γροθιά στο μαχαίρι και για άλλη μια φορά πληγωθήκαμε . Μόνο που αυτή η πληγή είναι πολύ βαθιά γιατί μοιάζει αμετάκλητη . Είναι σαν να χάθηκε κάθε ελπίδα πραγματικής αλλαγής και τότε είναι που πεθαίνεις πραγματικά . Όταν δεν έχεις να περιμένεις πια τίποτα . Το διακύβευμα λοιπόν της κάλπης της 20ής Σεπτεμβρίου δεν είναι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν , γιατί αυτές είναι ήδη συμφωνημένες και υπογεγραμμένες . Το θέμα είναι ποιός θα τις διαχειριστεί καλύτερα , όχι ποιός θα τις αλλάξει . Κι εδώ είναι που πραγματικά ηττηθήκαμε ως κοινωνία . Ισοπεδώθηκε το πολιτικό μας σύστημα . Και τώρα τι ψηφίζουμε ? 

Σίγουρα ΟΧΙ αυτούς που εδώ και χρόνια συμμαχούν με τις ξένες δυνάμεις και κατακλέβουν το τόπο μας .

Σίγουρα ΟΧΙ αυτούς που επί δεκαετίες δημιούργησαν συστηματικά τα τεράστια κρατικά ελλείμματα και τώρα κόπτονται για το λογαριασμό που άφησε η τελευταία κυβέρνηση . 

Σίγουρα ΟΧΙ αυτούς που βάζουν πάνω απ’τους ανθρώπους τους αριθμούς .

Και σίγουρα ΟΧΙ την ελίτ της Νέας Δημοκρατίας που από ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα , μετατράπηκε σε τροφό του ναζιστικού φιδιού . 

Ψήφος δια της επαγωγής όμως δε γίνεται . Η ψήφος πρέπει να είναι θέση . Και η θέση μου είναι ότι όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση μπορεί να τη διαχειριστεί καλύτερα μόνο αυτός που μέσα σε αποπνιχτική πίεση από παντού , ψήφισε  δομικές αλλαγές , όπως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που έδωσε λύση στο πρόβλημα χιλιάδων παιδιών στη χώρα μας . Αυτός που έδωσε ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με τις 100 δόσεις . Που άδειασε τις φυλακές που γέμισαν οι προηγούμενοι με οφειλέτες των 5.000 ευρώ . Αυτή την ανθρωπιστική κρίση που ζούμε μπορεί να τη διαχειριστεί μόνο η αριστερά  της τόλμης και όχι η γραφική αριστερά της καταγγελίας . Και φυσικά αυτή τη κρίση ΣΙΓΟΥΡΑ δε μπορεί να την αντιμετωπίσει αυτός που την προκάλεσε : H νεοφασιστική Νέα Δημοκρατία του 2000 και το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ του ’90 . 

 

Υ.Γ. 1 . Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε ΝΑΙ σε όλα τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας τους τελευταίους μήνες . Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ευρωπαικών χωρών όμως δεν έχουν καμία αρμοδιότητα απόφασης . Το όργανο που αποφασίζει για τα πάντα στη σύγχρονη αντιδημοκρατική , καπιταλιστική Ευρώπη , είναι το eurogroup , που απαρτίζεται από υπουργούς οικονομικών που συνήθως δεν είναι εκλεγμένοι απ’τους λαούς . Σ΄αυτή την Ευρώπη απαιτεί να μείνουμε το 80% των Ελλήνων . ‘Η θα την αλλάξουμε λοιπόν , ή θα πεθάνουμε .

 

Υ.Γ. 2 . Έχουμε να δούμε αρχαίο δράμα στα Γρεβενά , από τότε που έφυγε για την Αθήνα ο αύμνιστος και Ύψιστος Λιοσάτος . Και Έλληνας που χάνει την επαφή του με την αρχαία δραματουργία , είναι μισός Έλληνας . Και μπορεί εύκολα να καταντήσει Μισάνθρωπος …

 

Λιοσάτος Δ. Θωμάς 

Έφορος του βόλλευ του Αστέρα Γρεβενών  

Εθελοντής του δήμου Περάματος

 

Μάγειρας