συμπλευση

Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

vandal

«Τα Βιβλία διανυκτερεύουν και μας κρατούν συντροφιά… με λόγο, μουσική και τραγούδια» VIDEO

Το «δρολάπι» που ενέσκηψε, στις 9:30 το βράδυ δεν μπόρεσε να κάμψει την ευχάριστη διάθεση των φίλων της Βιβλιοθήκης στην γεμάτη μυστήριο εκδήλωση :
« Τα Βιβλία διανυχτερεύουν και μας κρατούν συντροφιά…
με λόγο, μουσική και τραγούδια»

Την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019, στις 9:00 το βράδυ, για δωδέκατη χρόνια φέτος, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών διοργάνωσε την επιμορφωτική, ψυχαγωγική εκδήλωση: « Τα Βιβλία διανυχτερεύουν και μας κρατούν συντροφιά…
με λόγο, μουσική και τραγούδια».
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος πλήθος καλλιτεχνών:
Η Φωτεινή Γκιουλέκα με τη Χορωδία της, ο τροβαδούρος με την μελίρρυτη φωνή του, Τάκης Δρουδάκης, ο δάσκαλος του μπουζουκιού, Σταύρος Μήτσαλος, ο κιθαρωδός και ερμηνευτής, Γιάννης Μπουμπούκας, η γλυκοκέλαηδη ερμηνεύτρια Ευαγγελία Μήτσαλου, ο υψίφωνος ερμηνευτής, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο αισθαντικός ερμηνευτής, Γιώργος Βλαχόπουλος, ο βιρτουόζος του μπουζουκιού, Θωμάς Σβώλος, ο κιθαρίστας, Τέλης Αντωνίου και στα κρουστά, ο Δημήτρης Γκαμπράνης.
Το «δρολάπι» που ενέσκηψε, στις 9:30 το βράδυ δεν μπόρεσε να κάμψει την ευχάριστη διάθεση των φίλων της Βιβλιοθήκης στην γεμάτη μυστήριο εκδήλωση, απλά μας υποχρέωσε να μεταβούμε στο Φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού…
Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης άνοιξε την αυλαία και με μικρά συνοδευτικά κείμενα, ενδιάμεσα, στα τραγούδια έκανε μια μικρή, ιστορική προσέγγιση πατριδογνωσίας μέσα από το έντεχνο λαϊκό τραγούδι.
«Τα βιβλία διανυχτερεύουν και μας κρατούν συντροφιά» μόνο στα Γρεβενά!..
Η αποψινή νύχτα, είναι μια νύχτα γεμάτη μαγεία, γεμάτη από εκπλήξεις και μυστήριο… Θα θέλαμε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και τον ψυχισμό σας, όσο θα κρατήσει η εκδήλωση, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, για να συνευρεθείτε με τις εξαϋλωμένες παρουσίες της δημιουργικής γνώσης!… Για να ψυχαγωγηθείτε, όπως πάντα οι Έλληνες, με τα συμπόσια , τις γιορταστικές τελετές και τα πανηγύρια!….
Τούτη τη Νύχτα, βγαίνουν οι δρυΐδες από τα βιβλία των παιδικών παραμυθιών, οι εικαστικοί από τις προθήκες των καλών τεχνών, οι φιλόσοφοι από τις σοβαρές δερματόδετες εκδόσεις, οι ποιητές από τις ποιητικές συλλογές, οι στιχουργοί από τα σταντ των αναμνήσεων, οι μουσουργοί από την προθήκη των αναπολήσεων και των ρεμβασμών και γίνονται «συνδαιτυμόνες» και ομοτράπεζοι μας!…
Συνδαιτυμόνες και ομοτράπεζοι, σε μια αέναη, πολιτιστική αναδημιουργία με συνδετικό κρίκο, εδώ και 4.000 χρόνια, τη γλώσσα , τη γλώσσα των μουσών και της ποίησης, τη γλώσσα των εννοιών της σκέψης και της νόησης….
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου… θα μας πει στο «Άξιον εστί» ο Οδυσσέας Ελύτης
Πατρίδα, αυτή η παρεξηγημένη λέξη, από πολλούς, στην εποχή μας, είναι μια λέξη με μεγάλες φορτίσεις. Είναι μια λέξη που δεν αποτυπώνει απλά κάποιο αντικείμενο, αλλά, η λέξη που κρύβει απίστευτα τεράστια εννοιολογική σημασία.
Πατρίδα είναι οι παιδικές μας αναμνήσεις, αλλά ταυτόχρονα είναι και τα τεράστια ιστορικά φορτία που μας μεγάλωσαν μέσα από τις αφηγήσεις των προγόνων μας! Είναι η πατρότητα των γνώσεων μας, που μας διαμόρφωσαν τη σκέψη και μας έδωσαν πολιτισμό και ταυτότητα!…
Συνδαιτυμόνες, στο μουσικό μας αφιέρωμα, με το πρώτο μας τραγούδι γίνονται η Μακεδονία του παλιού καιρού, ο Μεγαλέξανδρος και η μάνα του η Ολυμπιάδα, όπως και ο μισεμός, που απ’ τα χρόνια τα παλιά ερημώνει τον Τόπο. Πόσο επίκαιρο αλήθεια είναι αυτό το τραγούδι!…. Στην άλλη γωνιά του τραπεζιού κάθονται: ο στιχουργός Πάνος Θεοδωρίδης, ο μουσικός Μαρκόπουλος Γιάννης και ο ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας.
Στην παρέα προστίθενται ο Νικηφόρος Φωκάς, ο Διγενής Ακρίτας και ο γιός της Άννας της Κομνηνής, που μπαίνουν αμέσως στο χορό με το σουραύλι και το ζουρνά Είναι τα χρόνια, που ο Ελληνικός Πολιτισμός κυριαρχεί και μετατρέπει, με τα αστείρευτα νάματα του που αναβλύζουν από μια μικρή φλούδα γης την ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε Ελληνική. Τα νάματα, συνεχίζουν να αρδεύουν τον Τόπο και στα χρόνια της μεγάλης δοκιμασίας του Έθνους, με την επικράτηση των Οθωμανών, όπου τον τσάμικο σέρνει ο Νικηταράς με τους ήχους του ταμπουρά που συνθέτει με τον αέρα της Λευτεριάς.. Και στην άλλη γωνιά του τραπεζιού κάθονται ο στιχουργός Νίκος Γκάτσος, ο μουσικός Μάνος Χατζηδάκης και ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς.
Και στην παρέα κατεβαίνει ο μεγαλοπρεπής, ο καπετάνιος της Λευτεριάς, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Και στην άλλη πλευρά γίνονται ομοτράπεζοι: η Σώτια Τσώτου, με τους όμορφους στίχους της και ο μουσικός Σταύρος ο Κουγιουμτζής, καταθέτοντας την μουσική τους δημιουργία, με την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα «Νάτανε το ‘21».
Και ο ανυπόταχτος πολιτισμός συνεχίζει να αναπαράγεται και στις πατρίδες του αλύτρωτου Ελληνισμού! Έκφρασή του το ανυπόταχτο Αϊβαλή, όπου δεν υπήρχαν προσκυνημένοι και δεν πλησίαζε κακό- επίβουλος Τούρκος… Και στην παρέα των δημιουργών προστίθενται ο στιχουργός Πυθαγόρας, ο μουσικός Απόστολος Καλδάρας και η αηδόνολαλη Χαρούλα Αλεξίου.
Αβάσταχτος ο πόνος των Ελλήνων. Η τρισχιλιόχρονη Σμύρνη του Ελληνικού πολιτισμού καίγεται, καταστρέφεται και ξεριζώνεται ο Ελληνισμός θα μας μοιρολογήσουν ο Πυθαγόρας, ο Καλδάρας και ο Νταλάρας.
Πολιτισμικό γνώρισμα του Ελληνισμού είναι η ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Γνώρισμα που συνέχεται με την ταυτότητα τους. Αυτό διαπραγματεύεται το επόμενο τραγούδι των Πυθαγόρα, Καλδάρα και Νταλάρα. «Μες του Βοσπόρου τα στενά».
Και στο τραπέζι προσέρχονται, ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο τραγουδιστής της Ρωμιοσύνης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης που ερμηνεύοντας τα αισθήματα του λαού μας απευθύνουν μια στεντόρεια έκκληση στον Ήλιο τον νοητό της Δικαιοσύνης να μην λησμονήσουν την πατρίδα μας!..
Κομψός, με μια κιθάρα στον ώμο, προσέρχεται, ο καταγγελτικός τροβαδούρος της κοινωνικής αναλγησίας και της μονόχνοτης κοινωνίας του ιδιωτικού κέρδους, Κώστας Χατζής. Οι λοιποί συνδαιτυμόνες του παραχωρούν μια θέση ανάμεσά τους.
Και το τραπέζι διευρύνεται για να χωρέσει τους μεγάλους τροβαδούρους του έρωτα και της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων που ζούσαν στις φτωχογειτονιές του αστικού περιθωρίου, που έχουν μια ιδιαίτερη μουσικότητα και αυθεντικότητα και πάνω τους δημιουργήθηκε το σύγχρονο Έντεχνο Λαϊκό Τραγούδι. Ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Ανέστης Δελιάς, ο Γιώργος Μπάτης, ο Σταύρος Παγιουμτζής και ουκ έστιν αριθμός….
Από το τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει οι μεγάλοι μουσικοσυνθέτες Γιάννης Μαρκόπουλος και Σταύρος Ξαρχάκος όπως και ο βάρδος του Λαϊκού μας τραγουδιού Δημήτρης Μητροπάνος.
Ζήσαμε ξεχωριστές στιγμές!… Στιγμές που ενθυλακώνονται στην ακριβή κυψελίδα των ευχάριστων αναμνήσεων!….
Ζαγκανίκας Σίμος

Δείτε ακόμα