«Άφιλη πόλη»; Όχι, για πολύ ακόμα, βέβαια!
ΓΡΕΒΕΝΑ : Ο Δήμος, Η πόλη, χωρίς μία αδελφή πόλη !
Η αδελφοποίηση πόλεων είναι ένας Ευρωπαϊκός θεσμός
που είναι χρήσιμος για τον Δήμο μας και μπορεί να κινήσει την Οικονομία του!
Γράφει ο Αλέξανδρος ΤΖΙΟΛΑΣ
Η Αδελφοποίηση πόλεων είναι μια ευρύτατα διαδιδομένη διαδικασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη, που συμβάλλει καθοριστικά στην εξωστρέφεια και στην αλληλεπίδραση, οικονομική & αναπτυξιακή, μεταξύ των Δήμων και των περιοχών, που αναπτύσσουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Εκατοντάδες συμπολίτες, οι περισσότεροι νέοι, έχουν ήδη συμμετάσχει σ’ ανταλλαγές, ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται για τις πόλεις που γίνονται «Φίλες» είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικές με την πάροδο του χρόνου.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται είναι η διάδοση πολιτισμικών και ιστορικών στοιχείων, η ενίσχυση του εμπορίου και του τουρισμού, η γνωριμία με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσα από τις ανταλλαγές ή μέσα από ετήσιους θεσμούς που καθιερώνονται :
– ιστορικο-πολιτιστικού χαρακτήρα,
– οικονομικού περιεχομένου (για τα προϊόντα, το εμπόριο, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, διοργάνωση/συμμετοχή τοπικών και διεθνών εκθέσεων/εκδηλώσεων),
– με την υποβολή κοινών προτάσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που δεν ‘‘τρέχουν’’ σε εθνικό επίπεδο),
– με την ανταλλαγή ομάδων νέων ή πολιτών,
– αλλά και με σκοπό την μεταφορά τεχνογνωσίας :
ü στην παραγωγική οικονομία,
ü στην εκπαίδευση,
ü στην διοίκηση της πόλης,
ü στην εξυπηρέτηση των πολιτών,
ü στην λήψη μέτρων καινοτομίας,
ü στην επίλυση τοπικών προβλημάτων (όπως π.χ. τι κάνει μία πόλη στην Αυστρία η οποία δέχεται μεγάλη ποσότητα χιονιού! Σας θυμίζει κάτι αυτό; Δεν κλείνονται βέβαια όλοι στα σπίτια τους).
– Πως λύνουν οι ευρωπαϊκές πόλεις τα προβλήματά τους και τι έχουμε να δείξουμε εμείς στους πολίτες τους (αυτά είναι θέματα που επιλέγονται και τίθενται εκ των προτέρων, ως στόχευση, ανάλογα με την περίπτωση εκάστου Δήμου που επιλέγεται).
Ετσι, οι ανταλλαγές αυτές διαφόρων κατηγοριών πολιτών ή διοικούντων ή ιδρυμάτων ή οργανισμών κλπ των Δήμων, οδηγούν στη δημιουργία του θετικού κλίματος μεταξύ των πόλεων του δικτύου, θέτουν εν τέλει τις βάσεις για την εξωστρέφεια και για την αλλαγή μιάς πόλης με Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά :
στη Διοίκηση, στις υποδομές, στην κυκλοφορία, στο πράσινο, στα σκουπίδια, στο περιβάλλον, στην ενέργεια, στην φιλικότητα του επισκέπτη, στην εξωστρέφεια, στην αγάπη για το καινούργιο και το σύγχρονο, στην διαφάνεια, στην χρηστή διοίκηση, στην επιλογή της αξιοκρατίας και όχι της ευνοιοκρατίας, στην γνωριμία άλλων πολιτισμών & κοινωνιών, στην ισότητα και στην ίση πρόσβαση σε όλα τα αγαθά που παρέχει η Δήμος και ο τόπος διαμονής σου.
Γιατί λοιπόν οι άλλες πόλεις κινούνται δυναμικά
με στοχευμένες πρωτοβουλίες
και εμείς μένουμε κλεισμένοι στον εαυτό μας;
Τι κερδίζουμε όταν είμαστε μία «Άφιλη Πόλη»;
Η ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (σε επίπεδο Δήμου*) που δεν την συνέχισε κανείς :
Η πρώτη και μοναδική πρωτοβουλία που είχε ληφθεί σε τέτοιο επίπεδο ήταν επί Δημαρχίας Δημ. Σιόβα όταν πρότεινε την αδελφοποίηση με την πόλη Μπράτονατς της Σερβίας. Είχε μάλιστα ληφθεί τότε η μεγάλη πρωτοβουλία αποστολής βοήθειας στη σερβική πόλης λόγω του πολέμου (Ήταν το έτος 1993. Η λεζάντα της φωτογραφίας μας μεταφέρει σε εκείνα το χρόνια. Η δημοτική ηγεσία της πόλης μετέβη η ίδια στο Μπράτονατς! –από την εκδ. ΟΡΟΣΗΜΑ, 2006-).
Η συνέχεια από την Δημοτική αρχή, τότε, ήταν να φιλοξενηθούν στην πόλη : 17 παιδιά του Μπράτονατς στην Κατασκήνωση του Ζιάκα (λειτουργούσε τότε με ευθύνη του κ. Σάκκου ) και άλλα 33 παιδιά, τα οποία ήλθαν στην πόλη και φιλοξενήθηκαν σε Γρεβενιώτικες οικογένειες. Μάλιστα η προσφορά σπιτιών από Γρεβενιώτικες οικογένειες ήταν από 150 δικές μας οικογένειες για 33 παιδιά! Η εμπειρία της πόλης αλλά και όσων οικογενειών φιλοξένησαν από ένα-δύο παιδιά ήταν ανεπανάληπτη. Βέβαια η Νομαρχία Γρεβενών τότε δεν ενέκρινε το αίτημα της αδελφοποίησης λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Έκτοτε, το ‘‘απόλυτο τίποτα’’!
Γιατί όμως, σε επόμενη φάση, αυτή η πρωτοβουλία δεν συνεχίσθηκε,
ενώ οι εντυπώσεις και ο απολογισμός ήταν θετικότατος
για την κοινωνία και τους νέους της πόλης?
Τι κάνουν άλλοι Δήμοι στην υπόλοιπη Ελλάδα (τυχαία παραδείγματα) :
- Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ενεργοποιήσει τον θεσμό των αδελφοποιήσεων, επιδιώκοντας ουσιαστική συνεργασία με άλλους Δήμους. Η συνάντηση με άλλους λαούς, η ανάπτυξη πραγματικών και ειλικρινών σχέσεων, εξαρτώνται από τη διάθεση και την προεργασία που γίνεται με κάθε πόλη, μας λέει ο Δήμαρχος Τρικάλων σε εκδήλωση που έγινε πέρυσι με ανάλογο θέμα και είχα παραβρεθεί.Ο Δήμος Τρικάλων, λοιπόν, έχει αδελφοποιηθεί με τις πόλεις : Amberg Γερμανίας, Talence Γαλλίας, Castrop–Rauxel Γερμανίας, Πιάτιγκορσκ (Пятигорск) Ρωσία, Βράνιε (Vranje) Σερβίας, Τιουσόν (Tuscon) Η.Π.Α., Μπρασόβ (Brasov) Ρουμανία και συνεχίζει! Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα των κινήσεων αυτών για την πόλη.
- Ο Δήμος Πρέβεζας (με πληθυσμό 31.700 κατ.) έχει πρωτοπορήσει στην αδελφοποίηση από πιο παλιά : με την Σπίσκα Νόβα Βες της Σλοβακίας το 1986, το Κalmar της Σουηδίας το 1987, τελευταία με την Οπάβα της Τσεχίας, ενώ υποψήφια για αδελφοποίηση είναι η πόλη του Βλαντιμίρ της Ρωσίας. Στα πλαίσια των διεθνών αυτών δραστηριοτήτων του συνεργάστηκε και με την Βαλκανική Περιβαλλοντική Ένωση (Β.Ε.Ν.Α.), έχοντας ήδη στο ενεργητικό του δύο διεθνή συνέδρια: Το ένα με θέμα ‘‘Περιβαλλοντική Διαχείριση και Αειφόρος Ανάπτυξη στα Βαλκάνια’’! Ενώ έχει συνάψει σχέσεις με παραθαλάσιους Δήμους της Αδριατικής (γιατί άραγε;)
- Αδελφοποιημένος με την πόλη Σαν Χε (30 χλμ από το Πεκίνο) της επαρχίας Χεμπέι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι πλέον και ο Δήμος Λαυρεωτικής της Αττικής (με 25.000 κατ.).
- Ο Δήμος της Νάουσας, με πληθυσμό 32.000 κατοίκους, συμμετέχει σε ευρύτερο δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων αφού έχει κινήσει πρωτοποριακά τον θεσμό με αποτέλεσμα να λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το βραβείο ‘‘Τα Χρυσά Αστέρια των Αδελφοποιήσεων’’! Τα οικονομικά αποτελέσματα εξ αιτίας αυτού του λόγου είναι γνωστά και γίνονται ολοφάνερα από τις αλλεπάλληλες δραστηριότητες σε αυτό το θεσμό από τους Δημότες της πόλης. Πρόσφατα έγινε υλοποίηση προγράμματος ανταλλαγής νέων με θέμα: “Ισότητα των φύλων-στερεότυπα και διακρίσεις” στη Νάουσα, με χρηματοδότηση της Γ.Γ.Ν.Γ. και του Ινστιτούτου Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συμμετοχή από 4 Ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν χρειάζονται νομίζω σχόλια.
- Στοχευμένα ξεκίνησε ο ‘‘πεδινός’’ Δήμος Φαρσάλων (18.500 κατ.) με το Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο για τους δικούς του λόγους (δεν χρειάζεται να τους αναπτύξουμε). Ως αρχικό θεματικό πυρήνα των συζητήσεων επαφής έθεσε την ιστορικότητα της νήσου Λευκή (Φιλονήσι στην Ουκρανική γλώσσα) στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη στον Εύξεινο Πόντο και τη μυθολογική της σύνδεση με τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα! Το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων αποφάσισε να εγκρίνει την αδελφοποίηση των Δήμου Φαρσάλων με τον Δήμο Κίλιας της Ουκρανίας. Και όχι μόνο. Οι διοικούντες του Δήμου σε σχετικό απολογισμό αναφέρονται για θετική επίδραση του εμπορίου μετά από αυτό.