Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Η λίμνη του Αγίου Γεωργίου Γρεβενών (του δασκάλου Ηλία Κ. Γάγαλη)

Η ιδέα και η υλοποίησή της ξεκινούν από το 1993 από την Υ. Ε. Β. Γρεβενών  όταν αρχικά υποδείχθηκε η κατασκευή φράγματος στη συμβολή των λάκκων «Κεραμίδα» και «Μύλοι. Η τότε Νομαρχία Γρεβενών διέθεσε πίστωση για να γίνουν οι εργασίες αποχωμάτωσης και κατασκευής του γεωφράγματος.

Δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε το 1996 επί προέδρου Μιχάλη Καραγιάννη για να καλύψει τις ανάγκες για άρδευση μιας έκτασης 5000-7000 στρεμμάτων από τα 16.000 καλλιεργήσιμα κτήματα της τότε κοινότητας Αγίου Γεωργίου Γρεβενών.Ανήκει στην κατηγορία των γεωφραγμάτων και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση γεώφραγμα της Δυτικής Μακεδονίας. Προϋπολογίστηκε τότε ότι για την κατασκευή αρδευτικού θα κόστιζε συνολικά το ποσό των 540.000.000 δραχμών.

ag limni

Όταν κατασκευάστηκε δεν έγινε περιβαλλοντική μελέτη κι έτσι αυτό δεν βοήθησε στη συνέχεια στη χρηματοδότηση έτσι ώστε να γίνει ένας μεγάλος ταμιευτήρας νερού που θα επιτελούσε το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Η συνολική έκτασή της είναι 194.000τ.μ. ήτοι 194 στρέμματα. Το μέγιστο βάθος της είναι 20 μέτρα ,σημείο το οποίο βρίσκεται κοντά στο γεώφραγμα το οποίο έφραξε δυο λάκκους και έτσι σχηματίστηκε η λίμνη. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα περίπου νότια του χωριού στη θέση «Μύλοι», γιατί παλιά υπήρχαν στο σημείο αυτό νερόμυλοι.

Το μέγιστο μήκος της είναι από το γεώφραγμα και προς βορρά είναι 720 μ. περίπου και δυτικά προς την πηγή Μίχα 570 μέτρα. Η χωρητικότητα της λεκάνης του φράγματος είναι 850.000 κυβικά μέτρα νερού. Το μέγιστο πλάτος της σε κάποιο σημείο της είναι 200 μέτρα.

ag limni 2

Στη λίμνη του Αγίου Γεωργίου αρχικά έγινε προσπάθεια εμπλουτισμού με γόνο γριβαδιού και κυπρίνου. Υπήρχαν σε μικρούς λάκκους πριν γίνει το γεώφραγμα κεφαλόπουλα και μπριάνες .Στη συνέχεια άγνωστοι έριξαν στη λίμνη πρικιά, γουλιανούς και πλατίκες και διαταράχτηκε η αρχική πρόθεση για τον εμπλουτισμό της λίμνης με κυπρινοειδή.

Κατασκευάστηκε στο διάστημα 1998-2002 κιόσκι,ξύλινη περίφραξη και φυτεύτηκαν κάποια δέντρα. Η σημερινή κατάσταση απογοητευτική. Ποτέ αυτά δεν συντηρήθηκαν, εγκαταλείφτηκαν στο έλεος του χρόνου, τα μικρά δέντρα ξεριζώθηκαν.

Νεροχελώνες, βίδρες αλλά και ερωδιοί και υδρόβια πτηνά βρίσκουν καταφύγιο στα καλάμια, στα δέντρα και στους θάμνους που την περιτριγυρίζουν. Οι αρκούδες κάνουν κι αυτές συχνά πυκνά τις επισκέψεις τους μαζί με λύκους, αγριογούρουνα και άλλα ζώα του δάσους περιστασιακά και κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Η αξιοποίηση της λίμνης μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μια μορφή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Το ορεινό του τοπίου σε υψόμετρο 600 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε συνδυασμό από την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής προσφέρουν τις προϋποθέσεις για τέρψη και ψυχική ανάταση του επισκέπτη της.

Η κατασκευή δρόμου τριών (3) περίπου χιλιομέτρων με άσφαλτο από το νέο δρόμο που θα συνδέει τον Άγιο Γεώργιο με το Ελεύθερο θα δώσει ώθηση στην κατεύθυνση αυτή.

Οι ερασιτέχνες ψαράδες, οι φυσιολάτρες αλλά και , γιατί όχι ,οι κολυμβητές μπορούν να απολαύσουν από κοντά τις ομορφιές της λίμνης ,αλλά να εξασκήσουν και το χόμπυ τους.

Οι λίγοι επισκέπτες της λίμνης φεύγουν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά του τοπιού αλλά και από την ηρεμία και τη γαλήνη που κυριαρχεί.

Το απάνεμο του μέρους δεν επιτρέπει συχνά το δυνατό κυματισμό, γεγονός που επιτρέπει ακόμα και τη χάραξη σ’ αυτή διαδρομών για κωπηλασία.

ag limni 1

Η συγκεκριμένη λίμνη δεν παγώνει σχεδόν ποτέ κι έτσι συγκεντρώνει υδρόβια πτηνά από την λίμνη της Καστοριάς όταν αυτή παγώνει, η απόσταση της μιας λίμνης από την άλλη σε ευθεία δεν ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα.

Τα νερά της Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Πυροσβεστική υπηρεσία ως ταμιευτήρας νερού για κατάσβεση πυρκαγιάς που τυχόν θα εκδηλωθεί στη γύρω περιοχή, με λήψη νερού για τα εναέρια μέσα που θα επιχειρήσουν, αφού γίνει πρώτα η αποτύπωση των σημείων που επιτρέπουν τη λήψη.

Η πιθανή ένταξη στο πρόγραμμα επισκέψεων μαθητών από το Κ.Π.Ε. Γρεβενών θα ήταν δυνατή ώστε να διευρυνθεί το πρόγραμμα και σε περιοχές και σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών που δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα έπρεπε,για να δουν οι μαθητές ένα υδροβιότοπο σημαντικό με τη χλωρίδα και την πανίδα του.

Στα επόμενα λευκώματα της Περιφερειακής μας Ενότητας εκτός από τον υπέροχο ορεινό μας όγκο, θα μπορούσαν να περιληφθούν και εικόνες της λίμνης που παρουσιάζουμε καθώς και των υδρόβιων πτηνών που διαβιούν σ΄αυτή.

Για τους αγρότες μας τέλος θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις τέτοιες που να επιτρέψουν τη χρηματοδότηση δικτύου άρδευσης σε κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αρδευτεί σημαντικό μέρος όπως αρχικά σχεδιάστηκε από την κατασκευή της.

Από την κατασκευή της λίμνης πέρασαν 23 χρόνια και τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχουν γίνει. Μήπως θα μπορούσαμε τώρα να κάνουμε πράξη κάποια από αυτά που αναφέραμε;

Οι επίδοξοι άρχοντες που διεκδικούν την ψήφο μας τι γνώμη έχουν;

Ηλίας Γάγαλης

Δάσκαλος