ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ1940-1941
ΧΡΗΣΤΟΥ Δ. ΒΗΤΤΟΥ
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α.
ΜΕΡΟΣ Α΄
Προκαταρκτικά
Θεωρώ ιερό μου χρέος να αφιερώσω μια σύντομη εξιστόρηση στη μνήμη των Γρεβενιωτών που πολέμησαν στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, κατά τον οποίο 107 από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα αλβανικά βουνά, καθώς και σε εκείνους που πέθαναν αργότερα στον τόπο διαμονής τους, εξαιτίας των κακουχιών του πολέμου. Το εγχείρημα αυτό δεν ήταν εύκολο και απαιτήθηκε μια κοπιώδης και χρονοβόρα ερευνητική διαδικασία για την ανεύρεση στοιχείων, διότι αυτά που υπήρχαν σε διάφορες πηγές ήταν ελάχιστα για το ΙΙΙ Τάγμα (Γρεβενών) του 27 Συντάγματος Πεζικού, καθόσον λείπουν από τα στρατιωτικά αρχεία οι εκθέσεις πεπραγμένων του διοικητή του και των διοικητών των λόχων. Τελικά οι βασικές ελλείψεις καλύφθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό από άλλες διάσπαρτες στρατιωτικές και μη πηγές και κυρίως από τις εκθέσεις των προϊσταμένων κλιμακίων, τα οποία όμως δεν υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες των υφισταμένων μονάδων ούτε αναφέρουν ονομαστικά τους νεκρούς και τραυματίες.
Είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω δύο τρόπους για την ανάπτυξη του θέματος. Ο πρώτος ήταν μυθιστορηματικός, για να είναι πιο προσιτή και ευχάριστη η ανάγνωση στην πλειονότητα του αναγνωστικού κοινού που δεν είναι εξοικειωμένο με στρατιωτικά θέματα και ο άλλος να εφαρμόσω την κλασική ιστορική αφήγηση που αποδίδει ανάγλυφα την πραγματικότητα των γεγονότων. Προτίμησα το δεύτερο, που είναι πιο δύσκολος, καθώς απαιτεί εξονυχιστική και υπεύθυνη έρευνα, αποφεύγει τη μυθοπλασία και συμπληρώνει το υπάρχον κενό της τοπικής ιστορίας.
Τα γεγονότα που αφορούν το Τάγμα Γρεβενών εξετάζονται μέσα στη ζώνη ενεργείας της ΙΧ Μεραρχίας (έδρα Κοζάνη), στην οποία ανήκε οργανικά το 27 Σύνταγμα Πεζικού και εξιστορούνται σε οκτώ μέρη με τα εξής θέματα:
Μέρος Α΄: Επιστρατεύσεις ετών 1939 και 1940 και εγκατάσταση στην ελληνοαλβανική μεθόριο (ύψωμα Αλεβίτσα, ΒΔ Νεστορίου Καστοριάς).
Μέρος Β΄: Ελληνική αντεπίθεση στο εσωτερικό της Αλβανίας στις 14 Νοεμβρίου 1940. Διαδοχικές επιθετικές ενέργειες από 14-17 Νοεμβρίου στα υψώματα του ορεινού όγκου της Μόροβας και κατάληψη της κορυφογραμμής αυτής.
Μέρος Γ΄: Συνέχιση των επιθέσεων επί της δυτικής πλευράς της Μόροβας μέχρι της 22 Νοεμβρίου που καταλήφθηκε η Κορυτσά.
ΜέροςΔ΄: Από 23 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 1940 προέλαση βόρεια της Κορυτσάς προς τη λίμνη Μαλίκη και επιθετικές ενέργειες βορειοδυτικά αυτής, στο ορεινό συγκρότημα της Κάμιας.
ΜέροςΕ΄: 5 έως τέλος Δεκεμβρίου 1940 αμυντική εγκατάσταση στα καταληφθέντα μέχρι τότε εδάφη και συνέχιση των επιχειρήσεων βόρεια και βορειοδυτικά στην ίδια περιοχή.
Μέρος ΣΤ΄: Από αρχές έως τέλος Ιανουαρίου 1941 μάχη και κατάληψη του ορεινού συγκροτήματος Κορίτσας, δυτικά του Πόγραδετς και συνέχιση των επιθέσεων για κατάληψη των υψωμάτων της Κάμιας, ανατολικά του υψώματος «Μνήμα Γραίας ή Γριάς».
Μέρος Ζ΄: Μήνας Φεβρουάριος επιθέσεις για κατάληψη των ευρισκομένων σε μεγάλο υψόμετρο υψωμάτων, όπως το Μνήμα Γραίας (υψ. 2024 μ.) και Γκούρι Τοπίτ (υψ. 2148 μ.).
Μέρος Η΄: Από αρχές Μαρτίου έως 8 Απριλίου αμυντική εγκατάσταση στα κατεχόμενα υψώματα και συνέχιση επιθέσεων προς βελτίωση της αμυντικής διάταξηςστην περιοχή Μνήματος Γραίας. Σφοδρές αντεπιθέσεις του εχθρού. Εγκατάλειψη της περιφέρειας Κορυτσάς στις 12 Απριλίου λόγω της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα και υποχώρηση προς μεθόριο – Νεστόριο – Καστανοχώρια και Βόιο.
Οργανικές μάχιμες μονάδες της ΙΧ Μεραρχίας
Διοίκηση Πεζικού με τα παρακάτω Συντάγματα:
27 Σύνταγμα Πεζικού (ενεργό Κοζάνης) με τα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ Τάγματα.
32 Σύνταγμα Πεζικού (έφεδρο εκ του ΙΧ Συνοριακού Τομέα) με τα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ Τάγματα.
53 Σύνταγμα Πεζικού (έφεδρο Νεάπολης Κοζάνης) με τα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ Τάγματα.
ΙΧ Σύνταγμα Ορειβατικού Πυροβολικού με τις ΙΧα, ΙΧβ, ΙΧγ Μοίρες Ορειβατικού Πυροβολικού (ΜΟΠ).
Το Σύνταγμα Πεζικού αποτελείται από την Ομάδα Διοικήσεως, ένα Λόχο Μηχανημάτων (4 όλμοι των 81 χιλ.), Ουλαμό Πυροβολικού(2 πυροβόλα των 65 χιλ.), τρία Τάγματα Πεζικού και Μεταγωγικά Σώματος. Κάθε Τάγμα Πεζικού αποτελείται από την Ομάδα Διοικήσεως, τρεις Λόχους τυφεκιοφόρων, ένα Λόχο Πολυβόλων και Μεταγωγικά Μάχης. Κάθε Λόχος Τυφεκιοφόρων αποτελείται από την Ομάδα Διοικήσεως, τέσσερις Διμοιρίες και Μεταγωγικά Μάχης. Ο Λόχος Πολυβόλων αποτελείται από την Ομάδα Διοικήσεως, τρεις Διμοιρίες Πολυβόλων και Μεταγωγικά Μάχης. Οπλισμός οπλιτών τυφέκια Μάνλιχερ, οπλοπολυβόλα και πολυβόλα Χότσκις.
Το Σύνταγμα Ορειβατικού Πυροβολικού της Μεραρχίας διέθετε τρείς Μοίρες Ορειβατικού Πυροβολικού. Κάθε ΜΟΠ είχε δύο πυροβολαρχίες των τεσσάρων πυροβόλων. Οι δύο Μοίρες είχαν ορειβατικά πυροβόλα των 75mm και η τρίτη ορειβατικά πυροβόλα των 105mm. Επίσης κάθε Μοίρα διέθετε και ένα στοιχείο πολυβόλου για αυτοπροστασία. Το μέγιστο βεληνεκές των ορειβατικών πυροβόλων 75 χιλ. ήταν 9.000 μ. και των 105 χιλ. 7.850 μ.
Όταν χρησιμοποιούμε την ορολογία «Μεταγωγικά Σώματος», εννοούμε τα ζώα (μουλάρια, άλογα) που χρησίμευαν για τη μεταφορά τροφίμων, νομής (κριθάρι, σανό κ.λπ.), ειδών ιματισμού και υπόδησης, ενώ εκείνα που μετέφεραν πυρομαχικά και οπλισμό (πολυβόλα, όλμους, λυόμενα πυροβόλα) ονομάζονταν «Μεταγωγικά Μάχης». Οι «μουλαράδες» και τα μεταγωγικά είναι οι αγνοημένοι ήρωες του πολέμου που παρέμειναν στην αφάνεια και δεν αναδείχτηκε όπως έπρεπε από τους στρατιωτικούς συγγραφείς η μεγάλη προσφορά τους. Η αδυναμία προστασίας των ζώων από το δριμύ ψύχος και η διαβίωσή τους μέσα στα χιόνια και τις λάσπες, κυρίως όσων κινούνταν στην πρώτη γραμμή, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων από αυτά. Υπήρχαν και περιπτώσεις όπου προσπαθώντας τα ζώα να περάσουν από δύσβατα και ανώμαλα μονοπάτια, κατακρημνίστηκαν στις χαράδρες μαζί με το φορτίο τους, όπως έγινε στις 14 Νοεμβρίου 1940 με την Επιλαρχία Μέξα, όταν, κινούμενη από Δίστρατο προς Σαμαρίνα, λόγω ελλείψεως κανονικού δρομολογίου, απώλεσε από πτώση σε γκρεμούς 10 ίππους και 2 μουλάρια φορτωμένα με οπλοπολυβόλα.
Η επιστράτευση του 1939
Οι περισσότεροι κληρωτοί Γρεβενιώτες που κατατάσσονταν προπολεμικά στο στρατό παρουσιάζονταν στις μονάδες της ΙΧ Μεραρχίας (έδρα Κοζάνη) και όσοι προορίζονταν για το Πεζικό εκπαιδεύονταν στο 27 Σύνταγμα Πεζικού Κοζάνης. Όταν γινόταν επιστράτευση, οι έφεδροι Γρεβενιώτες του Πεζικού κατατάσσονταν στο ΙΙΙ Τάγμα του 27 Συντάγματος (ΙΙΙ/27) και ένας μικρότερος αριθμός στα Τάγματα του 53 Συντάγματος, του οποίου η πλειοψηφία των οπλιτών προέρχονταν από την επαρχία Βοΐου.
Πριν από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο έγιναν δύο επιστρατεύσεις στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο για την επάνδρωση της ελληνοαλβανικής μεθορίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αιφνιδιαστική διείσδυση των Ιταλών στο ελληνικό έδαφος. Η μία έγινε το Σεπτέμβριο του 1939 και η άλλη τον Αύγουστο του 1940. Στις επιστρατεύσεις αυτές είχε συμμετοχή και το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Τον Απρίλιο του 1939 ο ιταλικός στρατός κατέλαβε την Αλβανία και δημιουργήθηκε διπλωματική και στρατιωτική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Τον επόμενο μήνα (Μάιο 1939), η κυβέρνηση Μεταξά κατάρτισε εσπευσμένα το ΙΒ Σχέδιο Επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς. Αυτό προέβλεπε την υπεράσπιση του ελληνικού χώρου με άμυνα επί της γενικής γραμμής Άραχθος ποταμός – Διάβαση Μετσόβου – Αλιάκμονας ποταμός – Βέρμιο – Σύνορα μέχρι τον Έβρο ποταμό, με σκοπό να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονη ενέργεια από τους Ιταλούς και τους Βουλγάρους. Το σχέδιο ΙΒ βελτιώθηκε αργότερα με άλλες δύο παραλλαγές, μία του Σεπτεμβρίου 1939 και μια δεύτερη του Απριλίου του 1940, που ονομάστηκαν σχέδια ΙΒα και ΙΒβ αντίστοιχα. Το τελευταίο περιελάμβανε εκτός από την αμυντική εγκατάσταση στα σύνορα και μέτρα για την αντιμετώπιση θαλάσσιας επιχείρησης των Ιταλών σε κρίσιμες περιοχές, όπως στην Πρέβεζα και στην Κρήτη.
Από την επιστράτευση του 1939 στο Νομό Κοζάνης. Βαθμοφόροι του Στρατού στη γέφυρα Σερβίων του Αλιάκμονα ποταμού
Τον Αύγουστο του 1939 μεγάλο μέρος των ιταλικών δυνάμεων προωθήθηκε κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, οπότε η ελληνική κυβέρνηση ανησύχησε και για προληπτικούς λόγους το τελευταίο δεκαήμερο του ίδιου μήνα διέταξε να επιστρατευθεί στη Δυτική Μακεδονία η ΙΧ Μεραρχία και στην Ήπειρο η VIII Μεραρχία (έδρα Ιωάννινα) με σκοπό να συμπληρωθούν οι μονάδες τους στην εμπόλεμη σύνθεση και να επαγρυπνούν κατά μήκος των συνόρων, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη ιταλική διείσδυση στο ελληνικό έδαφος.
Στην επαρχία Γρεβενών χωροφύλακες και αγροφύλακες περιέτρεχαν τα χωριά και τα χωράφια και ενημέρωναν τους κατοίκους ότι όποιοιείχαν το τάδε γράμμα και αριθμό στο απολυτήριο του στρατού επιστρατεύονταν και έπρεπε να παρουσιαστούν αμέσως για κατάταξη, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κηρύσσονταν ανυπότακτοι. Για όσους Γρεβενιώτες τα απολυτήρια είχαν γράμμα και αριθμό 19Κ η κατάταξη θα γινόταν στα Γρεβενά, για να επανδρώσουν το ΙΙΙ Τάγμα του 27 Συντάγματος Πεζικού.
Οι καλούμενοι για στράτευση, υπακούοντες στο υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας που τους διέκρινε, χωρίς να σκεφθούν που θα αφήσουν τις περιουσίες τους και τα ποίμνιά τους, έφυγαν αμέσως. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της επιστράτευσης είναι ότι όχι μόνο οι επίστρατοι δεν παραπονούνταν που τα άφηναν όλα πίσω, αλλά και οι γυναίκες τους με χαμόγελα τους αποχαιρετούσαν, σαν να πήγαιναν σε πανηγύρι.
Για όσους προορίζονταν να καταταγούν στα Γρεβενά η παρουσίαση θα γινόταν στο Γυμνάσιο (σημερινό 1ο Δημοτικό Σχολείο). Εκεί είχαν αναπτυχθεί τα συνεργεία ένδυσης, υπόδησης και οπλισμού -πυρομαχικών. Τους έδωσαν στρατιωτικά ρούχα και όλο τον οπλισμό (όπλο, ξιφολόγχη, φυσίγγια), ενώ τους οπλοπολυβολητές τούς χρέωσαν οπλοπολυβόλο. Μαζί με το ρουχισμό και τα άρβυλα τούς έδωσαν ένα γυλιό, κάλτσες, εσώρουχα, αντίσκηνο δύο ανδρών, μια κουβέρτα, μία μάσκα για τα αέρια και μία σκαπάνη. Στους προμηθευτές των οπλοπολυβόλων, εκτός από το όπλο και τη ξιφολόγχη, έδωσαν 20 ταινίες, από 15 σφαίρες η κάθε μία, συνολικά 300 σφαίρες. Όλα αυτά ήταν για τη μεταφορά στον ώμο και στις πλάτες. Όσοι παραλάμβαναν τα ανωτέρω είδη κατευθύνονταν στο Μύλο του Μπούσιου, όπου γινόταν η συγκρότηση του Τάγματος «Γρεβενών» και εντάσσονταν σε ομάδες, διμοιρίες και λόχους. Το Τάγμα αυτό δεν προϋπήρχε αλλά δημιουργήθηκε από τέσσερις οργανικούς λόχους του 27 Συντάγματος Πεζικού (3 τυφεκιοφόρων και 1 πολυβόλων), οι οποίοι (λόχοι) προβλεπόταν να επανδρωθούν κατά το πλείστον με Γρεβενιώτες. Η συγκρότηση αυτή θεωρήθηκε αναγκαία για την καλύτερη διοίκηση των λόχων του εν λόγω Συντάγματος κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Κληρωτοί στρατιώτες από το Σπήλαιο Γρεβενών που υπηρετούσαν τον Απρίλιο του 1939 στο 27 Σύνταγμα Πεζικού Κοζάνης. Στη μέση καθιστός με πολιτικά ο Δημήτριος Βήττος.
Οι επίστρατοι κάθισαν στα Γρεβενά πέντε ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων παρακολούθησαν θεωρητικά μαθήματα και έγινε η επίταξη των ζώων και κάρων. Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε. Όταν ξεκίνησαν από τα Γρεβενά, όλος ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, για να τους δει και να τους καμαρώσει. Καβάλα στα άλογα ήταν ο διοικητής του Τάγματος και οι διοικητές των λόχων, ενώ οι οπλίτες, αρματωμένοι και με το βάρος των ατομικών ειδών στις πλάτες, βάδιζαν σε φάλαγγα πορείας.
Το πρώτο βράδυ έγινε καταυλισμός στην Κιβωτό. Το επόμενο βράδυ στο Βογατσικό, το τρίτο στους Μανιάκους Καστοριάς και το τέταρτο στο Νεστόριο. Από εκεί προωθήθηκαν στο ύψωμα Αλεβίτσα (1585 μ.) στα ελληνοαλβανικά σύνορα, βορειοδυτικά του Νεστορίου. Παρέμειναν στο ύψωμα αυτό σαράντα μέρες, όπου προέβησαν σε αναγνώριση του εδάφους και κατασκεύασαν ορύγματα μάχης και πολυβολεία για αμυντική εγκατάσταση.
Μετά από συμφωνία που επήλθε μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που αφορούσε την απομάκρυνση από τα σύνορα των στρατευμάτων των δύο χωρών, η ΙΧ Μεραρχία αποστρατεύτηκε σταδιακά από 25 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου και οι επίστρατοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Πορεία προς το μέτωπο
Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1940
Η επιστράτευση της ΙΧ Μεραρχίας
Και το έτος 1940 οι Ιταλοί δεν έπαψαν να είναι προκλητικοί και να χρησιμοποιούν την Αλβανία σαν προτεκτοράτο, μεταφέροντας σ’ αυτήν δυνάμεις και πολεμικό υλικό. Μεταξύ των Μονάδων που μετέφεραν ήταν και η 3η Μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια, η οποία, όταν άρχισε ο πόλεμος, επιτέθηκε στο Απόσπασμα Δαβάκη στην Πίνδο. Η κυβέρνηση Μεταξά ήταν ενήμερη για όλες αυτές τις ενέργειες των Ιταλών και παρακολουθούσε την εξέλιξή τους. Για να πετύχει τον καλύτερο συντονισμό στις Μεγάλες Μονάδες που θα αμύνονταν στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εχθρική εισβολή και η προέλαση κατά μήκος του άξονα Κορυτσά – Καστοριά – Φλώρινα – Θεσσαλονίκη, εγκατέστησε στην Κοζάνη το Μάιο του 1940 μια ανώτατη στρατιωτική διοίκηση με Επιτελείο που ονομάστηκε Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ). Διοικητής του ΤΣΔΜ ήταν ο αντιστράτηγος Ιωάννης Πιτσίκας και επιτελάρχης ο συνταγματάρχης Πεζικού Σπυρίδων Γεωργούλης. Στο ανωτέρω Τμήμα Στρατιάς υπάγονταν τα Β΄ και Γ΄ Σώματα Στρατού και το Απόσπασμα Πίνδου.
Μετά τον τορπιλισμό της «Έλλης» από ιταλικό υποβρύχιο στην Τήνο, στις 15 Αυγούστου 1940, σε συνδυασμό και με τη συγκέντρωση ιταλικών στρατευμάτων στη νότιο Αλβανία, η κυβέρνηση Μεταξά εκτίμησε ότι ο κίνδυνος εχθρικής επίθεσης ήταν επικείμενος και γι’ αυτό μια εβδομάδα αργότερα, στις 23 Αυγούστου, έθεσε σε εφαρμογή το Σχέδιο Προεπιστράτευσης, που προέβλεπε μερική επάνδρωση των αμυντικών τοποθεσιών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό στη Δυτική Μακεδονία έπρεπε να επιστρατευθούν η ΙΧ Μεραρχία και το Απόσπασμα Πίνδου του συνταγματάρχη Δαβάκη.
Η ΙΧ Μεραρχία, η οποίαείχε διοικητή τον Υποστράτηγο Χρήστο Ζυγούρη, θα επιστράτευε πέντε Τάγματα Πεζικού, μια Μοίρα Ορειβατικού Πυροβολικού (ΜΟΠ) και θα δημιουργούσε πυρήνες (από αξιωματικούς και οπλίτες) ικανούς να προετοιμάσουν τη συγκρότηση των υπολοίπων μη ενεργών μονάδων της, καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο να επιστρατευθούν τις επόμενες ημέρες.
Επειδή οι Ιταλοί συνέχιζαν το μήνα Σεπτέμβριο να προβαίνουν σε μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων από την κεντρική στη νότιο Αλβανία, η κυβέρνηση διέταξε στις 30 Σεπτεμβρίου δεύτερη επιστράτευση στην ΙΧ Μεραρχία, προκειμένου να συμπληρωθεί αυτή στο 100% της εμπόλεμης σύνθεσης και να προωθηθούν όλες οι μονάδες της στα ελληνοαλβανικά σύνορα, από τη Σκάλα του Γράμμου μέχρι την Ιεροπηγή Καστοριάς. Στις 20 Οκτωβρίου η Μεραρχία μετέφερε το Σταθμό Διοικήσεως από την Κοζάνη στην Καστοριά. Μέχρι την ημερομηνία αυτή τις μονάδες που είχαν προωθηθεί στα σύνορα συντόνιζε από την Καστοριά ο διοικητής Πεζικού της Μεραρχίας συνταγματάρχης Ιωάννης Μπεγέτης.
Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος
Το μήνα Σεπτέμβριο ενεργές και επιστρατευμένες μονάδες της Ι Μεραρχίας (έδρα Λάρισα) μετακινήθηκαν από την έδρα τους για να οργανώσουν τη δεύτερη γραμμή άμυνας. Μία από αυτές ήταν η Διλοχία του ταγματάρχη Βασιλόπουλου Σωτηρίου, διοικητή του Ι/4 Τάγματος, για να εκτελέσει οχυρωματικά έργα στην περιοχή Ελευθεροχωρίου – Πηγαδίτσας Γρεβενών. Διοικητής του ενός λόχου της Διλοχίας ήταν ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, από τη Χάλκη Δωδεκανήσου, ο πρώτος μόνιμος αξιωματικός που φονεύθηκε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο στο ύψωμα Τσούκα (σημερινό Διάκος), ανατολικά της Φούρκας Κόνιτσας την 1η Νοεμβρίου 1940.
Η επιστράτευση του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών
Μία από τις μονάδες πεζικού της ΙΧ Μεραρχίας ήταν το ΙΙΙ Τάγμα του 27 Συντάγματος (ΙΙΙ/27), αποκαλούμενο και «Τάγμα Γρεβενών», το οποίο επιστρατεύτηκε στις 23 και 24 Αυγούστου σε δύο σημεία δυτικά της πόλης, στο Μύλο Μπούσιου και στο «Εμίν Πηγάδι» (2 χλμ. ΒΔ Γρεβενών επί του δρομολογίου Γρεβενά-Κυρακαλή).
Το Τάγμα, συμπληρωμένο σε προσωπικό και μεταγωγικά (ζώα), αναχώρησε σε φάλαγγα πορείας από το Μύλο του Μπούσιου με πρώτο προορισμό την Κοκκινιά Γρεβενών, όπου διέμενε δύο μέρες και μετά συνέχισε την πεζοπορία προς Νεστόριο – ύψωμα Αλεβίτσα του Γράμμου, (υψ. 1585 μ.) στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Μπροστά ο διοικητής καβάλα στο άλογο και από κοντά οι λόχοι. Οι στρατιώτες άρχισαν το τραγούδι:
«Σαν πεθάνω μες στη μάχη
στου πολέμου τη φωτιά
κλάψετέ μου φανταράκια
τρίτου Τάγμα τα παιδιά».
Το Τάγμα είχε 3 λόχους πεζικού (9ο, 10ο, 11ο), έκαστος δυνάμεως 145 ανδρών και ένα λόχο πολυβόλων (ΙΙΙ Πολυβολαρχία). Διοικητής του Τάγματος ήταν ο ταγματάρχης Στολιόπουλος Ηλίας και του Συντάγματος ο αντισυνταγματάρχης Μπομπορίδης Ηλίας. Γιατρός του Τάγματος ήταν ο έφεδρος ανθυπίατρος Μαζέλης Αχιλλέας και διοικητές των Λόχων: α) του 9ου Λόχου ο λοχαγός Δρακόπουλος Θεόδωρος, β) του 10ου Λόχου ο ανθυπολοχαγός Γεωργολόπουλος Ιωάννης, γ) του 11ου Λόχου ο ανθυπολοχαγός Καλούσης Βασίλειος και δ) της ΙΙΙ Πολυβολαρχίας ο ανθυπολοχαγός Θεοφάνους Ν.
Πορεία προς το μέτωπο
Ο 9ος Λόχος εγκαταστάθηκε σε αντίσκηνα κοντά στο χωριό Μεσόβραχο Νεστορίου, ΒΑ της Αλεβίτσας. Το Επιτελείο του Τάγματος και οι άλλοι λόχοι στρατοπέδευσαν εκεί κοντά. Το παρατηρητήριο ήταν ψηλά στην Αλεβίτσα. Από εκεί φαινόταν στο αλβανικό έδαφος ο ορεινός όγκος της Μόροβας, η κωμόπολη Μπίγλιστα και το όρος Ιβάν.
Με την ίδια σύνθεση του ΙΙΙ/27 Τάγματος το Σύνταγμα συγκρότησε και άλλα δύο τάγματα το Ι/27 Τάγμα με διοικητή τον ταγματάρχη Σιακαβάρα Δημήτριο και το ΙΙ/27 Τάγμα με διοικητή τον ταγματάρχη Παπαζήση Μιχαήλ. Όλες οι μεταβολές του προσωπικού, όπως τοποθετήσεις αξιωματικών στους λόχους και στις διμοιρίες, χορήγηση αδειών και μετακινήσεις οπλιτών εντός των λόχων, έκδοση φύλλων πορείας κ.λπ. γίνονταν από το Σύνταγμα, διότι το Τάγμα δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να έχει δική του Ημερήσια Διαταγή και να καταχωρεί τις στρατολογικές μεταβολές του προσωπικού. Από την ημέρα της επιστράτευσης μέχρι την έναρξη του πολέμου οι άδειες που χορηγούνταν στους εφέδρους από το Σύνταγμα για τον τόπο διαμονής τους ήταν διάρκειας δύο ημερών.
Στρατιώτες σε φάλαγγα πορείας προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα
Στο Τάγμα αξιωματικοί από την Επαρχία Γρεβενών ήταν οι έφεδροι ανθυπολοχαγοί Ζγώνης Αλέξανδρος, Υφαντίδης Ιορδάνης, Σπυρούλης Στέργιος, Γιαννούσης Αθανάσιος, Αναγνώστου Βασίλειος, Ζαμκίνος Θωμάς, Κανούτας Ιορδάνης, Γκανάτσιος Βασίλειος και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ακριτίδης Κλεάνθης και Τσακίρης Ιωάννης. Και οι μεν δύο πρώτοι τοποθετήθηκαν στο Επιτελείο του Τάγματος οι δε άλλοι διμοιρίτες στους Λόχους. Ίσως να υπήρχαν και άλλοι έφεδροι αξιωματικοί στο Τάγμα, τους οποίους ο γράφων δεν γνωρίζει, διότι, όπως προαναφέρθηκε, δεν βρέθηκαν στα αρχεία εκθέσεις πεπραγμένων του διοικητή του Τάγματος και των διοικητών των λόχων. Γραμματέας του Τάγματος τοποθετήθηκε ο έφεδρος ανθυπασπιστής Δρίζης Ευάγγελος.
Στις 29 Αυγούστου διατάχθηκε η επιστράτευση στην Κοζάνη της ΙΧγ Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού των 105 χιλ. του ταγματάρχη Βασιλείου Μπουτσικάρη, στην οποία παρουσιάστηκε για κατάταξη ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Διαμαντόπουλος Περικλής, δικηγόρος Γρεβενών.
Έφεδροι αξιωματικοί από τα Γρεβενά ήταν σχεδόν όλοι όσοι αποφοίτησαν από εξατάξιο γυμνάσιο, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι δικηγόροι και οι γιατροί. Ένας πολύ μικρός αριθμός εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών,που δεν κατετάγη στις μονάδες της ΙΧ Μεραρχίας Κοζάνης, επιστρατεύτηκε με την έναρξη του πολέμου (28 Οκτ.), για να επανδρώσει άλλες μονάδες, όπως Μηχανικού, Ιππικού, Αντιαεροπορικού και Βαρέως Πυροβολικού, Διαβιβάσεων κ.λπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά ονόματα εφέδρων αξιωματικών που υπηρέτησαν σε άλλες μονάδες είτε ως επιστρατευμένοι είτε ως υπηρετούντες τη θητεία τους:
Έφεδρος λοχαγός Πεζικού Μπιτόπουλος Κωνσταντίνος, από το Κληματάκι, (δικηγόρος – βουλευτής) στο Έμπεδο Κοζάνης.
Έφεδρος λοχαγός Πεζικού Παπαπαναγιώτου Δημήτριος, από το Μέγαρο, (δικηγόρος – βουλευτής), ο οποίος λόγω μεγάλης ηλικίας (ήταν κλάσεως 1913) κλήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1940 και τέθηκε στη διάθεση της Στρατιωτικής Διοικήσεως Κοζάνης, όπου παρέμεινε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1940 και μετά αποσπάστηκε στα Γρεβενά ως πρόεδρος της Επιτροπής Επιτάξεων.
Αριστερά ο δικηγόρος Κ. Μπιτόπουλος και δεξιά ο γιατρός Ηλίας Αθ. Ηλίας στον Πόλεμο του 1940 (φωτ. από λεύκωμα Β. Νικόπουλου)
Εφεδροι ανθυπολοχαγοί Πεζικού:
(1). Στεργιάδης Κωνσταντίνος, από το Κυπαρίσσι, (δικηγόρος), στο 21 Σύνταγμα Πεζικού.
(2) Καρασάββας Σεραφείμ, από τον Άγιο Γεώργιο, (δικηγόρος) στο Ι/31 Τάγμα (Μπέλες).
(3) Παπαδόπουλος Απ. Γεώργιος, από το Καρπερό.
Έφεδροι ανθυπολοχαγοί Πυροβολικού:
(1). Μητσιούλης Ανδρέας, από τα Γρεβενά, (δικηγόρος) στην ΙΙΙ Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού του Β΄ Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού Λάρισας από 29 Οκτωβρίου 1940 μέχρι 15 Μαρτίου 1941 και στο Απόσπασμα Κρουσίων (Μπέλες), όπου υπήχθη η Μοίρα του, από 15 Μαρτίου 1941.
(2). Παπαευθυμίου Γεώργιος, από το Κηπουριό, (καθηγητής φιλόλογος),στο IV Σύνταγμα Ορειβατικού Πυροβολικού και στον ΧΙ Όρχο Πυροβολικού.
(3) Οικονόμου Βασίλειος, από το Περιβόλι, (δικηγόρος), [στην Κατοχή ήταν Λαϊκός Επίτροπος της 9ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ].
Εφ. Υπολοχαγός Πυροβολικού Τόσκας Ιωάννης, από τις Κυδωνιές, (δάσκαλος) στη Β΄ Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού.
Έφ. ανθυπολοχαγός Διαβιβάσεων Βαβρίτσας Ανδρέας, από το Σπήλαιο, (αρχαιολόγος).
Εκτός των εφέδρων αξιωματικών έχουμε συμμετοχή στον πόλεμο και των μονίμων αξιωματικών του Πεζικού που κατάγονταν από τα Γρεβενά, οι οποίοι όμως δεν υπηρετούσαν στην ΙΧ Μεραρχία. Αυτοί ήταν ο ταγματάρχης Ιωάννης Μπαλντούμης από τη Σαμαρίνα, ο λοχαγός Γεώργιος Γκαρέτσος από το Μέγαρο, ο λοχαγός Θεόδωρος Σαράντης από το Περιβόλι, ο λοχαγός Θωμάς Μπάρμπας από τις Κυδωνιές, ο ανθυπολοχαγός Στέργιος Βρέντζιος από τα Γρεβενά, και ο ανθυπολοχαγός Δημήτριος Παρασίδης από την Κιβωτό. Ο τελευταίος υπηρετούσε στο 31 ΣΠ και πέθανε στο XVII Ορεινό Χειρουργείο από τραύμα στη μάχη του Πόγραδετς στις 6 Δεκεμβρίου 1940.Το λοχαγό Γκαρέτσο ζήτησε επανειλημμένα ο Δαβάκης από τους προϊσταμένους του να μεριμνήσουν για μετάθεση στο Επιτελείο του αλλά το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε.
Για τις ανάγκες του πολέμου επιτάχθηκαν συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 150.000 κτήνη. Στην περιφέρεια Γρεβενών επιτάχθηκαν αρκετά μουλάρια και άλογα καθώς και τα ελάχιστα φορτηγά αυτοκίνητα που υπήρχαν, γεγονός που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές και στις καθημερινές εργασίες των κατοίκων.Ένα από τα αυτοκίνητα που επιτάχθηκε τον Οκτώβριο του 1940 ήταν και το υπ’ αριθ. 34502 φορτηγό του αυτοκινητιστή Αντώνη Δάγγουλα, το οποίο είχε αγοραστεί το 1930. Το αυτοκίνητο αυτό δεν επεστράφη στον ιδιοκτήτη του μετά τον πόλεμο με την αιτιολογία ότι «απωλέσθη». Όπως είναι γνωστό ο Δάγγουλας κατά τη διάρκεια της Κατοχής (φθινόπωρο του 1943) εγκλεισθείς υπό του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στις φυλακές Πενταλόφου κατόρθωσε να δραπετεύσει και να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου συνεργάστηκε με τους Γερμανούς.
ΜΕΡΟΣ Β΄
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ 14ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940
Επιθετικός αγώνας για κατάληψη
της οροσειράς Μόροβας και πόλεως Κορυτσάς
Η κατάληψη του ορεινού συγκροτήματος Μόροβας – Ιβάν και της Κορυτσάς ανατέθηκε από το Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας στο Γ΄ Σώμα Στρατού (Γ΄ΣΣ), το οποίο είχε υπό τη διοίκησή του τις Χ, ΧΙ, ΧΙΙΙ και XV Μεραρχίες. Το Σώμα αυτό στις 6 Νοεμβρίου ενισχύθηκε και με την ΙΧ Μεραρχία Κοζάνης, η οποία υπαγόταν μέχρι τότε στο Β΄ Σώμα Στρατού (Β΄ ΣΣ). Διοικητής του Γ΄ Σώματος ήταν ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου Γεώργιος.
Διάταξη αντιπάλων δυνάμεων στις 13 Νοεμβρίου 1940 (παραμονή της αντεπίθεσης) στη ζώνη ενεργείας του Γ΄ ΣΣ. Οι δυνάμεις αυτές ανήκαν στην 9η Ιταλική Στρατιά και ήταν: στην πρώτη γραμμή η 49 Μεραρχία, η 2η Μεραρχία Αλπινιστών, η 19η Μεραρχία, η 29η Μεραρχία, η 53 Μεραρχία και στην εφεδρεία η 4η Μεραρχία Βερσαλλιέρων και η 8η Μεραρχία Αλπινιστών.
Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 27/22-11-1940 πολεμικό ανακοινωθέν του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου την Κορυτσά υπερασπίζονταν οι εξής ιταλικές δυνάμεις: Η 2η Μεραρχία Αλπινιστών Τριτεντίνα, η 19η Μεραρχία Βενέτσια, η 29η Μεραρχία Πεζικού Πιεμόντε, η 49η Μεραρχία Πάρμας, η 53η Μεραρχία Αρέντζο, τα ανεξάρτητα Τάγματα Τομόρι και Ταραμπός, τα 109 και 166 Τάγματα Μελανοχιτώνων, το 4ο Σύνταγμα των Βερσαλλιέρων, το 101 Τάγμα Πυροβόλων Θέσεως. Οι δυνάμεις αυτές διέθεταν συμπληρωματικά και πολλές Πυροβολαρχίες Βαρέως Πυροβολικού και σημαντικό αριθμό αρμάτων μάχης.
Το Τάγμα Γρεβενών
Η κήρυξη του πολέμου βρήκε το Τάγμα Γρεβενών στην Αλεβίτσα και στο Μεσόβραχο. Στην Αλεβίτσα το Τάγμα Γρεβενών βομβαρδίστηκε στην αρχή των ελληνοϊταλικών συγκρούσεων από τα ιταλικά αεροπλάνα χωρίς απώλειες. Από την έναρξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου το Τάγμα δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις του και δεν έριξε ούτε μια τουφεκιά, γιατί η κύρια προσπάθεια του εχθρού εκδηλώθηκε στην Ήπειρο και στον τομέα του Αποσπάσματος Πίνδου. Ανέπτυξε ενεργό δράση από της 14ηςΝοεμβρίου και μετά, όταν άρχισε η ελληνική αντεπίθεση στο εσωτερικό της Αλβανίας. Οι Γρεβενιώτες λιτοί στο φαγητό, ανθεκτικοί στους κόπους, στις κακουχίες και στις στερήσεις, λόγω της διαβίωσης σε ορεινή και άγονη περιοχή και της κοπιώδους αγροτοκτηνοτροφικής των περισσοτέρων απασχόλησης επέδειξαν στο σκληρό αυτόπόλεμο ανώτερο ψυχικό σθένος και αναδείχθηκαν υπέροχοι πολεμιστές στα δύσβατα αλβανικά βουνά.
Το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών και το Ι/53 Τάγμα Νεάπολης Κοζάνης, στα οποία υπηρετούσαν οι περισσότεροι Γρεβενιώτες, έδωσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου σκληρές μάχες στο όρος Μόροβα (ανατολικά Κορυτσάς), στο ύψωμα 1548 του ορεινού συγκροτήματος Κάμιας, στο βουνό Κορίτσα (1464 μ.), δυτικά του Πόγραδετς και στα υψώματα Μνήμα Γραίας (2024) και Γκούρι Τοπίτ (2148) του ορεινού όγκου της Κάμιας, όπου από τις συνεχείς αντεπιθέσεις των Ιταλών είχαν και τα περισσότερα θύματα. Θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι στο Μνήμα Γραίας και Γκούρι Τοπίτ το ύψος του χιονιού έφθανε τα 2-3 μέτρα και οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μηδέν, γι’ αυτό είχαμε και αρκετές απώλειες από κρυοπαγήματα.
Για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι επιθετικές ενέργειες των μονάδων στον ορεινό όγκο της Μόροβας θα προβούμε σε μια σύντομη περιγραφή της εδαφικής διαμόρφωσης αυτού, καθώς δόθηκαν εκεί οι πρώτες μάχες των Γρεβενιωτών από 14 μέχρι 22 Νοεμβρίου, ημέρα που καταλήφθηκε η Κορυτσά.
Το όρος Μόροβα (υψόμετρο κορυφής 1805 μ.) αποτελεί προέκταση του Γράμμου μέσα στο αλβανικό έδαφος και έχει κατεύθυνση περίπου παράλληλη με τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Καλύπτει την Κορυτσά από ανατολικά. Προς βορρά της Μόροβας και δυτικά της λίμνης Μικρής Πρέσπας βρίσκεται το όρος Ιβάν (1770 μ.). Μεταξύ των δύο αυτών ορέων σχηματίζεται η στενωπός Τσαγκόνι από την οποία διέρχεται η κύρια οδική αρτηρία που οδηγεί από την Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας στη Μπίγλιστα Αλβανίας και στη συνέχεια στην Κορυτσά. Από τη στενωπό αυτή διέρχεται και ο ποταμός Δεβόλης, ο οποίος πηγάζει από την περιοχή του χωριού Μπόζιγκραντ (απέναντι από το ύψωμα της Αλεβίτσας) και ακολουθεί βορειοδυτική κατεύθυνση. Στη νότια πλευρά της Μόροβας υπάρχει και μία άλλη δευτερεύουσας σημασίας οδός, η οποία διέρχεται από τα χωριά Μπόζιγκραντ (σημερινή ονομασία Μίρας) – Ντάρζα – διάβαση Ντάρζας και καταλήγει στην Κορυτσά.
Ο ελληνικός στρατός που βρισκόταν στην περιοχή Καστοριάς – Φλώρινας (μονάδες Γ΄ ΣΣ), ενεργώντας επίθεση μέσα στο αλβανικό έδαφος, για να γίνει κάτοχος της Κορυτσάς, έπρεπε να καταλάβει πρώτα το ορεινό συγκρότημα Μόροβα – Ιβάν, καθώς και τη στενωπό Τσαγκόνι και τη διάβαση Ντάρζας. Η Μόροβα όμως είχε αρκετά φύσει οχυρά υψώματα, τα οποία ήταν οργανωμένα με πολλά αμυντικά έργα εκστρατείας (πολυβολεία, χαρακώματα, συρματοπλέγματα κ.λπ.) από τα ιταλικά στρατεύματα και γι’ αυτό χρειαζόταν να γίνουν σκληρές μάχες προς άρση των διαδοχικών αντιστάσεων του εχθρού.
Η διαταγή που δόθηκε στο Γ΄ ΣΣ προέβλεπε να αρχίσει την αντεπίθεσή του στις 14 Νοεμβρίου και να καταλάβει τον ορεινό όγκο Μόροβας – Ιβάν και στη συνέχεια, αφού θέσει υπό την κατοχή του την Κορυτσά, να απαγορεύσει στον εχθρό τη χρησιμοποίηση της εγκάρσιας οδού Ερσέκα – Κορυτσά. Μετά από αυτό το Γ΄ ΣΣ διέταξε την ΙΧ Μεραρχία (Κοζάνης) να επιχειρήσει την κατάληψη της Μόροβας και της διάβασης Ντάρζας με τα 27, 32 και 53 Συντάγματα Πεζικού (κυρία προσπάθεια) και την XV Μεραρχία με τα 28, 33 Συντάγματα Πεζικού και ΙΧ Συνοριακό Τομέα την κατάληψη του Ιβάν και της στενωπού Τσαγκόνι (δευτερεύουσα προσπάθεια). Πιο συγκεκριμένα, η διαταγή που δόθηκε στις παραπάνω Μεραρχίες ήταν «να καμφθεί ή να υπερκερασθεί κάθε εχθρική αντίσταση με αιφνιδιασμό, χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού, με κατεύθυνση κύριας προσπάθειας το Νεστόριο – Ντάρζα – Κορυτσά (ΙΧ Μεραρχία) και δευτερεύουσα τον Πυξό – Ιβάν – Τσαγκόνι – Κορυτσά (XV Μεραρχία)».
Η εκδήλωση της κύριας προσπάθειας στο νότιο τμήμα της εχθρικής τοποθεσίας, όπου το έδαφος ήταν δύσβατο και ορεινό, αποφασίστηκε, αφενός διότι παρείχε μεγαλύτερη δυνατότητα προσπέλασης των τμημάτων του πεζικού, αφετέρου διότι απέκλειε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης υπό του εχθρού των αρμάτων μάχης που ήταν ανεπτυγμένα στην κοιλάδα του Δεβόλη ποταμού, καθώς το Σώμα Στρατού δεν διέθετε για την αντιμετώπισή τους τεθωρακισμένα οχήματα και επαρκή αντιαρματικά όπλα.
Στο αριστερό πλευρό (νότια) της ΙΧ Μεραρχίας και σε συνεργασία με αυτή ενεργούσε η Χ Μεραρχία του Γ΄ ΣΣ με τα 30, 65 και 68 Συντάγματα.
Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι το 27 Σύνταγμα Πεζικού δεν έδρασε ως ενιαίο σύνολο με τις οργανικές μονάδες του, διότι με την έναρξη της αντεπίθεσης στις 14 Νοεμβρίου η διοίκηση του Συντάγματος με τα ΙΙ/27 και ΙΙΙ/27 Τάγματα ορίστηκαν ως εφεδρεία του Γ΄ Σώματος Στρατού στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Όταν την ημέρα αυτή το Σώμα Στρατού διαπίστωσε από τις μάχες ότι οι προοπτικές ήταν ευνοϊκές για την περαιτέρω προχώρηση των μονάδων του, αποδέσμευσε το Σύνταγμα από την εφεδρεία και τον μεν διοικητή αντισυνταγματάρχη Μπομπορίδη Ηλία, με το επιτελείο του και το ΙΙ/27 Τάγμα, έθεσε στη διάθεση της Χ Μεραρχίας, το δε ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών το έδωσε στην ΙΧ Μεραρχία. Η Χ Μεραρχία εκτιμώντας ότι το αριστερό πλευρό της είναι αδύναμο, ανέθεσε στον αντισυνταγματάρχη Μπομπορίδη τη διοίκηση ενός αποσπάσματος, που το αποτελούσαν δύο Τάγματα Πεζικού (ΙΙ/2 και Ι/51), δύο Ουλαμοί Πυροβολικού των 65 χιλ., ένας Λόχος όλμων και τα μεταγωγικά σώματος του Συντάγματος και του έδωσε εντολή να εγκατασταθεί στα υψώματα Κιάφα – Σακκούλι – Γκούμπελ – Μπάταρος, για να ελέγχει τις διαβάσεις της περιοχής Γράμμου. Ο Λόχος Όλμων, ο ένας από τους δύο Ουλαμούς Πυροβολικού και τα μεταγωγικά ήταν οργανικά τμήματα του 27 ΣΠ. Έτσι διασπάστηκαν οι οργανικοί δεσμοί του Συντάγματος και δεν κατέστη δυνατή η ανασυγκρότησή του παρά μόνο μετά τρίμηνο, όταν ο αντισυνταγματάρχης Μπομπορίδης αποδεσμεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1941 από την παραπάνω υποχρέωση και ανέλαβε τη διοίκηση όλων των οργανικών του μονάδων, που μάχονταν τότε στα υψώματα Μνήμα Γριάς και Γκούρι Τοπίτ του όρους Κάμια.
Σε ό,τι αφορά το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών άρχισε να λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις από την 15η Νοεμβρίου και μετά ως μονάδα του Αποσπάσματος Μπεγέτη της ΙΧ Μεραρχίας, το οποίο αποτελούνταν από το 53 Σύνταγμα (μείον ΙΙΙ/53 Τάγμα), το Ι/27 Τάγμα, τη Μοίρα Ορειβατικού Πυροβολικού των 105 χιλ. του ταγματάρχη Μπουτσικάρη και τη Β1 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού των 75 χιλ. του Β΄ ΣΣ.
Προπαρασκευαστικές ενέργειες του Αποσπάσματος Μπεγέτη
στις 13 Νοεμβρίου 1940
Στο νότιο όριο της ΙΧ Μεραρχίας θα ενεργούσαν και τα Ι/65 και ΙΙ/65 Τάγματα του 65 Συντάγματος, τα οποία είχαν διατεθεί για ενίσχυση της ΙΧ Μεραρχίας από τη συνορεύουσα Χ Μεραρχία. Τα Τάγματα αυτά κάλυπταν το αριστερό πλευρό του Αποσπάσματος Μπεγέτη.
Η αποστολή, που δόθηκε στο Απόσπασμα, προέβλεπε επιθέσεις στην ανατολική πλευρά του όρους Μόροβα, με σκοπό την άρση αντιστάσεων σε τρεις διαδοχικές γραμμές άμυνας του εχθρού. Στην πρώτη γραμμή ήταν τα χωριά Σαλ και Ρέσνιτσε, στη δεύτερη τα υψώματα 1271 και 1221, και στην τρίτη η κορυφογραμμή Μόροβας.
Το Απόσπασμα κατέλαβε τη βάση εξορμήσεως νύχτα 13/14 Νοεμβρίου με την παρακάτω διάταξη:
Ι/53 και ΙΙ/53 Τάγματα στην πρώτη γραμμή υπό τη διοίκηση του διοικητή του 53 ΣΠ αντισυνταγματάρχη Τζαναβάρα, με άμεση υποστήριξή του Ι/53 Τάγματος υπό της Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού του Μπουτσικάρη και του ΙΙ/53 Τάγματος υπό της Β1 Πεδινής Μοίρας. Το Ι/27 Τάγμα Σιακαβάρα θα αποτελούσε την εφεδρεία του Αποσπάσματος.
1ος Αντικειμενικός σκοπός (ΑΝΣΚ): τα χωριά Μέγκουλα και Σέγκουλα.
2ος Αντικειμενικός σκοπός (ΑΝΣΚ): τα χωριά Σαλ – Ρέσνιτσε.
Δεξιά του Αποσπάσματος θα ενεργούσε το 32 ΣΠ, με το οποίο ο σύνδεσμος θα εξασφαλιζόταν δια μικτού αποσπάσματος, αποτελούμενο από μία διμοιρία με ομάδα πολυβόλων που θα διέθεταν το καθένα από τα ΙΙ/53 και ΙΙ/32 Τάγματα.
Ώρα επιθέσεως η 06:30 της 14ης Νοεμβρίου.
14 Νοεμβρίου 1940
Η εξόρμηση άρχισε την 06:30 ώρα της 14ης Νοεμβρίου χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού.
Την 08:10 ώρα κατελήφθησαν τα υψώματα της γραμμής προφυλακών του εχθρού δυτικά του χωριού Μέγκουλα και συνελήφθησαν 40 έως 50 αιχμάλωτοι.
Η περαιτέρω προχώρηση προς τα χωριά Σαλ και Ρέσνιτσε καθυστέρησε λόγω της αντιδράσεως του εχθρού, ο οποίος είχε οργανώσει την αμυντική τοποθεσία με χαρακώματα, συρματοπλέγματα και φωλιές αυτομάτων όπλων. Από τα δύο τάγματα του 53 Συντάγματος Πεζικού, που πολέμησαν στην περιοχή αυτή (Σέγουλα και Σαλ) έπεσαν στο πεδίο της μάχης επτά Γρεβενιώτες. Αυτοί είναι οι πρώτοι νεκροί του πολέμου της επαρχίας Γρεβενών και είναι οι εξής: δεκανέας Μπακάλης Χρυσόστομος, από τη Σαρακήνα και στρατιώτες 1) Κιάκας Νικόλαος, από τη Σαμαρίνα, 2) Μαρζέλης Ανδρέας, από το Μέγαρο, 3) Μπουκουβάλας Ζήσης, από την Κοκκινιά, 4) Τσαγκανίκας (Τσιβής;) Ιωάννης, από το Μεσολούρι, 5) Φαλής ή Φαχίδης Ηρακλής, από τον Άγιο Γεώργιο, 6) Χατζημπύρος Νικόλαος, από τη Σαμαρίνα.
Στη δεξιά πλευρά του Αποσπάσματος Μπεγέτη, που ενεργούσε το 32 ΣΠ, δεν παρουσιάστηκε ισχυρή εχθρική αντίσταση.
Αριστερά του Αποσπάσματος Μπεγέτη ενεργούσε με δύο Τάγματα το 65 ΣΠ. Το Σύνταγμα αυτό με το Ι/65 Τάγμα Πηλιχού προχώρησε και κατέλαβε υψώματα αμέσως δυτικά του χωριού Κόσνιτσε, ενώ το άλλο ΙΙ/65 Τάγμα Κοντού προσέκρουσε σε ισχυρή αντίσταση του εχθρού στο δασωμένο ύψωμα 1259, όπου καθηλώθηκε και υπέστη αρκετές απώλειες. Μεταξύ των ανωτέρω ταγμάτων δεν υπήρχε σύνδεσμος, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί κενό κατά τη διάρκεια της επιθετικής ενέργειας. Τότε ζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη Μεραρχία να κινηθεί και να καλύψει το κενό το Ι/27 Τάγμα Σιακαβάρα. Επίσης δόθηκε για υποστήριξη του 65 ΣΠ και η ΙΧα Μοίρα Ορειβατικού Πυροβολικού των 75 χιλ. Την επόμενη όμως το 65 ΣΠ με τις μονάδες του τέθηκε υπό τις διαταγές του Αποσπάσματος Μπεγέτη, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
15 Νοεμβρίου 1940
Τη νύχτα 14/15 το Γ΄ Σώμα Στρατού διέθεσε στην ΙΧ Μεραρχία το ΙΙΙ/27 Τάγμα (Γρεβενών), το οποίο μέχρι τη στιγμή εκείνη αποτελούσε εφεδρεία του Σώματος. Την ίδια νύχτα η Μεραρχία διέταξε τον Διοικητή Πεζικού συνταγματάρχη Μπεγέτη να συγκροτήσει μικτό Απόσπασμα με τις εξής μονάδες: διοίκηση 53 Συντάγματος Πεζικού με Ι/53 Τάγμα, Ι/27 Τάγμα και ΙΙΙ/27 Τάγμα (Γρεβενών), 65 ΣΠ (διοίκηση και δύο Τάγματα), διοίκηση Συντάγματος Ορειβατικού Πυροβολικού ΙΧ Μεραρχίας με δύο Μοίρες τούτου (ΙΧα και ΙΧγ) και την ΧΙΙΙγ ΜΟΠ των 105 χιλ. της ΧΙΙΙ Μεραρχίας, η οποία έφθασε στην περιοχή τις πρωινές ώρες.
Τμήμα πεζικού έτοιμο για εξόρμηση
Στο Απόσπασμα Μπεγέτη δόθηκε η αποστολή να καταλάβει τα υψώματα του ορεινού συγκροτήματος της Πρόπας (νότιο τμήμα της Μόροβας) και το ύψωμα1779 (κέντρο οροσειράς Μόροβας). Δηλαδή είχε ανατεθεί στο Απόσπασμα να καταλάβει το μισό ορεινό όγκο της Μόροβας, από τη μέση και νοτιότερα. Σ’ αυτόν περιλαμβανόταν και η διάβαση της Ντάρζας με το δρομολόγιο που οδηγούσε από το Μπόζιγκραντ – Σύνιτσα στην Κορυτσά.
Ύστερα από συνεννόηση του συνταγματάρχη Μπεγέτη με το διοικητή της Μεραρχίας υποστράτηγο Χρήστο Ζυγούρη και, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα από τη μάχη που δόθηκε την προηγούμενη ημέρα, το Απόσπασμα ίδρυσε δύο συγκροτήματα των δύο ταγμάτων το καθένα, με επικεφαλής διοικητές συνταγμάτων, και εξέδωσε την παρακάτω διαταγή (βλέπε χάρτη):
1) Τα Τάγματα Ι/65 Πηλιχού και Ι/53 Παλαιοδημόπουλου υπό τη διοίκηση του αντισυνταγματάρχη Τζαναβάρα (διοικητή 53 ΣΠ) να επιδιώξουν σε πρώτο χρόνο την κατάληψη του υψώματος 1271 και του ανωνύμου υψώματος 1500 νότια του 1271 και σε δεύτερο χρόνο να συνεχίσουν την προέλαση για την ολοκλήρωση του ορεινού συγκροτήματος Χήπετς και του υψώματος 1500, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο υπερκέραση του ισχυρού δασώδους υψώματος 1259.
2) Τα ΙΙ/65 και ΙΙΙ/27 Τάγματα (Γρεβενών) υπό τη διοίκηση του αντισυνταγματάρχη Παπαργύρη (διοικητή 65 ΣΠ) να προβούν κατά το δεύτερο χρόνο στην κατάληψη του ανωνύμου αμέσως βορείως του υψώματος 1259 και σε τρίτο χρόνο σε ολοκληρωτική κατάληψη του δασωμένου υψώματος 1259.
3) Το Ι/27 Τάγμα Σιακαβάρα εφεδρεία του Αποσπάσματος στην περιοχή του χωριού Μέγκουλα, έτοιμο να κινηθεί είτε προς ύψωμα 1271 είτε προς ύψωμα 1279.
Η ΙΧα ΜΟΠ Παναγιωτοπούλου να υποστηρίξει την ενέργεια του συγκροτήματος Παπαργύρη και η ΙΧγ ΜΟΠ Μπουτσικάρη την ενέργεια του συγκροτήματος Τζαναβάρα.
4) Έναρξη επιθέσεως συγκροτήματος Τζαναβάρα η 08:00 ώρα.
Με βάση τις διαταγές αυτές άρχισε από το πρωί της 15ης Νοεμβρίου η επιθετική κίνηση της Μεραρχίας με τα ακόλουθα αποτελέσματα:
(α) Την 11:00 ώρα κατελήφθη υπό του 53 ΣΠ, το οποίο διέθετε τα Ι/53 και Ι/65 Τάγματα, το ύψωμα 1271 και το ανώνυμο αντέρεισμα 1500 μ. νοτίως τούτου κατόπιν αγώνος και με την υποστήριξη πυροβολικού και ιδία της ΙΧγ ΜΟΠ των 105 χιλ. του Μπουτσικάρη. Συνελήφθησαν 38 αιχμάλωτοι και κυριεύθηκαν 10 πυροβόλα , πολλά πολυβόλα και άφθονο παντός είδους πολεμικό υλικό.
(β) Το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών τις μεσημβρινές ώρες, καταλαμβάνοντας κατόπιν σκληρού αγώνος το αντέρεισμα νοτίως της χαράδρας του χωριού Κόσνιτσα προσέβαλε από το πλευρό το ύψωμα 1259, παρέλυσε την άμυνα του εχθρού και συνέλαβε 250 αιχμαλώτους με 11 αξιωματικούς, από τους οποίους οι δύο ήταν ταγματάρχες, και κυρίευσε 15 πυροβόλα, 24 πολυβόλα, μεγάλες ποσότητες υλικού πάσης φύσεως και 200 κτήνη. Στην κατάληψη του ανωτέρω υψώματος συνέβαλε και το ΙΙ/65 Τάγμα, το οποίο με έφοδο κατέλαβε την εξωτερική ανατολική παρυφή του δάσους.
Μέχρι το βράδυ το Απόσπασμα Μπεγέτη είχε ολοκληρώσει την κατάληψη των καθορισθέντων για την ημέρα εκείνη αντικειμενικών σκοπών, καθόσον είχε θέσει πόδι επί των υψωμάτων 1259 και 1271.
Καθ’ όλη την ημέρα η εχθρική αεροπορία ενήργησε επιδρομές στην κοιλάδα του Δεβόλη ποταμού, βομβαρδίζοντας τη γραμμή της μάχης και τα όπισθεν τμήματα.
16 Νοεμβρίου 1940
Ολοκληρώθηκε η κατάληψη υπό των Ι/65 και Ι/53 Ταγμάτων του ορεινού συγκροτήματος Χήπετς και του υψώματος 1500 και έγινε προώθηση προς την κατεύθυνση ύψωμα 1779 – ύψωμα 1700 (Σβέτι Ατανάς) σε στενό σύνδεσμο επί Χήπετς με Λόχο του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών και με κάλυψη προς το χωριό Μπρατόβιτσα.
Το Ι/27 Τάγμα Σιακαβάρα από το μεσονύκτιο της προηγούμενης νύχτας (15/16 Νοε.) τέθηκε υπό το 32 ΣΠ για τη συνέχιση του αγώνα προς το ύψωμα 1221 (ανατολικά του χωριού Μπρατόβιτσα).
Από της 07:00 ώρας της 16ης συνεχίστηκε η επιθετική προσπάθεια της Μεραρχίας ως κάτωθι:
Α) Απόσπασμα Μπεγέτη
Την 10:30 ώρα ολοκληρώθηκε η κατάληψη του υψ. 1259 και εκκαθαρίστηκε η γύρω περιοχή. Στη συνέχεια κατελήφθη το ορεινό συγκρότημα Χήπενς και το ύψωμα 1500 και αιχμαλωτίστηκε ολόκληρος Λόχος. Την ημέρα αυτή φονεύθηκε ο δεκανέας Τζούγκρας Χρήστος από τους Μαυραναίους και ο στρατιώτης Ντούμας Στέργιος από την Τρικοκκιά Γρεβενών.
Β) 32 Σύνταγμα Πεζικού
Στα δεξιά του Αποσπάσματος το 32 ΣΠ το οποίο είχε ενισχυθεί με το Ι/27 Τάγμα, κατέλαβε το χωριό Ρέσνιτσε και το ύψωμα 1221, οπότε ο εχθρός, κάτω από την ισχυρή πίεση που δέχθηκε, συμπτύχθηκε κατά τη νύχτα, αφήνοντας ελαφρά τμήματα οπισθοφυλακής. Συνελήφθησαν 120 αιχμάλωτοι, κυριεύθηκαν 2 πυροβόλα, 10 πολυβόλα και αποθήκες πλήρεις υλικού και τροφίμων.
17 Νοεμβρίου 1940
Από το πρωί, σύμφωνα με την αποστολή του Αποσπάσματος, συνεχίστηκε η προώθηση των Ταγμάτων προς την κορυφογραμμή Πρόπας – ύψ. 1779 – ύψ. Σβέτι Ατανάς (1700) ως εξής:
Ι/65 Τάγμα Πηλιχού επίθεση από ύψ. 1500 προς ύψ. 1779.
ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών Στολιόπουλου επίθεση από ύψ. Χήπετς προς ύψ. 1710 (Πρόπας).
Ι/53 Τάγμα Παλαιοδημόπουλου επίθεση από ύψ. 1500 προς ύψ. Σβέτι Ατανάς (1700) περί τις μεσημβρινές ώρες.
Την 10:00 ώρα κατελήφθη ύστερα από σκληρό αγώνα υπό του Ι/65 Τάγματος το ύψωμα 1779, όπου ο εχθρός εκτόξευσε αντεπιθέσεις, οι οποίες αποκρούστηκαν με επιτυχία μέχρι την 11:30 ώρα, με την υποστήριξη και της ΙΧγ Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού των 105 χιλ. του Μπουτσικάρη. Τις μεσημβρινές ώρες ολόκληρο το ύψωμα Πρόπας κατελήφθη υπό του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών. Αιχμαλωτίστηκαν 15 οπλίτες και κυριεύθηκε ένα πυροβόλο των 65 χιλ. Ισχυρή αντίδραση έναντι του Τάγματος Γρεβενών παρουσιάστηκε εκ μέρους του εχθρού από την κατεύθυνση βορείως Ντάρζας και αντερείσματος νοτίως υψώματος 1779.
Το ύψωμα Σβέτι Ατανάς (1700) κατελήφθη από το Ι/53 Τάγμα τις μεταμεσημβρινές ώρες, οπότε επήλθε εκεί ο στενός σύνδεσμος του δεξιού του Αποσπάσματος Μπεγέτη με το Ι/27 Τάγμα, που είχε διατεθεί την προηγούμενη ημέρα στο 32 Σύνταγμα. Στη μάχη αυτή (προς ύψ. 1700) σκοτώθηκε ο στρατιώτης Καλκατζής Γρηγόριος από τις Κυδωνιές.
Την εσπέρα της 17ης Νοεμβρίου το Απόσπασμα κατέχει τη γραμμή: ύψωμα Πρόπας – ύψωμα 1779- ύψωμα 1700.
ΜΕΡΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΡΥΤΣΑΣ
18 Νοεμβρίου 1940
Την ημέρα αυτή το Απόσπασμα Μπεγέτη διέθετε τις εξής δυνάμεις: 1) το συγκρότημα Παπαργύρη (διοικητή του 65 Συντάγματος) με τα ΙΙ/65 και ΙΙΙ/27 Τάγματα αριστερά επί του υψώματος Πρόπας, 2) το συγκρότημα Τζαναβάρα (διοικητή του 53 Συντάγματος) με τα Ι/53 και Ι/65 Τάγματα επί της κορυφογραμμής ύψ. 1779 – Σβέτι Ατανάς (1700), 3) το ΙΧ Σύνταγμα Πυροβολικού με τις ΙΧα και ΙΧγ και ΧΙΙΙγ ΜΟΠ και εφεδρεία το ΙΙΙ/32 Τάγμα, το οποίο διατέθηκε στο Απόσπασμα από το μεσονύκτιο της 17/18 Νοεμβρίου σε αντικατάσταση του διατεθέντος στο 32 Σύνταγμα Πεζικού Ι/27 Τάγματος Σιακαβάρα, από το πρωί της 16ης Νοεμβρίου.
Από το πρωί της 18ης Νοεμβρίου τέθηκε υπό τα πυρά Πυροβολικού του Αποσπάσματος Μπεγέτη η αμαξιτή οδός Ρέσκα – Κορυτσά και Ντάρζα – Μπομπότιστα και βομβαρδίζονταν το αεροδρόμιο και οι στρατώνες Κορυτσάς.
19 Νοεμβρίου 1940
Για την 19η Νοεμβρίου διέταξε η Μεραρχία το Απόσπασμα Μπεγέτη να συνεχίσει τον αγώνα προς Ντάρζα, για να διευκολύνει την επίθεση της Χης Μεραρχίας, το δε 32 Σύνταγμα να συνεχίσει την επίθεση προς κατάληψη των υψωμάτων 1805 και Χότσιστα (1682), τα οποία θεωρούνταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση της επιθετικής ενέργειας προς Κορυτσά.
Κατελήφθη υπό του Ι/27 Τάγματος του Συγκροτήματος του 32 Συντάγματος το ύψωμα 1805.
Επί της κατευθύνσεως Πρόπας – 1720 συνεχίστηκε η προς ΒΔ Ντάρζας επίθεση του Αποσπάσματος Μπεγέτη για τη διευκόλυνση προχωρήσεως της Χ Μεραρχίας. Κατελήφθη τις εσπερινές ώρες το δασωμένο ύψωμα 2 χλμ. ΒΔ Ντάρζας, με την υποστήριξη του Πυροβολικού κατόπιν σκληρού αγώνος και εχθρικών αντεπιθέσεων. Συνελήφθησαν 18 οπλίτες και 2 αξιωματικοί του εχθρού.
Την ημέρα αυτή (19/11) σκοτώθηκε ο λοχίας Ραμαντάνης Ηλίας του 27 ΣΠ, από το Δίστρατο Κόνιτσας, κάτοικος Γρεβενών. Την ίδια ημέρα υπέκυψε στα τραύματά του στο ΙΧ Νοσηλευτικό Τμήμα ο στρατιώτης Τεγουγιάννης Βασίλειος από το Περιβόλι και την επομένη (20/11) για τον ίδιο λόγο στο Γ΄ Πεδινό Χειρουργείο ο λοχίας Ταμπουκάς Δημήτριος από τη Σαμαρίνα. Για τους ανωτέρω δύο βαριά τραυματισμένους, που υπηρετούσαν στο 53 Σύνταγμα Πεζικού, δεν έχω στη διάθεσή μου στοιχεία σε ποια μάχη τραυματίστηκαν.
20 και 21 Νοεμβρίου 1940
Στις 20 Νοεμβρίου οι μονάδες του Αποσπάσματος Μπεγέτη δεν μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους, αναμένοντας νεότερες διαταγές.
Την επομένη το πρωί (21 Νοεμβρίου) το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών έλαβε διαταγή να επιτεθεί και να καταλάβει το ύψωμα Μπίγκλα (1456) ΝΑ Ντρενόβου [βλέπε χάρτη]. Η επίθεση άρχισε το μεσημέρι με την υποστήριξη του Πυροβολικού. Η κατάληψη του υψώματος έγινε το βράδυ ύστερα από σκληρό αγώνα, λόγω της ισχυρής αντίδρασης του εχθρού. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες από την επαρχία Γρεβενών, οι εξής[1]:
- Παρδάλης Κωνσταντίνος, οπλοπολυβολητής του 9ου Λόχου, από το Κηπουριό.
- Κουτσοτόλης Απόστολος, από τη Λάβδα.
- Παπάρας Δημήτριος, από την Κατάκαλη.
- Ψάρρας Στέργιος, από το Κοσμάτι.
Σχετικά με την ανωτέρω μάχη ο τότε στρατιώτης του 9ου Λόχου του Τάγματος Ιωάννης Στεργίου Θεοδώρου, από το Σπήλαιο, σε αφήγησή του στη δεκαετία του 1960 αναφέρει:
«Το πρωί (της 21 Νοεμβρίου) έδωσαν διαταγή να προχωρήσει το Τάγμα και να καταλάβει το ύψωμα Βίγλα ή Δράνοβο, [σ.σ. πρόκειται για το ύψωμα Μπίγκλα] το τελευταίο που έπεσε πριν την Κορυτσά. Πήραμε από την κορυφή του Μοράβα τον κατήφορο μέσα στις οξιές. Άρχισαν να μας βάζουν από τα γύρω υψώματα με βλήματα πυροβολικού. Εγκαιροφλεγείς βολές έσκαγαν πέντε μέτρα πάνω από τα κεφάλια μας. Σταμάτησαν για λίγο και αρχίσαμε πάλι την πορεία μας. Πηγαίναμε με τραγούδια. Άρχισε να τραγουδά ο Κωνσταντίνος Παρδάλης από το Κηπουριό «Στην πέτρα κάθεται ο γαμπρός…». Συγκεντρώθηκε όλος ο Λόχος και διατάχτηκε ο λοχαγός να κάνει επίθεση. Καθυστερήσαμε, γιατί άργησε να βάλει το πυροβολικό. Ο διοικητής του Τάγματος Στολιόπουλος άρχισε να βρίζει γιατί αργοπορούσαν και τότε δεν άντεξε ο διοικητής του λόχου Δρακόπουλος και διέταξε να γίνει η εξόρμηση. Η 1η διμοιρία με τον Κοτζιαμάνη δεν μπορεί να προχωρήσει. Τραυματίζεται ο Κοτζιαμάνης και ένας Τσιαμέτης. Σταματούν αυτοί και διατάζεται η διμοιρία του Σπυρούλη. Ούτε και αυτή μπόρεσε να προχωρήσει, διότι οι Ιταλοί είχαν τα χαρακώματα στις ρίζες από τα έλατα και την κορυφογραμμή που έπρεπε να περάσουμε την θέριζαν. Ανέλαβε την επίθεση ο λοχαγός με την ομάδα διοικήσεως του λόχου. Καθώς βάδιζε ο λοχαγός μπροστά, ο Ιταλός βγήκε από το χαράκωμα να τον χτυπήσει με το ξίφος. Ήταν ο λοχίας με το πολυβόλο και τον σκότωσε. Άρχισε η επίθεση στις 13:00 και τελειώσαμε στις 22:00 τη νύχτα. Εκεί βαρέθηκαν ο Κωνσταντίνος Παρδάλης από το Κηπουριό και ο Στέργιος Ψάρρας από το Κοσμάτι».
Ο γιος του αειμνήστου Κώστα Παρδάλη, δάσκαλος Γεώργιος Παρδάλης, όταν
ενημερώθηκε από εμένα για το τραγούδι του πατέρα του, έψαξε και βρήκε να γνωρίζει τους στίχους μια ηλικιωμένη θεία του. Το τραγούδι αυτό έχει ως εξής:
«Στην πέτρα κάθεται ο γαμπρός /κι η πέτρα απόλυκε νερό, /για να ξυρίσουν το γαμπρό.
Η πάπια φέρνει το νερό /κι η χήνα το σαπούνι /κι η μάνα του η αγρήγορη / φέρνει χρυσή πετσέτα.
Ο νούνος τον εξύριζε / κι οι άλλοι τραγουδούσαν /κι όλοι χρυσά νομίσματα /ρίχνουν μεσ’ στην λεκάνη».
Την ημέρα αυτή σκοτώθηκε από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Ποντζάρε (πρόποδες της Μόροβας) ο λοχίας Μακρυγιάννης Στέργιος του ΙΧ Όρχου Πυροβολικού, από τη Σμίξη.
Ύστερα από την κατάληψη του υψώματος Μπίγκλα το Τάγμα Γρεβενών προχώρησε προς το χωριό Ντρένοβο (νότια της Κορυτσάς), ανατολικά και νοτιοανατολικά του οποίου ο εχθρός είχε οργανωθεί αμυντικά στα υψώματα 1435 και 1405.
22 Νοεμβρίου 1940
Κατάληψη Κορυτσάς
Από το πρωί της 22ας Νοεμβρίου το Ι/53 και Ι/27 Τάγματα άρχισαν να κατηφορίζουν στη δυτική πλευρά της Μόροβας προς τα χωριά Ντρένοβο (3 χλμ. νότια Κορυτσάς) και Μπόριγια (ΝΑ Κορυτσάς). Την 15:00 ώρα το Ι/27 Τάγμα Σιακαβάρα κατέλαβε το χωριό Μπόριγια και υπό την κάλυψη τούτου την 17:45 ώρα ο 1ος Λόχος του Ι/27 Τάγματος και το Ι/53 Τάγμα Παλαιοδημόπουλου εισήλθαν στην Κορυτσά χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Μαζί τους ήταν και ο επιτελάρχης του Αποσπάσματος Μπεγέτη ταγματάρχης Χατζής Δημήτριος ως αντιπρόσωπος της διοικήσεως των εισερχομένων στην πόλη στρατιωτικών τμημάτων. Το χαρμόσυνο αυτό γεγονός αναφέρθηκε τηλεφωνικά την 17:50 ώρα στη Μεραρχία ως εξής:
Από: Διοίκηση Πεζικού
Προς : ΙΧ Μεραρχία
«Αναφέρω ώραν 14:45 σήμερον το υπ’ εμέ Απόσπασμα εισελθόν Κορυτσάν απελευθέρωσε ταύτην.
Συνταγματάρχης Μπεγέτης».
Η ΙΧ Μεραρχία διέταξε να γίνει αμέσως ένα «πρακτικό παραδόσεως της πόλης», το οποίο να υπογράψουν ως αντιπρόσωποι του Στρατού ο υποδιοικητής του 53 Συντάγματος Πεζικού αντισυνταγματάρχης Θεοδωράκης Δημήτριος και ο επιτελάρχης του Αποσπάσματος Μπεγέτη ταγματάρχης Χατζής Δημήτριος. Το πρακτικό αυτό έχει ως εξής:
Πρακτικόν Παραδόσεως Πόλεως Κορυτσάς
Η κάτωθι υπογεγραμμένη επιτροπή αποτελούμενη εκ των κυρίων:
Αντιπροσώπου Αρχιερέως Κορυτσάς Παπαϊωσήφ Σταυροφόρου, του Οσιοτάτου Μουφτή Αχμέτ Τζαφέρ Αλή, του γραμματέως του Δημαρχείου Κορυτσάς Πετράκη Πιλκάδη, του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χαράλαμπου Μάνου, του Κώτσιου Τζότζα, Θεοδώρου Μαλίκη οδοντιάτρου, Βασιλείου Μπάλη, Σκενδέρη Βίλλα, Μηνά Ούτση, Τζάτη Ντιστίνα, Μωχαρέμ Μπονίκα, Σωτηρίου Γκούρα, Ναούμ Στράλλα, Ε. Χαρισιάδη ιατρού παραδίδει την πόλιν της Κορυτσάς εις τους αντιπροσώπους των Ελληνικών Στρατευμάτων Αντ/ρχην Θεοδωράκην Δημήτριον και Ταγ. Πεζικού Χατζήν Δημήτριον.
Εν Κορυτσά τη 22/ Νοεμβρίου/ 1940
Οι αντιπρόσωποι του Ελλ. Στρατού Η Παραδίδουσα Επιτροπή
Τ.Υ. (Θεοδωράκη και Χατζή) (ακολουθούν 12 υπογραφές)
Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Θεοδωράκης Δημήτριος,
ο οποίος ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Στρατού
υπέγραψε το πρωτόκολλο παράδοσης της Κορυτσάς
Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ο αντισυνταγματάρχης Θεοδωράκης διορίστηκε φρούραρχος της πόλης και εξέδωσε την παρακάτω προκήρυξη στην Ελληνική και Τουρκική γλώσσα.
Ο ελληνικός στρατός έμπαινε στην Κορυτσά για τρίτη φορά. Πρώτη φορά εισήλθε στις 7 Δεκεμβρίου 1912, στον Α΄ βαλκανικό Πόλεμο, όταν απελευθέρωσε από τους Τούρκους τη Φλώρινα, Καστοριά και Κορυτσά. Δεύτερη φορά στις 24 Ιουνίου 1914 από τα στρατεύματα της αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, τα οποία με πρωθυπουργό τον Χρηστάκη Ζωγράφο επαναστάτησαν εναντίον της Συνθήκης που παραχωρούσε την περιοχή στην Αλβανία. Η απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου και ιδιαίτερα της Κορυτσάς αποτελούσε όνειρο κάθε Έλληνα και οι μεγαλύτεροι στην ηλικία θα ενθυμούνται ότι ακόμη και μετά τον πόλεμο οι στρατιώτες τραγουδούσαν στα στρατόπεδα και τις ασκήσεις το παρακάτω τραγούδι:
«Έχω μια αδερφή, /κουκλίτσα αληθινή, / την λένε Βόρειο Ήπειρο, /την αγαπώ πολύ.
Κουκλίτσα αληθινή, /της κλέψαν την φωνή, /την πήρανε αιχμάλωτη / οι άτιμοι οι εχθροί.
Στο βάθος μακριά, / προβάλλει η Κορυτσά, / τη βλέπω και ραγίζεται η δόλια μου καρδιά.
Και τώρα που μπορώ το όπλο να κρατώ / και ανήκω εις τον ένδοξο ελληνικό στρατό,
θα τρέξω μιαν αυγή, / χωρίς διαταγή, / για να αγκαλιάσω στοργικά την όμορφη αδερφή».
Ο πληθυσμός υποδέχθηκε τα ελληνικά στρατεύματα με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή υποδοχής του στρατού από τους κατοίκους, όπως μας την περιγράφει στο ημερολόγιό του ο λοχίας Γκούμας Αχιλλέας του Αθανασίου, από το Μέγαρο Γρεβενών, ο οποίος υπηρετούσε στο Ι/53 Τάγμα.
[…] «Τέλος, την 22αν Νοεμβρίου του 1940 διατασσόμεθα να εισέλθωμεν εις Κορυτσάν. Η ημέρα αυτή είναι η ημέρα της απελευθερώσεως της ελληνικωτάτης Κορυτσάς. Με επί κεφαλής τον πάντοτε δρώντα εν τω αγώνι ταγματάρχην μας Παλαιοδημόπουλον εξεκινήσαμεν από ύψος Μοράβα 1.800 μέτρα, περί ώραν 1ην – 2αν μεσημβρινήν με αντικειμενικόν σκοπόν την είσοδον εις την Κορυτσάν.» (…) «Εισερχόμεθα εις τα πρώτα σπίτια της Κορυτσάς. Οι ορισθέντες πολίται διά την υποδοχήν μόλις μας αντίκρυσαν ήρχισαν να μας διανέμουν δώρα. Τουτέστιν, τσιγάρα, γλυκά, φρούτα και τόσα άλλα. Μετά προχωρούμε διά το κέντρο της. Από την μία άκρη της πόλεως, έως την άλλην είχαν παραταχθή αι χιλιάδες των κατοίκων της διά να μας υποδεχθούν. Το τι συνέβη κατά την νύκτα εκείνη δεν περιγράφεται. Το «καλώς ήλθατε» και το «ζήτω» ηκούετο από χιλιάδες στόματα. Συγκινητικότατη υπήρξεν η υποδοχή μας. Από την μεγάλη τους χαρά πολλοί εκ των κατοίκων της έκλαιον. Απ’ όπου κι αν περνούσα άφθονα τσιγάρα μας εδίδοντο εκ των πολιτών. Εγώ δε τους έλεγα: «Έλληνες είστε; Έλληνες;» «Ναι, ναι Έλληνες», με έλεγαν.».
«Εις την Κορυτσάν εμείναμε 4-5 ημέρες. Περιήλθαμε όλα τα τοπία της. Τα λάφυρα που εκυριεύσαμε εντός αυτής ήσαν άπειρα. Περί τα 200 αυτοκίνητα τω είχαν εγκαταλειφθή εντός της πόλεως. Μοτοσυκλέτες, τρακτέρ, ποδήλατα, όπλα, άλευρα, ιματισμός, τρόφιμα και παντός είδους υλικόν μας είχε προσφέρει η τόσον καλή διοίκησις του Καιροσομανούς Ντούτσε».
«Όταν επισκεφθήκαμεν το αεροδρόμιόν τους, ευρήκαμεν περί τα 7-8 εγκαταλελειμμένα πουλιά τους. Άλλα ήταν επιβατικά, άλλα καταδιωκτικά και άλλα βομβαρδιστικά. Μεγαλυτέραν εντύπωσιν μας έκανε ένα μεγάλο επιβατικό το οποίον είχε 32 θέσεις. Τούτο ήτο άθικτον και ως επληροφορήθημεν αργότερον μετεφέρθη παρά των ημετέρων εις Αθήνας ένθα και ευρίσκεται εν χρήσει. Ημείς επειδή ήτο λίγο κρύο καταυλισθήκαμεν εις τους ιταλικούς στρατώνας. Εκεί έβλεπε κανείς τα πάμπολλα λάφυρα».
Ο λοχίας Αχιλλέας Γκούμας είχε την ατυχία να φονευθεί την τελευταία ημέρα του πολέμου, όταν, ευρισκόμενος στο Μνήμα Γραίαςστις 5 Απριλίου 1941, τραυματίστηκε θανάσιμα από βόμβα ιταλικού αεροπλάνου.
Την ημέρα αυτή (22/11) το ΙΙΙ/27 Τάγμα (Γρεβενών) επιτέθηκε από το πρωί στα υψώματα 1435 και 1405 ανατολικά και νοτιοανατολικά του Ντρενόβου, τα οποία και κατέλαβε περί τη μεσημβρία. Τα υψώματα αυτά αποτελούσαν τις τελευταίες εχθρικές αντιστάσεις που εξουδετέρωσε το Τάγμα πριν από την κατάληψη της Κορυτσάς.
Μέχρι της 20:00 ώρας της 22ας Νοεμβρίου εγκαταστάθηκαν προφυλακές στα υψώματα που δέσποζαν της πόλης και ανεγέρθηκαν οδοφράγματα για να παρεμποδίσουν κινήσεις των εχθρικών αρμάτων από Ερσέκα – Πόγραδετς και Μαλίκη.
Μετά την ολοκλήρωση της Μόροβας και την κατάληψη της Κορυτσάς ο Σταθμός Διοικήσεως του Αποσπάσματος Μπεγέτη εγκαταστάθηκε νοτιοανατολικά του χωριού Ντρένοβο. Το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου οι μονάδες του Αποσπάσματος έλαβαν μέτρα ασφαλείας στα υψώματα της δυτικής πλευράς της Μόροβας, κοντά στην Κορυτσά, πλην του 1/53 Τάγματος και του Λόχου του Ι/27 Τάγματος που διανυκτέρευσαν μέσα στην πόλη. Οι μονάδες του Αποσπάσματος, που εγκαταστάθηκαν στα υψώματα εν αναμονή διαταγών για την περαιτέρω δράση τους, ήταν οι εξής:
- 65 Σύνταγμα Πεζικού (μείον Τάγμα).
- Ι/27 Τάγμα Σιακαβάρα
- ΙΙΙ/27 Τάγμα Στολιόπουλου (Γρεβενών).
- Διοίκηση 53 Συντάγματος με τα Ι/53 και ΙΙΙ/32 Τάγματα.
- Διοίκηση ΙΧ Συντάγματος Πυροβολικού με τις ΙΧγ ΜΟΠ των 105 χιλ. και της ΧΙΙΙγ ΜΟΠ των 105 χιλ.
Η κόπωση ήταν μεγάλη, το ηθικό όμως ακμαιότατο.
23 και 24 Νοεμβρίου 1940
Το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου δεν ανατέθηκε από το Γ΄ Σώμα Στρατού στην ΙΧ Μεραρχία αποστολή εκμετάλλευσης της υποχώρησης του εχθρού από την Κορυτσά, αλλά η εντολή που δόθηκε σ’ αυτήν ήταν να εξασφαλίσει τα κατεχόμενα εδάφη με εγκατάσταση των μονάδων της στα βορειοδυτικά κράσπεδα της Μόροβας σε σύνδεσμο δεξιά με την XV Μεραρχία. Το διήμερο αυτό το μόνο που έκανε η Μεραρχία ήταν να προωθήσει την Ομάδα Αναγνωρίσεως Ιππικού προς τη Μοσχόπολη και τη λίμνη Μαλίκη, για να διαπιστώσει αν υπήρχε εχθρός στις περιοχές αυτές. Η Ομάδα ανέφερε ότι ουδεμία επαφή έλαβε μετά του εχθρού.
Έτσι η μάχη της Μόροβας, η οποία άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, έληξε μετά οκταήμερο, ήτοι την 22α του ίδιου μήνα, με περιφανή νίκη των ελληνικών όπλων και οριστική διάσπαση του Ιταλικού μετώπου στα ανατολικά της Βορείου Ηπείρου. Το Απόσπασμα Μπεγέτη δεν κατέλαβε μόνο τον τελικό αντικειμενικό σκοπό, που ήταν η Κορυτσά, αλλά και αιχμαλώτισε συνολικά περί τους 580 Ιταλούς από τους οποίους 16 αξιωματικούς (2 από αυτούς ήταν ταγματάρχες), κυρίευσε 34 πυροβόλα, πολλούς όλμους και αυτόματα όπλα και τυφέκια, καθώς και 250 περίπου μεταγωγικά (κτήνη) και επιπλέον ένα ολόκληρο Χειρουργείο στο χωριό Τζέρας.
Εκτός από ορισμένες ζώνες του ορεινού όγκου, στις οποίες κατά τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε πυκνή ομίχλη, κατά τη διάρκεια ολοκλήρου της περιόδου των μαχών σημειώθηκε εντατική και συνεχής δράση της εχθρικής αεροπορίας, χωρίς να παρουσιαστεί ουσιαστική αντίδραση εκ μέρους της ελληνικής αεροπορίας. Επίσης δεν εκδηλώθηκε και αποτελεσματική αντιαεροπορική άμυνα, λόγω ανεπάρκειας αντιαεροπορικών όπλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν δυσχέρειες και βραδύτητα στις κινήσεις των τμημάτων κατά την ημέρα και υποχρεωτικές μετακινήσεις κατά τη νύχτα.
Το ηθικό των τμημάτων από την αρχή μέχρι το τέλος υπήρξε άριστο, οι άνδρες πολέμησαν με φανατισμό και ενθουσιασμό και γενικά όλες οι Μονάδες της Μεραρχίας συνεργάστηκαν αρμονικότατα για την επίτευξη της νίκης.
Με την ευκαιρία απελευθέρωσης της Κορυτσάς το Γενικό Στρατηγείο στην Αθήνα εξέδωσε στις 22 Νοεμβρίου το παρακάτω ανακοινωθέν, που αφορά τις μέχρι τότε επιτυχίες του Στρατού:
«Πολεμικόν ανακοινωθέν υπ’ αριθ. 27
«Κατά την σημερινήν ημέραν τα στρατεύματά μας επέτυχον την ολοκλήρωσιν του ορεινού όγκου της Μόροβας, την κατάληψιν του όρους Ιβάν και του αυχένος Καφ – ε – Καρίτ. Κατελήφθη η Κορυτσά. Νοτιώτερον εις τον Τομέα της Πίνδου, τα στρατεύματά μας κατέλαβον το Λεσκοβίκι και προχώρησαν πέραν της Ερσέκας και Μπόροβας. Εις την Ήπειρον τα στρατεύματά μας ανακατέλαβον την πόλιν των Φιλιατών και απώθησαν τον εχθρόν πέραν των συνόρων. Η αεροπορία μας εβομβάρδισεν εχθρικάς φάλαγγας εν υποχωρήσει, μετά μεγάλης επιτυχίας, παρά την δραστηρίαν αντίδρασιν της εχθρικής αεροπορίας. Κατά την μάχην της Κορυτσάς, ήτις διήρκεσεν επί εννέα ημέρας, τα στρατεύματά μας, παρά την ισχυροτάτην αντίδρασιν της εχθρικής αεροπορίας, κατήγαγον λαμπράν νίκην, ανατρέψαντα μεγάλας δυνάμεις του εχθρού εγκατεστημένας επί φυσικώς οχυρωμένων θέσεων ενισχυομένων εν πολλοίς υπό ανθεκτικών οργανώσεων εκ σιδηροπαγούς σκυροδέματος μετά συρματοπλεγμάτων. Την Κορυτσάν υπεράσπιζον οι εξής Δυνάμεις: Η 2α Μεραρχία Αλπινιστών Τριτεντίνα, η 19η Μεραρχία Βενέτσια, η 29η Μεραρχία Πεζικού Πιεμόντε, η 49η Μεραρχία Πάρμας, η 53η Μεραρχία Αρέντζο, τα ανεξάρτητα Τάγματα Τομόρι και Ταραμπός, το 109ον και 166ον Τάγματα Μελανοχιτώνων, το 4ον Σύνταγμα των Βερσαλλιέρων, το 101ον Τάγμα πυροβόλων θέσεως, διαθέτουσαι πλέον ως συμπληρωματικά και πολλάς πυροβολαρχίας βαρέως πυροβολικού και σημαντικόν αριθμόν αρμάτων μάχης. Οι κατά την μάχην ταύτην περιελθόντες εις χείρας μας αιχμάλωτοι και τα κυριευθέντα πολεμικά υλικά, δεν καταμετρήθησαν εισέτι. Όσον αφορά τους μέχρι τούδε, από της ενάρξεως των επιχειρήσεων, εφ’ όλου του αλβανικού μετώπου, περιελθόντες εις χείρας μας αιχμαλώτους και κυριευθέντα πολεμικά υλικά, οι μεν αιχμάλωτοι ανέρχονται εις μεγάλον αριθμόν αξιωματικών και χιλιάδας οπλιτών, τα δε υλικά εις 80 ελαφρά και βαρέα πυροβόλα, 55 αντιαρματικά πυροβόλα, υπέρ τα 300 ελαφρά και βαρέα πολυβόλα, 20 άρματα μάχης, υπέρ τα 250 αυτοκίνητα, υπέρ τας 1.500 μοτοσυκλέτας και ποδήλατα, και σημαντικάς ποσότητας πυρομαχικών, καυσίμων, ιματισμού και ετέρου υλικού πάσης φύσεως».
[1]Σημειώνεται εδώ, προς άρση αμφιβολιών, ότι στο βιβλίο της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού με τίτλο «Αγώνες και Νεκροί 1940-1945» αναφέρεται εκ παραδρομής ότι οι ανωτέρω νεκροί του υψώματος Μπίγκλας (1456) σκοτώθηκαν στο ύψωμα 1548 της Μόροβας, πλην όμως τέτοιο ύψωμα δεν υπάρχει στην περιοχή που έδρασε το Απόσπασμα Μπεγέτη, όπως φαίνεται και στο στρατιωτικό χάρτη. Το ύψωμα 1548 βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ορεινού συγκροτήματος της Κάμιας, στο οποίο σκοτώθηκε στις 28 Νοεμβρίου ο διοικητής του 9ου Λόχου του Τάγματος Γρεβενών λοχαγός Δρακόπουλος Θεόδωρος, όπως θα δούμε στη μάχη που δόθηκε την ημερομηνία αυτή.
ΜΕΡΟΣ Δ΄
ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΥΤΣΑΣ
ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΗΣ ΚΑΜΙΑΣ
[24 Νοεμβρίου μέχρι 4 Δεκεμβρίου]
24 και 25 Νοεμβρίου 1940
Οι Μεραρχίες που ανήκαν στο Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας από της 24ηςΝοεμβρίου συνέχισαν την προέλασή τους σε βάθος σαράντα χιλιομέτρων και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου είχαν καταλάβει τη γραμμή Ουγιανικού – Γκράμποβα – Κάμια – Πόγραδετς, εξασφαλίζοντας από δυτικά και βορειοδυτικά το υψίπεδο Κορυτσάς. Η ΙΧ Μεραρχία, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του Γ΄ ΣΣ, συγκρότησε ένα νέο μικτό Απόσπασμα, με διοικητή τον συνταγματάρχη Μπεγέτη, το οποίο περιελάμβανε τις παρακάτω μονάδες:
- 65 Σύνταγμα Πεζικού (μείον το ΙΙΙ Τάγμα).
- ΙΙΙ/27 Τάγμα (Γρεβενών).
- ΙΙΙ/32 Τάγμα.
- VI Ομάδα Αναγνωρίσεως, η οποία είχε διατεθεί στη Μεραρχία από το Γ΄ ΣΣ στις 20 Νοεμβρίου.
- Διοίκηση ΙΧ Συντάγματος Ορειβατικού Πυροβολικού με την ΙΧγ ΜΟΠ των 105 χιλ. του Μπουτσικάρη, μια νέα Πεδινή Πυροβολαρχία και μια Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού (του Τορίκη).
Το Απόσπασμα έλαβε εντολή στις 24 Νοεμβρίου να κινηθεί, με την έλευση του σκότους, από τις γύρω από το Ντρένοβο αμυντικές θέσεις των τμημάτων και δια Κορυτσάς να κατευθυνθεί προς τη λίμνη Μαλίκη (βόρεια Κορυτσάς), όπου υπό την κάλυψη τμημάτων της VI Ομάδας Αναγνωρίσεως να εγκατασταθεί αμυντικά στα υψώματα βορειοδυτικά της λίμνης. Στη συνέχεια το Απόσπασμα έστειλε επείγουσα διαταγή προς τα ΙΙΙ/27 και ΙΙΙ/32 Τάγματα, το 65 ΣΠ και τη ΜΟΠ Μπουτσικάρη να συγκεντρώσουν τα τμήματά τους από τις προφυλακές και καταυλισμούς και να αχθούν δια Κορυτσάς στην αμαξιτή οδό Κορυτσά – Ελβασάν και από εκεί με νυκτερινή πορεία να κατευθυνθούν στη λίμνη Μαλίκη.
Το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών, κινούμενο τη νύχτα 24/25 Νοεμβρίου υπό συνεχή βροχή, έφθασε στη Μαλίκη και εγκαταστάθηκε άνευ εχθρικής αντιστάσεως στα υψώματα Σκόζας – Σόβγιανης. Το Τάγμα πέρασε τη γέφυρα του ποταμού Δεβόλη (κοντά στη Μαλίκη) με πρόχειρη σχεδία, λόγω καταστροφής αυτής από τον υποχωρούντα ιταλικό στρατό.
26 Νοεμβρίου 1940
Ο Σ.Δ. του Αποσπάσματος με τη διοίκηση του ΙΧ Συντάγματος Ορειβατικού Πυροβολικού παρέμεινε στη Μαλίκη. Κατόπιν νεότερης διαταγής οι μονάδες του Αποσπάσματος κινήθηκαν βορειότερα ως εξής:
(α) Το ΙΙΙ/27 Τάγμα (Γρεβενών) με τη ΜΟΠ 105 του Μπουτσικάρη προωθήθηκε από το πρωί στο χωριό Τσερέσνικο, με σκοπό να εγκατασταθεί στα υψώματα 1356 και ανώνυμο βορειοδυτικά του χωριού.
(β) Το ΙΙ/65 Τάγμα Παπαβασιλείου προωθήθηκε στο χωριό Μάργιανη με εντολή να καλύπτει το αριστερό του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών και να τηρεί στενό σύνδεσμο με το Ι/65 Τάγμα, το οποίο ήταν εγκατεστημένο ιππαστί επί του Δεβόλη ποταμού και έφθανε βόρεια μέχρι το ύψωμα 1100.
(γ) Το ΙΙΙ/32 Τάγμα Πυρόπουλου κινήθηκε από Σόβγιανη προς χωριό Πίργου με εντολή να επιδιώξει σύνδεσμο δεξιά με τη ΧΙΙΙ Μεραρχία στο χωριό Κακάτσι και αριστερά με το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών στο χωριό Τσερέσνικο.
Όλες οι μετακινήσεις των μονάδων και οι καταλήψεις των υψωμάτων την ημέρα αυτή έγιναν χωρίς την παρουσία εχθρού στην περιοχή, οπότε η Μεραρχία μέχρι το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου δεν είχε έλθει σε επαφή μαζί του.
Το μεσημέρι έφθασε ο Στρατηγός Διοικητής Μεραρχίας προς επιθεώρηση του Αποσπάσματος και έδωκε επί τόπου οδηγίες για τις περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις προς Βορρά, συγχαίροντας συγχρόνως τα τμήματα για τις λαμπρές νίκες τους στηΜόροβα και στην κατάληψη της Κορυτσάς.
27 Νοεμβρίου 1940
Στις 27 Νοεμβρίου ανατέθηκε στην ΙΧ Μεραρχία η κατάληψη των υψωμάτων 1548 και 1652 στην ανατολική πλευρά του ορεινού όγκου της Κάμιας. Δεξιά της προς Πόγραδετς θα ενεργούσε η ΧΙΙΙ Μεραρχία με την οποία έπρεπε να αποκαταστήσει σύνδεσμο.
Προς εκπλήρωση της εντολής αυτής από τις μονάδες του Αποσπάσματος το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών, επιτιθέμενο στα πλαίσια της αποστολής του, κατόρθωσε κατόπιν αγώνος να καταλάβει μόνο το ανώνυμο ύψωμα 150 μ. νοτιοανατολικά του υψώματος 1548 και με τον 9ο Λόχο Δρακόπουλου τον ανατολικότερα τούτου αυχένα μεταξύ των υψωμάτων 1548 και 1434. Την επίθεση υποστήριξε η Μοίρα Μπουτσικάρη. Ο εχθρός, κατέχοντας φύσει οχυρές θέσεις, αντέδρασε σθεναρά χρησιμοποιώντας ευρέως όλμους, πολυβόλα και οπλοπολυβόλα. Η κίνηση προς τα εμπρός των τμημάτων της επίθεσης εμποδιζόταν σοβαρά και από το βραχώδες και δύσβατο έδαφος, το οποίο σε πλείστα σημεία ήταν απροσπέλαστο και διαφορετικό από αυτό που εμφανίζεται στο χάρτη.
Το ΙΙΙ/32 Τάγμα Πυρόπουλου ακολουθώντας το δρομολόγιο του ΙΙΙ/27 Τάγματος, επιτέθηκε τις απογευματινές ώρες με τον 9ο Λόχο στο ύψωμα 1434, το οποίο και κατέλαβε και με την υπόλοιπη δύναμη εγκαταστάθηκε στη διακλάδωση ημιονικής οδού δύο χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Πρενίστα. Την επίθεση του Λόχου υποστήριξε η Μοίρα Μπουτσικάρη.
Μεταφορά πυρομαχικών και εφοδίων από την Κορυτσά προς τον ορεινό όγκο της Κάμιας από το παραποτάμιο δρομολόγιο του ποταμού Δεβόλη
Το 53 ΣΠ (μείον Τάγμα) είχε προωθηθεί στην περιοχή Σόβιανη – Τσιφλίκι ως εφεδρεία της Μεραρχίας.
Ο Σ. Δ. του Αποσπάσματος Μπεγέτη είχε μεταφερθεί στο χωριό Πίργκου. Εκεί έφθασε ο επίλαρχος Χούντας σύνδεσμος αξιωματικός της ΧΙΙΙ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Μεραρχία του επρόκειτο να επιτεθεί την επομένη προς το ύψωμα 1292 (δεξιά υψ. 1548) και γι’ αυτό έπρεπε να γίνει συντονισμός με την ενέργεια του Αποσπάσματος. Με βάση τη συνεννόηση αυτή και τη σχετική διαταγή της ΙΧ Μεραρχίας εκδόθηκε από το Απόσπασμα διαταγή με την οποία το 32 ΣΠ διαθέτοντας και τα τρία Τάγματά του να προβεί την επομένη (28/11) σε επιθετική ενέργεια σε τρεις διαδοχικές φάσεις καταλαμβάνοντας πρώτα το ύψωμα 1548, μετά το ύψωμα 1652 και στο τέλος να στραφεί προς κατάληψη του υψ. 1532. Την ενέργεια αυτή θα υποστήριζαν με πυρά τρεις Μοίρες, δύο Ορειβατικού Πυροβολικού των 75 χιλ. (Παναγιωτόπουλου) και 105 χιλ. (Μπουτσικάρη) και μία Βαρέως Πυροβολικού (Κύβελου).
28 Νοεμβρίου 1940
Σύμφωνα με τη διαταγή του Αποσπάσματος το 32 ΣΠ από τις πρώτες νυκτερινές ώρες προώθησε το ΙΙΙ/32 Τάγμα του στον αυχένα που είχε καταλάβει την προηγουμένη ο διοικητής του 9ου Λόχου του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών λοχαγός Δρακόπουλος και σε συνεργασία μαζί του οργάνωσε τα σχετικά με την εξόρμηση προς κατάληψη του υψώματος 1548. Η επίθεση άρχισε την 15:00 ώρα και σε μια ηρωική προσπάθεια να καταληφθεί το ύψωμα φονεύθηκε ο γενναίος λοχαγός Δρακόπουλος Θεόδωρος, από το Θεόκτιστο Αρκαδίας. Μεταξύ των νεκρών οπλιτών ήταν και πέντε στρατιώτες από τα Γρεβενά, οι εξής: 1) Κλεισιάρης Θεόδωρος από το Ελεύθερο, 2) Κοσκερίδης Θεολόγος από το Ελάφι, 3) Μήτσιος Χαράλαμπος από το Καλόχι, 4) Ντόλιας Ευθύμιος από το Ελεύθερο, 5) Χριστούλης Αθανάσιος από το Πολυνέρι . Η επίθεση αυτή του ΙΙΙ/32 Τάγματος και του 9ου Λόχου του ΙΙΙ/27 Τάγματος προσκρούοντας αφενός στο δύσβατο και με πολλές χαράδρες έδαφος και αφετέρου στα δραστικά πυρά των αυτόματων όπλων και των όλμων, διακόπηκε, μόλις τα πρώτα τμήματα προχώρησαν περί τα 150 μέτρα τις νυχτερινές όμως ώρες τα τμήματα αυτά επωφελήθηκαν από το σκοτάδι και προχώρησαν λίγο, βελτιώνοντας τις θέσεις τους.
Το Ι/32 Τάγμα, σύμφωνα με την αποστολή του, κινήθηκε από το χωριό Οσνάτι προς το ύψωμα 1652 και εκμεταλλευόμενο τον προς το ύψ. 1548 σκληρό αγώνα κατόρθωσε ευχερέστερα να προχωρήσει και να καταλάβει τον αντικειμενικό σκοπό (ύψ. 1652) τις πρώτες νυχτερινές ώρες. Ο εχθρός υποχώρησε βορειότερα εγκαταλείποντας άφθονο πολεμικό υλικό.
Σταθμός Διοικήσεως της Μεραρχίας στη Μαλίκη.
ΒΑ από το χωριό Οσνάτι υπάρχει το ύψωμα 1548 στο οποίο φονεύθηκε στις 28/11/40 ο λοχαγός του Τάγματος Γρεβενών Θεόδωρος Δρακόπουλος και πέντε Γρεβενιώτες
29 Νοεμβρίου 1940
Η ανωτέρω επιτυχία του Ι/32 Τάγματος να καταλάβει το ύψωμα 1652 επέφερε το πρώτο ρήγμα άμυνας του εχθρού στον ορεινό όγκο της Κάμιας. Ο εχθρός, που μέχρι τότε αμυνόταν με πείσμα στο ύψωμα 1548 άρχισε να ανησυχεί, διότι το δεξιό πλευρό του έμεινε ακάλυπτο και υπήρχε κίνδυνος να δεχθεί πλευρική επίθεση. Την αδυναμία αυτή του εχθρού εκμεταλλεύτηκε το Απόσπασμα, οπότε απαλλάχτηκε από την αμηχανία που είχε περιέλθει το απόγευμα, λόγω αδυναμίας συνέχισης της επίθεσης κατά μέτωπο με το ΙΙΙ/32 Τάγμα και τον 9ο Λόχο του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών, που θα απέβαινε αιματηρή με πολλές απώλειες.
Κατόπιν τούτου διατάχθηκε το Ι/32 Τάγμα να εγκατασταθεί σταθερά επί του υψ. 1652 και ένας λόχος του να στραφεί ανατολικά και να προσβάλει τον εχθρό πλευρικά στο ύψωμα 1548. Παράλληλα διατάχθηκε το ΙΙ/32 Τάγμα να υπερβεί το καταπονημένο από τον αγώνα ΙΙΙ/32 Τάγμα και να επιτεθεί κατά μέτωπο. Η επίθεση εκδηλώθηκε τις εσπερινές ώρες και, παρότι ο εχθρός αντέδρασε με μανία για τη διατήρηση της τοποθεσίας τελικά το ύψωμα 1548 κατελήφθη, καθώς και το βορειότερα αυτού ανώνυμο ύψωμα του διχαλωτού βράχου. Στο πεδίο της μάχης μετρήθηκαν 55 πτώματα Ιταλών. Συνελήφθησαν 110 αιχμάλωτοι, από τους οποίους 10 αξιωματικοί και κυριεύθηκε άφθονο πολεμικό υλικό (όλμοι, ολμίδια κ.λπ.).
ΜΗΝΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1940
3 Δεκεμβρίου 1940
Περί τη μεσημβρία της 3ης Δεκεμβρίου κατελήφθη υπό του 31 ΣΠ της XVII Μεραρχίας το ύψωμα 1532, με τη συνδρομή της Διλοχίας του Ι/27 Τάγματος, του ΙΙ/32 Τάγματος και της Μοίρας Μπουτσικάρη.
Η ΙΧ Μεραρχία διέταξε το Απόσπασμα να καταλάβει τα υψώματα 1687 και 1642 του ορεινού συγκροτήματος της Κάμιας.
Κατόπιν τούτου το ΙΙΙ/27 Τάγμα (Γρεβενών) οδηγήθηκε στο ύψ. 1652. Η ΜΟΠ 75/19 του Παναγιωτόπουλου τάχθηκε ΒΔ του χωριού Οσνάτι έτοιμη για εκτέλεση βολής. Η ΜΟΠ 105 του Μπουτσικάρη από τις θέσεις της στο ύψωμα 1548 έλαβε εντολή να υποστηρίξει την προς 1687- 1642 ενέργεια του Αποσπάσματος.
Η επιθετική ενέργεια του Αποσπάσματος θα εκτελούνταν σε δύο φάσεις ως εξής: Η κατάληψη του 1642 θα γινόταν από τα Ι/32 και ΙΙΙ/27 Τάγματα, με συντονιστή τον ταγματάρχη του Επιτελείου του Αποσπάσματος Χατζή Δημήτριο και ύστερα θα συνεχιζόταν η επίθεση προς άλλα μεγαλύτερης ζωτικής σημασίας υψώματα της Κάμιας. Για το σκοπό αυτό ένας Λόχος του ΙΙ/65 Τάγματος κινήθηκε από το χωριό Νταλανέτσι στο χωριό Νίτσα, για να βοηθήσει μαζί με μια Ίλη Ιππικού την προς 1687 επιθετική ενέργεια.
Δυτικά του χωριού Νίτσα είναι το ύψωμα 1687 το οποίο κατέλαβε στις 4 Δεκεμβρίου 1940 το Τάγμα Γρεβενών συνεργαζόμενο και με άλλες μονάδες
4 Δεκεμβρίου 1940
Το πρωί το Ι/32 Τάγμα υποστηριζόμενο από τις ΙΧα και ΙΧγ Μοίρες Ορειβατικού Πυροβολικού κατέλαβε την 10:00 ώρα το ύψωμα 1642, συλλαμβάνοντας 46 αιχμαλώτους.
Μετά την κατάληψη του 1642 το ΙΙΙ/27 Τάγμα (Γρεβενών) σε συνεργασία με το ΙΙ/32 Τάγμα, τον 6ο Λόχο του 65 ΣΠ και τους πεζομαχούντες ιππείς της VIης Ομάδας Αναγνωρίσεως, κατέλαβε την 16:00 ώρα το 1687 κατόπιν μικρής αντιστάσεως. Συνελήφθησαν περί τους 40 αιχμαλώτους και κυριεύθηκε άφθονο υλικό.
Το Ι/32 Τάγμα κινούμενο προς Βορρά, κατέλαβε το ύψωμα 1530 (1000 μ. νοτιοανατολικά υψ. 1370), κυριεύοντας άφθονο υλικό και κτήνη.
Ο Σ.Δ. του Αποσπάσματος από 19:00 ώρας ήταν στο Οσνάτι.
Με την επιχείρηση αυτή έληξε ο αγώνας για την κατάληψη του ορεινού συγκροτήματος Κάμιας και από την επομένη, 5η Δεκεμβρίου, το Απόσπασμα παρέμεινε στις ίδιες θέσεις, διότι η συνεχής έκτοτε κακοκαιρία δεν επέτρεψε εκτέλεση άλλων επιχειρήσεων προς Βορρά.
Διαπιστώσεις από την κατάληψη της Κάμιας
Η επιχείρηση για την κατάληψη της Κάμιας διήρκεσε οκτώ ημέρες. Άρχισε στις 27 Νοεμβρίου και περατώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1940. Η βραδύτητα που παρουσιάστηκε οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στο ορεινό και δύσβατο έδαφος και στην ανεπάρκεια του Ορειβατικού Πυροβολικού, διότι στη διάθεση της Μεραρχίας υπήρχαν μόνο δύο Μοίρες που δεν ήταν δυνατόν να προσβάλουν συγχρόνως όλα τα υψώματα και γι’ αυτό έπρεπε να γίνει για κάθε ύψωμα ξεχωριστή επίθεση. Σύμφωνα με τις απόψεις της ΙΧ Μεραρχίας το γενικό πλαίσιο της διεξαγωγής των επιχειρήσεων προς κατάληψη του ορεινού όγκου Κάμιας δύναται να συνοψισθεί στα ακόλουθα:
(1) Έδαφος τελείως ορεινό, απότομο, σε πολλά σημεία καλυμμένο και βραχώδες. Αυτό επέτρεπε στον αντίπαλο να κατέχει ορισμένα σημεία μεμονωμένα μεταξύ τους και να αναπτύσσει τις δυνάμεις του χωρίς βάθος, ενώ για τα ελληνικά επιτιθέμενα τμήματα επιβαλλόταν κόπος πολύς, γι’ αυτό μερικά από αυτά άφηναν τους γυλιούς, για να μπορούν οι στρατιώτες να κινούνται ευχερέστερα. Εξαιτίας του γεγονότος τούτου επιβραδυνόταν κατά πολύ η εξέλιξη εκάστης επιχείρησης, αλλά από την άλλη μεριά παρεχόταν ευκολία μεγάλης κάλυψης των κινουμένων Τμημάτων, αποφυγής πολλών απωλειών και ευχερούς διείσδυσης στα πλευρά και στα νώτα των εχθρικών αντιστάσεων.
(2) Τα ιταλικά τμήματα που αντιστάθηκαν στην περιοχή της Κάμιας, προήλθαν από εκείνα που υποχώρησαν από το ορεινό συγκρότημα της Μόροβας, τα οποία όμως ενισχύθηκαν και με άλλες νέες μονάδες, που έφθασαν από τα μετόπισθεν.
(3) Η δράση της αντίπαλης αεροπορίας ήταν επουσιώδης.
(4) Οι καιρικές συνθήκες με τα χιόνια και το ψύχος υπήρξαν ενοχλητικές.
(5) Οι δυνάμεις της Μεραρχίας για την εκκαθάριση του όγκου της Κάμιας υπήρξαν επαρκείς.
(6) Το ηθικό των ανδρών της Μεραρχίας ήταν άριστο.
Οι απώλειες κατά την ανωτέρω περίοδο υπήρξαν ελάχιστες λόγω των καλυμμένων χώρων, των οποίων γίνονταν η εκμετάλλευση και της μη ευελιξίας των εχθρικών πυρών (μεταφορά πυρών από τον ένα στόχο στον άλλο).
Σχετικά με το Απόσπασμα Μπεγέτη, εντός του οποίου ενεργούσε και το Τάγμα Γρεβενών, ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 5-31 Δεκεμβρίου 1940, παραμένοντας στις θέσεις που κατέλαβε μέχρι της 4ης Δεκεμβρίου, ασχολήθηκε με τη σταθεροποίηση του μετώπου και τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για τη βελτίωση της αμυντικής ισχύος της τοποθεσίας. Επειδή ήταν χειμώνας και οι καιρικές συνθήκες αρκετά δυσμενείς (ψύχος, χιόνι, θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν), έγιναν διάφορες μετακινήσεις και μεταβολές στη διάταξη των τμημάτων προς αποσυμφόρηση του μετώπου για την καλύτερη διαβίωση του προσωπικού των μονάδων. Το ΙΙΙ/27 Τάγμα (Γρεβενών) αντικαταστάθηκε στο ύψωμα 1687 από το ΙΙ/32 Τάγμα και μεταφέρθηκε στο χωριό Πίργκου.
ΜΕΡΟΣ Ε΄
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΙΧ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΑΜΙΑΣ – ΜΝΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΙΑΣ
Μετά την ολοκλήρωση κατάληψης μέχρι 4 Δεκεμβρίου των υψωμάτων 1687, 1642 – 1652 του ορεινού συγκροτήματος της Κάμιας η ΙΧ Μεραρχία έλαβε εντολή από το Γ΄ ΣΣ να εγκατασταθεί αμυντικά και να εξασφαλίσει τα κατεχόμενα υψώματα, εκτός από τα 1548 και 1532, τα οποία θα περιέρχονταν τώρα στη ζώνη ευθύνης της XVII Μεραρχίας, που συνέχιζε να μάχεται ΒΔ του Πόγραδετς. Κατόπιν τούτου στις 5 Δεκεμβρίου η Μεραρχία, για να δημιουργήσει βάθος στην άμυνα και να προβεί σε αποσυμφόρηση των μονάδων της δημιούργησε δύο Υποτομείς άμυνας, έναν υπό τη διοίκηση του 65 ΣΠ (μείον Τάγμα) νοτιοδυτικά του Μνήματος Γραίας (στην περιοχή Στρέλτσας – Σιάλιες) και τον άλλο ανατολικά του Μνήματος υπό τη διοίκηση του Συνταγματάρχη Μπεγέτη με μονάδες 32 ΣΠ, Ι/53 Τάγμα, ΙΧα ΜΟΠ 75/19, Ίλη Ιππικού,
Το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών του Στολιόπουλου καθώς και το Ι/27 Τάγμα Κοζάνης του Σιακαβάρα είχαν μετασταθμεύσει την ημέρα αυτή από το όρος Κάμια στο χωριό Πίργκου (βόρεια Μαλίκης) και δεν υπάγονταν στις μονάδες των Υποτομέων.
Η επαφή με τον εχθρό περιορίστηκε μόνο σε δύο σημεία, στο ύψ. 1370 και βορείως του 1548.
6 , 7 και 8 Δεκεμβρίου 1940
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου ο καιρός άρχισε να χειροτερεύει μετατρεπόμενος σε χιονώδη. Λόγω εξαιρετικών δυσχερειών τις οποίες συναντούσε η επίθεση της δεξιά XVII Μεραρχίας ανατίθεται στην ΙΧ Μεραρχία από το Γ΄ ΣΣ, εκτός της εξασφάλισης των κατεχόμενων εδαφών, και αποστολή απασχολήσεως των έναντι αυτής εχθρικών δυνάμεων, με επιθετικά εγχειρήματα περιορισμένης ακτίνας προς το χωριό Λέγκα και το ύψωμα Κορίτσα (1464) για τη διευκόλυνση της XVII Μεραρχίας.
Άνω και δεξιά το χωριό Κάτω Τσιέσμα και το ύψωμα Κορίτσα στα οποία επρόκειτο να προωθηθούν τμήματα του Αποσπάσματος Μπεγέτη
Κατόπιν τούτου η ΙΧ Μεραρχία διέταξε το Απόσπασμα Μπεγέτη να ενεργήσει δια προωθήσεως μικρών δυνάμεων προς το χωριό Κάτω Τσέσμα και το ύψωμα Κορίτσα.
Η κατά της Κορίτσας (1464) ενέργεια ανατέθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στη Διλοχία του ΙΙΙ/32 Τάγματος, με διοικητή το διοικητή του Τάγματος ταγματάρχη Μορφέση Δημήτριο. Η Διλοχία αυτή με τα πολυβόλα του Τάγματος έλαβε την επαφή με τον εχθρό στις 8 Δεκεμβρίου περί την 10:00 ώρα στο ύψωμα 1538, το οποίο και κατέλαβε την 11:30 ώρα κατόπιν αγώνος, με καιρικές συνθήκες λίαν δυσμενείς (ισχυρός και πολύ ψυχρός άνεμος, κατά διαλείμματα, πτώση χιονιού και ομίχλη). Η Διλοχία μετά την κατάληψη του 1538 συνέχισε την προσπάθεια προς το ύψωμα Κορίτσα, χωρίς να σημειώσει κάποια πρόοδο λόγω της κακοκαιρίας (χιονοθύελλα, παχύ στρώμα χιονιού, ομίχλη) και της αδυναμίας υποστήριξης υπό του Πυροβολικού από έλλειψη ορατότητας.
11 Δεκεμβρίου 1940
Στις 11 Δεκεμβρίου η Μεραρχία, λόγω κοπώσεως του 32 ΣΠ που ήταν εγκατεστημένο στην τοποθεσία, έδωσε διαταγή στο Απόσπασμα Μπεγέτη να το αντικαταστήσει με τα Ι/27, ΙΙΙ/27 (Γρεβενών) και Ι/53 Τάγματα.
Κατά το πενθήμερο 11-15 Δεκεμβρίου επικρατούσε κακοκαιρία (παγετός, πτώση χιονιού κ.λπ.). Ως εκ τούτου ο ανεφοδιασμός των τμημάτων στα υψώματα 1652 και 1538 έγινε από χωρικούς και άνδρες των μονάδων, καθόσον τα μεταγωγικά, λόγω του μεγάλου ύψους του χιονιού δεν μπορούσαν να κινηθούν, συνεργεία δε από οπλίτες και χωρικούς ασχολούνταν υπό τις οδηγίες του ΙΧ Λόχου Σκαπανέων με τη διάνοιξη των οδών και την εξασφάλιση της κυκλοφορίας. Η επαφή με τον εχθρό υπήρχε μόνο επί των υψωμάτων 1538 και 1370.
Στρατιώτες την ώρα του φαγητού
Βολή πυροβόλου εναντίον εχθρικών στόχων
Στις 12 Δεκεμβρίου ο Αριστερός Υποτομέας της ΙΧ Μεραρχίας, νοτιοδυτικά του Μνήματος Γραίας, στον οποίο είχε εγκατασταθεί αμυντικά το 65 ΣΠ, έπαψε να υπάρχει από της 12ης Δεκεμβρίου και το Σύνταγμα αποσύρθηκε από την περιοχή, γιατί δεν υπήρχε επαφή με τον εχθρό, λόγω των ορεινών, άβατων και χιονοσκεπών εκτάσεων της Σάρρα – Γκράμποβας και Μπότσκο.
Στις 15 Δεκεμβρίου το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών και Ι/27 Τάγμα Σιακαβάρα κατέχουν τη γραμμή 1687 – αυχένας Νίτσας – 1642 – 1370. Το ΙΙΙ/27 Τάγμα (Γρεβενών) φθάνοντας στην περιοχή αντικατέστησε το ΙΙ/32 Τάγμα, το οποίο ήχθη εις Ντερντούσια και Στρέγγαλι, ως εφεδρεία του Αποσπάσματος Μπεγέτη. Τα ανωτέρω δύο Τάγματα αποτέλεσαν το «Συγκρότημα 27 Συντάγματος Πεζικού», υπό τον ταγματάρχη Παπαβασιλείου Χρήστο και εγκαταστάθηκαν ως εξής:
ΙΙΙ/27 Τάγμα (Γρεβενών): δύο Λόχοι με δύο Διμοιρίες πολυβόλων επί της γραμμής 1687 – αυχένας Νίτσας – Λέγκας (ναι) και ένας Λόχος με Διμοιρία πολυβόλων με τη διοίκηση του Τάγματος στη Νίτσα.
Ι/27 Τάγμα: με τη διοίκηση επί ανωνύμου υψώματος 1100 μ. νοτίως του υψώματος 1642, και ανά ένα Λόχο στα υψώματα 1370, 1642 και 1652.
Για την υποστήριξη με πυρά των τμημάτων αυτών η ΙΧα Μοίρα Ορειβατικού Πυροβολικού 75/19 τάχθηκε μεταξύ χωριού Οσνάτι και υψώματος 1652.
Στάθμευση
1) Στο Οσνάτι: η διοίκηση του Αποσπάσματος, η διοίκηση του Συγκροτήματος του 27 Συντάγματος Πεζικού (Συγκρότημα Παπαβασιλείου), τα εφεδρικά τμήματα του Ι/53 Τάγματος με όλα τα κτήνη του Τάγματος, τα μεταγωγικά του εις υψ. 1652 Λόχου του Ι/27 Τάγματος και τα μεταγωγικά της ΙΧα ΜΟΠ.
2) Στη Νίτσα: η διοίκηση του ΙΙΙ/27 Τάγματος (Γρεβενών), τα εφεδρικά τμήματα του ΙΙΙ/27 Τάγματος και άπαντα τα κτήνη των Ι/27 και ΙΙΙ/27 Ταγμάτων πλην των εις υψ. 1652 3ου Λόχου.
Κοπέλες πλέκουν μάλλινα είδη (πουλόβερ, χειρόκτια, κάλτσες κ.λπ.) για την αποστολή στο μέτωπο
Η Μεραρχία, στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους άνδρες και τα μεταγωγικά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διέταξε:
- Να χρησιμοποιηθεί για την παραμονή στις προφυλακές το ελάχιστο δυνατό προσωπικό.
- Την εγκατάσταση σε επισταθμία όλων των άλλων τμημάτων.
- Την κατασκευή πρόχειρων στεγάστρων για τα τμήματα των προφυλακών.
- Την κατασκευή στάβλων όπου δεν υπήρχαν αρκετοί για την στέγαση των κτηνών.
- Την ταχύτερη αλλαγή των σκοπών και τον εφοδιασμό των τμημάτων των προφυλακών με θερμαντικές τροφές (κονιάκ, σταφίδες, σύκα, διπλό τσάι) και μάλλινα είδη (κάπες, διπλά κλινοσκεπάσματα, χειρόκτια, κασκόλ, πουλόβερ).
Υψώματα του όρους Κάμια στα οποία μετά την κατάληψή τους το Δεκέμβριο του 1940 εγκαταστάθηκαν αμυντικά οι μονάδες του Αποσπάσματος Μπεγέτη
Από 16-18 Δεκεμβρίου η κακοκαιρία με χιονοθύελλες εξακολουθούσε αμείωτη. Η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει αμετάβλητη, με ελαφρά δράση του εχθρικού Πυροβολικού και με επαφή στα υψώματα 1370 και 1538. Η εργασία για τη διάνοιξη των δρομολογίων, καθώς το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε το ένα μέτρο, ήταν εντατική. Επειδή λόγω ψύχους και χαμηλών θερμοκρασιών παρουσιάστηκαν πνευμονικές παθήσεις και κρυοπαγήματα συστάθηκαν αναρρωτήρια στα χωριά που ήταν εγκατεστημένα τα τμήματα. Επίσης, λόγω διακοπής των συγκοινωνιών από τα χιόνια, ο Λόχος Σκαπανέων και ορισμένα τμήματα εφεδρείας Πεζικού μαζί με ομάδες χωρικών ασχολούνταν με τη διάνοιξη και την αποκατάσταση των δρομολογίων. Η εργασία αυτή κράτησε μέχρι της 27ηςΔεκεμβρίου που άρχισε ο καιρός να βελτιώνεται.
Από 19 έως 23 Δεκεμβρίου η κακοκαιρία συνεχίστηκε αμείωτη με ελαφρές διακοπές βελτιώσεως. Το χιόνι ξεπέρασε το 1,50 μ. και σε μερικά σημεία έφθασε στα 2 μέτρα λόγω ανεμοστρόβιλων.
Στις 20 Δεκεμβρίου έγινε από το διοικητή του Αποσπάσματος (Συνταγματάρχη Μπεγέτη) από το πρωί έως το βράδυ επιθεώρηση των ευρισκομένων στη Νίτσα τμημάτων του 27 ΣΠ, του ευρισκομένου εκεί αναρρωτηρίου και των τμημάτων των προφυλακών στον αυχένα Νίτσας και στα υψ. 1682, 1370 και 1652 τμημάτων Πεζικού και Πυροβολικού και καθορίστηκε η κατά οργανικά τμήματα επισταθμία στο Οσνάτι και στη Νίτσα. Η διοίκηση του «Συγκροτήματος 27 Συντάγματος Πεζικού», στο οποίο υπαγόταν και το Τάγμα Γρεβενών, μεταστάθμευσε στις 22 Δεκεμβρίου από το Οσνάτι στη Νίτσα.
Μεταφορά εφοδίων από οπλίτες σε αποκλεισμένα από τα χιόνια τμήματα επαφής.
Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου η κακοκαιρία έφθασε στο ζενίθ. Όλοι οι δρόμοι αποκλείστηκαν από τα χιόνια. Με κόπο διανοίχθηκαν δρομολόγια από τμήματα Πεζικού και Μηχανικού με τη βοήθεια και των χωρικών για τον ανεφοδιασμό των τμημάτων των προφυλακών.
Διανομή γλυκίσματος
29 Δεκεμβρίου 1940
Στις 29 Δεκεμβρίου ο καιρός βελτιώθηκε αισθητά. Η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη με ελαφρά δράση πυροβολικού επί του υψ. 1370. Η μεταφορά τροφίμων δυσχερής και ελλιπής. Διαπιστώθηκε κατόπιν αναγνωρίσεως υπό των αξιωματικών του Επιτελείου του Αποσπάσματος η κατοχή του υψ. 1506 υπό του εχθρού. Το εχθρικό πυροβολικό έβαλε επί 1538 και 1370 περισσότερα από 150 βλήματα. Η εχθρική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή Πόγραδετς. Διατάχθηκε η προπαρασκευή επιθετικής ενέργειας για κατάληψη του υψ. 1506.
Το αριστερό όριο της Μεραρχίας μετατοπίστηκε ανατολικότερα μέχρι της γραμμής Σιάλες – Μπόσκο – Γκούρι Τοπίτ – Λουκόβα άπαντα στη Μεραρχία. Ύστερα από διαταγή του Γ΄ ΣΣ καθορίστηκε η παρακάτω αμυντική εγκατάσταση της Μεραρχίας:
Διάταξη: εκ του αριστερού προς τα δεξιά δύο Συγκροτήματα.
1ο Αριστερό Συγκρότημα δύο λωρίδες
(α) Στην αριστερή λωρίδα η VI Ομάδα Αναγνωρίσεως
(β) Στη δεξιά λωρίδα το ΙΙΙ/53 Τάγμα
2ο Δεξιό Συγκρότημα (Κάμιας)
Τρία κέντρα αντιστάσεως τα εξής:
(α) 53 ΣΠ (μείον Τάγμα)
(β) 27 ΣΠ (δύο Τάγματα, τα Ι/27 και ΙΙΙ/27 Γρεβενών)
(γ) ΙΧ ΣΟΠ (μείον Μοίρα)
Διοικητής του Δεξιού Συγκροτήματος. Ο διοικητής Πεζικού της Μεραρχίας Σχης Μπεγέτης Ιωάννης.
Έλληνες στρατιώτες εξορμούν για την κατάληψη υψώματος στο αλβανικό μέτωπο.
Στις 30 Δεκεμβρίου διατάχθηκε προπαρασκευή και αναγνώριση επιθετικής ενέργειας προς κατάληψη του υψ. 1506 (νοτίως Λέγκας). Την 07:00 ώρα το εχθρικό πυροβολικό βομβάρδισε για μισή ώρα το υψ. 1370 με αποτέλεσμα ένα νεκρό και έναν τραυματία. Νεκρός ήταν ο στρατιώτης Σαμαράς Ιωάννης από το Περιβόλι Γρεβενών, του 53 ΣΠ. Την 07:00 ώρα εχθρική αναγνώριση δυνάμεως 30 χιονοδρόμων υπό αξιωματικό εκ κατευθύνσεως Λέγκας προσέκρουσε στις γραμμές του Αποσπάσματος μεταξύ 1642 και 1506 και ανετράπη αφήνοντας επί του πεδίου της μάχης δύο νεκρούς, έναν τραυματία αιχμάλωτο, 12 τυφέκια, 2 ολμίσκους, 2 οπλοπολυβόλα, έναν ασύρματο, έξι ζεύγη χιονοπέδιλα και 22 βακτηρίες (μπαστούνια) για τα χιόνια.
Στρατιώτης ενταφιάζει συνάδελφό του κάπου στα βουνά της Αλβανίας. Σκεπάζει με πέτρες τον τάφο για να προφυλάξει τη σορό του φονευθέντος από τυχόν εκσκαφή και διαμελισμό υπό αγρίων ζώων
ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄
ΜΗΝΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1941
Από τις 7 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 1941, λόγω προβλημάτων εφοδιασμού και δυσμενών καιρικών συνθηκών, διακόπηκε σε ολόκληρο το μέτωπο η ελληνική προέλαση. Οι ελληνικές δυνάμεις ασχολήθηκαν με την αμυντική οργάνωση των εδαφών που είχαν καταλάβει. Παράλληλα, εκτελούσαν και επιθέσεις τοπικού χαρακτήρα, για τη διατήρηση του επιθετικού πνεύματος των μονάδων.
Το μήνα Ιανουάριο του 1941 οι μόνες μεταβολές που έχουμε στη διάταξη του Αποσπάσματος Μπεγέτη, στο οποίο υπάγονταν τα ΙΙΙ/27 και Ι/53 Τάγματα που υπηρετούσαν Γρεβενιώτες, ήταν η κατάληψη του υψώματος 1506 (νοτίως της Λέγκας) και ολοκλήρου του ορεινού συγκροτήματος Κορίτσας, δυτικά του Πόγραδετς. Επιχειρήσεις ευρύτερης εκτάσεως δεν αναλήφθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και του μεγάλου ύψους του χιονιού, το οποίο αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο στις κινήσεις των μαχητών. Για το λόγο αυτό η κύρια μέριμνα του Αποσπάσματος υπήρξε η σταθεροποίηση του κατεχομένου εδάφους, η λήψη συμπληρωματικών μέτρων για τη βελτίωση της αμυντικής ισχύος της τοποθεσίας, καθώς και η ίδρυση αναρρωτηρίων στο Οσνάτι και στη Νίτσα για την υγειονομική περίθαλψη των οπλιτών και κυρίως των τμημάτων της πρώτης γραμμής, τα οποία, λόγω του δριμύτατου ψύχους και των αλλεπάλληλων χιονοθυελλών είχαν υποστεί πολλά κρυοπαγήματα. Ο ανεφοδιασμός των ανδρών σε τρόφιμα εξασφαλιζόταν με κάθε πρόσφορο μέσο παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τα μεταγωγικά, λόγω της κάλυψης των δρομολογίων από μεγάλο πάχος χιονιού, δεν είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν και να μεταφέρουν εφόδια στα τμήματα της πρώτης γραμμής, οπότε αναγκαστικά χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά αυτών οι οπλίτες των εφεδρικών μονάδων και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών.
Στις αρχές του Ιανουαρίου επήλθαν μερικές μεταβολές στη διάταξη των μονάδων του Αποσπάσματος Μπεγέτη, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο Υποτομείς:
Α. Δεξιός Υποτομέας: την ευθύνη είχε αναλάβει το 53 Σύνταγμα Πεζικού (μείον ΙΙΙ/53 Τάγμα). Οι μονάδες του Συντάγματος εγκαταστάθηκαν σταυψώματα που βρίσκονται νότια – νοτιοδυτικά του ορεινού συγκροτήματος της Κορίτσας με την εντολή να προετοιμασθούν για επίθεση, για να ολοκληρώσουν την κατάληψη του συγκροτήματος, όταν οι καιρικές συνθήκες θα ήταν ευνοϊκές.
Β. Αριστερός Υποτομέας: την ευθύνη είχε αναλάβει το 27 Σύνταγμα Πεζικού (μείον ΙΙ/27 Τάγμα). Η διάταξη των μονάδων του ήταν η εξής: Το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών είχε το Σταθμό Διοικήσεως στον αυχένα Νίτσας, τον 9ο Λόχο με Διμοιρία Πολυβόλων στο υψ. 1687, τον 10ο Λόχο με Διμοιρία Πολυβόλων στον αυχένα Νίτσας και τον 6ο Λόχο του ΙΙ/27 Τάγματος εφεδρεία σε απόσταση 500 μ. ΝΑ αυχένα Νίτσας. Ο Σ.Δ. του Συντάγματος και Διλοχία του Ι/27 Τάγματος εγκαταστάθηκε στη Νίτσα και ο 5ος Λόχος του Ι/27 Τάγματος στο Στρέγγαλι, με μια Διμοιρία στην Κρούσοβα. Το Ι/27 Τάγμα αποτελούσε την εφεδρεία του Αριστερού Υποτομέα.
Πυροβολικό: η ΙΧα ΜΟΠ των 75 χιλ. τάχθηκε στο ύψωμα 1652 για να έχει τη δυνατότητα εκτελέσεως βολής και προς τους δύο Υποτομείς. Η διοίκηση του ΙΧ Συντάγματος Ορειβατικού Πυροβολικού στο Οσνάτι και η ΙΙΙ/105 ΜΟΠ (Μπουτσικάρη) στη Ντερντούσια με ετοιμότητα επέμβασης σε όποιον Υποτομέα υπήρχε άμεση ανάγκη.
Εφεδρεία Αποσπάσματος το ΙΙ/32 Τάγμα στο χωριό Βερτσούνι. Ο Σ.Δ του Αποσπάσματος στο Οσνάτι.
Το 53 ΣΠ έλαβε εντολή να προετοιμάσει επιθετική ενέργεια για κατάληψη του υψώματος 1506 (νοτίως Λέγκας) με Λόχο του ΙΙ/53 Τάγματος έχοντας στη διάθεσή του ως εφεδρεία και τον 6ο Λόχου του ΙΙ/27 Τάγματος. Στις 2 Ιανουαρίου και ώρα 07:00 ο 6ος Λόχος του 53 ΣΠ, ξεκινώντας από τη βάση εξορμήσεώς του (υψ. 1642), κατέλαβε αμαχητί το ύψωμα 1506 και εγκαταστάθηκε σ’ αυτό. Παρόλο που το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε το ένα μέτρο, το πρωί που έγινε η επίθεση ήταν παγωμένο και δεν προκάλεσε σοβαρή δυσχέρεια στην κίνηση των ανδρών. Κατά την επιχείρηση αυτή οι άνδρες έφεραν λευκούς επενδύτες (μπέρτες).
Μεταφορά παγόπληκτου στο Νοσηλευτικό Τμήμα
Υψώματα του όρους Κάμια τα οποία είχε υπό την κατοχή του
το Απόσπασμα Μπεγέτη στις 2 Ιανουαρίου 1941
Το βράδυ της 2 Ιανουαρίου 1941 η κατεχόμενη γραμμή της Μεραρχίας είναι: ύψ. 1687 – υψ. 1506 – ανώνυμο 2.000 μ. βορείως 1642 – ύψ. 1538. Επαφή με τον εχθρό υπάρχει στα υψώματα 1506 – 1370 – 1538 (βλέπε χάρτη).
Στις 3 Ιανουαρίου ο καιρός βελτιώθηκε αισθητά, οπότε άρχισε η προπαρασκευαστική εργασία για την κατάληψη της Κορίτσας (υψ. 1464). Για το σκοπό αυτό:
(α) Έγινε αναγνώριση από τον διοικητή του Αποσπάσματος, σε συνεργασία με τους Επιτελάρχες των ΙΧ και ΧΙΙΙ Μεραρχιών, του διοικητή Πυροβολικού της ΙΧ Μεραρχίας, των διοικητών του 53 ΣΠ και ΙΧ Συντάγματος Πυροβολικού.
(γ) Ορίστηκε να εκτελέσει την επίθεση το Ι/53 Τάγμα (Νεάπολης Κοζάνης) του Παλαιοδημόπουλου, το οποίο συγκεντρώθηκε στο υψ. 1538, για να το χρησιμοποιήσει ως βάση εξόρμησης. Υπενθυμίζουμε ότι στο Τάγμα αυτό υπηρετούσαν και Γρεβενιώτες.
(δ) Ο 3ος Λόχος του Ι/27 Τάγματος μετακινήθηκε από τη Νίτσα εις αυχένα αμέσως ανατολικά του υψ. 1652, τεθείς στη διάθεση του 53 ΣΠ.
(ε) Ο 6ος Λόχος του 53 ΣΠ αντικατασταθείς στο υψ. 1506 υπό του 6ου Λόχου του ΙΙ/27 Τάγματος, επανήλθε εις υψ. 1642 ως εφεδρεία του ΙΙ/53 Τάγματος.
Φόρτωση σωλήνα ορειβατικού πυροβόλου σε ημίονο το 1940.
Τα λοιπά εξαρτήματα του πυροβόλου φορτώθηκαν σε άλλους ημιόνους.
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΤΣΑΣ
[4 Ιανουαρίου 1941]
Από το μήνα Δεκέμβριο το Γ΄ ΣΣ διέταξε την ΙΧ Μεραρχία να μελετήσει και προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κατάληψη της Κορίτσας. Η Μεραρχία, βλέποντας τις εξαιρετικές δυσχέρειες της επιτυχίας μιας τέτοιας επιχείρησης, λόγω του πάχους του χιονιού, που έφθανε στο ένα μέτρο, και της καθημερινής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή, ανέφερε ότι η επιχείρηση πρέπει να εκτελεστεί μόνο όταν έλιωνε το χιόνι και έφθανε σε ύψος που θα επέτρεπε την απρόσκοπτη κίνηση των ανδρών του πεζικού και διαλυθεί η ομίχλη, για να μπορέσει να υποστηρίξει την επίθεση με παρατηρούμενες βολές το πυροβολικό, διότι σε διαφορετική περίπτωση η απόπειρα θα απέβαινε μάταιη.
Στις 30 Δεκεμβρίου φύσηξε δυνατός νότιος άνεμος και μέχρι τη νύχτα 2/3 Ιανουαρίου το ύψος του χιονιού κατέβηκε στα 15 εκατοστά και η ατμόσφαιρα καθάρισε από την ομίχλη.
Κατόπιν τούτου η Μεραρχία υπολογίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τις αναγνωρίσεις και τη μετακίνηση των τμημάτων στις κατάλληλες για την επίθεση θέσεις όρισε την εκτέλεση αυτής για το πρωί της 4ης Ιανουαρίου.
Την επίθεση θα εκτελούσε, όπως προαναφέρθηκε, το Ι/53 Τάγμα Παλαιοδημόπουλου, υποστηριζόμενο υπό δύο Μοιρών Ορειβατικού Πυροβολικού της Μεραρχίας (ΙΧα και ΙΧγ), τριών Πυροβολαρχιών της ΧΙΙΙ Μεραρχίας και μιας Πυροβολαρχίας Βαρέως Πυροβολικού των 105χιλ. Κανονίστηκε το Τάγμα να καταλάβει διαδοχικά τους παρακάτω αντικειμενικούς σκοπούς (ΑΝΣΚ):
(α) Πρώτος ΑΝΣΚ το ανώνυμο ύψωμα 700 μέτρα νοτίως του υψ. Κορίτσα (1464).
(β) Δεύτερος ΑΝΣΚ το ύψωμα Κορίτσα (1464).
(γ) Τρίτος ΑΝΣΚ βράχος 800 μέτρα ΒΔ του υψώματος Κορίτσας.
Με την έναρξη της επίθεσης θα εκτελούσαν πυρά αυτομάτων όπλων προς τη δυτική πλευρά της Κορίτσας τα τμήματα της ΙΧ Μεραρχίας που ήταν εγκατεστημένα στην περιοχή του υψώματος 1370 και προς την ανατολική πλευρά τα τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας που βρίσκονταν δυτικά του Πόγραδετς.
Στο κέντρο το ύψωμα Κορίτσα
στο οποίο στις 4 Ιανουαρίου έγινε σκληρή μάχη για την κατάληψή του
Πριν από την επίθεση θα εκτελούσε βολές επί 20΄της ώρας το Πυροβολικό για να καθηλώσει τα εχθρικά τμήματα, διότι από την αναγνώριση που έγινε προέκυψε ότι ο πρώτος αντικειμενικός σκοπός περιείχε χαρακώματα μήκους 600 περίπου μέτρων και στο ανατολικό μέρος υπήρχαν συρματοπλέγματα.
Ώρα εξόρμησης ορίστηκε η 10:00, για να δοθεί χρόνος προς συντονισμό και προσαρμογή στους στόχους των πυρών των μονάδων Πυροβολικού των δύο Μεραρχιών. Ευτυχώς για τη Μεραρχία ο ψυχρός άνεμος της προηγούμενης νύχτας επέφερε το πάγωμα του χιονιού ώστε να μη δυσχεραίνεται η κίνηση των πεζοπόρων τμημάτων από το νέο χιόνι που έπεσε. Η ορατότητα εξακολουθούσε να είναι καλή.
Το Ι/53 Τάγμα κατόπιν 20΄ προπαρασκευής πυροβολικού άρχισε την 10:15 ώρα της 4ης Ιανουαρίου την επίθεση προς κατάληψη της Κορίτσας με συνθήκες πολύ δυσμενείς, επειδή είχε πέσει τη νύχτα νέο χιόνι, το οποίο διέκοψε τις οδικές συγκοινωνίες και τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Εκδήλωση αντιπυροβολικού δεν έγινε την καθορισθείσα ώρα από την Πυροβολαρχία Βαρέως Πυροβολικού, διότι η διοίκηση της Ομάδας Πυροβολικού του Γ΄ ΣΣ δεν απέστειλε εγκαίρως στο Παρατηρητήριο του 1370 παρατηρητή αξιωματικό, όπως είχε διαταχθεί από την προηγουμένη. Το έδαφος του χώρου της επίθεσης ήταν πολύ απότομο και το ύψος του χιονιού στον πρώτο και δεύτερο αντικειμενικό σκοπό έφθανε στα 60-80 εκατοστά. Ο εχθρός υπολογιζόταν σε Διλοχία περίπου με πολλά μέσα πυρός ιδία σε όλμους και ολμίδια. Διοικητής της επιθέσεως είχε ορισθεί ο διοικητής του 53 ΣΠ Ανχης Τζαναβάρας Μιχαήλ. Μόλις άρχισε η επίθεση, φονεύθηκε ο διοικητής του Ι/53 Τάγματος ταγματάρχης Παλαιοδημόπουλος Αθανάσιος από βλήμα εχθρικού πυροβολικού, που έπεσε στο παρατηρητήριό του. Έγινε αμέσως η αντικατάστασή του πρώτα από τον υπασπιστή του Συντάγματος και στη συνέχεια από τον ταγματάρχη Χατζή Δημήτριο, επιτελάρχη του Αποσπάσματος Μπεγέτη.
Ταγματάρχης Παλαιοδημόπουλος Αθανάσιος
Διοικητής 1/53 Τάγματος
Παρά τις ανωτέρω εδαφικές και καιρικές δυσχέρειες και την ηθική επίδραση την οποία είχε για τους άνδρες και τους αξιωματικούς των Λόχων ο θάνατος του πολύ αγαπητού σ’ αυτούς ταγματάρχη Παλαιοδημόπουλου, η επίθεση εξελίχθηκε κανονικά, καταληφθέντων του πρώτου αντικειμενικού σκοπού εξ ολοκλήρου την 12:00 ώρα, του δεύτερου την 14:00 ώρα και του τελικού αντικειμενικού σκοπού (υψ. 1464) την 16:00 ώρα.
Απώλειες Ελλήνων
Νεκροί: ο ταγματάρχης Παλαιοδημόπουλος Αθανάσιος, από τη Σπερχειάδα Φθιώτιδας, ο έφεδρος ανθυπασπιστής Παπαγιάννης Αναστάσιος και 18 οπλίτες, από τους οποίους οι τέσσερις κατάγονταν από τα χωριά των Γρεβενών και ήταν οι εξής:
- Στρτης Ζέρβας Αλέξανδρος, από την Κρανιά Δεσκάτης. Η Κρανιά υπαγόταν τότε στην επαρχία Γρεβενών.
- Στρτης Μαρζέλης Ευάγγελος, από το Μέγαρο (υπηρετούσε στην ΙΧ Μοίρα Τραυματιοφορέων).
- Στρτης Μαυρίδης Κωνσταντίνος, από το Κολοκυθάκι.
- Στρτης Παπαδόπουλος Σωκράτης, από το Κέντρο Βεντζίων.
Τραυματίες: τρεις αξιωματικοί και 62 οπλίτες, από τους οποίους πέντε του Πυροβολικού.
Απώλειες εχθρού
Νεκροί: 3 αξιωματικοί (ένας ήταν λοχαγός) και 70 οπλίτες.
Αιχμάλωτοι: 3 αξιωματικοί, από τους οποίους ένας υπολοχαγός διοικητής Λόχου και 40 οπλίτες.
Στις 5 Ιανουαρίου διατάχθηκε η σταθεροποίηση των καταληφθεισών επί της Κορίτσας θέσεων και η εξασφάλιση συνδέσμου με τα δυτικά αυτής υψώματα 1642 και 1370. Το απόγευμα έφθασε για επιθεώρηση στο Σ.Δ. του Αποσπάσματος στο χωριό Οσνάτι ο Στρατηγός Διοικητής Μεραρχίας Υποστράτηγος Ζυγούρης Χρήστος. Τη διοίκηση του Ι/53 Τάγματος ανέλαβε ο νεοπροαχθείς ταγματάρχης Χρυσικός Ι., (μέχρι τότε διοικητής 3ου Λόχου Ι/27 Τάγματος) και ο προσωρινός διοικητής ταγματάρχης Χατζής Δημήτριος επέστρεψε στο Επιτελείο του Αποσπάσματος.
Ιταλοί αιχμάλωτοι περιμένουν το συσσίτιό τους
σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων τον Ιανουάριο του 1941
Στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες διατηρήθηκαν οι ίδιες. Άρχισε η τμηματική αντικατάσταση των επί Κορίτσας Τμημάτων του Ι/53 Τάγματος από τα αντίστοιχα του ΙΙΙ/53 προς ανασύνταξη και αναδιοργάνωση τούτου. Επαφή με τον εχθρό υπήρχε στα υψ. 1506-1370 και βορειοδυτικά Κορίτσας. Προς αποφυγή απωλειών από την ανταλλαγή βολών πυροβολικού και όλμων διατάχθηκε υπό της Μεραρχίας η κατασκευή σκέπαστρων εκστρατείας. Στις 6 Ιανουαρίου πέθανε στο Πρόσκαιρο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Κορυτσάς ο στρατιώτης του ΙΧ Συντάγματος Ορειβατικού Πυροβολικού Τζιατζιάφης Στέργιος από το Περιβολάκι Γρεβενών.
Από 9 Ιανουαρίου άρχισε εκ νέου η κακοκαιρία (χιονοθύελλες, πτώση χιονιών φθάνοντας στο ύψος 1,50 έως 2 μέτρα), η οποία διήρκεσε αμείωτη μέχρι της 20ης του ίδιου μήνα. Κατά το διάστημα αυτό τα τμήματα με τη βοήθεια και των χωρικών των πλησιέστερων χωριών ασχολήθηκαν με τη διάνοιξη των δρομολογίων, που είχαν διακοπεί από τα χιόνια, καθώς και με τη βελτίωση της αμυντικής οργάνωσης των Κέντρων Αντιστάσεως. Λόγω του δριμύτατου ψύχους οι ασθένειες από τα κρυοπαγήματα αυξήθηκαν κυρίως στο ΙΙΙ/53 Τάγμα, που είχε εγκατασταθεί στην Κορίτσα, η οποία ήταν γυμνή και εκτεθειμένη στο βόρειο άνεμο. Παρουσιάστηκαν εκεί περί τα 200 κρυοπαγήματα που προήλθαν από την παραμονή στο ύπαιθρο των τμημάτων επαφής, μέχρις ότου επιτεύχθηκε η κατασκευή στεγάστρων.
Πολυβολητής εκτελεί βολή εναντίον εχθρικών στόχων
Ο εχθρός τις ημέρες αυτές παρενοχλούσε τα τμήματα των προφυλακών με βολές Πυροβολικού και όλμων. Τα ελληνικά τμήματα, κατόπιν διαταγής της Μεραρχίας, προωθούσαν τακτικά περιπόλους και εγκαθιστούσαν ενέδρες για την παρακολούθηση και στενότερη επαφή με τον εχθρό και τη σύλληψη αιχμαλώτων για την παροχή πληροφοριών. Ο ανεφοδιασμός των τμημάτων στο υψ. 1642 και στην Κορίτσα γινόταν με οπλίτες και χωρικούς, γιατί τα μεταγωγικά δεν μπορούσαν να κινηθούν λόγω του ύψους του χιονιού. Ελήφθη πρόνοια από τη Μεραρχία για την ενίσχυση των ανδρών τόσο για περισσότερες τροφές και μάλιστα θερμαντικές, όσο και για ενδύματα μάλλινα,έτσι ώστε τα κρούσματα από τα κρυοπαγήματα να περιοριστούν στο ελάχιστο.
Ορειβατικό πυροβόλο κατά τη διάρκεια βολής
Στις 21 Ιανουαρίου άρχισε αισθητή βελτίωση του καιρού. Ύστερα από συνεργασία μεταξύ Στρατηγού Διοικητή Μεραρχίας, Διοικητή Πεζικού και Πυροβολικού και διοικητών 32 και 53 Συνταγμάτων Πεζικού, που έγινε στο χωριό Πρενίστα αποφασίστηκε αντικατάσταση του εις α΄ γραμμή 53 ΣΠ δια του 32 τοιούτου, με την υποχρέωση οι βαθμοφόροι των τμημάτων που θα αντικαθίσταντο να παρέμειναν επί ένα 24ωρο, για να ενημερώσουν τους αντικαθιστώντας συναδέλφους τους.
Από της 23ης μέχρι της 26ης Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση όλων των μονάδων του 53 ΣΠ από τις αντίστοιχες του 32. Το 53 ΣΠ μεταστάθμευσε ως εφεδρεία της Μεραρχίας εις Πίργκου – Βερτσούνι.
Από τις 27 Ιανουαρίου και μέχρι τέλους του μήνα δεν είχαμε δραστηριότητες των εμπολέμων πλευρών εκτός από ανταλλαγή πυρών πυροβολικού και όλμων επί Ντουνίτσας εκ μέρους των ελληνικών τμημάτων και επί της Κορίτσας εκ μέρους του αντιπάλου, χωρίς σοβαρές απώλειες. Ο καιρός νεφελώδης και ομιχλώδης με χιόνια κατά διαλείμματα.
ΜΕΡΟΣ Ζ΄
ΜΗΝΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1941
Την 1η Φεβρουαρίου 1941 η κατεχόμενη από την ΙΧ Μεραρχία γραμμή παρέμεινε αμετάβλητη και η μέριμνα επικεντρώθηκε κατά πρώτιστο λόγο στη σταθεροποίηση του μετώπου και την άμεση λήψη μέτρων για την καλή διαβίωση και διατροφή των ανδρών και στην προφύλαξη αυτών από παγοπληξίες και πνευμονικές ασθένειες. Στην Κορίτσα κατασκευάστηκε ικανός αριθμός σκέπαστρων παθητικών υπό του ΙΧ Λόχου Σκαπανέων, ο οποίος ενισχύθηκε από οπλίτες Πεζικού.
Οι μονάδες του Αποσπάσματος Μπεγέτη που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ήταν χωρισμένες σε δύο Υποτομείς, το Δεξιό Υποτομέα με Κέντρο αντιστάσεως την Κορίτσα και υπεύθυνο για τη διατήρηση αυτού το 32 ΣΠ και τον Αριστερό Υποτομέα με Κέντρο αντιστάσεως την Κάμια και υπεύθυνο το 27 ΣΠ (μείον ΙΙ/27 Τάγμα). Στον Αριστερό Υποτομέα υπαγόταν και το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών, το οποίο την περίοδο αυτή αποτελούσε την εφεδρεία του Τομέα ευρισκόμενο στη Νίτσα με ένα Λόχο στο Στρέγγαλι. Οι μονάδες Πυροβολικού της Μεραρχίας ήταν ταγμένες γύρω από το Οσνάτι.
Το Γ΄ ΣΣ, για να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες προς την ορεινή κατεύθυνση Μνήμα Γραίας ή Γριάς (2024)– Γκούρι Τοπίτ (2148) – Λουκόβα (1982) και από εκεί προς ΒΔ, διέταξε στις 4 Φεβρουαρίου 1941 την ΙΧ Μεραρχία να καταλάβει και εξασφαλίσει την κορυφογραμμή Μνήμα Γραίας – Γκούρι Τοπίτ – αυχένα 1840 (βόρεια Μνήματος Γραίας). Με την κατάληψη αυτή η τοποθεσία αποκτούσε βάθος και στηριζόταν καλύτερα το αριστερό πλευρό της Μεραρχίας. Το χιόνι στο ύψωμα Μνήμα Γραίας είχε ύψος 2,5-3 μέτρα, οπότε υπήρχε πρόβλημα στις επιθετικές επιχειρήσεις, πριν φθάσει η άνοιξη. Και τούτο γιατί ουδέν μηχάνημα, όπως οι όλμοι κα τα πολυβόλα, ήταν δυνατόν να στερεωθεί και λειτουργήσει σε τέτοιο ύψος χιονιού, αλλά και το προσωπικό θα αντιμετώπιζε ανυπέρβλητες δυσκολίες παραμονής κάτω απότις συνεχείς ανεμοθύελλες, χιονοθύελλες και παγωνιές σε ύψος 2.000 μ. Κατά την άποψη της Μεραρχίας η πιο κατάλληλη εποχή για την έναρξη των επιχειρήσεων ήταν από τα μέσα έως τέλος Μαρτίου, πλην όμως το Γ΄ Σώμα Στρατού είχε διαφορετική άποψη και προέβη εσπευσμένα στην έκδοση αυτής της διαταγής.
Η ΙΧ Μεραρχία εξέδωσε αυθημερόν (4/2/41) διαταγή επιχειρήσεων για την κατάληψη του Μνήματος Γραίας – Γκούρι Τοπίτ και αυχένα 1840. Η επιχείρηση ανατέθηκε στο Απόσπασμα Μπεγέτη, το οποίο χρησιμοποίησε για την αποστολή αυτή τις μονάδες του 27 ΣΠ, που είχε την προκάλυψη στο ύψωμα 1687. Για να ενισχυθεί το Απόσπασμα στο έργο του η Μεραρχία έθεσε στη διάθεσή του ολόκληρο τον ΙΧ Λόχο Μηχανικού και παντοειδές υλικό, κυρίως πτυοσκάπανα, τσεκούρια, υλικά παραπηγμάτων, έτοιμα συρματοπλέγματα και ταυτόχρονα του έδωσε εντολή να χρησιμοποιήσει επί πληρωμή Αλβανούς χωρικούς για τη διάνοιξη των δρομολογίων από τα χιόνια και για τις μεταφορές. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ημιονική οδός που θα ανοιγόταν μέσα σε χιόνια ύψους 2-3 μ. θα είχεπλάτος μεγαλύτερο από 1,60 μ., για να μπορέσει να κινηθεί μέσα σ’ αυτή φορτωμένο μουλάρι.Το μεγάλο ύψος χιονιού είχε ως συνέπεια η διάνοιξη του δρομολογίου να είναι βραδεία και αρκετά κοπιώδης.
Βορειοδυτικά της Νίτσας διακρίνονται τα υψώματα 1405 και 1687 και βορείως αυτών η ρεματιά Σκουμπίνι, όπου συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, πυρομαχικά και λοιπά υλικά για την προπαρασκευή της επίθεσης προς κατάληψη του Μνήματος Γραίας.
Η κακοκαιρία εξακολούθησε αμείωτη με διαρκή αύξηση του πάχους του χιονιού και διακοπή των συγκοινωνιών. Οι προετοιμασίες των μονάδων, που θα συμμετείχαν στην επίθεση, γίνονταν με ταχύ ρυθμό.Ο καιρός όμως δεν επέτρεπε την εκτέλεση αυτής και γι’ αυτό αναβλήθηκε μέχρι βελτίωσης των καιρικών συνθηκών. Παράλληλα άρχισε η διάνοιξη των δρομολογίων και στο εφεδρικό ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών δόθηκε η διαταγή να μισθώσει χωρικούς και κτήνη για τη συγκέντρωση εφοδίων πάσης φύσεως και να προωθήσει αυτά κοντά στο ύψωμα1687, όπου είχαν αναγερθεί δύο ξύλινα παραπήγματα για εναπόθεση και διαφύλαξη υλικών. Σχετικά με την πρόσληψη των Αλβανών χωρικών χρησιμοποιήθηκαν επί πληρωμή 100 ως εργάτες και άλλοι 100 με τα κτήνη τους για τις μεταφορές.
Στις 8 Φεβρουαρίου περατώθηκαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες του 27 ΣΠ, ο καιρός παρουσίασε βελτίωση, οπότε καθορίστηκε η έναρξη της επίθεσης από το πρωί της επομένης σε τρεις διαδοχικές φάσεις ως εξής:
1η ΦΑΣΗ: κατάληψη υψώματος Μνήμα Γραίας
2η ΦΑΣΗ: κατάληψη υψ. Γκούρι Τοπίτ.
3η ΦΑΣΗ: κατάληψη υψ. 1840.
Μνήμα Γραίας. Κατεύθυνση επίθεσης 6ου και 9ου Λόχου 27 ΣΠ στις 11 Φεβρουαρίου 1941
Στις 9 Φεβρουαρίου και ώρα 5η πρωινή με καιρό ομιχλώδη, ο 6ος Λόχος του ΙΙ/27 Τάγματος με μια Διμοιρία πολυβόλων και επικεφαλής τον ταγματάρχη Φακίνο Παναγιώτη κινήθηκε από υψ. 1687 προς χαράδρα Σκουμπίνι και από εκεί κατ’ ευθείαν προς αυχένα νοτίως Μνήματος Γραίας, όπου έφθασε την 11:40 ώρα. Ο αυχένας κατελήφθη αμαχητί και μέσα σε πυκνότατη ομίχλη που δεν επέτρεπε την ορατότητα προς το μπροστινό έδαφος ώστε να πετύχει την περαιτέρω προώθηση τμημάτων προς βόρεια κατεύθυνση.
Από το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου με πολύ βελτιωμένο καιρό προωθήθηκε από το υψ. 1687 στον ανωτέρω αυχένα ο 9ος Λόχος του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών, με μια Διμοιρία πολυβόλων και επικεφαλής τον υποδιοικητή του 27 ΣΠ ταγματάρχη Παπαβασιλείου Χρήστο, ο οποίος τις μεσημβρινές ώρες ανέφερε ότι έφθασε στον προορισμό του. Στη συνέχεια η Διλοχία προωθήθηκε δυτικά του Μνήματος Γραίας και εγκαταστάθηκε μέσα στα χιόνια στο ύψωμα 2058 σε επαφή με τον εχθρό, ο οποίος κατείχε με δύναμη Λόχου το ύψωμα Γκούρι Τοπίτ (2148).
Ατυχώς ο ταγματάρχης Φακίνος, λόγω της καταστάσεως που βρισκόταν οι άνδρες του, το πρωτοφανές γι’ αυτούς ψύχος και των δυσχερειών κινήσεώς τους σε παγωμένο χιόνι στο οποίο γλιστρούσαν, δεν απέστειλε εγκαίρως την περίπολο προς το ύψωμα Γκούρι Τοπίτ, αλλά βράδυνε πολύ ώστε όταν η περίπολος κινήθηκε βλήθηκε από το ύψωμα ΒΔ του Μνήματος Γραίας από περίπολο 20 χιονοδρόμων Ιταλών.Έπειτα αναπτύχθηκε στο ύψωμα αυτό δύναμη περίπου Λόχου πολυβόλων, η οποία απεστάλη από τον αυχένα 1840. Κατόπιν τούτου ο αφιχθείς με τον 9ο Λόχο του ΙΙΙ/27 Τάγματος ταγματάρχης Παπαβασιλείου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση όλων των επί του Μνήματος Γραίας τμημάτων, διατάχθηκε να εξασφαλίσει την κατοχή των θέσεων του Μνήματος Γραίας και την επομένη (11/2) να επιτεθεί προς ανατροπή των εχθρικών αντιστάσεων που εμφανίστηκαν στο ύψωμα Γούρι Τοπίτ. Συγχρόνως δόθηκε διαταγή να ενισχυθεί η Διλοχία Παπαβασιλείου με το 10ο Λόχο του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών και με μια Διμοιρία Πολυβόλων, η οποία έφθασε στο Μνήμα Γραίας την 10:00 ώρα της 11ης Φεβρουαρίου.
Σαλπιγκτής κατά τη διάρκεια της επίθεσης σαλπίζει «προχωρείτε – προχωρείτε»
Στις 11 Φεβρουαρίου ο καιρός ήταν καλός. Η Διλοχία αφού ενισχύθηκε επιπλέον και από μια ομάδα όλμων και υποστηρίχθηκε από τα πυρά μιας Πυροβολαρχίας των 75 χιλ., εκτόξευσε επίθεση περί την 11:45 ώρα κατά του εγκατεστημένου αμυντικά επί του Γκούρι Τοπίτ (2148) εχθρού και κατέλαβε, από τις οκτώ κατά βάθος διατεταγμένες εχθρικές αντιστάσεις, τις πέντε, εντός της ημέρας. Η παραπέρα προώθηση αναχαιτίστηκε λόγω παρουσίας νέων εχθρικών τμημάτων από την κατεύθυνση Πουπάτι.
Την 1η νυκτερινή ώρα της 12ης Φεβρουαρίου έγινε νυκτερινό εγχείρημα κατά τριών αντιστάσεων επί του υψώματος 2148, οι οποίες κατελήφθησαν. Συνελήφθησαν αιχμάλωτοι οκτώ οπλίτες Ιταλοί. Ο καιρός εξακολούθησε αίθριος, αλλά πολύ ψυχρός ιδίως τη νύχτα, γεγονός που συνετέλεσε σε σχετική αποδυνάμωση των Μονάδων από κρυοπαγήματα και παγοπληξίες.
Κατά τις διήμερες επιχειρήσεις προς κατάληψη των επί του συγκροτήματος Μνήμα Γραίας – Γκούρι Τοπίτ εχθρικών αντιστάσεων οι απώλειες του 27 ΣΠ ήταν σημαντικές και ανήλθαν σε 5 αξιωματικούς (1 ταγματάρχης, 1 ανθυπολοχαγός, 3 ανθυπασπιστές) και 40 οπλίτες νεκρούς και 5 αξιωματικούς και περί τους 110 οπλίτες τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών αξιωματικών ήταν και ο ταγματάρχης Φακίνος Παναγιώτης. Από την περιοχή Γρεβενών έπεσαν μαχόμενοι ένας λοχίας και έξι στρατιώτες, οι παρακάτω:
Λοχίας Ζαρκογιάννης Ζήσης, από το Σπήλαιο, στρατιώτες: 1) Καραγιάννης Ιωάννης, από το Πολυνέρι, 2) Καραγιάννης Ιωάννης, από τους Φιλιππαίους, 3) Κοτανίδης Ανανίας, από το Μεγάλο Σειρήνι, 4) Λούτσος Δημήτριος, από τα Γρεβενά, 5) Πιπίκας ή Μπιμπίκας Αθανάσιος, από τους Πυλωρούς, 6) Σακουράφας Αθανάσιος, από την Αλατόπετρα.
Οι εξακριβωμένες απώλειες του εχθρού ήταν 42 νεκροί, από τους οποίους δύο λοχαγοί και περισσότεροι από εκατό τραυματίες, σύμφωνα με πληροφορίες αιχμαλώτου. Κυριεύθηκαν δύο βαριά πολυβόλα, 3 οπλοπολυβόλα, 2 ολμίδια και μεγάλος αριθμός κιβωτίων πυρομαχικών.
Η κατάληψη του πολύ ορεινού και σημαντικής στρατιωτικής αξίας συγκροτήματος Μνήματος Γραίας – Γκούρι Τοπίτ επέδρασε δυσμενώς στο ηθικό του εχθρού, διότι έθεσε σε αμηχανία τις σκέψεις του σχετικά με τις προθέσεις και τα σχέδια των ελληνικών μονάδων και γι’ αυτό άρχισε να μετακινεί τις δυνάμεις του σε νέες θέσεις και να ενισχύει τα προωθημένα τμήματα με άνδρες της εφεδρείας του.
Στις 13 Φεβρουαρίου το μεσημέρι επανήλθε στην ΙΧ Μεραρχία (στο χωριό Νίτσα) ο διοικητής του 27 Συντάγματος Πεζικού συνταγματάρχης Μπομπορίδης Ηλίαςκαι ανέλαβε τη διοίκηση του Συντάγματος από τον αντισυνταγματάρχη Καρδαρά Κωνσταντίνο.Δύο ημέρες αργότερα έφθασαν στη Νίτσα από την περιοχή Κλεισούρας – Βερατίου το Επιτελείο, ο Λόχος Όλμων, ο 27 Ουλαμός Συνοδείας πυροβολικού των 65 χιλ. (2 πυροβόλα) και τα μεταγωγικά Σώματος του 27 ΣΠ. Υπενθυμίζουμε ότι ο διοικητής του 27 Συντάγματος, μαζί με τα ανωτέρω τμήματα, από την αρχή της αντεπίθεσης των ελληνικών μονάδων στο αλβανικό έδαφος, στις 14 Νοεμβρίου 1940, είχε διατεθεί στη Χ Μεραρχία για τη συγκρότηση ενός Αποσπάσματος των δύο Ταγμάτων Πεζικού, με αποστολή αρχικά την κάλυψη των διαβάσεων του Γράμμου και στη συνέχεια συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες στο εσωτερικό της Αλβανίας σύμφωνα με τις διαταγές της Μεραρχίας που υπαγόταν. Επιστρέφοντας μετά τρεις μήνες στο Σταθμό Διοικήσεως του δικού του Συντάγματος, που βρισκόταν στη Νίτσα, ανέλαβε από 15 Φεβρουαρίου τη διοίκηση όλων των τμημάτων του. Είναι η πρώτη φορά που το 27 Σύνταγμα βρέθηκε στο αλβανικό μέτωπο με συγκεντρωμένες όλες τις οργανικές του μονάδες.
Στις 14 Φεβρουαρίου ο καιρός άρχισε να χειροτερεύει και εξαιτίας αυτού τα επί Γκούρι Τοπίτ τμήματα είχαν να παλέψουν όχι μόνο με τον εχθρό αλλά και με τα στοιχεία της φύσης. Επειδή είχε επέλθει κόπωση των τμημάτων από τις συνεχείς επί μία εβδομάδα περίπου επιχειρήσεις σε δυσπρόσιτα, ορεινά και χιονοσκεπή υψώματα, άρχισε τμηματική αντικατάσταση τούτων με άλλα τοιαύτα. Σε εκτέλεση της διαταγής αυτής ο 10ος Λόχος του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών, που ήταν εγκατεστημένος στο υψ. Γκούρι Τοπίτ, αντικαταστάθηκε από το 2ο Λόχο του 53 Συντάγματος και μεταφέρθηκε στο υψ. 1687,ως εφεδρεία του Αριστερού Υποτομέα.
Στις 15 Φεβρουαρίου ο καιρός εξακολούθησε βροχερός με μικρά διαλείμματα αιθρίας. Ο 5ος Λόχος του ΙΙ/27 Τάγματος , αφιχθείς στο Μνήμα Γραίας τη μεσημβρία, αντικατέστησε τον 9ο Λόχο του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών, ο οποίος αναχώρησε την επομένη για Νίτσα, όπου έφθασε τις εσπερινές ώρες.
Στις 17 Φεβρουαρίου χιόνιζε, φυσούσε δυνατός αέρας στα υψώματα και έβρεχε δυνατά στα χαμηλότερα σημεία. Ο εχθρός ενήργησε τετράωρο σφοδρό βομβαρδισμό με όλμους και πυροβολικό από της 22:00 ώρας επί Γκούρι Τοπίτ. Από το βομβαρδισμό αυτό φονεύθηκαν 2 αξιωματικοί και 8 οπλίτες και τραυματίστηκαν 23 οπλίτες. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο στρατιώτης Ράμμος Δημήτριος από το Σπήλαιο Γρεβενών.
Περί τη μεσημβρία της 20ης Φεβρουαρίου έφθασε στο Σταθμό Διοικήσεως του Αποσπάσματος στο Οσνάτι ο Στρατηγός Διοικητής της ΙΧ Μεραρχίας. Την ημέρα αυτή από ανταλλαγή πυρών στο ύψωμα Γκούρι Τοπίτ φονεύθηκε ο στρατιώτης του 53 ΣΠ Μάντζαρης Ηλίας από την Καλλονή Γρεβενών.
Μεταφορά εφοδίων με μεταγωγικά μέσα στα χιόνια
Τη νύχτα 22 προς 23 Φεβρουαρίου η κακοκαιρία επιδεινώθηκε αποκλείοντας όλες τις οδεύσεις εξαιτίας του μεγάλου ύψους χιονιού. Η μεταφορά τροφών από Νίτσα προς Γκούρι Τοπίτ (διαδρομή πλέον των 6 ωρών σε χιόνι) και από αυχένα Νίτσας προς υψώματα 1687 και 1405 γινόταν επί των ώμων των ανδρών. Άρχισε η κατασκευή καλυβών στο Μνήμα Γραίας. Ο Στρατηγός διοικητής Μεραρχίας αναχώρησε για Μαλίκη, αφού επιθεώρησε τα εις Οσνάτι και το Σ.Δ. του 32 ΣΠ τμήματα.
Από το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου ο καιρός άρχισε να βελτιώνεται. Τα τμήματα ασχολήθηκαν με τη διάνοιξη δρομολογίων. Εκδόθηκε διαταγή αντικατάστασης των μονάδων του 27 ΣΠ από τις αντίστοιχες του 53 ΣΠ. Το βράδυ της επομένης έφθασε στο Οσνάτι για ενίσχυση του Πυροβολικού του Αποσπάσματος μια ΜΟΠ 75 χιλ. της Χ Μεραρχίας και ένας Ουλαμός 65 χιλ. του 51 ΣΠ. Την ημέρα αυτή το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών ήταν εφεδρεία του Αποσπάσματος στη Νίτσα.
Δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν για την κατάληψη του ορεινού όγκου Μνήμα Γραίας – Γκούρι Τοπίτ
Κατά το μήνα Φεβρουάριο, με εξαίρεση πέντε ημέρες (από 8-13 Φεβρουαρίου), η κακοκαιρία υπήρξε πρωτοφανής, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500 άνδρες να υποστούν κρυοπαγήματα (Α και Β βαθμού) και πνευμονικές παθήσεις και να διακομισθούν στα πλησιέστερα Νοσηλευτικά Κέντρα (αναρρωτήρια, Νοσηλευτικό Τμήμα), τα οποία είχε αναπτύξει η Υγειονομική Υπηρεσία στα χωριά Νίτσα και Οσνάτι. Τα 8/10 από τα κρούσματα των παγόπληκτων σημειώθηκαν στο Μνήμα Γραίας και στο Γκούρι Τοπίτ.
Η απομείωση της δύναμης των τμημάτων εξαιτίας των ασθενειών είχε δυσμενή επίδραση και στη μαχητική ικανότητα των μονάδων, διότι απουσίαζαν από την επάνδρωση διαφόρων οπλικών συστημάτων κρίσιμες ειδικότητες.
Η επιχείρηση για κατάληψη του ορεινού όγκου Μνήμα Γραίας – Γκούρι Τοπίτ, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.000 μέτρων, έγινε μέσα σε δύσβατα δρομολόγια, καλυμμένα με μεγάλο πάχος χιονιού και συνεχείς χιονοθύελλες, και οι άνδρες είχαν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον εχθρό αλλά και τις πολικές θερμοκρασίες.
Η υπηρεσία ανεφοδιασμού λειτούργησε κανονικά, παρότι αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες λόγω της συχνής διακοπής από το χιόνι των οδικών συγκοινωνιών και της προσφυγής στο έσχατο μέσο μεταφοράς επί των ώμων από τους άνδρες τροφίμων και πυρομαχικών στα μαχόμενα τμήματα σε μια απόσταση 6-7 ωρών. Η εξάντληση των τμημάτωνυπήρξε μεγάλη, το ηθικό όμως των ανδρών διατηρήθηκε ακμαίο και άξιο θαυμασμού.
ΜΕΡΟΣ Η΄
ΜΗΝΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1941
Κατά το μήνα Μάρτιο το Απόσπασμα Μπεγέτη παρέμεινε στις ίδιες αμυντικές θέσεις επί του ορεινού όγκου Μνήματος Γραίας – Γκούρι Τοπίτ, τις οποίες βελτίωσε με την κατασκευή σκέπαστρων, παραπηγμάτων στέγασης των ανδρών (καλύβες), ορυγμάτων μάχης και συγκοινωνίας, καθώς και κάλυψης ολόκληρου του μετώπου με συρματοπλέγματα. Και τούτο έγινε, διότι δόθηκε στο Απόσπασμα ως πρώτη και κύρια αποστολή η άμυνα για αντιμετώπιση πιθανής εχθρικής ενέργειας και ως δευτερεύουσα η εκτέλεση ενδεχόμενης επίθεσης προς ευθυγράμμιση του μετώπου, όταν οι συνθήκες θα παρουσιάζονταν ευνοϊκές.
Η καιρική κατάσταση κατά το μήνα αυτόν παρέμεινε αρκετά δυσμενής αλλά πολύ ευνοϊκότερη εκείνης του προηγούμενου μήνα. Αυτό συνετέλεσε στην κατασκευή με ταχύτερο ρυθμό των παραπηγμάτων προς στέγαση των ανδρών και στη μείωση των κρυοπαγημάτων σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με το μήνα Φεβρουάριο.
Στις αρχές Μαρτίου στον Αριστερό Υποτομέα, στον οποίο ανήκαν και τα υψώματα Μνήμα Γραίας και Γκούρι Τοπίτ, ήταν εγκατεστημένοι αμυντικά οι Λόχοι του 27 και 53 ΣΠ. Ο 9ος Λόχος του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών με ομάδα πολυβόλων είχε ταχθεί στον αυχένα Νίτσας και ο 10ος στο ύψωμα 1687. Επειδή δεν υπήρχε άμεση εμπλοκή με τον εχθρό και ο καιρός βελτιώθηκε αισθητά, διατάχθηκε από τη Μεραρχία η αντικατάσταση των ταλαιπωρημένων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα μονάδων του 27 ΣΠ από τις αντίστοιχες του 53 ΣΠ, πλην του 9ου Λόχου του ΙΙΙ/27 Τάγματος, που αντικαταστάθηκε αργότερα.Στις 4 Μαρτίου τη διοίκηση του Αριστερού Υποτομέα ανέλαβε ο διοικητής του 53 ΣΠ και ο διοικητής του 27 ΣΠ συνταγματάρχης Μπομπορίδης με το Επιτελείο του και το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών(πλην 9ου Λόχου) μεταστάθμευσαν στην Πρέσνιτσα και το Ι/27 Τάγμα στο Βερτσούνι.
Στις 6 Μαρτίου το Στρατηγείο του Γ΄ Σώματος Στρατού μετονομάστηκε σε Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ) και το παλαιό τοιούτο που είχε διοικητή το Στρατηγό Ιωάννη Πιτσίκα καταργήθηκε. Στο νέο ΤΣΔΜ, το οποίο είχε διοικητή το Στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου, υπήχθησαν επιπλέον οι Χ και XVI Μεραρχίες (του Ε΄ ΣΣ που καταργήθηκε), οπότε αυτό είχε συνολικά τις ΙΧ, Χ, ΧΙΙΙ και XVI Μεραρχίες.
Στις 6 Μαρτίου το Στρατηγείο του Γ΄ Σώματος Στρατού μετονομάστηκε σε Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ) και το παλαιό, που είχε διοικητή τον Στρατηγό Ιωάννη Πιτσίκα καταργήθηκε. Στο νέο ΤΣΔΜ, το οποίο είχε διοικητή τον Στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου, υπήχθησαν επιπλέον οι Χ και XVI Μεραρχίες (του Ε΄ ΣΣ που καταργήθηκε), οπότε αυτό είχε συνολικά τις ΙΧ, Χ, ΧΙΙΙ και XVI Μεραρχίες.
Εαρινή Επίθεση των Ιταλών
Από τις 9 έως 15 Μαρτίου 1941 έχουμε την Εαρινή Επίθεση των Ιταλών, ή Primavera (= άνοιξη), όπως αυτοί την ονόμαζαν. Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε στη ζώνη ενεργείας του Β΄ Σώματος Στρατού (ιδίως στον Τομέα της Ι Μεραρχίας), μεταξύ των ποταμών Αώου και Άψου και είχε σκοπό την προέλαση των εχθρικών δυνάμεων διαμέσου της κοιλάδας του Αώου προς Πρεμετή – Λεσκοβίκι – Μέρτζανη και την περιοχή της Ερσέκας, για να διαχωρίσουν το βόρειο από τα νότιο μέτωπο. Την επιχείρηση από ιταλικής πλευράς είχε αναλάβει η 11η Στρατιά του στρατηγού Κάρλο Τζελόζο με 9 μεραρχίες Πεζικού και μια Τεθωρακισμένη. Την επίθεση θα παρακολουθούσε προσωπικά και ο Μουσολίνι. Απέναντι από τις ιταλικές δυνάμεις αμυνόταν το Β΄ Σώμα Στρατού με 6 Μεραρχίες Πεζικού.
Η επίθεση των Ιταλών άρχισε την 06:30 ώρα της 9ης Μαρτίου. Πριν από την επίθεση έβαλε το Πυροβολικό επί δυόμιση ώρες.Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν 300 πυροβόλα και ρίχτηκαν περίπου 100.000 βλήματα σε μέτωπο έξι χιλιομέτρων. Μεμεγαλύτερη πυκνότητα πυρών βλήθηκαν τα υψώματα 717 και 731, όπου ανασκάφτηκαν και ανατράπηκαν τα πάντα και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες διακόπηκαν.Το ύψωμα 731 το οποίο ήταν δασωμένο με δένδρα ύψους 4-5 μέτρων, μέσα σε δύο ώρες έγινε γυμνό.
Το ύψωμα 731 το οποίο υπερασπιζόταν το ΙΙ/5 Τάγμα
με διοικητή τον ταγματάρχη Κασλά Δημήτριο
Παράλληλα η εχθρική αεροπορία άρχισε τους βομβαρδισμούς σε ολόκληρο το μέτωπο του Β΄ Σώματος Στρατού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσβολή των εφεδρειών και των συγκοινωνιών. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες επιθέσεις με τμήματα πεζικού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς αποτέλεσμα. Οι ιταλικές μονάδες συνέχισαν τις επιθέσεις επί τέσσερις ημέρες με αμείωτη σφοδρότητα. Οι απώλειες υπήρξαν μεγάλες και στις δύο πλευρές. Οι βολές του εχθρικού πυροβολικού δεν σταματούσαν ούτε τη νύχτα. Ο ίδιος ο Μουσολίνι, στις 12 Μαρτίου, βλέποντας ότι η Εαρινή Επίθεση οδηγούνταν σε αποτυχία, διέταξε τη συνέχισή της με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Τα ελληνικά τμήματα αμύνονταν με πείσμα σε ολόκληρο το μέτωπο και κατέβαλαν αξιοθαύμαστες προσπάθειες, για να διατηρήσουν το κατεχόμενο έδαφος, αποκρούοντας όλες τις επιθέσεις των Ιταλών. Στις 15 Μαρτίου η ιταλική ηγεσία, βλέποντας το μάταιο του αγώνα, αποφάσισε την αναστολή των επιχειρήσεων.
Οι απώλειες των ελληνικών τμημάτων από τις πενθήμερες αιματηρές συγκρούσεις ανήλθαν σε 47 αξιωματικούς και 1.196 οπλίτες νεκρούς και σε 144 αξιωματικούς και 3.872 τραυματίες. Οι απώλειες των ιταλικών δυνάμεων, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΙΣ/ ΓΕΣ, υπολογίζονται σε 11.880 νεκρούς και τραυματίες.
Στην Εαρινή Επίθεσηδεν συμμετείχε το ΤΣΔΜτου Στρατηγού Τσολάκογλου ούτε οι μονάδες της ΙΧ Μεραρχίας, τις οποίες και εξετάζουμε, γι’ αυτό και δεν θα επεκταθούμε περισσότερο στην εξιστόρηση αυτής.
Στις 13 Μαρτίου ο 9ος Λόχος του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών, ο οποίος ήταν εγκατεστημένος στον αυχένα Νίτσας, αντικατασταθείς από τμήματα του 3ου Τάγματος Πολυβόλων, επανήλθε στο Σ.Δ. του Τάγματος στο χωριό Πρέσνιστα.
Στις 17 Μαρτίου ο καιρός ήταν καλός. Επειδή το εχθρικό πυροβολικό παρενοχλούσε συνεχώς με βολές τον αυχένα της Νίτσας και το δρόμο που οδηγούσε από εκεί στο ύψωμα 1687, διατάχθηκαν τα τμήματα να ενεργούν τους ανεφοδιασμούς μόνο τη νύχτα. Στις 18 Μαρτίου ο καιρός μετατράπηκε σε χιονώδη με δριμύ ψύχος. Τα μεσάνυχτα εχθρικές περίπολοι, υποστηριζόμενες με πυρά όλμων και υποβοηθούμενες από το σκοτάδι και του πίπτοντος χιονιού, πλησίασαν τους λόχους του Αποσπάσματος κοντά στο Μνήμα Γραίας και τους προσέβαλαν με τα όπλα τους. Αποκρούστηκαν όμως αμέσως και υποχώρησαν.
Από τις 19 έως 29 Μαρτίου η τακτική κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη. Στις 25 Μαρτίου εορτάστηκε η επέτειος της Εθνικής Εορτής με εκκλησιασμό των ανδρών στις επισταθμίες Νίτσας, Οσνάτι, Πρέσνιστας, με ομιλίες αξιωματικών στους Λόχους και στα Τμήματα πρώτης γραμμής και με βελτίωση των μερίδων τροφής.
Στις 29 Μαρτίου η έδρα του Στρατηγείου της ΙΧ Μεραρχίας μεταφέρθηκε από τη Μαλίκη στη Ντερντούσια και εκδόθηκε διαταγή αντικατάστασης του 53 ΣΠ, που ήταν εγκατεστημένο στα υψώματα Μνήμα Γραίας και Γκούρι Τοπίτ, από τις μονάδες του 27 ΣΠ. Η αντικατάσταση έπρεπε να περατωθεί μέχρι 3 Απριλίου. Η διοίκηση του Αποσπάσματος, που βρισκόταν μέχρι τότε στο Οσνάτι, κατόπιν διαταγής, μεταστάθμευσε στη Ντερντούσια και ο διοικητής Πεζικού συνταγματάρχης Μπεγέτης εντάχθηκε στο Επιτελείο της Μεραρχίας. Από το μεσημέρι της 31ης Μαρτίου οι μονάδες των Υποτομέων (Αριστερού και Δεξιού) έπαψαν να υπάγονται στο Απόσπασμα και έπαιραν διαταγές απ’ ευθείας από τη Μεραρχία.
Δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν κατά το μήνα Μάρτιο του 1941
Κατά το μήνα Μάρτιο η κακοκαιρία υπήρξε μεν έντονη, ήταν όμως ηπιότερης μορφής σε σχέση με αυτή του Φεβρουαρίου. Το γεγονός τούτο συνετέλεσε να επιταχυνθεί ο ρυθμός κατά πρώτο λόγο της κατασκευής σκεπάστρων και καλυβών για την καλύτερη διαβίωση των ανδρών και κατά δεύτερο λόγο της κατασκευής χαρακωμάτων, συρματοπλεγμάτων και σκεπάστρων βομβαρδισμού σε ολόκληρο το μέτωπο της Μεραρχίας. Έτσι η αμυντική ισχύς στον Τομέα του Αποσπάσματος επαυξήθηκε σε βαθμό σημαντικό παρά τις πολλές δυσχέρειες (μεγάλο πάχος χιονιού, ψύχος, διακοπές στις συγκοινωνίες κ.λπ.). Η υπηρεσία του ανεφοδιασμού και οι διαβιβάσεις λειτούργησαν κανονικά. Όλοι εκτέλεσαν με ζήλο, αποφασιστικότητα και πείσμα την αποστολή τους.
Στα μετόπισθεν της ΙΧ Μεραρχίας είχαν αναπτυχθεί μερικά συνεργεία που παρήγαγαν ξυλοκάρβουνα, τα οποία προωθούνταν εντός σάκων στις μονάδες της πρώτης γραμμής για θέρμανση, καθώς δεν επιτρεπόταν το άναμμα της φωτιάς, διότι ο καπνός θα πρόδιδε τη θέση τους και θα αποτελούσαν εύκολους στόχους του εχθρικού πυροβολικού και των όλμων. Η παραγωγή όμως αυτών δεν ήταν επαρκής, για να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Οι απώλειες των τμημάτων από παγοπληξίες, κρυοπαγήματα και πνευμονικές παθήσεις ελαττώθηκαν αισθητά λόγω των εξαιρετικών μέτρων τα οποία έλαβαν οι Υποτομείς για την καλή διαβίωση των ανδρών. Κατά την επί πεντάμηνο συνεχή παραμονή του Αποσπάσματος στην πρώτη γραμμή το ηθικό των ανδρών διατηρήθηκε ακμαίο, παρά τις ανωτέρω δυσχέρειες (χιονοθύελλες, δριμύ ψύχος, εντατικές προσπάθειες για τον αδιάκοπο ανεφοδιασμό).
ΜΗΝΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1941
Από την 27η Μαρτίου μέχρι την αιφνιδιαστική γερμανική επίθεση της 6ης Απριλίου1941 εναντίον της Ελλάδας δεν είχαμε κάποια ουσιώδη μεταβολή στο Αλβανικό Θέατρο Επιχειρήσεων. Η πολεμική δραστηριότητα περιορίστηκε στη δράση πυροβολικού και περιπόλων προς τήρηση της επαφής. Εξαίρεση αποτέλεσε το Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ), το οποίο προέβη σε ορισμένες τοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις προς βελτίωση των κατεχόμενων θέσεων. Σε ό,τι αφορά την ΙΧ Μεραρχία δόθηκε εντολή να προβεί στις 4 Απριλίου 1941 σε επιθετικές ενέργειες προς κατάληψη των υψωμάτων 2120, 2082 και 1876 του ορεινού συγκροτήματος Μνήματος Γραίας. Η επιχείρηση αυτή ανατέθηκε στο 27 Σύνταγμα Πεζικού, υποστηριζόμενο από τρεις Μοίρες Ορειβατικού Πυροβολικού (μία των 75 και δύο των 105 χιλ.). Η μία από τις δύο Μοίρες των 105 χιλ. είχε δοθεί για ενίσχυση από τη ΧΙΙΙ Μεραρχία, κατόπιν διαταγής του ΤΣΔΜ. Η τοπική αυτή επιχείρηση διεξήχθη σε μεγάλο υψόμετρο, με έδαφος πολύ δύσβατο και καλυμμένο με μεγάλο πάχος χιονιού (δύο μέτρων) που δυσκόλευε την κίνηση των επιτιθέμενων. Παρ’ όλες τις δυσχέρειες, η ορμητικότητα των ανδρών υπήρξε εξαιρετική και το ηθικό ακμαιότατο.
Το ορεινό συγκρότημα του Μνήματος Γραίας του όρους Κάμια
Η επίθεση εκτοξεύτηκε την 06:20 ώρα, εναντίον των υψωμάτων 2120 και 1876 κατόπιν 20 λεπτών προπαρασκευής πυροβολικού. Η επίθεση για κατάληψη του υψώματος 2062 θα γινόταν σε δεύτερο χρόνο. Στις 07:00 κατελήφθη το ύψωμα 1876 και στις 08:15 το 2120. Την 10:15 ώρα και, ενώ ετοιμαζόταν η εκτόξευση επίθεσης και κατά του υψώματος 2062, ο Λόχος του ΙΙ/27 Τάγματος, που είχε καταλάβει το 1876, υπέστη αντεπίθεση από διπλάσιες εχθρικές δυνάμεις και, κατόπιν του τραυματισμού όλων των αξιωματικών του λόχου, αναγκάστηκε να συμπτυχθεί περί την 11:30 στη βάση εξόρμησης. Συγχρόνως ο εχθρός συγκέντρωσε σφοδρά πυρά πυροβολικού και όλμων επί του 2120, με αποτέλεσμα ο Λόχος που το είχε καταλάβει να αποδεκατιστεί.Η σφοδρότητα των εχθρικών πυρών πάνω στο ύψωμα ήταν τέτοια, που όπως αναφέρειη Μεραρχία, έμοιαζε με «εν ενεργεία ηφαίστειο» και πολλά πτώματα πολτοποιήθηκαν. Ο διοικητής του λόχου, παρά τα τέσσερα τραύματά του, παρέμεινε με τους λίγους μάχιμους άνδρες του μέχρι τις απογευματινές ώρες, οπότε αντικαταστάθηκε από άλλο λόχο.
Στις 14:10 εκτοξεύτηκε από το 27 Σύνταγμα αντεπίθεση με δύναμη τριών λόχων που διοικούνταν από ταγματάρχη και υποστηρίζονταν από Μοίρα 105 χιλ. και πυροβολαρχία 75 χιλ. προς ανακατάληψη του υψώματος 1876. Ο εχθρός αντιστάθηκε με πείσμα και αντέδρασε με πυρά αυτόματων όπλων, πυροβολικού και όλμων, πλην όμως μπροστά στην ορμητικότητα των ανδρών του Συντάγματος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και το ύψωμα 1876 κατελήφθη εκ νέου περί την 16:00 ώρα. Το απόγευμα εκδηλώθηκαν διάφορες αντεπιθέσεις του εχθρού, οι οποίες αποκρούστηκαν. Η επίθεση προς κατάληψη του υψώματος 2062 ανεστάλη, λόγω ανεπάρκειας πυρομαχικών πυροβολικού και όλμων, οφειλόμενη σε δυσκολία ανεφοδιασμού από τα μετόπισθεν. Οι απώλειες από τιςανωτέρω αιματηρές επιθέσεις και αντεπιθέσεις ήταν οι κάτωθι:
Νεκροί: αξιωματικοί 2, οπλίτες 56.
Τραυματίες: αξιωματικοί 14, οπλίτες 343.
Αγνοούμενοι: ένας αξιωματικός και 35 οπλίτες.
Στους νεκρούςπεριλαμβάνονται ένας έφεδρος ανθυπασπιστής και 19 οπλίτες από τα Γρεβενά. Εάν η επιχείρηση προγραμματιζόταν να γίνει τρεις ημέρες αργότερα, δεν θα θρηνούσαμε καθόλου θύματα, λόγω της αναστολής των επιχειρήσεων από την αιφνιδιαστική γερμανική επίθεση στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα. Οι νεκροί Γρεβενιώτες ήταν οι εξής:
- Εφ. ανθυπασπιστής Ακριτίδης Κλεάνθης, από τη Μυρσίνα
- Στρτης Γκασιώνας Αθανάσιος, από τη Μηλιά
- Στρτης Γκουνέλας Δημήτριος, από την Κρανιά
- Στρτης Γούσης Μιχαήλ, από το Περιβόλι
- Στρτης Γούτσαρης Χαρίλαος, από τα Γρεβενά
- Στρτης Ζέρβας Θεόδωρος, από την Κρανιά Δεσκάτης (υπαγόταν τότε στα Γρεβενά)
- Στρτης Καζάνας Ιωάννης, από τους Φιλιππαίους
- Στρτης Κόραβος Κωνσταντίνος, από το Οροπέδιο
- Στρτης Λιάκας Γεώργιος, από τη Μηλιά
- Στρτης Μαρτινόπουλος Κωνσταντίνος, από το Λουτρό Δεσκάτης (υπαγόταν τότε στα Γρεβενά)
- Στρτης Μέρμηγκας Γεώργιος, από το Περιβόλι
- Λοχίας Μήτσιου Στέργιος, από τα Γρεβενά
- Στρτης Πατούνας Θεόδωρος, από την Κρανιά Δεσκάτης
- Δεκανέας Πατούνας Ιωάννης, από την Κρανιά Δεσκάτης
- Στρτης Πλησσιώτης Ιωάννης, από τον Αιμιλιανό
- Στρτης Σιούτας Γεώργιος, από την Τρικοκκιά
- Στρτης Σκλήφας Ευάγγελος, από το Μαυρονόρος
- Στρτης Χριστοδούλου Βάιος, από το Καρπερό
- Στρτης Καλόγερος Δημήτριος, από το Περιβόλι (αγνοούμενος)
- Στρτης Ταλασίδης Κοσμάς, από την Κιβωτό (αγνοούμενος)
Έτσι διεξήχθησαν κατά την 4η Απριλίου οι μάχες προς ολοκλήρωση της κατάληψης του ορεινού συγκροτήματος Μνήματος Γραίας. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών ήταν ότι διεξήχθησαν σε έδαφοςπολύ δύσβατο, σε υψώματα με μεγάλο υψόμετρο,κυμαινόμενο από 1870-2120 μέτρα,και καλυμμένα από χιόνια πάχους κατά μέσο όρο 2 μ., τα οποία,αρχίζοντας να λειώνουν κατά τις μεσημβρινές ώρες, καθιστούσαν την κίνηση προβληματική. Επιπλέον παρατηρούμε ότι ο εχθρός πρόβαλε πείσμονα αντίσταση, για να διατηρήσει τις θέσεις του και εκτόξευσε σφοδρές αντεπιθέσεις, για να τις ανακαταλάβει, γι’ αυτό είχαμε και πολλά θύματα.
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, χιόνια, χιονοθύελλες, πάγος κ.λπ.) που υπήρχαν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, κυρίως στη ζώνη του Μνήματος Γραίας,πέραν του ότι επέφεραν κόπωση και μέγιστες δυσχέρειες στη διαβίωση των ανδρών,προξένησαν και αρκετά κρυοπαγήματα (περισσότερα από 500), με αποτέλεσμα να μειωθεί η δύναμη των Λόχων, να υπάρχουν ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, γεγονός που είχε αρνητική επίδραση στη μαχητική ικανότητα των μονάδων. Οι ελλείψεις που δημιουργήθηκαν σε άνδρες συμπληρώθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος περί το τέλος Μαρτίου με αποστολές από το εσωτερικό. Οι αποστολές αυτές όμως περιλάμβαναν άνδρες μεγάλων κλάσεων, που υστερούσαν σε εκπαίδευση, οπότε ήταν δύσκολο να καλύψουν επαρκώς το κενότης μαχητικής ισχύος των μονάδων, μέσα στις λίγες ημέρες που μεσολάβησαν από την άφιξή τους μέχρι τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις του Μνήματος Γραίας.
Στις 5 Απριλίου από 10:00 ώρας και επί 20 λεπτά εχθρικά αεροπλάνα βομβάρδισαν και πολυβόλησαν κατ’ επανάληψη τα Τμήματα του 27 Συντάγματος, πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από το ύψωμα Γκούρι Τοπίτ. Οι απώλειες από το βομβαρδισμό ήταν 18 νεκροί και 19 τραυματίες οπλίτες. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο λοχίαςΓκούμας Αχιλλέαςτου Ι/53 Τάγματος,από το Μέγαρο Γρεβενών.
Επίθεση στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας
Στις 6 Απριλίου το πρωί ο Στρατηγός διοικητής της ΙΧ Μεραρχίας ενημέρωσε τα στελέχη του για την αιφνιδιαστική από τα χαράματα επίθεση του γερμανικού στρατού κατά της Ελλάδος στην Ανατολική Μακεδονία. Στο άκουσμα αυτής της πληροφορίας η πεποίθηση όλων ήταν ότι μπορούσαν να αντιταχθούν ηρωικά και στο νέο εισβολέα. Στις 7 Απριλίου ο συνταγματάρχης Μπεγέτης διατάχθηκε να προπαρασκευάσει επιθετική ενέργεια προς τα υψώματα βορείως Λέγκας – υψ. 1370 – Ντουνίτσα με τις μονάδες των 53 και 32 Συνταγμάτων, τις οποίες θα υποστήριζαν τρεις Μοίρες Ορειβατικού Πυροβολικού. Και ενώ έγιναν οι απαραίτητες αναγνωρίσεις από το διοικητή του Αποσπάσματος,τους διοικητές των Συνταγμάτων και το διοικητή Πυροβολικού και καθορίστηκαν οι αντικειμενικοί σκοποί με την προοπτική η επίθεση να γίνει το επόμενο πρωί,με νεότερη διαταγή του Στρατηγού της Μεραρχίας, που δόθηκε προφορικά στο διοικητή του Αποσπάσματος, ανεστάλη η εκτέλεση της επίθεσης, με τη δικαιολογία ότι δήθεν δεν ήταν κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες. Η πραγματικότητα όμως ήταν η ενημέρωση που είχε για την προέλαση των Γερμανών προς τη Θεσσαλονίκη, οπότε τα προϊστάμενα της Μεραρχίας κλιμάκια είχαν διατάξει την αναστολή όλων των επιχειρήσεων στο μέτωπο της Αλβανίας.
Στις 9 Απριλίου 1941 παραδόθηκε στους Γερμανούς η Θεσσαλονίκη και το Ελληνικό Γενικό Στρατηγείο αποφάσισε τη συντεταγμένη υποχώρηση από το Αλβανικό Μέτωπο των ελληνικών μονάδων. Η ΙΧ Μεραρχία έλαβε το βράδυ της 11ης Απριλίου διαταγή από το ΤΣΔΜ να απαγκιστρώσει τα τμήματα της πρώτης γραμμής την 20:00 ώρα της επομένης (12/4)και κινούμενη νύχτα, υπό την κάλυψη οπισθοφυλακής να συμπτυχθεί προς Μαλίκη – Κορυτσά – Ντάρζα – Σίνιτσα -Μπόζιγκραντ- Νεστόριο Καστοριάς – Καστανοχώρια. Προ διημέρου είχε λάβει εντολή να εκκενώσει τις αποθήκες επιμελητείας εις Πίργκου και Κροσνίστι και τα υπάρχοντα υλικά πάσης αρμοδιότητας να μεταφερθούν προς τα πίσω, εκτός από τα πυρομαχικά που έπρεπε να φέρουν οι Μονάδες μαζί τους. Επίσης την ημέρα αυτή διατάχθηκε η εκκένωση και μεταφορά προς τα πίσω των υπαρχόντων στα νοσηλευτήρια ασθενών και τραυματιών.
Η Μεραρχία, εκμεταλλευόμενη στις 12 Απριλίου το χιόνι που έπεφτε και την πυκνή ομίχλη που υπήρχε στην περιοχή, άρχισε από το μεσημέρι να μετακινεί προς τα πίσω διάφορες μονάδες, καθώς η κίνησή τους ήταν αθέατη από τον εχθρό και γινόταν με καλύτερες συνθήκες λόγω ημέρας.
Στις 13 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) το ΙΙΙ/27 Τάγμα Γρεβενών υποχωρώντας βρισκόταν κοντά στη λίμνη Μαλίκη με κατεύθυνση προς Κορυτσά. Την ημέρα αυτή η εχθρική αεροπορία βομβάρδιζε συνεχώς τις περιοχές Μαλίκης και Κορυτσάς. Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό σκοτώθηκε ο λοχίας Μπούμπαρης Γεώργιος, από το Ζιάκα Γρεβενών.
Τη νύχτα της 14ης Απριλίου το 27 Σύνταγμα Πεζικού βρισκόταν στην περιοχή Σίνιτσα – Μπόζιγκραντ, κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Την επομένη εισήλθε στο ελληνικό έδαφος και αφού πέρασε από το χωριό Αγία Άννα Καστοριάς, έφθασε στις 15 Απριλίου (Μ. Τρίτη) στο Σκαλοχώρι Βοΐου, όπου το Τάγμα Γρεβενών την άλλη ημέραδιαλύθηκε και οι στρατευμένοι σ’ αυτό επέστρεψαν στα σπίτια τους. Σημειώνεται ότι την ημέρα αυτή μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών είχαν καταλάβει τα Γρεβενά και προήλαυναν προς Καλαμπάκα. Το Επιτελείο της ΙΧ Μεραρχίας με τους αξιωματικούς και οπλίτες των Μονάδων του 27 Συντάγματος και των Μοιρών Πυροβολικού, που κατάγονταν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο κ.λπ.), συνέχισε την πορεία του, ακολουθώντας τα δρομολόγιο Σκαλοχώρι – Αυγερινός – Πεντάλοφος – Καλλονή Γρεβενών – Αλατόπετρα – Πολυνέρι– Μικρολίβαδο – Μηλιά Μετσόβου – Μέτσοβο. Στη Μηλιά Μετσόβου αξιωματικοί και οπλίτες έφθασαν το μεσημέρι της 20ης Απριλίου, όπου για πρώτη φορά από την έναρξη της συμπτύξεως ανεφοδιάστηκαν με τρόφιμα, που στάλθηκαν από το Μέτσοβο με μέριμνα της Υπηρεσίας. Στη διαδρομή από τα σύνορα μέχρι τη Μηλιά οι άνδρες των Μονάδων υπέφεραν από την πείνα και τα ζώα από νομή. Και τούτο συνέβη, διότι, όταν στις 15 Απριλίου έφθασαν στο Σκαλοχώρι, δεν είχαν τη δυνατότητα να ανεφοδιασθούν από τη Καλαμπάκα – Γρεβενά και Κοζάνη με τρόφιμα και κριθάρι, καθόσον τα δρομολόγια από τη Φλώρινα – Καστοριά μέχρι τα Γρεβενά ελέγχονταν από τους Γερμανούς. Στα χωριά που περνούσαν δεν υπήρχαν τρόφιμα, για να αγοραστούν. Η μόνη δυνατότητα ανεφοδιασμού ήταν από την Ήπειρο με ημιόνους μέσα από δύσβατα δρομολόγια. Τελικά το 27 Σύνταγμα Πεζικού έφθασε στο Μέτσοβο στις 21 Απριλίου, αλλά λόγω ανακωχής με τους Γερμανούς, (20 Απριλίου, ημέρα του Πάσχα), κατευθύνθηκε προς Κουτσούφλιανη και Αμπελοχώρι Καλαμπάκας, όπου στις 26 του ίδιου μήνα διαλύθηκε.
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Α
Ακριτίδης Κλεάνθης 12, 76
Αναγνώστου Βασίλειος 12
Αχμέτ Τζαφέρ Αλή 32
Β
Βαβρίτσας Ανδρέας 14
Βασιλόπουλος Σωτήριος 10
Βήττος Δημήτριος 8
Βίλλα Σκενδέρη 32
Βρέντζιος Στέργιος 14
Γ
Γεωργολόπουλος Ιωάννης 11
Γεωργούλης Σπυρίδων 10
Γιαννούσης Αθανάσιος 12
Γκανάτσιος Βασίλειος 12
Γκαρέτσος Γεώργιος 14,15
Γκασιώνας Αθανάσιος 76
Γκούμας Αχιλλέας 33,34,77
Γκουνέλας Δημήτριος 76
Γκούρας Σωτήριος 32
Γούσης Μιχαήλ 76
Γούτσαρης Χαρίλαος 76
Δ
Δαβάκης Κωνσταντίνος 10
Δάγγουλας Αντώνιος 15
Διάκος Αλέξανδρος 10,11
Διαμαντόπουλος Περικλής 12
Δρακόπουλος Θεόδωρος 11,30,39,41,42
Δρίζης Ευάγγελος 12
Ε
Ζ
Ζαμκίνος Θωμάς 12
Ζαρκογιάννης Ζήσης 68
Ζέρβας Αλέξανδρος 60
Ζέρβας Θεόδωρος 76
Ζγώνης Αλέξανδρος 12
Ζυγούρης Χρήστος (Στρατηγός) 10,23,61
Ζωγράφος Χηστάκης 33
Η
Ηλίας Αθ. Ηλίας 13
Θ
Θεοδωράκης Δημήτριος 31,32
Θεοδώρου Ιωάννης 29
Θεοφάνους Ν. 11
Ι
Κ
Καζάνας Ιωάννης 76
Καλκατζής Γρηγόριος 26
Καλόγερος Δημήτριος 76
Καλούσης Βασίλειος 11
Καραγιάννης Ιωάννης 68
Καρασάββας Σεραφείμ 14
Κανούτας Ιορδάνης 12
Κασλάς Δημήτριος 72
Κιάκας Νικόλαος 22
Κλεισιάρης Θεόδωρος 41
Κοντός 22
Κόραβος Κωνσταντίνος 76
Κοσκερίδης Θεολόγος 41
Κοτανίδης Ανανίας 68
Κοτζιαμάνης 30
Κουτσοτόλης Απόστολος 29
Κύβελος 41
Λ
Λιάκας Γεώργιος 76
Λούτσος Δημήτριος 68
Μ
Μαζέλης Αχιλλέας 11
Μακρυγιάννης Στέργιος 30
Μαλίκης Θεόδωρος 32
Μάντζαρης Ηλίας 69
Μάνος Χαράλαμπος 32
Μαρζέλης Ανδρέας 22
Μαρζέλης Ευάγγελος 60
Μαρτινόπουλος Κωνσταντίνος 76
Μαυρίδης Κωνσταντίνος 60
Μέρμηγκας Γεώργιος 76
Μήτσιος Χαράλαμπος 41
Μήτσιου Στέργιος 76
Μητσιούλης Ανδρέας 14
Μορφέσης Δημήτριος 48
Μουσολίνι 72,73
Μπακάλης Χρυσόστομος 22
Μπάλης Βασίλειος 32
Μπαλντούμης Ιωάννης 14
Μπάρμπας Θωμάς 14
Μπεγέτης Ιωάννης 10,22,23,47,53, 74, 78
Μπιτόπουλος Κωνσταντίνος 13
Μπομπορίδης Ηλίας 11,20,68,71
Μπουκουβάλας Ζήσης 22
Μπούμπαρης Γεώργιος 78
Μπονίκα Μωχαρέμ 32
Μπουτσικάρης Βασίλειος 12,20,21,26,37,38,39,40,41,43,56
Ν
Ντιστίνα Τζάτη 32
Ντόλιας Ευθύμιος 41
Ντούμας Στέργιος 25
Ξ
Ο
Οικονόμου Βασίλειος 14
Ούτσης Μηνάς 32
Π
Παλαιοδημόπουλος Αθανάσιος 23,26,31,33,60
Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος 23,41
Παπαβασιλείου Χρήστος 50,66,67
Παπαδόπουλος Απ. Γεώργιος 13
Παπαδόπουλος Σωκράτης 60
Παπαευθυμίου Γεώργιος 14
Παπαζήσης Μιχαήλ 12
Παπαϊωσήφ Σταυροφόρος 32
Παπαπαναγιώτου Δημήτριος 13
Παπάρας Δημήτριος 29
Παπαργύρης Αργύριος 23,27
Παρασίδης Δημήτριος 14,15
Παρδάλης Γεώργιος 30
Παρδάλης Κωνσταντίνος 29,30
Πατούνας Θεόδωρος 76
Πατούνας Ιωάννης 76
Πηλιχός Κωνσταντίνος 22,23,26
Πιλκάδης Πετράκης 32
Πιπίκας ή Μπιμπίκας Αθανάσιος 68
Πιτσίκας Ιωάννης (Στρατηγός) 10,72
Πλησσιώτης Ιωάννης 76
Πυρόπουλος 40
Ρ
Ραμαντάνης Δημήτριος 28
Ραμαντάνης Ηλίας 28
Ράμμος Δημήτριος 69
Σ
Σακουράφας Αθανάσιος 68
Σαμαράς Ιωάννης 53
Σαράντης Θεόδωρος 14
Σιακαβάρας Δημήτριος 12,21,22,23,25,27,31,35
Σιούτας Γεώργιος 76
Σκλήφας Ευάγγελος 76
Σπυρούλης Στέργιος 12,30
Στεργιάδης Κωνσταντίνος 14
Στολιόπουλος Ηλίας 11,26,30,35
Στράλλας Ναούμ 32
Τ
Ταλασίδης Κοσμάς 76
Ταμάνης Βασίλειος 30
Ταμπουκάς Δημήτριος 28
Τεγουγιάννης Βασίλειος 28
Τζαναβάρας Μιχαήλ 21,23,27,60
Τζατζάνης Γ. 30
Τζελόζο Κάρλο 72
Τζιατζιάφης Στέργιος 61
Τζότζα Κώτσιος 32
Τζούγκρας Χρήστος 25
Τσαγκανίκας (Τσιβής;) Ιωάννης 22
Τόσκας Ιωάννης 14
Τσακίρης Ιωάννης 12, 13
Τσιαμέτης 30
Τσολάκογλου Γεώργιος (Στρατηγός) 16,17,72,73
Υ
Υφαντίδης Ιορδάνης 12
Φ
Φαλής ή Φαχίδης Ηρακλής 22
Φακίνος Παναγιώτης 66,67,68
Χ
Χαρισιάδης Ε. 32
Χατζημπύρος Νικόλαος 22
Χατζής Δημήτριος 31,32,44,60,61
Χριστοδούλου Βάιος 76
Χριστούλης Αθανάσιος 41
Χρυσικός Ι. 61
Ψ
Ψάρρας Στέργιος 29,30
Ω