Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

200 έτη ελευθερίας (1821-2021): η ανάδειξη της συνεισφοράς των Γρεβενιωτών στους αγώνες του Έθνους

γράφει ο Αθανάσιος Σταυρόπουλος, μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Φέτος συμπληρώνονται 200 έτη από τον ξεσηκωμό τουΓένους μας έπειτα από τέσσερις αιώνες υποδούλωσης από τους Οθωμανούς κατακτητές. 200 έτη αγώνων ελευθέριας, αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας. Πρόκειται για μια σπουδαία επέτειο, η οποία σηματοδοτεί τη γενέθλιο ημερομηνία κατά την οποία δημιουργήθηκε το νέο Ελληνικό Κράτος. Η Εθνεγερσία μας, γιορτάζεται κάθε χρόνο από τον απανταχού Ελληνισμό και αναδεικνύει ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό νόημα, το οποίο μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και σημαντική, καθώς συμπληρώνει την ολοκλήρωση δύο αιώνων παρουσίας του νεοελληνικού πνεύματος στην παγκόσμια ιστορία.
Ο τόπος μας, τα Γρεβενά μας οφείλουμε να θυμόμαστε πως προσέφεραν τα μέγιστα στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του Γένους. Το αρματολίκι των Γρεβενών με ορμητήριο τις βουνοκορφές της ορεινής Πίνδου ανέδειξε σπουδαίους ήρωες, τον ΠαναγιώτηΖήδρο, τον Γιώργο Τόσκα, τον ιερέα Ντελή-Δήμο, τον ιερέα ΘύμιοΒλαχάβα, το κλέος των οποίων ακούγεται μέχρι τις ημέρες μας στα δημοτικά κλέφτικα τραγούδια του τόπου μας. Η οικογένεια των Ζιακαίων χαράχτηκε βαθιά στο υποσυνείδητο των Γρεβενιωτών, καθώς υπήρξαν σταθεροί συμμέτοχοι σε κάθε επαναστατική στιγμή του Γένους. Κατέβηκαν στον Μοριά με άλλους Δυτικομακεδόνες για να ενισχύσουν τον ξεσηκωμό του 1821. Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος με πολυάριθμους Σαμαριναίους έλαβαν μέρος στην υπεράσπιση της ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου. Το έπος της μαρτυρικής εξόδου του 1826 εγγράφηκε στο βαθυστόχαστο τραγούδι των «παιδιών της Σαμαρίνας». Ο πόθος για ελευθερία δεν έσβησε ποτέ στα Γρεβενά. Το 1854 ο μεγάλος ήρωας Θεόδωρος Ζιάκας ξεσήκωσε πλήθη και οχυρώθηκε στο Σπήλαιο, κηρύσσοντας ένοπλο αγώνα για αποτίναξη του ζυγού. Οι 300 πολεμιστές του Ζιάκα ήλθαν αντιμέτωποι με 12 χιλιάδες Τουρκαλβανούς. Η λαϊκή παράδοση του αφιέρωσε το τραγούδι: «Εσείς βουνά των Γρεβενών και πεύκα του Μετσόβου, λίγο για χαμηλώσετε μιας τουφεκούλας τόπο,για να φανούν τα Γρεβενά κι αυτό το Μέγα Σπήλιο, που πολεμά ο Ζιάκας την Τουρκιά». Παρά την μη αίσια έκβαση της επανάστασης του Σπηλαίου, οι προσπάθειες συνεχίστηκαν και ο φόρος αίματος ήταν πάντοτε βαρύς. Τις παραμονές του Α’ Βαλκανικού Πολέμου που έμελε να φέρει τον αέρα της ελευθερίας στα χώματα των Γρεβενών, προηγήθηκε η μαρτυρική θυσία του εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη, η θρηνωδία της απώλειας του οποίου ήταν το προανάκρουσμα της έλευσης ελευθεροβουλίας και ελευροψυχίας και στη Μακεδονία.
Τα Γρεβενά, η Δυτική Μακεδονία, η ελληνική γη απ’ άκρη σ’ άκρη ξεσηκώθηκαν. Με αυτοσυνειδησία, αίσθηση και αντίληψη της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας του ελληνικού πνεύματος και της αρχαιοελληνικής παράδοσης, η οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένημε την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Πατρίδα, την Οικογένεια.
Ας γιορτάσουμε και φέτος την επετειακή μας Εθνεγερσία με σεβασμό, δέος και ακτινοβολούσα Πίστη στη ΕυαγγελίζουσαΥπεραγία Θεοτόκο!
Ας γιορτάσουμε με εθνική ομοψυχία, αναπολώντας στη συλλογική μας μνήμη τη δόξα των μεγάλων ανδρών του ’21!
Ας στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον, όντας εφοδιασμένοι με τις παρακαταθήκες των ελληνικών ιδανικών!

Ζήτω η 25η Μαρτίου! Χρόνια πολλά και ευλογημένα!