Γρεβενιώτικα Πολιτιστικά Επίκαιρα
Οι αδελφές Μαρτζέλη, Ναυσικά και Κωνσταντίνα από το Μέγαρο Γρεβενών και η Ελένη Κανέλη από την μακρινή Κομοτηνή έχουν χαράξει, με τον τρόπο που αυτές γνωρίζουν, τα αποτυπώματά τους στη μνήμη των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης μας! Όντως ο τρόπος που γνωρίζουν, ως καλλιτέχνες, έλαμψε στην ¨εγχάρακτη¨ μνήμη, με την διοργάνωση της έκθεσης αγιογραφικής, ψηφιδωτής και κοσμηματοτεχνικής τους δημιουργίας!
Με παρότρυνση της κοινής μας φίλης, της Γαλάτειας Βασιλοπούλου, βρεθήκαμε κάτω από το υποβλητικό βλέμμα των αγίων των φορητών πινάκων στον <<Χώρο Πολιτισμού Νικολάου και Ελένης Καρναβά>>. Ένας χώρος πολύ ~ λειτουργικός και φιλόξενος, που, κάθε φορά, μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις εύστοχες φιλοξενίες του.
Υποβλητικά βλέμματα από λιπόσαρκες, εξαϋλωμένες μορφές που αισθάνεσαι να σε διαπερνούν με μια αυστηρότητα που σε ακινητοποιεί και σε μεταφέρει στην απόκοσμη λογική της ουτιδανότητας και του εφήμερου της ζωής. Εξαϋλωμένες μορφές που προσθέτουν απόσταση με την εικαστική αποτύπωση της ένθεης πνευματικότητας που εκπηγάζουν. Εικαστικές αποτυπώσεις που είναι πιστά αντίγραφα μεγάλων δημιουργών που απεικόνισαν αγίους του εκκλησιαστικού μας καλενδαρίου εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στεκόμαστε, λοιπόν, καθηλωμένοι κάτω από την βαθειά επιρροή της εικονοποιίας και προσμετρούμε την ακρίβεια και την πληρότητα των αναπαραστημένων προσώπων, όπου διαχέεται η μετουσίωση, το πνεύμα και η εξύψωση της βυζαντινής τεχνοτροπίας δια των χειρών των αδελφών Ναυσικάς και Κωνσταντίνας Μαρτζέλη.
Οι αναπαραστάσεις που μας κράτησαν, και αιχμαλώτισαν περισσότερο από τον δανεικό μας χρόνο, ήταν οι απεικονίσεις των τοπικών μας αγίων, ήτοι, ο Άγιος Δημήτριος εκ Σαμαρίνης, ό Άγιος Γεώργιος εκ Τσουρχλίου και ο Άγιος Νικάνωρ της Ζάβορδας. Αναπαραστάσεις, που καταμαρτυρούν την ιστορική μαρτυρική πορεία του Τόπου μας στα χρόνια της σκλαβιάς και των δοκιμασιών.
Την βυζαντινή επιβλητικότητα τη διαδέχθηκε, αμέσως μετά, σε μία από τις αίθουσες της έκθεσης, η ψηφιδωτή εικονοποιία, όπου η εικαστικός Ελένη Κανέλη με ένα πέρασμα από όλα τα χρόνια της ψηφιδωτής καλλιτεχνίας, είτε από τα χρόνια τα βυζαντινά, στα κλασικά χρόνια της Ελληνιστικής περιόδου και της Ρωμαϊκής εποχής, αναπαρέστησε δημιουργίες εύχυμες, χαρούμενες, πιο κοντά στην απλή, ανθρώπινη αισθητική!
Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε μπροστά στη μακρόστενη, επιτραπέζια υαλόφραχτη προθήκη των κοσμημάτων. Κοσμήματα αντίγραφα της εποχής των Αχαιών. Ενώτια σε σχήμα ιστιοφόρων των ποντοπόρων ελλήνων της κλασικής εποχής. Περιδέραια βυζαντινά. Και αλυσίδες από τα χρόνια της υπομονής! Κομψοτεχνήματα που θέλουν ευαίσθητη προσέγγιση για να επισημάνεις την καλλιτεχνική τους λεπτομέρεια. Ιδιαίτερη γνώση για να επισημάνεις την ιστορική τους αποτύπωση και καλλιεργημένη αντίληψη για να αποτιμήσεις την προσλαμβάνουσα αξία τους μέσα από το εκκρεμές του χρόνου και της ζήτησης.
Εκφράζουμε τα θερμά μας ευχαριστήρια, για τις συγκινήσεις που μας επιφύλαξαν οι καλλιτέχνες ~ διοργανωτές της έκθεσης.
Συναισθανθήκαμε μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική δημιουργία, την κόκκινη κλωστή της αφήγησης που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, από τα βάθη των ιστορικών χρόνων με τη γλώσσα της τέχνης να μας αφηγηθεί τη διαχρονικότητα του πολιτισμού των Ελλήνων και αισθανθήκαμε ξεχωριστή ικανοποίηση, γιατί προσθέσαμε στο αρμάρι της γνώσης πρόσθετη γνώση για την κατάκτηση της πολύτιμης αυτογνωσίας. Άξιζε λοιπόν η δαπάνη του δανεικού χρόνου, ο οποίος δαπανήθηκε ως επίτοκος, ωφέλιμος και λειτουργικός!
Ζαγκανίκας Σίμος