Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

13 Μαΐου 1995 “22 χρόνια πριν 22 χρόνια μετά” (2-VIDEO)

Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι δύο χρόνων από το καταστροφικό χτύπημα της 13ης Μαϊου 1995, η γεωλόγος Dr Annie Ewing Rassios, παρουσίασε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, φωτογραφίες, εικόνες και αφηγήσεις, από τις μέρες που η γη μας συθέμελα χόρευε στους ακανόνιστους ρυθμούς του εγκέλαδου.
13 Μαϊου 1995. Ώρα 11:47 Μια πρωτοφανή για την περιοχή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει τους κατοίκους των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης
και προκαλεί τεράστιες υλικές ζημιές, ευτυχώς όμως χωρίς κανένα ανθρώπινο θύμα και με μόλις 12 ανθρώπους ελαφρά τραυματίες. Το εφιαλτικό τοπίο συμπληρώνεται από τις χιλιάδες των μετασεισμών που ακολουθούν. Ο μεγαλύτερος προσεισμός εκδηλώθηκε 4 λεπτά πριν τον κύριο σεισμό (Μ=4,5) ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,5) στις 17 Ιουλίου.
2523 κτίρια στο νομό Γρεβενών και 7693 στο νομό Κοζάνης κατέρρευσαν ή έπαθαν διάφορες βλάβες ενώ οι άστεγοι και των δύο Νομών είχαν ξεπεράσει τους 10.000.
Παρόλα ταύτα η περιοχή είχε «γρήγορα» αντανακλαστικά και λίγο ή πολύ η κοινωνία λειτούργησε σχεδόν άμεσα στα νέα πλέον δεδομένα.

Δειτε το καταπληκτικό βίντεο της εποχής απο το αρχείο του Στ.Κακαφίκα, καθως και το βίντεο της παρουσίασης της κα Αννας Ράσιου.