Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Ν.Τ. Κοζάνης-Γρεβενών:«Είναι ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει καμία πρόνοια για τους ήδη Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.»

Με αφορμή την «φιέστα» που λαμβάνει χώρα το Σάββατο, 2 Μαρτίου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο : Το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα και την Περιοχή Δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους προκλητικές εκδηλώσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα των πτυχιούχων ΤΕΙ συνολικά !

Τον τελευταίο χρόνο είμαστε μάρτυρες του δράματος της εξαφάνισης του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης μέσω μιας αμφιλεγόμενης διαδικασίας ala cart συγχωνεύσεων –ιδρύσεων Πανεπιστημίων με κύριο χαρακτηριστικό την κατάργηση των ΤΕΙ στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων για μείωση των ΑΕΙ της Χώρας !

Αυτή η διαδικασία δεν βασίστηκε σε κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό ή σε κάποια προηγούμενη αξιολόγηση αλλά ήταν αποτέλεσμα παζαρέματος και συμφωνιών για το ποια Τμήματα θα δημιουργηθούν και σε ποιες περιοχές, παρά εξέτασης ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Η περίπτωση του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν ενιαίες διαδικασίες για όλες τις περιπτώσεις με χαρακτηριστική περίπτωση την ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας όπου ενώ στις υπόλοιπες συγχωνεύσεις οι ήδη φοιτούντες εντάσσονται κατ επιλογή τους στα νέα Τμήματα των Πανεπιστημίων, στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά αποκλείοντας τους φοιτητές της Σχολής Μηχανικών ( ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας από την απόκτηση Πτυχίου από το νέο Πανεπιστήμιο ενώ όλοι οι φοιτητές των υπολοίπων Σχολών του ΤΕΙ εντάσσονται κανονικά .

Αναρωτάτε κανείς : Βάση ποιας τεκμηριωμένης μελέτης αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζονται τα ΤΕΙ στην Ελλάδα όταν μέχρι πέρυσι νομοθετήθηκαν τα διδακτορικά σε όσα πληρούν τις προϋποθέσεις;

Γιατί η Κυβέρνηση έπρεπε να καταργήσει τα ΤΕΙ συνολικά ως θεσμό και να αντικατασταθούν από διετής επαγγελματικές σχολές;

Αντιθέτως μάλιστα, οι Εξωτερικές Αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ δεν έλεγαν κάτι τέτοιο αλλά έλεγαν ότι τα ΤΕΙ θα πρέπει να διατηρήσουν τον τεχνολογικό χαρακτήρα τους και να μην προσομοιάζουν με τα Πανεπιστήμια!

Ποια εμπεριστατωμένη μελέτη κατέδειξε ότι η θεωρητικοποίηση των σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης της Ελλάδας αλλά και της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα;

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες γιατί δεν κατάργησαν τις αντίστοιχες -ακαδημαϊκά ισότιμές με τα ΤΕΙ σχολές αλλά τις ενίσχυσαν και επένδυσαν στα πλεονεκτήματα αυτών των ιδρυμάτων και την στενή σχέση τους με την παραγωγή και την αγορά εργασίας; Ως φαίνεται εμείς γνωρίζουμε κάτι που δεν γνωρίζουν αυτοί …

Εξαιτίας της πολιτικής ατολμίας όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων και της σημερινής να τα βάλουν με τα γνωστά συντεχνιακά συμφέροντα και να εφαρμόσουν απλά τον ιδρυτικό νόμο των ΤΕΙ 1404/1983 για τα επαγγελματικά δικαιώματα :

Τι κάνουν;;; καταργούν τα ίδια τα ιδρύματα για να εξαφανίσουν το πρόβλημα και τα κάνουν Πανεπιστήμια δήθεν για να τα αναβαθμίσουν ενώ ήταν ανώτατα τετραετή ! Δηλαδή Πονάει χέρι κόβει κεφάλι !

Εφόσον οι συγχωνεύσεις εκ των πραγμάτων θα μειώσουν τους εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μιας και τα Πανεπιστήμια δεν θα μπορούν να απορροφήσουν τον ίδιο αριθμό φοιτητών που θα στραφούν οι χιλιάδες νέοι ειδικά των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων που φοιτούσαν κατά παράδοση στα ΤΕΙ; Στα κολλέγια; ή στις διετής επαγγελματικές σχολές ;

Τις επιπτώσεις από την κατάργηση τους στην ανάπτυξη της χώρας έχει υπολογίσει η Κυβέρνηση;

και φυσικά κανείς δεν λέει τι θα γίνει με την αποκατάσταση των χιλιάδων ήδη πτυχιούχων των ΤΕΙ που καθίστανται όμηροι αυτής της διαδικασίας και οι οποίοι βαφτίζονται «παράπλευρες απώλειες» της πανεπιστημιοποίησης αφού στην ουσία μόνο οι καθηγητές διασφαλίζονται ενώ οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι με τα εμπόδια που τίθενται έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Είναι ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει καμία πρόνοια για τους ήδη πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.

Είμαστε μάρτυρες μιας άνισης μεταχείρισης σε βάρος των πτυχιούχων ΤΕΙ όταν την ώρα που ο ίδιος ο Υπουργός με χαρακτηριστική ευκολία βάφτισε συλλήβδην και μάλιστα αναδρομικά τα προπτυχιακά διπλώματα 5ετους διάρκειας σπουδών χωρίς καμία σχετική αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ σε Μεταπτυχιακά δεν δείχνει όμως την ίδια ευαισθησία στους πτυχιούχους των ΤΕΙ των οποίων τα Τμήματα εξαφανίζει από τον ακαδημαϊκό Χάρτη της Χώρας.

Γιατί δεν εφαρμόστηκε η αντίστοιχη διαδικασία όπως γνωρίζουμε με την Ανωτάτη βιομηχανική Σχολή Πειραιώς όταν έγινε Πανεπιστήμιο ?

Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κανένα δείγμα για την αποκατάσταση των Πτυχιούχων από το υπουργείο απεναντίας δε οι πτυχιούχοι έχουν αποκλειστεί από κάθε διαδικασία διαλόγου με τον Υπουργό και σύμφωνα με όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας για τα προτεινόμενα επαγγελματικά δικαιώματα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά γιατί αναφέρονται σε εμπειροτέχνες μέσων τεχνικών σχολών του 1970!

Δεν είναι δυνατό να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και να μας προτείνουν αυτά που τους υπαγορεύουν οι συντεχνίες!

Αφού δεν μας υπολογίζουν και οι πάνω από 100 χιλιάδες πτυχιούχοι και οι οικογένειες τους ξέρουν τι θα πράξουν ! Κοντός ψαλμός …….