“Ετικέτα Ποιότητας” για τον “κόσμο του μανιταριού”
Με “Ετικέτα Ποιότητας” από την Εθνική Υπηρεσία του etwinning βραβεύτηκε το πρόγραμμα “The world of mushrooms“ (Ο κόσμος του μανιταριού) …
που ίδρυσε και πραγματοποίησε το σχολικό έτος 2014-2015 η Ε΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών (σήμερα ΣΤ΄).
Ως γνωστό η Ετικέτα Ποιότητας δίνεται σε έργα etwinning (ηλεκτρονικής αδελφοποίησης) που αγγίζουν την τελειότητα στους ακόλουθους τομείς:
1. Παιδαγωγική Καινοτομία και Δημιουργικότητα
2. Ενσωμάτωση στη Διδακτέα ύλη
3. Συνεργασία μεταξύ των σχολείων-συνεργατών
4. Χρήση της τεχνολογίας
5. Βιωσιμότητα και δυνατότητα μεταβίβασης,
6. Αποτελέσματα και Οφέλη.
Η επιτροπή αξιολόγησης σημειώνει: «Συγχαρητήρια για την Ετικέτα Ποιότητας! Το έργο σας έχει κάνει χρήση πολλών εργαλείων ΤΠΕ με ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο και το Twinspace είναι πολύ καλά οργανωμένο. Είναι αρκετά καλή η προσπάθεια ενσωμάτωσης του στο αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και η προσπάθεια να γίνει ελκυστικό στους μαθητές σας μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Στα πολύ θετικά σημεία του έργου η αλληλεπίδραση και επικοινωνία των μαθητών . Πολύ καλή επίσης είναι και η προσπάθεια αξιολόγησής του από τους μαθητές και η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου μέσα από τις παρουσιάσεις και τα blogs. Θα σας προτείναμε ωστόσο για επόμενα έργα σας να επιλέξετε λιγότερους συνεργάτες οι οποίοι να συμμετέχουν πραγματικά στο έργο. Συνοψίζοντας, ήταν ένα πάρα καλό έργο με υψηλό δείκτη επιτυχίας των κριτηρίων ποιότητας. Μπορείτε με τους μαθητές σας να οργανώσετε μια εκδήλωση για να το γιορτάσετε. Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά για την επιτυχία σας!»
Στο έργο συμμετείχαν 43 σχολεία από 16 διαφορετικές χώρες, ανέβηκαν στο Τwinspace 578 φωτογραφίες, 56 βίντεο, 56 άλλα αρχεία και έγιναν 10 τηλεδιασκέψεις μέσω skype. Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και με συνεντεύξεις από το οικογενειακό τους περιβάλλον, εγκυκλοπαίδειες, το διαδίκτυο, επισκέψεις σε διάφορους χώρους, έμαθαν όλα τα είδη των μανιταριών, να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν τα εδώδιμα από τα δηλητηριώδη. Γνώρισαν το ρόλο των μανιταριών στη φύση και στην ανακύκλωση, έμαθαν για τη θρεπτική αξία των μανιταριών, έγραψαν συνταγές μαγειρικής και μαγείρεψαν με τη βοήθεια μάγειρα μανιταρόσουπα την οποία και έφαγαν, έκαναν χειροτεχνίες και ζωγραφιές με μανιτάρια, έφεραν μανιτάρια από το δάσος που επισκέφτηκαν στην τάξη και τα αποξήραναν. Πραγματοποιήθηκαν ζωντανές τηλεδιδασκαλίες μέσω skype με άλλα σχολεία με ειδικούς που ήρθαν στην τάξη, με θέμα το μανιτάρι και τη ζωγραφική του μανιταριού. Όλα αυτά τα αντάλλαξαν με τα συνεργαζόμενα σχολεία ανεβάζοντάς τα στο TwinSpace του έργου και στην ιστοσελίδα του σχολείου, ενώ πολλές φορές τα αντάλλαξαν και ζωντανά στις πολλές τηλεδιασκέψεις που έγιναν με τα συνεργαζόμενα σχολεία. Τέλος, αφού αξιολόγησαν πρώτα το έργο τους, δημιούργησαν το διαδραστικό, διεθνές «προφίλ» του μανιταριού.
Τέλος μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν και ιδιαίτερα τους:
1. Όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και τους 43 εκπαιδευτικούς συνεργάτες του έργου
2.Το Γιώργο Κωνσταντινίδη (πρόεδρος μανιταροφίλων Ελλάδας)
3.Την Ξένια Φωτίου (δασκάλα-ζωγράφος)
4. Τη Λουκία Καραχάλιου (δασκάλα αγγλικών)
5. Το Γιώργο Ζιώγο (Διευθυντής του Σχολείου)
6.Το Φώτη Παρασκευαΐδη (ιδιοκτήτη βιοτεχνίας μεταποίησης μανιταριών)
7.Τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Γρεβενών
8.Τον ιδιοκτήτη της “Καραγιάννης ΑΕ” (καλλιέργεια μανιταριών)
9.Τον Τζήκα Ευθύμιο – Αρχιμάγειρα της Μαθητικής Εστίας και τη βοηθό του κ. Νάκα Πελαγία
Περισσότερα για το έργο μπορείτε να δείτε εδώ:
http://2dim-greven.gre.sch.gr/e%20%202015%20eTwinning%20manitari.htm
http://2dim-greven.gre.sch.gr/The%20world%20of%20mushroom.htm
http://twinspace.etwinning.net/2299/home
Ο δάσκαλος της τάξης
Αργύρης Καραλιόλιος