«Κόλλησε» η ζυγαριά; 9 σημαντικοί λόγοι
Όταν η ζυγαριά δεν κατεβαίνει παρά τις επίμονες προσπάθειες που κάνουμε για να αδυνατίσουμε τότε κλονίζεται η θέληση μας και μας κυριεύει η απογοήτευση. Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις το να κολλάει η ζυγαριά είναι μια κατάσταση που ξεπερνιέται αρκεί να κατανοήσουμε τους λόγους της στασιμότητάς και να κάνουμε τα κατάλληλα βήματα ώστε προχωρήσουμε στην απώλεια κιλών.
9 λόγοι που η ζυγαριά «κολλάει»
1. Ανακριβείς μετρήσεις
Ο πρώτος λόγος που η ζυγαριά δεν κατεβαίνει θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το ότι δεν ζυγίζεστε κάτω από τις ίδιες συνθήκες κάθε φορά. Για να έχετε τα πιο ακριβή αποτελέσματα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ζυγίζεστε σε ίδιες συνθήκες. Για παράδειγμα:
Ζυγίστε την ίδια ώρα της ημέρας κάθε φορά.
Προσπαθήστε να φοράτε τα ίδια ή παρόμοια ρούχα.
Εάν ζυγίζετε εβδομαδιαία, επιλέξτε την ίδια ημέρα της εβδομάδας.
Ιδανικά ζυγιστείτε το πρωί πριν φάτε, πιείτε ή ασκηθείτε.
Αποφύγετε το ζύγισμα τις μέρες τις ωορρηξίας και τις πρώτες μέρες περιόδου
Όσο πιο συνεπείς είναι οι συνθήκες ζύγισής σας, τόσο πιο ακριβές θα είναι το βάρος σας.
2. Αλλαγή στη σύσταση του σώματος
Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος που η ζυγαριά μπορεί να «κολλάει» είναι ότι η σύσταση του σώματός αλλάζει. Το σώμα μπορεί να χάνει λίπος ενώ παράλληλα να κερδίζει μυς. Οι μύες είναι πιο πυκνοί και πιο συμπαγείς από το λίπος. Έτσι, παρόλο που ο αριθμός στη ζυγαριά θα παραμείνει ίδιος, μπορεί να χάνετε πόντους. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό καθώς βελτιώνεται η σωματική κατάσταση.
3. Κατακράτηση νερού
Το σώμα σας μπορεί να συγκρατεί νερό για πολλούς λόγους όπως:
Αφυδάτωση
δυσκοιλιότητα
κατανάλωση αλκοόλ
κατανάλωση αλμυρών τροφών
ορμονικές αλλαγές
έλλειψη ύπνου
έντονη άσκηση
λήψη φαρμάκων
Εάν συντρέχει κάτι από τα παραπάνω θα πρέπει να αποφύγετε το ζύγισμα μέχρι να υποχωρήσει.
4. Πολύ υψηλές προσδοκίες
Μήπως περιμένετε να χάσετε περισσότερα κιλά σε πολύ λίγο χρόνο; Η απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο. Αν ήταν μια γρήγορη και εύκολη διαδικασία τότε λίγοι θα είχαν παραπανίσια κιλά. Συχνά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να δείτε αποτελέσματα. Εάν έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας που η απώλεια βάρους σας έχει σταματήσει, ίσως χρειαστεί απλώς να είστε υπομονετικοί και να δώσετε περισσότερο χρόνο στην προσπάθειά σας
5. Έχετε ήδη το ιδανικό βάρος
Η επόμενη αιτία που η ζυγαριά «κολλάει» ακόμα και όταν τα κάνετε όλα σωστά είναι ότι το σώμα σας είναι πολύ κοντά στο ιδανικό του βάρος. Όσο πιο κοντά βρίσκεται το σώμα σας στο υγιές βάρος του, τόσο πιο δύσκολο είναι πέσει η ζυγαριά.
6. Χρειάζονται αλλαγές στο διαιτολόγιο
Όσο το βάρος μειώνεται τόσο αλλάζουν οι ανάγκες του οργανισμού σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας σχετικά.
7. Υπερκαταναλώνετε φαγητό
Ένα συχνό λάθος στις δίαιτες είναι η υπερκατανάλωση υγιεινών τροφών. Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον είναι υγιεινές δεν πειράζει. Προσπαθήστε να μείνετε στις σωστές μερίδες ακόμα και όταν μια τροφή είναι υγιεινή ή light.
8. Τρώτε λίγο
Ένα κλασσικό λάθος όταν δεν χάνουμε κιλά είναι να μειώνουμε πολύ τις θερμίδες. Αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη αφενός επειδή μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις αφετέρου επειδή μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός και ενισχύεται η αποθήκευση του λίπους
9. Άγχος και έλλειψη ύπνου
Το άγχος και ο κακός ύπνος συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που σχετίζονται με αυξημένη όρεξη, απώλεια μυϊκής μάζας και αποθήκευση κοιλιακού λίπους. ‘Έτσι η ζυγαριά όχι μόνο κολλάει αλλά ίσως πάρει και την ανιούσα. Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται χαλάρωση και καλός ύπνος.
Για εξειδικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις κάλεσε στο:
Τηλ 2462087555
Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Κ.Ταλιαδούρη 12, Γρεβενά
Δ. Μονάχου 1, Σιάτιστα