Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Πώς να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να μειώσει το άγχος

«Μην αγχώνεσαι, να ζεις τις στιγμές»

Πόσο συχνά το ακούμε και πόσο πραγματικά μπορούμε να το κάνουμε πράξη; Έχετε παρατηρήσει ότι το μυαλό μας στην καθημερινότητα χάνεται σε σκέψεις που άλλοτε σχετίζονται με το παρελθόν και άλλοτε με το μέλλον. Και στις δυο περιπτώσεις γεμίζουμε με άγχος, ανασφάλεια, θλίψη και χάνουμε κάτι πολύτιμο, το να ζούμε στο εδώ και τώρα.

‘Μα το μυαλό μου κάνει όλο αρνητικές σκέψεις δεν μπορώ να ηρεμήσω’

‘Δεν ξέρω πώς είναι να ζεις χωρίς άγχος’

ακούω συχνά να μου λένε.

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε τη ζωή μας πολλές φορές σαν να είμαστε παρατηρητές και όχι πρωταγωνιστές, ζούμε τις στιγμές μηχανικά χωρίς να καταλαβαίνουμε πώς μας επηρεάζουν αλλά και χωρίς να επιλέγουμε πώς θέλουμε να ανταποκριθούμε, είμαστε στον αυτόματο πιλότο όπως λέω. Ένα παράδειγμα είναι να κάνουμε κάποιες αρνητικές σκέψεις και να αντιλαμβανόμαστε μετά πόση ώρα πέρασε με αυτές. Για αυτό και η αρνητικότητα γίνεται η κολλητή μας παρέα.

Δεν επιλέγουμε τις καταστάσεις που θα ζήσουμε αλλά το πώς θα τις ζήσουμε

Την επόμενη φορά που το μυαλό θα φέρει αρνητικές σκέψεις ας βοηθήσετε τον εαυτό μας με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους

  • Ας αναρωτηθείτε «θέλω τώρα να ασχοληθώ με αυτές ή μπορώ να κάνω κάτι άλλο;»
  • Ας έχετε μια λίστα που να έχετε σημειώσει δραστηριότητες που σας δίνουν ευχαρίστηση ή ηρεμία [να την χρησιμοποιείτε συνδυαστικά με την προηγούμενη ιδέα] όπως, αγκαλιές, επαφή με τη φύση, φυσική δραστηριότητα, βιβλίο, μουσική, αναπνοές, παιχνίδι με τα παιδιά, βιντεοκλήση με κάποιο αγαπημένο άτομο
  • Ας αναβάλλετε τις αρνητικές σκέψεις για κάποια συγκεκριμένη ώρα για παράδειγμα «θα τις σκεφτώ 5.30-6 ή μετά το πρωινό»
  • Ας δοκιμάσετε μόνοι ή με την οικογένεια σας το mentalgame«5 αισθήσεις» που βασίζεται στην πρακτική του mindfulness. Το παιχνίδι αυτό βοηθά να ηρεμήσετε, να συγκεντρωθείτε σε αυτό που έχετε να κάνετε και επίσης, μπορείτε να το αξιοποιήσετε με μικρότερα παιδιά για να διαχειριστείτε την πλεονάζουσα ενέργεια τους.

Πάμε να δούμε μαζί το mental game. Μπορείτε να αναφέρετε

5 στοιχεία που μπορείτε να δείτε

4 στοιχεία που μπορείτε να ακούσετε

3 στοιχεία που μπορείτε να μυρίσετε

2 στοιχεία που μπορείτε να αγγίξετε

1 στοιχείο που μπορείτε να γευτείτε

Κρατήστε αν σας βοηθά αυτό

«Το μεγαλύτερο ‘όπλο’ για το άγχος είναι η ικανότητα μας να επιλέγουμε μια σκέψη έναντι κάποιας άλλης;» [W.James]

Εύχομαι να είναι μια μικρή Φροντίδα για το μυαλό και την ψυχή σας!

Ευφροσύνη Μήτσιου

Mental Trainer ~ Ψυχολόγος