Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

O Γιάννης Παπαζήσης στο greveniotis.gr, μιλάει για Γυμναστική Ένωση, Μίλτο Τεντόγλου και Κλασικό Αθλητισμό

Με αφορμή την προχθεσινή μεγάλη επιτυχία  του Μίλτου Τεντόγλου που για μια ακόμη φορά μας έκανε περήφανους σαν Γρεβενιώτες, μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Γυμναστικής Ένωσης Γρεβενών, τον Γιάννη Παπαζήση, που ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψαν και στήριξαν τον Μίλτο στο ξεκίνημα του, λέγοντας από τότε ότι «αυτό το παιδί θα φέρει Ολυμπιακό Μετάλλιο».

Ερ. Καλησπέρα Γιάννη θα ήθελα λίγο να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη σχολιάζοντας πως βλέπεις όλο αυτό τον πραγματικό χαμό που γίνεται τις τελευταίες μέρες με τον Μίλτο?

Απ. Δικαιολογημένος ο χαμός Γιώργο, πέρα ως πέρα. Και αυτό γιατί κατάφερε να διορθώσει την αδικία της ακύρωσης της καλύτερης επίδοσης εν τη γενέσει της. Αυτός  είναι ο τρόπος που αντιδρά ο Μίλτος στην αδικία. Να την ξεπερνά με ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις και να κλείνει στόματα. Το έχει ξανακάνει και η αντίδραση του ήταν ακριβώς η ίδια.

Θα σας πω ένα περιστατικό, όταν ήταν πρώτη χρονιά έφηβος στην τρίτη λυκείου, στα Γρεβενά ακόμα, και αγωνιζόταν με τη Γυμναστική Ένωση. Με επίδοση 8.19 έπιασε το όριο για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, ήταν μια εξωφρενική επίδοση σε Παγκόσμιο επίπεδο για έφηβο.

Τότε, ένα μέρος της Ελληνικής αθλητικής κοινότητας αμφισβήτησε την επίδοση και μιλούσε αν τέντωσε σωστά η μεζούρα και άλλα τέτοια. Η απάντηση του Μίλτου ήρθε την επόμενη χρονιά, ανεβαίνοντας στα 8.30, ελάχιστα εκατοστά κάτω από το παγκόσμιο ρεκόρ της κατηγορίας!

Βέβαια, σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Κανείς στην αθλητική κοινότητα δεν αμφισβητεί την αξία του. Τα συμφέροντα όμως, εθνικά αλλά και των πολυεθνικών, είναι τεράστια. Άρα, και οι πιέσεις που υπάρχουν για να αλλάξει ο καθένας τις ισορροπίες προς το συμφέρον του, μεγάλες.

Ο λόγος που ο κόσμος αγαπά τόσο πολύ τον Μίλτο είναι μάλλον ο χαρακτήρας του. Τους αρέσει που αντιδρά ενάντια στην αδικία, που είναι αυθεντικός και ειλικρινής. Δεν προσποιείται πράγματα που δεν είναι και κυρίως τους αρέσει που είναι ένας Ολυμπιονίκης με χαρακτήρα ανθρώπου της διπλανής πόρτας! 

Ερ. Γιάννη που βρισκόμαστε; Σε τι σημείο είναι σήμερα η Γυμναστική Ένωση Γρεβενών;

Απ. Καταρχήν Γιώργο, ευχαριστούμε που μας δίνεις τη δυνατότητα να πούμε κάποια πράματα για την ΓΕΓ και σ’ αυτό το σημείο να τονίσω ότι ο GREVENIOTIS.GR ήταν πάντα δίπλα μας, βάζοντας όλα αυτά τα χρόνια και από την δική του πλευρά, το λιθαράκι του στην προβολή, διάδοση καθώς και στην ενημέρωση για τα τεκταινόμενα γύρω από τον κλασικό αθλητισμό.

Είμαστε λίγο πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων. που όπως είναι γνωστό, ξεκινάνε κατά βάση τον Μάρτιο και τελειώνουν τον Ιούλιο. Έχουμε στη δύναμη μας 160 περίπου αθλητές και αθλήτριες  όλων των κατηγοριών, από τις κατηγορίες των προ-μίνι μέχρι και την κατηγορία ανδρών – γυναικών.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναρριχηθεί χωρίς πολλά λόγια ύστερα από πολύ δουλειά προσπάθεια και προγραμματισμό της διοίκησης, των προπονητών αλλά κυρίως των αθλητών μας στη 85η  θέση μεταξύ των 300 σωματείων του ΣΕΓΑΣ από όλη  την Ελλάδα, χωρίς να  συνυπολογίζονται στη βαθμολογία οι βαθμοί αθλητών και αθλητριών που ξεκίνησαν  από την ΓΕΓ αλλά αναγκάστηκαν  μετά τα 18 τους χρόνια να γράφουν σε άλλους συλλόγους, είτε για σπουδές είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Και μιλώ για αθλητές που πρωταγωνίστησαν και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν και σήμερα στην κατηγόρια ανδρών–γυναικών σε Πανελλήνιο Επίπεδο με χαρακτηριστικότερη περίπτωση, φυσικά, τον μεγαλύτερο Έλληνα Αθλητή Στίβου όλων των εποχών τον Μίλτο Τεντόγλου.

Ερ. Μεγάλη αναταραχή κυριαρχεί στον ελληνικό αθλητισμό από τον αθλητικό νόμο. Ποια είναι η θέση σας και ποια είναι η κατάσταση που βλέπεις να επικρατεί στον Γρεβενιώτικο Αθλητισμό την επόμενη μέρα;

Απ. Η ΓΕΓ ήταν πρωτοπόρος στην τακτοποίηση, στην εναρμόνιση και εφαρμογή των νέων διατάξεων του αθλητικού νόμου και ήμασταν από τα πρώτα σωματεία, μαζί με τον Πρωτέα αν θυμάμαι καλά, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ένταξή στο ψηφιακό μητρώο από την Π.Ε Γρεβενών.

Η κατάσταση στον Ελληνικό Αθλητισμό ήθελε ριζικές αλλαγές πράμα που φέρνει ο Αθλητικός Νόμος, όπως είναι η ενίσχυση των αθλητικών σωματείων που κάνουν αθλητισμό πραγματικά και δεν είναι απλές σφραγίδες που χρησιμοποιούνται από κέντρα εξουσίας με μοναδικό σκοπό την ψήφισή διοικήσεων στις Αθλητικές Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες, φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Επίσης στη σωστή κατεύθυνση κινείται ο νόμος και στη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο από νόμιμα αναγνωρισμένα σωματεία. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση  δεν απαγορεύεται από το νόμο η χρησιμοποίηση των αθλητικών χώρων από τους πολίτες σε ώρες κοινού.

Υπάρχουν όμως και θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης όπως είναι στο ποδόσφαιρο που πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως η υποχρέωση πρόσληψης προπονητή ενταγμένου στο Μητρώο Προπονητών, η διάρκεια σύμβασης και οι μηνιαίες απολαβές.

Στα τοπικά πρωταθλήματα κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό και ειδικά για κάποιες περιοχές όπως η  δική μας που τη φετινή χρονιά  δεν ξεκίνησε καθόλου το πρωτάθλημα  εξαιτίας αυτών των αγκυλώσεων.

Δεν μπορεί κάθε χωριό να δίνει τρεις και τέσσερις χιλιάδες ευρώ σε  μισθοδοσίες προπονητή και ασφαλιστικές εισφορές για την απόκτηση δικαιώματος συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Αυτά όλα έπρεπε να είχαν διορθωθεί χθες. Σήμερα που μιλάμε η μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται και εκπροσωπεί το Νομό  Γρεβενών σε εθνικό επίπεδο  είναι μόνο  η γυναίκεια ομάδα «Σειρήνες Γρεβενών».

Ερ. Ποιοι είστε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ;

Απ. Στο Συμβούλιο είμαστε, εγώ Πρόεδρος,  η Ιωάννα Παπαδημητρίου, μητέρα του Ολυμπιονίκη μας στη θέση της Αντιπροέδρου , ο Ισαάκ  Ισαακίδης Γενικός Γραμματέας, η Αρετή Τσεντόγλου στη θέση της Ταμία και ο Αθανάσιος Γκουγκουσίμος, Έφορος Αγωνιστικού.

Είναι μια ομάδα εργασίας με διακριτούς ρόλους αλλά όλοι μαζί  πιστεύω ότι υπηρετούμε ένα κοινό σκοπό που είναι η  ενθάρρυνση  και η ενίσχυση για την  ενασχόληση παιδιών και νέων με τον αθλητισμό και η ανάδειξη νέων ταλέντων από τα Γρεβενά.

Κυρίως όμως κυρίως υπηρετούμε τη λειτουργία μιας υγιούς αθλητικής  δομής  που κάθε γονιός θα θέλει να στέλνει το παιδί του για ψυχαγωγία και  άθληση.

Ερ. Με αφορμή τη συμμετοχή της μητέρας του Ολυμπιονίκη μας στο Δ.Σ., ποια είναι η σχέση σας σήμερα με το Μίλτο;

Απ. H σχέση μας με το Μίλτο είναι αυτή όπως ήταν πάντα, από  τα χρόνια που φορούσε τα χρώματα του σωματείου μας. Άριστη!

Τον αγαπάμε και μας αγαπά! Οπότε επισκέπτεται τα Γρεβενά έρχεται να μας δει. Ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα  του συλλόγου και παρακολουθεί τους αθλητές μας, τους ενθαρρύνει και τους συμβουλεύει. Κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσω και να τον ευχαριστήσω και δημοσιά ότι  σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα καταφθάνει σημαντικό αθλητικό υλικό από εκείνον για τους νέους αθλητές και κυρίως αγωνιστικά παπούτσια.

Δε θα ήταν υπερβολή να πω ότι ειδικά οι τελευταίοι μας μηκίστες αγωνίζονται, φορώντας δικά του παπούτσια.

Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να είμαστε παρόντες σε όσα περισσότερα σημαντικά αθλητικά ραντεβού του Μίλτου μπορούμε. Μόνο τη χρονιά που μας πέρασε ήμασταν παρόντες στο Βελιγράδι, στη Ζυρίχη ενώ για φέτος ήδη έχει προγραμματισθεί η άνοδος τουλάχιστον 25 Γρεβενιωτών στη Βουδαπέστη τον Αύγουστο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που ήμουνα παρών και είδα  την εξέλιξη από την αρχή του πιο σπουδαίου Έλληνα αθλητή και θέλω να δω την πορεία του ως το τέλος. Να μην ξεχνιόμαστε έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι του χρόνου και φυσικά θα είμαστε εκεί!

Ερ. Σε ποιο σημείο είναι σήμερα οι προσπάθειες σας για να αξιοποιηθεί  η υπεραξία του Μίλτου για τον αθλητισμό των Γρεβενών;

Απ. H καλύτερη ερώτηση που θα μπορούσες να μου κάνεις Γιώργο. Η κατάσταση του Σταδίου που φέρει και το όνομα του Ολυμπιονίκη μας δυστυχώς δεν είναι καθόλου καλή και πρέπει επειγόντως όλοι οι ιθύνοντες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τα εκεί.

Η αλήθεια είναι ότι από την πλευρά του Δήμου έτρεξαν έργα όπως  η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου και η ριζική ανακαίνιση του Κλειστού Γυμναστήριου αλλά  το γήπεδο δυστυχώς έμεινε πίσω.

Για να γίνω πιο σαφής στο τι χρειάζεται το γήπεδο, απαραίτητα έργα είναι ο φωτισμός του σταδίου, η σκεπαστή κερκίδα, το κλείσιμο του χώρου κάτω από την κερκίδα (προπονητήριο) για να γυμνάζονται τα παιδιά τους χειμερινούς μήνες, η υλικοτεχνική υποδομή για στίβο.

Δυστυχώς, τίποτα μέσα στο γήπεδο  δεν μαρτυρά ότι σε αυτό το χώρο ανδρώθηκε αθλητικά ένας Ολυμπιονίκης!

Από την πλευρά του Δήμου είναι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023 το κλείσιμο του χώρου κάτω από την κερκίδα και μακάρι  να υλοποιηθεί  αλλά και το 2020 ήταν στο τεχνικό πρόγραμμα και δυστυχώς από τότε δεν έγινε κάτι.

Από την πλευρά τώρα της Περιφέρειας τρέχει χρηματοδότηση για προμήθεια  αθλητικού  εξοπλισμού  – οργάνων, όπως είναι ένα στρώμα ύψους και αγωνιστικά εμπόδια αλλά τεχνικά ζητήματα μας έχουνε  καθυστερήσει  πολύ  εκεί. Αναμένουμε και ευελπιστούμε στην άμεση ευόδωση του έργου.

Με τον Περιφερειάρχη κ.Κασαπίδη από τον Οκτώβριο προσπάθησα με τρεις τηλεφωνικές μου επικοινωνίες με το γραφείο του να κλειστεί κάποιο ραντεβού με θέμα την αναβάθμιση του γηπέδου αλλά δυστυχώς απάντηση δεν πήρα και αυτή η συνάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή.

Έχω έρθει σε επικοινωνία με τον κ.Πομάσκι και τον Μίλτο φυσικά να τους φέρουμε στα φετινά «Αχίλλεια» για να αγωνιστεί ο Μίλτος και να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους Γρεβενιώτες να τον δουν να αγωνίζεται μέσα στο στάδιο που φέρει και το όνομα του και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Ερ. Ποιο είναι το Όραμα σας για τον Κλασικό Αθλητισμό στα Γρεβενά;

Απ. Το όραμα μας για τον Κλασικό Αθλητισμό στα Γρεβενά είναι να έχουμε μια αθλητική δομή που θα προάγει τον αθλητισμό και τις αρχές του, θα συνεχίζει να δίνει αθλητές υψηλού επιπέδου στη χώρα μας όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια και να γίνεται μέσα σε όμορφο, λειτουργικό και ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, για την νεολαία, για το μέλλον του τόπου μας γιατί έτσι απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες και οι προηγμένες κοινωνίες.