Μίλτος Τεντόγλου, το χρυσό παιδί απο τα Γρεβενά που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου (VIDEO)
Ο γρεβενιώτης Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε Xρυσός Oλυμπιονίκης στο μήκος με ένα συγκλονιστικό άλμα στα 8.41μ. στην τελευταία του προσπάθεια, ο Μίλτος Τεντόγλου “σόκαρε” τους δύο Κουβανούς που βρισκόντουσαν στις πρώτες θέσεις κι ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
Το πρώτο άλμα
Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε το πρώτο άλμα για όλους καθώς το γεγονός ότι ο τελικός γινόταν πρωί τους επηρέασε όλους. Ο Ετσεβαρία που ξεκίνησε πρώτος τις προσπάθειες του, έκανε άλμα στα 8,09μ. πατώντας αρκετά πίσω.
Ο Γκέιλ μπήκε στον αγώνα τραυματίας και έκανε άκυρο το πρώτο άλμα.
Ο Τεντόγλου ξεκίνησε με 8,11μ. και έστω με αυτή την επίδοση ήταν δεύτερος μετά την ολοκλήρωση όλων των προσπαθειών των αθλητών. Πρώτος ήταν ο Κουβανός Μασό με άλμα στα 8,21μ. και τρίτος ο Ετσεβαρία.
Το δεύτερο άλμα
Ο Ετσεβαρία έκανε μεγάλο άλμα, αλλά ήταν άκυρος. Ο Ισπανός Κασέρες με 8,09μ. πέρασε τρίτος με καλύτερη δεύτερη προσπάθεια σε σχέση με τον Κουβανό. Οι χαμηλές πτήσεις συνεχίστηκαν από όλους. Ο Τεντόγλου είχε άκυρο το δεύτερο άλμα του αν και ήταν μεγάλο. Ο Μασό εξακολουθούσε να είναι πρώτος μετά το δεύτερο άλμα, κάνοντας 8,05μ. αλλά πατώντας 24 εκατοστά πίσω από την πλαστελίνη.
Το τρίτο άλμα
Ο Ετσεβαρία έκανε το πρώτο μεγάλο άλμα στον αγώνα καθώς προσγειώθηκε στα 8,41μ. πατώντας μάλιστα 23 εκατοστά μακριά από την πλαστελίνη και βάζοντας ψηλά τον πήχη για τους υπόλοιπους. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Τζαμαϊκανός Γκέιλ, με 7,69μ. έμεινε εκτός 8αδας και ολοκλήρωσε τα άλματά του εκεί, φανερά επηρεασμένος από τον τραυματισμό του. Ο Χάρισον οριακά κατάφερε να μπει στην οκτάδα κάνοντας 7,96μ. Ο Τεντόγλου έκανε ξανά άκυρο το τρίτο του άλμα.
Η οκτάδα που συνέχισε για τα άλλα τρία άλματα ήταν η εξής (με σειρά αλμάτων): Χάρισον, Χασιόκα, Ραντάζο, Μόντλερ, Κασέρες, Τεντόγλου, Μασό, Ετσεβαρία.
Το τέταρτο άλμα
Δεν άλλαξε κάτι στην κατάταξη, με τον Τεντόγλου να κάνει 8,10μ. Ο Μασό λόγω τραυματισμού σταμάτησε τον αγώνα, ενώ άκυρος ήταν ο Ετσεβαρία. Τα μετάλλια σε αυτό το σημείο είχαν ως εξής:
Ετσεβαρία 8,41μ., Μασό 8,21μ., Τεντόγλου 8,11μ.
Το πέμπτο άλμα
Στο πέμπτο του άλμα ο Αμερικανός Χάρισον πέταξε στα 8,15μ. και πέρασε τρίτος στον αγώνα αφήνοντας εκτός βάθρου τον Τεντόγλου. O Κάσερες έκανε 8,12μ. και έστειλε πέμπτο τον Τεντόγλου. Ο Ελληνας πρωταθλητής πήρε σειρά και απάντησε, καθώς προσγειώθηκε στα 8,15μ. για να περάσει ξανά τρίτος καθώς έχει καλύτερο δεύτερο άλμα από τον Αμερικανό. Ο Ετσεβαρία άφησε το άλμα.
Το έκτο άλμα
Στο τελευταίο άλμα στις θέσεις 6-8 δεν άλλαξε κάτι πέρα από το ότι ο Ιάπωνας Χασιόκα με 8,10μ. πέρασε έκτος, ενώ ο Μοντλέρ είχε ένα μεγάλο άλμα για χρυσό μετάλλιο, αλλά ήταν οριακά άκυρο για ένα εκατοστό! Ολα θα κρίνονταν μεταξύ πέντε αθλητών. Ο Κασέρες με 8,18μ. πέρασε τρίτος και έβαλε δύσκολα σε Τεντόγλου και Χάρισον. Ο Αμερικανός έκανε κακό άλμα και ήταν η ώρα του Τεντόγλου να κρίνει το βάθρο. Και πέταξε στα 8,41μ. όσο και ο Ετσεβαρία ο οποίος όμως είχε χειρότερη δεύτερη προσπάθεια και ο Τεντόγλου πήρε το χρυσό.
Μίλτος Τεντόγλου: Οι πρώτες δηλώσεις
Ο Έλληνας αθλητής, σε δηλώσεις που παραχώρησε στην κάμερα της ΕΡΤ, αναφέρθηκε τόσο στα πρώτα κακά άλματά του, όσο και στο τελευταίο που τον ταξίδεψε στη κορυφή του βάθρου.
«Δεν το περίμενα να κερδίσω με αυτό το τρόπο. Σήμερα ήμουν τυχερός και άτυχος ταυτόχρονα. Δεν ξέρω τι έπαθα στις πρώτες προσπάθειες μου, ήταν χάλια».
Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο Κουβάνο που η αλήθεια είναι πως ήταν καλύτερος από εμένα σήμερα. Στην τελευταία μου προσπάθεια προσπάθησα να κάνω ένα απλό αλματάκι, απ’ αυτά που έχω συνηθίσει να κάνω. Στις προηγούμενες μάλλον το σκεφτόμουν περισσότερο και δεν μπορούσα να το βρω».