Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ.

Με την ευκαιρία της ανανέωσης της συνεργασίας του με τις Εθνικές Ομάδες των Γυναικών (Νεάνιδες-Κορασίδες-Αναπτυξιακά), ο συντοπίτη μας Γιώργος Παπακώστας , μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.
 
Συγχαρητήρια κατ’ αρχάς για την ανανέωση της συνεργασίας με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ως ομοσπονδιακός προπονητής. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι για αυτό?
 
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη. Είναι η τρίτη χρονιά ως προπονητής στις γυναικείες Εθνικές ομάδες. Η διαφορά με τις προηγούμενες έχει να κάνει με το ότι πλέον είμαι προπονητής της ομάδας των νεανίδων (Κ19), και συνεργάτης με την ομάδα των κορασίδων (Κ17), και συγχρόνως οργανώνουμε και δουλεύουμε σε επίπεδο προεθνικών ομάδων αναπτυξιακά προγράμματα που ως κύριο στόχο έχουν την εύρεση, ανάπτυξη, υποστήριξη και ένταξη μελλοντικά μικρότερων ποδοσφαιριστριών στις μικρές Εθνικές ομάδες. 
 
Ποιες είναι οι τρέχουσες  αγωνιστικές υποχρεώσεις των γυναικείων Εθνικών ομάδων?
 
Η μοναδική ομάδα που έχει επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις μέχρι και τέλους του 2020 είναι η Εθνική ομάδα των γυναικών για τα  προκριματικά  του Ευρωπαϊκού  πρωταθλήματος. Οι υπόλοιπες μικρές Εθνικές ομάδες Κ19 και Κ17 τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών σε ότι αφορά τις επίσημες διοργανώσεις υπήρξε αναβολή  μέχρι τέλους του 2020, λόγω του COVID-19 με απόφαση της UEFA. Βέβαια, εάν και εφόσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες επίσης λόγω του COVID-19, θα πραγματοποιηθούν κάποιες συγκεντρώσεις των παικτριών για προπονήσεις, καθώς θα τρέξουν και τα αναπτυξιακά προγράμματα για τα μικρότερα κορίτσια, όπου σε 8 έως 10 πόλεις στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις παικτριών προτεινόμενες από τις ομάδες τους σε πρώτο στάδιο γεννημένες το 2004, 2005 και 2006, με στόχο να αποτελέσουν την «μαγιά» για την επάνδρωση μελλοντικά των Εθνικών ομάδων.
 
Ποιο το επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι σε αναπτυξιακή πορεία τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη, αλλά και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δείχνουν άλλωστε και τα αποτελέσματα που πριν μερικά χρόνια φαινόταν μακρινά, και τα οποία τώρα  μας γεμίζουν δύναμη και αισιοδοξία ότι τα πράγματα για το γυναικείο ποδόσφαιρο θα πάνε ακόμη καλύτερα. 
 
Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό? Μπορείτε να μας το εξηγήσετε πιο λεπτομερειακά?
 
Οφείλεται τόσο στην οργάνωση που βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια, στην δουλειά που καθημερινά γίνεται, όσο και στην στήριξη και βοήθεια της Ομοσπονδίας, αλλά και στην πρόθεση από όλους που εμπλέκονται  με το γυναικείο ποδόσφαιρο, να δείξουν ότι η  ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια και ταλέντο έχει, και μπορεί να το αναπτύξει, και  το κάνει με πίστη και προσήλωση. Σε όλη την Ελλάδα έχουμε δημιουργία καινούριων ακαδημιών για τα κορίτσια, όπως και ίδρυση νέων γυναικείων ομάδων που αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα. Σε αυτό συνετέλεσαν και οι πολλές εκδηλώσεις που γίνονται με την στήριξη της Ομοσπονδίας για την διαφήμιση του γυναικείου ποδοσφαίρου, καθώς και τα αναπτυξιακά προγράμματα που τρέχουν από την UEFA μέσω της ομοσπονδίας όπως προανέφερα, όπου οι ομοσπονδιακοί προπονητές βλέπουμε όλα τα κορίτσια σε όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, δείχνοντας το πραγματικό ενδιαφέρον για το κορίτσι που ασχολείται ή πρόκειται να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, με στόχο να το προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα.      
 
Πως βλέπετε το Ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο μελλοντικά?
 
Η Εθνική ομάδα των κορασίδων (Κ17) βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και αυτό δείχνει  την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από χαμηλά τόσο στις ακαδημίες των ομάδων, αλλά και στα αναπτυξιακά προγράμματα της ομοσπονδίας όπως προανέφερα. Οι νεανίδες (Κ19) και οι γυναίκες προχωράνε με μικρότερα βήματα, αλλά και εκεί κάποια  στιγμή θα υπάρχει σημαντική βελτίωση, αρκεί να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τη δουλειά και κυρίως την οργάνωσή μας, 
 
Στη Δυτική Μακεδονία και στους τέσσερις νομούς της σε ποιο επίπεδο πιστεύεται ότι βρίσκεται το γυναικείο ποδόσφαιρο? 
 
Κατ’ αρχάς είναι πολύ σημαντικό ότι η Δυτική Μακεδονία εκπροσωπείται σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες με τέσσερις  ομάδες. Ο νομός Καστοριάς με δύο ομάδες: την ομάδα της Καστοριάς στην Α΄ και την ομάδα του Χιλιόδεντρου στη Γ΄ Εθνική, την ομάδα των Γρεβενών στη Β΄ Εθνική, και την νεοσύστατη ομάδα της Κοζάνης από φέτος στη Γ΄ Εθνική, ενώ ταυτόχρονα όλες οι ομάδες λειτουργούν ή ξεκινούν και τμήματα υποδομών. Αυτά δηλώνουν ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε ανάπτυξη, και βλέποντας και την προσπάθεια των ανθρώπων που ασχολούνται διοικητικά και προπονητικά, και τον αριθμό των κοριτσιών που αριθμητικά αυξάνονται, αυτό δείχνει.
Άλλωστε πάρτε για παράδειγμα εδώ στο νομό Γρεβενών όπου το ποδόσφαιρο, λόγω βέβαια και του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος που παρατηρείται, να φθίνει ανησυχητικά, να γίνονται τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια από την τοπική ΕΠΣ, και έχει επιτευχθεί αυτό σε σημαντικό επίπεδο,  το ποδόσφαιρο να αναπτύσσεται με την ίδρυση καινούριων ομάδων, αλλά και την ίδρυση της γυναικείας ομάδας πριν τρία χρόνια, και την  αγωνιστική της παρουσία στη Β΄ Εθνική κατηγορία φέτος, να έχει προσδώσει μεγάλο ενδιαφέρον και ενθάρρυνση στον κόσμο να παρακολουθεί και να ασχοληθεί ενεργότερα με το ποδόσφαιρο.
 
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Παπακώστα για την συνέντευξη, και εάν θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο?
 
Εγώ σας ευχαριστώ, και εκείνο που θα ήθελα προσθέσω και να ευχηθώ ταυτόχρονα, είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η επιδημία του COVID 19 σε όλο τον κόσμο, και να μπούμε ξανά στην κανονικότητα.