Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Προϊόν μυθοπλασίας

Συχνά η ενημέρωση μας μολύνει το νου, μας αναστατώνει και μας δηλητηριάζει. Η μη διασταύρωση των γεγονότων, η μη εξακρίβωση της είδησης και η βιασύνη είναι παράγοντες που ενθαρρύνουν την ελεύθερη διακίνηση των ψευδών ειδήσεων. Έτσι και την περασμένη εβδομάδα. Η έλλειψη επαγγελματισμού ή καλύτερα η απουσία, ήταν η αιτία για την προβολή δύο συνταρακτικών γεγονότων. Οι ψευδείς ειδήσεις, ως γνωστών, σπέρνουν πανικό, συζητιούνται και τελικά ξεθωριάζουν. Το θέμα είναι ότι αφήνουν το αποτύπωμά τους και τα ανάμεικτα συναισθήματα.

Ο Ραμονέ στο βιβλίο του «Η έκρηξη της δημοσιογραφίας», παρομοιάζει τα μολυσμένα τρόφιμα με τη δημοσιογραφία. Στην αρχή η ανεύρεση της τροφής ήταν σπάνια, στην συνέχεια με τις γεωργικές επαναστάσεις, οι αγροτικές περιοχές άρχισαν να παράγουν σε αφθονία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιληφθούμε ότι οι τροφές ήταν δηλητηριασμένες, μολυσμένες. Στη δημοσιογραφία, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Ωστόσο, στην περίπτωση της τροφής, παρέχεται η λύση με τα βιολογικά προϊόντα. Μήπως, όπως ο ίδιος αναφέρει, θα έπρεπε και στις εφημερίδες και στα sites να υπάρχει η ένδειξη «Εγγυημένα χωρίς ψεύδη» ή «Χωρίς ανυπόστατες ειδήσεις»;

Το φαινόμενο της μυθοπλασίας το έχουμε συναντήσει αρκετές φορές, ειδικά από δημοσιογράφους αλλά και από φωτορεπόρτερ που βιάζονται να ‘’βγάλουν’’ την είδηση. Η παραποίηση των γεγονότων, η διαστρέβλωση της αλήθεια, όσο καλά και αν είναι φτιαγμένα, έχει αποδειχθεί πώς στο τέλος αποκαλύπτονται. Παρά ταύτα μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί και αξιόλογοι δημοσιογράφοι βρίσκουν καταφύγιο στη συγκεκριμένη τακτική. Από την άλλη μεριά, οι πολίτες δημοσιογράφοι διακινούν ειδήσεις χωρίς την παραμικρή γνώση, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά.

Η έννοια της ελευθερίας του λόγου δεν θα πρέπει να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης και οικειοποίησης από τους λίγους. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ώστε να πληροφορεί σωστά την κοινωνία. Η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία και η αλήθεια θα βοηθούσαν την κοινωνία να πάει μπροστά. Οι πολίτες δεν θα ερχόταν αντιμέτωποι με ηθικούς πανικούς, αλλά θα ήταν σωστά πληροφορημένοι για ένα γεγονός και θα το αντιμετώπιζαν ανάλογα.

Σταματία