Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Απαντητική επιστολή Παύλου Κωνσταντινίδη προς τον πρόεδρο της τ.κ. Πηγαδίτσας

Κύριε Κουτίδη,

λόγο απουσίας μου στο εξωτερικό, καθυστέρησε η απάντηση μου, στην επιστολή σας, από  01ης Ιουνίου 2023,  την οποία παραθέτω παρακάτω.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αναφέρεστε σε εμένα και στην τοποθέτησή μου, με διάθεση ειρωνική και αποδοκιμαστική. Διαισθάνομαι  επίσης  επιθετικότητα στην επιστολή σας, η οποία, θέλω να πιστεύω ότι δεν υπονοεί εμπάθεια προς το πρόσωπο μου, σε αντίθετη περίπτωση επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος  διαφύλαξης και αποκατάστασης της προσωπικότητάς μου αυτής.

Σχετικά με τις αναμνήσεις μου, αυτό αφήστε το να είναι δική μου πνευματική και προσωπική ιδιοκτησία  και δεν επιτρέπω σε κανένα  να ασχολείται  με αυτή, πολύ δε περισσότερο, εσάς προσωπικά. Αυτές οι ανεξίτηλες αναμνήσεις  μου, είναι μέρος της ζωής μου και αυτές με  κρατούν σε επαφή με το  χωριό μου, μολονότι  θα μου ήταν πολύ πρακτικότερο  αν είχα μεταφέρει   τα δικαιώματα μου στην Αθήνα, όπου διαμένω οικογενειακώς τα τελευταία 25 χρόνια.

Το ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνω, ως ετεροδημότης, για το οποίο θα έπρεπε να χαίρεστε, γιατί έτσι ενισχύεται  η   διαπραγματευτική θέση του χωριού μας, και δεν μπορεί κανείς να μου στερήσει, αυτό το  δικαίωμα, με το να ασχολούμαι με τα κοινά της κοινότητας, δικαιώματα που απορρέουν και προστατεύονται από το νόμο και το σύνταγμα,  πολύ δε περισσότερο με υποχρεώνει να τα ασκώ.

Με ποιο νόμιμο δικαίωμα, κύριε  Κουτίδη,  κρίνεται εσείς  ποια δικαιώματα μου επιτρέπονται και ποια όχι  ως ετεροδημότης της Πηγαδίτσης?  Αντί να χαίρεστε που ερχόμαστε από μακριά, όπως και όταν σας στηρίξαμε οικογενειακώς  στην εκλογή σας, αν μπορείτε να θυμηθείτε, αφήνετε να εννοηθεί ότι  σας ενοχλεί  η εποικοδομητική κριτική που σας ασκώ, που σκοπό έχει μόνο το καλό της κοινότητάς μας και ουδεμιά προσωπική αντιπαλότητα μαζί σας, εν αντίθεση με εσάς, εάν κρίνω  από τα συμφραζόμενα  σας. Εάν τώρα επιθυμείτε να   συγκρίνεται ποιος από τους δυο μας έχει συνεισφέρει και τι στην κοινότητα μας ψάξτε και ενημερωθείτε. Ετεροδημότης εγώ αναφέρω!

Πάμε όμως στα κύρια θέματα μας :

Τοποθεσία επιλογής των δυο 5 χ 5 γηπέδων

Δεν αμφιβάλουμε  ότι  είναι επιτυχία για το χωριό μας η κατασκευή αυτών των αθλητικών εγκαταστάσεων, εμάς δε ως ετεροδημότες   μας ικανοποιεί  ακόμη περισσότερο βλέποντας   « Ζωή»  στο χωριό.  Μερίδιο της επιτυχίας ανήκει ασφαλώς και σε εσάς, ως  προέδρου της κοινότητας και   μπράβο σας.

Ως εδώ καλά, επιμένω όμως για τις εσφαλμένες επιλογές τοποθέτησης της νέας εγκατάστασης στον προαύλιο του σχολικού κτιρίου, το οποίο έχει ιστορικό χαρακτήρα.

Μπορείτε να μας πείτε γιατί επιλέχθηκε όλος ο προαύλιος χώρος του σχολείου και όχι εναλλακτικά το Γήπεδο του χωριού που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το σχολείο με μεγάλο ελεύθερο χώρο  και φυσικά  χωρίς  πρόβλημα  ηχορύπανσης ?

Ενέκρινε και έδωσε άδεια κτήσης η πολεοδομία, για το οποίο φυσικά μπορεί να ερωτηθεί?

Υπάρχει πρωτόκολλο της διαδικασίας επιλογής του χώρου από τους διαμένοντες στο   χωριό, ή  απλώς αποφασίσαμε και πράξαμε  μονομερώς?

Όσο τώρα για τις άχαρες συρμάτινες  κατασκευές των γηπέδων στον προαύλιο χώρο του σχολείου, όταν τις βλέπω, μου θυμίζουν  το τραγούδι του Μπάμπη Μπακάλη « συρματοπλέγματα», του 1955, χρονιά που γεννήθηκα στην Πηγαδίτσα.    

Κοπή περίπου 20 δένδρων, πεύκων και άλλων, από τον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Επικαλείστε ότι η Βαμβακίαση των Πεύκων  δημιουργεί προβλήματα στα παιδιά και στους κάτοικους του χωριού.  Αλλεργίες και άλλες επιπλοκές.  Όντως μπορεί να προκληθούν, αλλά, από όσα μπορώ να γνωρίζω,  από τα τριχίδια  των παρανύφων της νυχτοπεταλούδας (Thaumetopaea Pityocampa), κάτι εντελώς διαφορετικό από τις άσπρες εκκρίσεις (βαμβάκι) του μελιτογόνου εντόμου  Marchalina Hellenica,  από τα εκκρίματα του οποίου παράγουν οι μέλισσες πάνω από 60%  του ετήσιου μελιού Πεύκης της χώρας μας!!!

Αναφέρετε ότι νοσηλευτήκαν παιδιά ακόμη και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο  Θεσσαλονίκης, αποκλειστικά  λόγο της συγκεκριμένης αλλεργίας, πράγμα που δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω, όμως μου προκαλεί  εντύπωση αφού  σε κάθε εξιτήριο από  νοσοκομείο αναγράφεται και η αιτία  νοσηλείας και δίδονται οι απαραίτητες συστάσεις – φαρμακευτική αγωγή. Έχοντας αυτά τα έγραφα – στοιχεία στα χέρια σας, από τους γονείς των παιδιών,   δεν απευθυνθήκατε άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού, όπως θα οφείλατε  για την άμεση  αποκατάσταση του προβλήματος, όταν μάλιστα αυτό ήταν σοβαρό όπως επικαλείστε? 

Ασφαλώς προτρέχει η υγεία των κάτοικων, υπάρχουν όμως και ενδεδειγμένοι   αποτελεσματικοί τρόποι  καταπολέμησης των παρανύφων της πεταλούδας όπως :

α) Βιολογικός

β) Χημικός

γ) Τεχνικός 

οι οποίοι αν δεν αποδώσουν, τότε υπάρχει και  ύστατη λύση. Επικαλείστε ότι έγιναν πολλαπλοί ψεκασμοί  οι οποίοι δεν απέδωσαν. Ασφαλώς και θα  μπορείτε να αποδείξετε τα δέοντα. Σε αυτή την περίπτωση θα είμαι μαζί σας, διαφορετικά θα είμαι απέναντι σας.

Πιστεύω ότι εσείς, σε κανέναν από τους παραπάνω τρόπους, δεν μπήκατε στον κόπο να χρησιμοποιήσατε, άλλως δεν θα σας έλεγε,  επι λέξη, ο πρώην  Νομάρχης και Δήμαρχος Γρεβενών κύριος Δημοσθένης Κουπτσίδης,  στο δημοτικό συμβούλιο, όπου κληθήκατε για απολογία, λόγο της αυθαίρετης  κοπής των συγκεκριμένων δένδρων,  προ 25 ημερών,                    « κύριε πρόεδρε δεν κόβουμε τα δένδρα, αλλά  ζητάμε την βοήθεια των ειδικών. Είμαι γνώστης της διαδικασίας και του τρόπου της συγκεκριμένης απεντόμωσης, στην οποία έχω συμβάλει  ο ίδιος προσωπικά στον νομό  της Φλώρινας».

Ο στόχος σας κύριε πρόεδρε ήταν τα συγκεκριμένα δένδρα του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου και όχι όλα που βρίσκονται εκεί. Σκοπό για τον οποίο, κατά καιρούς, επικαλεστήκατε με  διάφορες αιτιολογίες, όπως καλώδια της ΔΕΗ, κατόπιν το πρόβλημα με τις νυχτοπεταλούδες, κτλ.

Εστω και αν δεχθούμε, ότι από κεκτημένη ταχύτητα ενεργήσατε εν αγνοία, έχετε την απαραίτητη άδεια της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Γρεβενών, όπως προβλέπεται από τον νόμο,   για   κόψιμο δένδρων εντός οικισμού? Και τι απέγινε τελικά  με τα κομμένα δένδρα και το οικονομικό όφελος από την εκποίηση αυτών που σίγουρα γνωρίζετε?  Με αυτό τουλάχιστον θα μπορούσατε να συμμαζέψετε  έστω και λίγο  το  σχολείο  «σκουπιδότοπο».

Κύριε πρόεδρε, υπάρχουν δένδρα που πρέπει να κοπούν και μάλιστα χθες και αυτά βρίσκονται  στο international κοιμητήριο του χωριού, (άλλη πονεμένη ιστορία), τα οποία   δημιουργούν πολλά προβλήματα, που σίγουρα  γνωρίζετε, αλλά δεν πράξατε τίποτα μέχρι στιγμής, τουλάχιστον. 

Διάφορα

Ζητάτε από εμένα να σέβομαι τις αποφάσεις και επιθυμίες  των χωριανών. Θέλω να ρωτήσω αν εσείς τις σέβεστε, άλλως δεν μπορώ να ερμηνεύσω – κατανοήσω την επιθυμία τους να συμβάλω και εγώ οικονομικά  για την αποκατάσταση του καμπαναριού της εκκλησίας,  που κινδυνεύει να πέσει και με τον κίνδυνο μάλιστα να τραυματιστεί και κάποιος ? Ως πρόεδρος του χωριού,  είμαι σίγουρος ότι θα πρέπει να είστε ο πρώτος που ενημερώθηκε και αν ναι,  γιατί δεν κάνατε ακόμη κάτι?

Ρωτήστε την τεχνική υπηρεσία του δήμου Γρεβενών , που εμφατικά ευχαριστείτε, πως κατάφερε και διασφάλισε 400 χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση του Ι.Ν. των Αγίων Θεοδώρων  στο Μαυρονόρος και μπράβο της.  Ο Άγιος Δημήτριος της Πηγαδίτσας μπορεί να μην είναι βυζαντινής βασικής κατασκευής, αλλά και αυτός απλός οίκος του Θεού και αναπόσπαστο   μέρος της κοινωνίας της Πηγαδίτσας είναι.

Κύριε πρόεδρε, τα σχολικά κτίρια, κατασκευασμένα εδώ και πολλά έτη, αποτελούν σημεία αναφοράς για τα χωριά μας. Μας τιμά, να διατηρούμε αναλλοίωτο τον χαρακτήρα τέτοιων κτιρίων. Να συντηρούμε τα σχολεία μας, τους ναούς μας και να διατηρούμε την πολιτιστική ταυτότητα και φυσιογνωμία του χωριού μας, ανέγγιχτη από μεταλλικές εγκαταστάσεις και συρματοπλέγματα.

Κύριε πρόεδρε, ποτέ δεν είχα πολιτικές βλέψεις, άρα τα περί προεκλογικών σκέψεων δεν με αφορούν. Αυτό όμως δεν μου απαγορεύει  ούτε μου στερεί το δικαίωμα να  εμπλέκομαι στα κοινά της κοινότητας και τον τόπο καταγωγής μου, για να προστατέψω και να διασφαλίσω την καλύτερη ποιότητα ζωής αυτών που μένουν μόνιμα εκεί, εσάς συμπεριλαμβανομένου.

Αφήστε λοιπόν τις δικές μου ευαισθησίες και αποδείξτε μας, ότι διαθέτετε εσείς ευαισθησίες και κυρίως την δέουσα αυξημένη ευθύνη για την διατήρηση του πολιτιστικού περιβάλλοντος του χωριού μας και την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Και μην ξεχνάτε, κύριε πρόεδρε, ότι και εσείς   ανήκετε  στην Πηγαδίτσα και δεν σας ανήκει αυτή!

Με εκτίμηση

Παύλος Κωνσταντινίδης , MSc

     -Σύμβουλος επιχειρήσεων –

Χριστιανός Ορθόδοξος, πολίτης του κόσμου, κάτοικος Αθηνών και ετεροδημότης Πηγαδίτσης Γρεβενών