Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ο άρτος, το θέαμα και οι …πενταροδεκάρες

Του Φώτη Σιούμπουρα

Το επικοινωνιακό παιχνίδι, που  βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μέρες, τα σόου και τα θεάματα , που στήνονται,  ασφαλώς..

και θα συνεχιστούν μέχρι τέλος του χρόνου, οπότε και η κυβέρνηση  υπολογίζει να ξεμπερδέψει με το τσουνάμι των υποχρεώσεων του τρίτου Μνημονίου.  Ένα «παιχνίδι» που, βέβαια έχει αρχίσει πριν τις εκλογές, αλλά τώρα είναι σε ένταση και  έχει ως στόχο να αντισταθμίζει τα δυσάρεστα και τις αρνητικές επιπτώσεις από τα σκληρά μέτρα, με «ευχάριστα» του τύπου:

Μειώνουμε το ποσοστό του ΦΠΑ (που εμείς είχαμε βάλει)  στην εκπαίδευση, τα βάζουμε με τους «νταβατζήδες- μιντιάρχες» , απολύουμε την …κακή Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, προβάλουμε το θέαμα από την άφιξη του πρόεδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, και…αναζητούμε   ισοδύναμα για να ελαφρύνουμε τα βάρη. Κάπως έτσι, πιστεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα το «κολασμένο τρίμηνο» μέσα στο οποίο θα έχουν ψηφιστεί όλα τα δύσκολα. Τη …σούπα όμως έρχονται  να μας τη χαλάσουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη που με περισσή αυταρέσκεια , εκφράζονται απαξιωτικά είτε για πολιτικούς αντιπάλους, είτε για πολίτες και κοινωνικά στρώματα που τολμούν να έχουν αντιρρήσεις για την πολιτική τους.  Τελευταίο και ενδεικτικό δείγμα αυτής της αντίληψης η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αφορά…πενταροδεκάρες. Όπως και η ανάλογη δήλωση βουλευτή ότι το μέτρο δεν έχει πολιτικό κόστος γιατί δεν αφορά την εκλογική βάση του Σύριζα. Βέβαια αυτά που λένε σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη.  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το περασμένο καλοκαίρι, λίγο πριν κλείσουν οι Τράπεζες, είχε πει  ότι «οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταθέσεις». Έτσι έβλεπε το θέμα. Από την σκοπιά του κομματικού ωφελιμισμού.

Θυμάστε  όμως και το σύνθημα των Συριζαίων και ιδιαίτερα του «συνεταίρου» τους Πάνου Καμένου «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»; Διαρρήγνυαν κάποτε τα ιμάτιά τους ότι δεν θα αφήσουν να χαθεί το σπίτι κανενός Έλληνα. Τώρα… «δεν βρίσκονται ισοδύναμα» και από τις 15 Δεκεμβρίου οδηγούν σε «εκτέλεση» χιλιάδες συμπολίτες μας, αφού οι τράπεζες θα μπορούν να βγάζουν σε πλειστηριασμό ακόμη και την Α΄κατοικία, επειδή  ουσιαστικά δεν έχουν βρει ακόμη τρόπο  να την προστατέψουν.

Θυμάστε επίσης το καλοκαίρι που η κυβέρνηση  διαβεβαίωνε  ότι θα βρεθούν ισοδύναμα γα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά; Ε, ισοδύναμα δεν βρέθηκαν και ο ΦΠΑ στα νησιά επιβλήθηκε. Ξεχάσατε μήπως τις εξηγήσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, διότι θα παρουσίαζε ισοδύναμα;  Ισοδύναμα δεν βρέθηκαν, οι επικουρικές μειώθηκαν και τώρα προαναγγέλλεται και  η κατάργησή τους . Ναι, αλλά, λέει ο αρμόδιος υπουργός, θα ενσωματωθούν στις κύριες  (για να μειωθούν δηλαδή ακόμη περισσότερο , αφού θα φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή).

 Μετά ο φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση.  Επειδή …θα βρούμε  «ισοδύναμα» , τα οποία βεβαίως  κάποιοι (πολλοί) θα πληρώσουν, αποφασίζει η κυβέρνηση ο φόρος αυτός να είναι «τριφασικός» ( και επικοινωνιακά πιο διαχειρίσιμος ).  Δηλαδή άλλα να πληρώνουν οι «πλούσιοι» των ιδιωτικών σχολείων, άλλα  οι «λιγότερο πλούσιοι» των φροντιστηρίων  και των ΙΕΚ και οι «φτωχοί» των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων ό,τι πλήρωναν. Δεν γνώριζαν όμως ότι κάτι τέτοιο, ότι δεν μπορεί δηλαδή  για το ίδιο θέμα να επιβάλλεται διαφορετικός συντελεστής φορολογίας και ότι αυτό  δεν θα γινόταν δεκτό από το κουαρτέτο ;  Η κυβέρνηση  βέβαια έλεγε και ξανάλεγε, ανακοίνωνε μέτρα για φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης , χωρίς την άδεια της Κομισιόν,  μετά τα απέσυρε, υποσχόταν, αναιρούσε. Και για να σώσει την αξιοπιστία της καταφεύγει στο …ανέκδοτο των «ισοδύναμων» ,δημιουργώντας παράλληλα ταξικές έχθρες.  Στα ιδιωτικά, έλεγαν υπουργοί, πάνε οι πλούσιοι, όχι οι…ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.  Άρα να πληρώσουν οι πλούσιοι, αφού έχουν λεφτά και…καλύτερα σχολεία ( οι πλούσιοι).   Το ίδιο  και με τις συντάξεις. Και σε αυτό το κοινωνικό πεδίο υπάρχουν εχθροί. Καλλιεργείται η εντύπωση ότι όποιος εισπράττει περισσότερα από 1.000 ευρώ είναι, κατά την δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση,  υπόλογος, είναι « στυγνός καπιτάλας» που παίρνει τα λεφτά της εργατιάς. Κανείς από την κυβέρνηση δεν εξηγεί  βέβαια ότι οι μεγάλες συντάξεις οφείλονται σε μεγάλες εισφορές και πολλά, πολλά χρόνια δουλειάς. Αντιστρέφονται οι ηθικοί όροι. Εκείνοι που φρόντισαν για τα γηρατειά τους πληρώνοντας ένσημα επί δεκαετίες πρέπει να απολογηθούν, πρέπει να εξομοιωθούν με τις σαραντάρες που δούλεψαν 15 χρόνια σε τράπεζα. Είναι πλούσιοι συνταξιούχοι, δηλαδή κάτι σαν εγκληματίες. Δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχουν ανισότητες. Εννοείται ότι υπάρχουν. Είτε με δεξιά είτε με αριστερή κυβέρνηση. Αν κάτι προβληματίζει, λοιπόν, είναι η επικοινωνιακή τακτική, η προπαγάνδα, η επίσημη προβολή των ανισοτήτων ως δικαιολογητικό για νέες αδικίες. Ο χαρακτηρισμός «πλούσιοι» αποδίδεται με μοναδικό στόχο τη φτωχοποίηση της μεγάλης μάζας. Και η αναζήτηση  ισοδύναμων  καταντά …παραμύθι.  Αλλά τα πάσης φύσεως «ισοδύναμα» τείνει να εξελιχθούν  στη μεγαλύτερη φάρσα από καταβολής νεότερου ελληνικού κράτους. Γιατί και όταν έρχονται και επιβάλλονται όλοι εμείς, οι φορολογούμενοι διπλά και τριπλά, τα πληρώνουμε. Όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ , μην ξεχνιόμαστε, ως ισοδύναμα προέκυψαν. 

Εντάξει όμως: Μπορεί να μην βρίσκουμε «ισοδύναμα» αλλά φέραμε στη Βουλή  το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών και «κρεμάσαμε στα μανταλάκια» τους  «νταβατζήδες» επιχειρηματίες-καναλάρχες. Και τον άλλο μήνα, που θα έρθει ολοκληρωμένο το εξοντωτικό «νέο Ασφαλιστικό», να είστε βέβαιοι θα μαίνεται ο «πόλεμος» της κυβέρνησης με κάποια «κανάλια της διαπλοκής». Οι επόμενοι μήνες όμως θα είναι τόσο δύσκολοι για την κυβέρνηση που θα χρειαστεί να επιστρατεύσει κάθε προπαγανδιστικό κόλπο, θεμιτό και αθέμιτο, που διαθέτει. Μόνο που η εμβέλεια της προπαγάνδας έχει όρια. Ακόμη κι αν καταφέρει να ελέγξει τους τηλεοπτικούςσταθμούς -με τον εξοβελισμό κάποιου ή κάποιων από τους σημερινούς «αμαρτωλούς» και με την είσοδο νέων φιλικών προς αυτήν «παικτών»- η πραγματικότητα δεν ελέγχεται.

Η «επιτυχία» που είχε η κυβέρνηση σ’ αυτόν τον τομέα το προηγούμενο επτάμηνο, οφείλεται καθαρά στην μη άσκηση εξουσίας. Καμία δυσάρεστη απόφαση δεν πήρε. Θα τις πάρει όλες τώρα. Η ίδια ζούσε μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα. Το ίδιο και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Τώρα το εικονικό τελείωσε. Δεν φτιασιδώνεται. Ούτε με πολύ θέαμα, που θέλουν να μας προσφέρουν, γιατί ο άρτος είναι λίγος… Όσο και μια …πενταροδεκάρα.