Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Όταν οι άλλοι ψάχνουν μάγισσες και η Εκκλησία ποιεί πολιτισμό.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου γίναμε μέτοχοι ενός πανέμορφου καλλιτεχνικού γεγονότος. Ο Δήμος Δεσκάτης, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων…

του Νομού Γρεβενών, οργάνωσε για πρώτη φορά στον χώρο έξω από την Ιερά Μονή Τουρνικίου, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, μία βραδιά που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη όσων παρευρέθησαν.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την συναυλία ελληνικής μουσικής που πραγματοποίησε η Χορωδία και Ορχήστρα Νέων του Ιερού  Ναού Αγίου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης. Είναι το μουσικό σχήμα που δημιούργησε ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, με πρωτοβουλία  δική του και του νυν Προέδρου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μαέστρου Χρυσόστομου Σταμούλη, στην ενορία που διακόνησε τα προηγούμενα χρόνια.

Έχοντας κοινωνήσει από το Άγιο Ποτήριο της Λατρείας στην πρωινή Θεία Λειτουργία, καταφτάσαμε το βράδυ στο ανεπανάληπτο προσκύνημα της μονής Τουρνικίου. Εκεί  συνεχίσαμε να γινόμαστε κοινωνοί, αυτοί την φορά με το απερίγραπτο φυσικό κάλλος, με την μεγαλοπρέπεια της βυζαντινής τέχνης, καθώς εισερχόμασταν στους δύο ναούς με την ξενάγηση από τους αρχαιολόγους, με τις μελωδίες του ελληνικού τραγουδιού που πλημμύρισαν τις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, σε συνδυασμό με την εξαιρετική οργάνωση της εκδήλωσης.

Οι καημοί και οι αγωνίες των ανθρώπων που συνέθεσαν και έγραψαν τα τραγούδια, ενώθηκαν με τους ίδιους ανθρώπινους καημούς και αγωνίες των βυζαντινών που έχτισαν και κόσμησαν το συγκεκριμένο μνημείο και με τους ίδιους καημούς και αγωνίες που τραγουδήσαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι, κάτω από την αγκαλιά της Παναγίας και μέσα στον μήνα που είναι αφιερωμένος στην τίμησή τους. Και αυτό είναι ο αληθινός και γνήσιος πολιτισμός. Μέσα από την διαφορετική αισθητική δημιουργία ο άνθρωπος να κοινωνεί με τους συνανθρώπους του και κατ’ επέκταση να έχει αναφορά στον κατεξοχήν Δημιουργό, σε πείσμα και αντίθεση όσων ψάχνουν μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις για μάγισσες και μαντείες. Να γιατί και πως η Εκκλησία μπορεί να πρωτοστατήσει στην πολιτιστική Ανάσταση ενός τόπου.

 

π. Χρήστος Κούρτης

 

 

 

δείτε επίσης … 

Μαγευτική συναυλία στις όχθες της λίμνης του Ιλαρίωνα (VIDEO)