Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Απάντηση Θανάση Οικονόμου για το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα

Αγαπητό Grevenablog,(*)

Έχει πέσει και στη δική μου αντίληψη το σχετικό άρθρο στο blog σας (http://grevenablog.blogspot.gr) πως το Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα «Είναι ένα έργο που η σύλληψή του έγινε από τα πάνω. Δεν ήταν προϊόν κοινωνικής ανάγκης ή διαβούλευσης! Ο Θανάσης Οικονόμου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πρώτα ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία και μετά στις ΗΠΑ και στη ΝΑΣΑ …

και όπως είναι φυσικό, δεν γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα και ιδίως την πολιτική “πραγματικότητα”!

Συμφωνώ απόλυτα με τους ισχυρισμούς του συγγραφέα πως ο Θανάσης Οικονόμου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στην Τσεχοσλοβακία , ΗΠΑ και ΝΑΣΑ, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται η γνώση της «πολιτικής πραγματικότητας» να υλοποιηθεί ένα καινοτόμο έργο που κατά τη γνώμη μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας μόνο καλό μπορεί να φέρει στην περιφέρειά μας; Ο Δρ. Ψευτογκάς, αν αυτό είναι το όνομα του συγγραφέα, σαν άνθρωπος της γνώσης πρέπει να γνωρίζει καλά πως σήμερα ο καλύτερος τρόπος να ανταγωνιστεί η χώρα μας στο πλαίσιο των αναπτυγμένων χωρών είναι μέσω ανάπτυξης γνώσεων της νέας γενιάς. Και αυτό είναι ακριβώς που προτείναμε, εδώ και πέντε χρόνια τώρα. Η αρχική ιδέα ήταν να γίνει ένα μικρό Αστεροσκοπείο να μπορούν τα παιδιά των τοπικών σχολείων να παρακολουθούν τα αστέρια, πλανήτες και όλα τα άλλα ουράνια σώματα και με αυτόν τον τρόπο να τα προσεγγίσουμε στην επιστήμη. Ήρθε μετά η απαίτηση από τους ερασιτέχνες και επαγγελματικούς αστρονόμους να γίνει κάτι καλύτερο να ικανοποιηθούν και οι δικές τους ανάγκες, και εμείς ανταποκριθήκαμε διότι κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και γενικά στις γειτονικές χώρες. Δεν την βλέπει αυτή την ανάγκη και την βούληση της τοπικής κοινωνίας ο συγγραφέας; Ο Θανάσης Οικονόμου μπορεί να μη γνωρίζει τόσο καλά την ελληνική και ιδίως την πολιτική πραγματικότητα, αλλά ακριβώς επειδή ζει την περισσότερη ζωή του στο εξωτερικό γνωρίζει πολύ καλά τι γίνετε εκεί και προσπαθεί να γίνει κάτι παρόμοιο και στη χώρα του.

 

Με εκτίμηση,

Θανάσης Οικονόμου

Πανεπιστήμιο Σικάγο

 

(*) Αν και προορίζεται προς το Grevenablog, ο περιορισμός του μηνύματος δεν μου επιτρέπει να το στείλω εκεί. Παρακαλώ οποιονδήποτε να το προωθήσει και στο Grevenablog. Ευχαριστώ.