Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Μεγάλο έργο άφησε ο Μητροπολίτης Σέργιος

Σε τούτες τις δύσκολες ώρες, καθώς ετοιμαζόμαστε να ξεπροβοδίσουμε τον Μητροπολίτη μας Σέργιο στο ταξίδι της αιωνιότητας, γιατί θέλησε ο Θεός να τον έχει κοντά του, έρχονται στο νου μου κάποιες αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της Ποιμαντορίας του στα Γρεβενά.

Συνέπεσε το 1976 που τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Γρεβενών να καλύπτω δημοσιογραφικά τα γεγονότα του νομού και να έχουμε έτσι μια καλή συνεργασία. Που στα χρόνια που πέρασαν, με το έργο που έκανε…

σε πολλούς τομείς, την στάση ζωής που τήρησε και τον ενάρετο βίο που ακολούθησε, ήταν για μας ένα πρότυπο Ιεράρχη με βαθύ σεβασμό και αγάπη προς το πρόσωπό του. Τα Γρεβενά χάνουν μια μεγάλη προσωπικότητα, έναν Ιεράρχη που δεν συναντάς εύκολα, έναν Μητροπολίτη που έκανε έργο, δίδαξε ήθος, απλότητα. Δέθηκε από την πρώτη στιγμή με την τοπική κοινωνία, ένιωθε σαν ένας Γρεβενιώτης μέσα στους υπόλοιπους Γρεβενιώτες, αφουγκραζόταν τα προβλήματα του κόσμου, ήταν απλός και καταδεκτικός, άνοιξε τις πόρτες της Μητρόπολης στον κόσμο και δούλεψε για την εκκλησία, τα Γρεβενά, την κοινωνία.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Μητρόπολης έδειξε ότι είναι ένας άνθρωπος των έργων και όχι μόνο των λόγων. Κάποια άλλη στιγμή θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τα έργα του. Συνέγραψε δεκάδες βιβλία για τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Αιμιλιανό, για τον Όσιο Νικάνορα, για τους αγώνες των ιερέων από την περιοχή Γρεβενών και του κλήρου στους εθνικούς αγώνες.

Ο Σέργιος ήταν ένας πνευματικός φάρος. Πίσω από τη Μητρόπολη ίδρυσε το Μουσείο για να σωθούν οι εικόνες και τα άλλα κειμήλια από τους αρχαιοκάπηλους. Πολλές φορές που πήγαμε για ρεπορτάζ, είδαμε τον ίδιο να μαστορεύει, να καταπιάνεται με τα πάντα, για να τελειώσει το έργο. Ίδρυσε το βιβλιοπωλείο δίπλα από τον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, ανέδειξε ένα μεγάλο κομμάτι από την ιστορία των Γρεβενών. Χειροτόνησε νέους ιερείς για να υπάρχει παππάς σε κάθε ενορία, για να χτυπά η καμπάνα σε κάθε χωριό.

Η ανάπλαση του της Ιεράς Μονής Ζάβορδας του Οσίου Νικάνορα φέρει καθαρά την προσωπική σφραγίδα του. Βρήκε ένα μοναστήρι ερειπωμένο και το έκανε σήμερα ένα τόπο λατρείας και θρησκευτικής κατάνυξης όπου χαίρεται κανείς να το επισκέπτεται. Ακόμα και τα χτυπήματα του Εγκέλαδου το 1995 κατάφερε πάλι να τα γιατρέψει. Μέχρι και προσωπική εργασία έκανε για να τελειώσουν τα έργα. Όποιος επισκεφτεί το Μοναστήρι της Ζάβορδας θα αντιληφθεί και το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτη μας. Επίσης αναβάθμισε το Γηροκομείο παρέχοντας θαλπωρή σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Τα έργα του, υλικά και πνευματικά, δεν έχουν τελειωμό και σταματούμε εδώ.

Κι όλα αυτά ο Μακαριστός Μητροπολίτης, τα έκανε με τα πενιχρά έσοδα της Μητρόπολης, αλλά και με πόρους που βρήκε από Κυβερνήσεις μέσω των προσωπικών του γνωριμιών.
Ο Σέργιος ήταν μια φωτεινή προσωπικότητα, την οποία σεβόταν και τιμούσαν όλοι οι πολιτικοί ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκαν. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι ο αείμνηστος Γεώργιος Ράλλης όταν είχε επισκεφτεί το 1980 τα Γρεβενά ως Πρωθυπουργός της χώρας, είχε διανυκτερεύσει το βράδυ στη Μητρόπολη Γρεβενών και όχι αλλού. Τουλάχιστον στα χρόνια που κάλυπτα δημοσιογραφικά το νομό, δεν υπήρχε Υπουργός ή άλλος αξιωματούχος που να ερχόταν στα Γρεβενά και να μη επισκεπτόταν το Μητροπολίτη.

Τα Γρεβενά έχασαν έναν άξιο Μητροπολίτη και έναν μεγάλο άνθρωπο. Με πόνο ψυχής και με βαθύ σεβασμό στη μνήμη του τον αποχαιρετούμε στο μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας. Όμως σαν ένας φωτεινός φάρος πάνω από την πόλη, θα είναι πάντα κοντά μας με το πνεύμα και το έργο που άφησε πίσω του.

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Δείτε ακόμα