Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Εδώ είναι …Καμπούλ!

Ο Ινδός ποιητής Χαϊντάρ (16ος αιώνας) που επισκέφθηκε την Καμπούλ εκείνη την εποχή έγραψε: «γευμάτισε και πιες στην Καμπούλ: είναι βουνό, έρημος, πόλη, ποτάμι και όλα τα υπόλοιπα».

Προφανώς όλα αυτά ποτέ δεν ήταν δωρεάν για τους περιηγητές της εποχής.

Πολύ δε περισσότερο για τους “περίεργους ” αφέντες του σήμερα….

Αν ο Χαιϊντάρ δεν προνόησε να ενημερώσει τους σύγχρονους δεν ευθύνεται που το τέλος του ποιήματος σκόπιμα υποδεικνύεται επιθυμητό από κάθε αναγνώστη.

Απολαυστικό, αίσιο και ευτυχές!

Έχω την βεβαιότητα ότι ο ποιητής γνώριζε την πολυθρύλητη πορεία στην ιστορία και της πόλεως από της ιδρύσεώς της στις όχθες του ομώνυμου ποταμού Καμπούλ και της περιοχής .

Σκόπιμα ή συγγνωστά παρέλειψε στα υπόλοιπα να προσθέσει και το “νεκροταφείο παντοειδών εισβολέων” και μεταφράζοντάς το σήμερα, σε “νεκροταφείο υπερδυνάμεων”!

Στα υψίπεδα της Καμπούλ , εκεί στα δύο χιλιάδες μέτρα υψόμετρο, κοντά στα σύννεφα που η πολυσπερμία φυλών, Χάν, στρατηγών και πολεμάρχων έκτισαν τη φωλιά τους στο διάβα της ιστορίας δεν στρογγυλοκάθησε ποτέ κανείς εισβολέας και για πολύ!

Αναφερόμενος στον τελευταίο αιώνα

ούτε οι Άγγλοι αποικιοκράτες ούτε οι πανίσχυροι Σοβιετικοί ούτε οι μοναδικοί παγκόσμιοι επικυρίαρχοι Αμερικανοί δάμασαν αυτή την φυλετική πανσπερμία του Αφγανιστάν.. Μπορεί να μιλούν πολλές γλώσσες αυτές οι φυλετικές ομάδες.

Σουνίτες Τατζίκοι, Σιίτες Χαζάροι, Παστούν, ομιλούν περσικά…

Ουζμπέκοι ,τουρκόφωνοι, Αιμάκ, Μπαλόχ, Πασάι, Σιχ, Ινδοί… μητρικές γλώσσες …

Μόνο η γλώσσα του πολέμου είναι κοινή και μοναδική όπως και η αντιμετώπιση κάθε ξένου εισβολέα που δεν έχει γνώση όχι μόνο της ανθρώπινης γεωγραφίας αλλά και των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών διοίκησης και διακυβέρνησης.
Αλήθεια ποιός και πώς θα συνεννοηθεί και με ποιούς στη γλώσσα της ειρηνικής συνύπαρξης, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων;
Στον ξηρό και ορεινό τοπίο του υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας δρόμου του μεταξιού μπορεί να ευδοκιμούν το ισλάμ, οι παπαρούνες και το όπιο όχι όμως η Δυτική Δημοκρατία ή τα Σοβιέτ!
Η Δύση και όλος ο συνασπισμός που χτύπησε το ισλαμικό κράτος της Αλ Κάιντα και όσους συνέβαλαν στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην καρδιά της Αμερικής, αντελήφθησαν πολύ αργά και μετά από ανθρωποθυσίες και ξόδια τρισεκατομμύριων δολλαρίων ότι η Δημοκρατία δεν είναι εξαγώγιμο προϊόν!

Ο Δυτικόφερτος Γκάνι και οι καθηγητές που τον πλαισίωσαν από το 2014 αλλά και προηγουμένως τον Καρζάι δεν κατάφεραν να πλησιάσουν τον λαό, να φέρουν την ειρήνη, την δημοκρατία….
Μπορεί να ήταν ένας από τους εκατό μεγαλύτερους στοχαστές του εικοστού αιώνα αλλά έφυγε νύχτα με το ελικόπτερο γεμάτο χρυσάφι και δολάρια
Οι στρατηγοί του δεν έριξαν ούτε τουφεκιά…Έφυγαν και αυτοί αφήνοντας πίσω τους παλάτια στα ξυπόλητα πόδια των νικητών και εκατοντάδες χιλιάδες συνεργάτες τους μαζί με εκατομμύρια αδυνάτων , ιδιαίτερα των γυναικών , στις ορέξεις του φονταμενταλισμού που υποτίθεται ότι είχαν κατανικήσει .
Κανένα αντάρτικο κίνημα δεν μπορεί να επικρατήσει αν δεν έχει κοινωνική αναφορά και αποδοχή!
Οι Ταλιμπάν (σπουδαστές) νίκησαν και κατέλαβαν αμαχητί τις μεγάλες πόλεις όχι μόνο λόγω της στήριξης της συντηρητικής και εγκαταλελειμμένης υπαίθρου αλλά και λόγω της μεγάλης κυβερνητικής διαφθοράς .
Η ανασυγκρότηση δεν έγινε ποτέ ενώ τα δισεκατομμύρια δολάρια της Δύσης μπήκαν σε τσέπες ημετέρων …
Οι μεγαλόσχημοι δραπέτευσαν αναιδώς και ασφαλώς με τα κλεμμένα ενώ οι δυστυχείς ακόλουθοι κρέμονται απεγνωσμένα από τις ρόδες των αεροπλάνων, βιβλικών κιβωτών του Νώε….
Η πολιτισμένη Δύση παρακολουθεί τις θυελλώδεις επιπτώσεις των ανέμων που έσπειρε ….
Δεν είναι μακριά και ο θερισμός στα εδάφη της….
Η Ευρώπη είναι πρώτη στη σειρά….
Το προσφυγικό κύμα σύντομα θα την πλήξει και αν δεν προετοιμαστεί δεόντως θα την πνίξει!
Μπορεί οι Ταλιμπάν να ματαίωσαν τα σχέδια του Ερντογάν για έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ αλλά οι σουνιτικές τους καταβολές θα τους καταστήσουν προνομιούχους συνομιλητές και μεσάζοντες της Δύσης!
Πέραν τούτων οι γνωστές εκβιαστικές τακτικές και η εργαλειοποίηση του προσφυγικού μέχρι τώρα για το “μπαξίσι” των δισεκατομμυρίων ευρώ, κάθε λίγο και λιγάκι, προσθέτουν έναν ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο.
Ο συνασπισμός των εξήντα κρατών που “πήγε” στο Αφγανιστάν, μπορεί να εγγυηθεί και να απορροφήσει τους τετρακόσιους χιλιάδες (400000) συνεργάτες τους Αφγανούς.
Με σχέδιο και αναλογικότητα!
Αλλιώς μετά την πανδημία, τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες που θα ακολουθήσουν η πατρίδα μας θα δεχθεί και το πλημμυρικά κύμα των προσφύγων στον Έβρο!
Έχουμε πολύ λίγο χρόνο να πείσουμε την παράλυτη Ευρώπη για άμεση κοινή δράση και μέτρα ανάσχεσης πριν το νέο πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν χτυπήσει την πόρτα μας!
Τότε θα είναι πολύ αργά!
Η δημοκρατία μπορεί να μην εξάγεται και να μην ευδοκιμεί σε πολλές ζώνες της υφηλίου αλλά ο φονταμενταλισμός εύκολα εισάγεται και εύκολα φυτρώνει στην ανίσχυρη και πολλαπλά χτυπημένη έσωθεν Δημοκρατία μας!

Δημήτρης Ψευτογκάς