Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Κυριάκος Ταταρίδης: Kαι πάλι επίκαιρο ένα προηγούμενό μου άρθρο

   Με την έναρξη του Κτηματολογίου πριν από 2 χρόνια είχα αναφερθεί στα μικροχώραφα των ορεινών κοινοτήτων που στήριξαν τις οικογένειες της περιοχής μας σε δύσκολα χρόνια.

   Παραθέτω παρακάτω ένα τμήμα του άρθρου:

   «….Μετρώντας κάποια αγροτεμάχια που ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφτεί, αγροτεμάχια μικρής επιφάνειας σε δύσβατα σημεία, όπου στα χρόνια που καλλιεργούνταν ήταν προσεγγίσιμα μόνο με τα πόδια ή με τα ζώα. Ένιωσα δέος για τους φίλους και συμμαθητές μου, που με αυτά τα μικροχώραφα με τη χαμηλή παραγωγικότητα, ανατράφηκαν, ανδρώθηκαν και σπούδασαν σε πείσμα των τότε δυσχερών οικονομικών συνθηκών.

   Ρώτησα έτσι τον Χρήστο στην Καληράχη, αφού κατευθυνθήκαμε σε ένα δύσβατο λάκκο να δούμε ένα χωραφάκι δέκα σπιθαμών γης. Τι σημαίνει αυτό το χωράφι για τον Χρήστο; Μου απάντησε με ένα ύφος όπου διέκρινα την συγκινησιακή του φόρτιση που προκάλεσε η ερώτησή μου.

   «Σημαίνει Κυριάκο, το Τίποτα και τα Πάντα. Το Τίποτα έχει σχέση με την αξία του και τα Πάντα με την ύπαρξή μας, την ζωή μας, την καταγωγή μας , τις εποχές που η πατρίδα μας δοκιμαζόταν και τα χωριά μας άντεξαν στην φτώχεια. Σημαίνει το Τίποτα ως οικονομικό μέγεθος αλλά τα Πάντα για την ψυχή μας στην αυγή και στο ξεκίνημα της ζωής μας. Τα Πάντα στην ιστορία μας, στις ρίζες μας, στον πολιτισμό μας και το Τίποτα ως περιουσιακό στοιχείο. Τα Πάντα στα πρώτα μας όνειρα και βήματα, τα Πάντα για την ύπαρξη και το μέλλον αυτής της χώρας.»

   Έφυγα φορτισμένος από την Καληράχη με ένα μήνυμα έπαρσης ψυχής. Η ταυτότητα μας είναι αυτά τα ψωμοτόπια που μας έφθασαν ως εδώ. Αυτά τα ψωμοτόπια που κράτησαν ζωντανή την πατρίδα και τον λαό μας, αυτά τα πικροχώραφα που πότιζαν με τον ιδρώτα τους οι γονείς μας και μας έδωσαν τα πρώτα εφόδια της ζωής, αυτά τα μικροχώραφα όπου είναι βαθιά φυτεμένη και διαρκώς ανθεί η ψυχή της πατρίδας μας.»

   Με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών όλα αυτά τα χωραφάκια εξαφανίστηκαν και με το πράσινο χρώμα έγιναν δασικές εκτάσεις.

   Ελπίζω τόσο το αρμόδιο Υπουργείο όσο και οι Δασικές Υπηρεσίες να διορθώσουν το λάθος και να αποκαταστήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς που από πολλά χρόνια πριν, επικρατούσε στα ορεινά χωριά μας, ένεκα του οποίου έζησαν και μεγάλωσαν γενιές και γενιές των Ελλήνων.

Μετά τιμής

Κυριάκος Ταταρίδης

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Πρώην Βουλευτής Ν. Γρεβενών