Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Τα Γρεβενά στη μετά λιγνίτη εποχή

Αξιότιμοι συντοπίτες,

 

Θοδωρής, Νατάσα, Τάνια, Κώστας…

Τέσσερις συνάδερφοι μηχανικοί αποχώρησαν μόλις πρόσφατα από τα Γρεβενά, κυνηγώντας τα όνειρά τους σε άλλες περιοχές. Αναζητούν όλα αυτά που δεν τους προσφέρουν τα ωραία Γρεβενά, σε άλλες πολιτείες. Δυστυχώς δεν θα είναι οι τελευταίοι…

 

Εξαίρετοι Γρεβενιώτες επιστήμονες αλλά συνάμα και οικογενειάρχες διαπρέπουν μακριά από τα Γρεβενά τα οποία συρρικνώνονται συνεχώς. Όλοι ευχόμαστε στην γενική απογραφή του πληθυσμού που θα γίνει του χρόνου να μην είναι τα πράγματα τραγικά και οι αριθμοί σε βάρος της περιοχής μας.

 

Πριν από μερικές εβδομάδες στείλαμε ως Τεχνικό Επιμελητήριο, ανοικτή επιστολή προς όλους τους φορείς του τόπου καλώντας τους σε κοινή συνάντηση και συζήτηση για το μέλλον της περιοχής μας. Είμαστε όλοι γνώστες των αλλαγών που είναι σε εξέλιξη στα πλαίσια της μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στην μετά λιγνίτη εποχή. Η επιστολή και η πρόσκληση είναι πάντα ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο…

 

Το Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.Α.Μ.) ήδη ανακοινώθηκε και η δημόσια διαβούλευση για την υλοποίηση του master plan είναι σε εξέλιξη. Η μετά λιγνίτη εποχή έχει οριοθετηθεί για τις περιοχές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (JTF).

 

Η δέσμευση του περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη ώστε αυτή να είναι δίκαιη είναι επίσης γνωστή.

 

Ως ΝΕ ΤΕΕ Γρεβενών, θεωρούμε ότι η μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή είναι μια χρυσή ευκαιρία για τα Γρεβενά να βγουν από την αφάνεια.

Πιστεύουμε ότι το σημείο αναφοράς στη Δυτική Μακεδονία είναι η βιομηχανική κουλτούρα, παρακαταθήκη της ΔΕΗ Α.Ε. στον άξονα Κοζάνη – Πτολεμαϊδα – Φλώρινα. Αυτή είναι η προίκα της Δυτικής Μακεδονίας και αυτό πρέπει να συνεχίσει να είναι το Brand name αυτής: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 

Συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στην βιομηχανική ανάπτυξη των νομών Κοζάνης και Φλώρινας, για τα Γρεβενά διαφαίνεται μια τεράστια προοπτική.

 

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή Γρεβενών έχουμε ήδη καταθέσει την πρότασή μας για την ανάπτυξη της ΠΕ Γρεβενών στα πλαίσια της δίκαιης μετάβασης.

 

Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση της θέσης των Γρεβενών στον κόμβο τριών οδικών αξόνων: Εγνατία – Ε65 – Ιόνιος, ώστε να:

ü  Ιδρυθεί διαμετακομιστικό κέντρο για την εξυπηρέτηση των δυτικών Βαλκανίων.

ü  Συγκεντρώνονται και να αξιοποιούνται ενεργειακά τα Αστικά Στερεά Απόβλητα (Α.Σ.Α.) από πολλές περιοχές της χώρας.

ü  Βιομηχανοποιηθεί και να τυποποιηθεί η παραγωγή του πρωτογενούς τομέα μέσω της ίδρυσης Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.).

ü  Αξιοποιηθούν οι προοπτικές της ηλεκτροκίνησης (σταθμός φόρτισης οχημάτων, μονάδα παραγωγής συσσωρευτών κλπ).

 

Δεν πρέπει να αποκλείσουμε καμία παράλληλη επιχειρηματική δράση σε άλλο κλάδο της οικονομίας (π.χ. Τουρισμό, HO.RE.CA. κλπ), είναι όμως η συγκυρία αυτή που πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στους μεγάλους οδικούς άξονες και να γίνουν τα Γρεβενά σημείο αναφοράς στο νέο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Για αποφυγή παρερμηνεύσεων, ολόκληρη η πρότασή μας στοχεύει στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και των τριών παραγωγικών τομέων της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του νομού Γρεβενών!

 

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να γίνει κατανοητό από όλους τους φορείς των Γρεβενών και της Δεσκάτης, ότι μπροστά μας είναι η χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα (Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ) ώστε η ΠΕ Γρεβενών να είναι έτοιμη για τις ευκαιρίες που προκύπτουν στη μετά λιγνίτη εποχή.

 

Παράλληλα, δώδεκα (12) νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Εγγυοδοσίας, EquiFund, Ταμείο Συνεπένδυσης Ταμείο Μεταφοράς Τεχνολογίας κλπ), με προσδοκία να δώσουν ανάσες ρευστότητας στην αγορά, είναι σε εξέλιξη και οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε επιχειρηματικά. Φαίνεται επομένως η ανάγκη για ύπαρξη μιας σύγχρονης Αναπτυξιακής Εταιρείας που θα αναζητά συνεχώς την κάθε επιχειρηματική ευκαιρία προς όφελος των Γρεβενών.

 

Σίγουρα το στοίχημα της ανάπτυξης της ΠΕ Γρεβενών είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά με πολλές και καλές ευκαιρίες και πιθανότητες. Απαιτείται όμως η πολυεπίπεδη συνεργασία όλων των φορέων του τόπου μας. Άμεσα!

 

 

Όλοι Μαζί Μπορούμε!

 

 

Ντούνας Γ. Αλέκος

Πρόεδρος Ν.Ε. ΤΕΕ Γρεβενών

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Msc Διαχείριση Τεχνικών Έργων

Msc Διαχείριση Αποβλήτων