Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

13η Μάη 1995, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

13η  Μάη 1995

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

Τηλεγραφικά και περιληπτικά

Α) Σφοδρός σεισμός 6,6 ρίχτερ χτυπά μια εκτεταμένη αγροτική περιοχή με δεκάδες οικισμούς στα Γρεβενά και στην Κοζάνη και καταστρέφει χιλιάδες σπίτια και πάσης φύσης κατασκευές.

Β) Η ΕΥΤΥΧΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

α) Ένας Αρχιτέκτονας Μηχανικός Βουλευτής του Νομού μας αξιοποιεί με τον πλέον άριστο τρόπο την πρόκληση και σχεδιάζει πάνω στο επιστημονικό του αντικείμενο την επιχείρηση αποκατάστασης και ανασυγκρότησης του Νομού μας, που θα αποτελέσει για τα παγκόσμια σεισμικά χρονικά πρότυπο μοντέλο.

β) Δύο Υπουργοί κ. Λαλιώτης και κ. Τσακλίδης με γενναιότητα ανταποκρίνονται και υιοθετούν τον σχεδιασμό στο σύνολό του, ενώ ταυτόχρονα όλα τα Υπουργεία αναλαμβάνουν τα αντίστοιχα έργα στον τομέα τους.

γ) Ένας ιστορικός ηγέτης, μια μεγάλη παγκόσμια προσωπικότητα ο Ανδρέας Παπανδρέου «ανάβει» το πράσινο φως για την επιχείρηση ανασυγκρότησης του Νομού μας με οποιοδήποτε επενδυτικό κόστος που στοίχησε τελικά κοντά στα 700 εκ. ευρώ.

δ) Δύο ικανότατες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με τους Νομάρχες, Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων, με τις Τεχνικές τους Υπηρεσίες, τους Μηχανικούς και τους Τεχνικούς τους, ανταποκρίνονται απόλυτα αποτελεσματικά και δουλεύοντας σκληρά, εκτέλεσαν όλα τα προγράμματα τόσο του ΟΠΑΝΓΚ όσο και του στεγαστικού σκέλους.

ε) Ολόκληρος ο Νομός Γρεβενών σήμερα με εκατοντάδες έργα στις υποδομές του όπου όλα γύρω μας φέρουν την σφραγίδα εκείνης της εποχής και με 1500 συμβατικά σπίτια και 6500 σπίτια του προγράμματος Ευτελών Υλικών, ανοικοδομήθηκαν τόσο τα σεισμόπληκτα χωριά μας όσο και τα ορεινά εγκαταλελειμμένα που ξαναζωντάνεψαν και πάλι.

Γ) Η Βρετανική Επιθεώρηση Φυσικών Φαινομένων και Καταστροφών αναφέρει:

«…Ποτέ στα παγκόσμια σεισμικά χρονικά δεν δαπανήθηκαν τόσα πολλά κονδύλια σε μια τόσο μικρή γεωγραφικά και πληθυσμιακά περιοχή…»

Με τιμή,

Κυριάκος Ταταρίδης

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Πρώην Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών