Αποχαιρετισμός αντί στεφάνου στον Δημήτριο Πέγιο του Αθανασίου
Ο Δημήτριος Πέγιος γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών το 1926 πέθανε στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020.Η προέλευση της οικογένειας Πέγιου ήταν από τον Έξαρχο Βεντζίων απ’ όπου ήρθαν στον Αγιώργη. Πατέρας του ο Αθανάσιος Πέγιος ,ο οποίος πολέμησε στη Μ. Ασία και μητέρα του η Ευθυμία .Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Γρεβενών. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Γρεβενών και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παντρεύτηκε τη Βικτώρια από το Ανθοχώρι Βοίου Κοζάνης και απέκτησε δυο τέκνα. Το Θανάση και το Γιάννη.
Στην οικογενειακή του ζωή δε στάθηκε τυχερός. Έχασε νωρίς τη σύζυγό του και το γιό του το Γιάννη που ήταν δικηγόρος σε τροχαίο ατύχημα στην Κατερίνη. Από τότε η ζωή του άλλαξε πολύ. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη με το μεγαλύτερο γιό του το Θανάση ο οποίος έφυγε δυστυχώς και αυτός από τη ζωή, αφού πάλεψε με την επάρατη νόσο πριν δυο χρόνια περίπου. Από τότε τον φρόντιζαν η ανιψιά του από την αδερφή του Έφη Κωτίτσα στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και ο ανιψιός του Αθανάσιος Κωτίτσας του Ηλία.
Αδερφές του Δημήτρη Πέγιου είναι: η Ιουλία, η Αλκμήνη, η Θοδώρα, η Αμαλία και η Βασιλική τις οποίες αγαπούσε. Ήταν το μοναδικό αγόρι στην οικογένεια του Θανάση Πέγιου.
Στην επαγγελματική του ζωή υπηρέτησε ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός (Ειρηνοδίκης) για αρκετά χρόνια στις περιφέρειες Καστοριάς και Ευρυτανίας .
Αγαπούσε πολύ τη γενέτειρά του τον Άγιο Γεώργιο στον οποίο πολύ συχνά ήταν επισκέπτης, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Λάτρευε την ψαλτική τέχνη και αφού γνώριζε βυζαντινή μουσική, με την αξεπέραστη φωνή του πολλές φορές έψελνε όταν έρχονταν στο χωριό και η ψυχή του ευφραίνονταν. Τον θυμάμαι στα 90 έτη του χρόνια να στέκει στο ψαλτήρι αγέρωχος να ψέλνει με το δικό του μοναδικό τρόπο τους ύμνους της εκκλησίας μας.
Δημοκρατικών αρχών και λάτρης του Ελευθερίου Βενιζέλου ο Δημήτρης Πέγιος στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις, δίκαιος στις αποφάσεις του, με πάντα ελεύθερο πνεύμα στις συζητήσεις του ξάφνιαζε πάντα το συνομιλητή του με τις γνώσεις του.
Λάτρης της φύσης και των ταξιδιών ο Δημήτρης ταξίδεψε σε πολλούς τόπους.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Θείε μου ας αναπαύσει ο Θεός την ψυχή σου ,καλό παράδεισο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα του Αγιώργη που θα σε σκεπάσει. Θα μείνεις για πάντα στη μνήμη μας.
Ο ανιψιός του
Ηλίας Κ. Γάγαλης
δάσκαλος