Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

”Που πας άνθρωπε μας με τέτοιο καιρό ?”

Mε το τελευταίο τραγούδι του Τζίμη Πανούση ελαφρώς παραφρασμένο , θα ήθελα να αποχαιρετήσω τον Μεγάλο μας σκηνοθέτη Σταύρο Τσιώλη . Έφυγε αφήνοντας πίσω του Επικό έργο ζωής , που σημάδεψε πολλές γενιές και κυρίως τη δική μου .

Ξεκινώντας ως βοηθός σκηνοθέτη στον ιστορικό πλέον Μπακαλόγατο ( ” Της Κακομοίρας ” ) , κατάφερε στη πορεία του να δώσει το προσωπικό του στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο , φτιάχνοντας πραγματικά μεγάλες ταινίες .
Η ιδιοφυείς έμπνευση του να γυρίζει καλοκαιρινές τοπικές κωμωδίες ήταν μοναδική . Μάς άφησε ένα καταπληκτικό μωσαϊκό από την ομορφιά της θερινής Ελλάδας .
Άπο την γενέτειρα του Αρκαδία μέχρι την αγαπημένη μας Μακεδονία , έδωσε αριστουργήματα όπως η καλοκαιρινή Μακεδονική κωμωδία ” Άς περιμένουν οι γυναίκες ” , το επικό πανηγύρι ” ΦΤΑΣΑΜΕΕΕ ” στη Λιβαδειά , ή τον αγαπημένο μου ” Έρωτα στη χουρμαδιά ” .

Ο κύριος Τσιώλης είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που μας μίλησε για την κρίση πολύ πριν την ” ανακαλύψουμε ” . Μας έδειξε το δράμα το σύγχρονου Έλληνα , άλλα συγχρόνως και το μεγαλείο του .

Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για έναν σύγχρονο Αριστοφάνη . Ο τρόπος που συγκέντρωνε τη δράση του έργου του γύρω απ’τη κεντρική πλατεία , όπως οι αρχαίοι δραματουργοί στην αγορά , ήταν μοναδικός . Η θλίψη μου εκτός απ’την ανθρώπινη διάσταση κρύβει μέσα της και μια στενοχώρια για το τέλος μιας εποχής . Μαζί με τους Χάρρυ Κλύν και Τζίμη Πανούση , που κι αυτοί ανέδειξαν την κρίση της σύγχρονης Ελλάδας , έφυγε κι ο ” κύριος Λάκης ” . Και μαζί τους έφυγε ανεπιστρεπτί και μία γλυκεία και ωραία εποχή , όπου μπορούσαμε ακόμα να γελάμε φωναχτά με τα χάλια μας . Να τραγουδάμε και να γλεντάμε με τη ψυχή μας και στο τέλος να κλαίμε λυτρωτικά , όπως σε κάθε γνήσιο ελληνικό πανηγύρι .
Γεια σου μοναδικέ κύριε Σταύρο Τσιώλη . Το Επικό έργο σου ξεπερνά την αιωνιότητα .
Σ’ευχαριστούμε πολύ για όλα .

Υ.Γ. Κρίμα που δε κατάφερε να τελειώσει το τελευταίο του αριστούργημα :
΄΄ Γυναίκες που περάσατε από δω ” . Ελπίζω πως η ΕΡΤ και άλλοι φορείς θα πράξουν εκτενείς και προσεγμένα αφιερώματα στο έργο του . Αν και καλό είναι οι άνθρωποι να τιμώνται όσο είναι εν ζωή για να το χαίρονται . Kai ώς γνωστόν :
” Οι άνθρωποι δεν συγχωρούν αυτούς που από έρωτα εκ πέσανε..”

Mε τιμή :
Λιοσάτος Δ. Θωμάς

Δείτε ακόμα