Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Χρήστος Παπαδόπουλος: «ο πεζόδρομος και η πλατεία για εμάς τους Γρεβενιώτες, είναι το βάλσαμό μας.»

Με αφορμή την κυκλοφορία του νεου δίσκου που κυκλοφορεί από την FM Records «Είναι κάτι στιγμές», το greveniotis.gr μίλησε με τον Χρήστο Παπαδόπουλο, έναν εκ των σπουδαιότερων σύγχρονων συνθετών που εδώ και 40 περίπου χρόνια, συνεχίζει και γράφει τα δικά του, προσωπικά κεφάλαια στο Ελληνικό Τραγούδι!

papadopoulos 1

 

1. Μιλήστε μας για το νέο σας δίσκο, πώς προέκυψε;

Χ.Π.: Ο δίσκος αυτός προέκυψε στην πρώτη καραντίνα, όπου τους τρεις μήνες που παρέμεινα στον Έλατο Γρεβενών έγραψα αυτά τα τραγούδια, βασισμένος σε μια ιδέα του Νίκου Κούρτη για ένα μουσικό ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή, σε στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου. Ερμήνευσαν οι Πέγκυ Ζήνα, Θέμης Αδαμαντίδης, αδελφοί Τσαχουρίδη κ.ά. Στην πορεία προστέθηκαν τραγούδια με νέους ερμηνευτές, γιατί σ’αυτή τη δουλειά είναι καλό να συνεργαζόμαστε με νέα παιδιά, για να ζούμε το σφυγμό της εποχής, αλλά και να επηρεαζόμαστε από αυτά σε θέματα αισθητικής και τεχνολογίας.

2. Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από το δίσκο;

Χ.Π.: Το αγαπημένο μου τραγούδι σαν στίχος είναι το «Μη λησμονείς πουλόπομ». Μια συγκλονιστική ιστορία που μπλέκει τις διηγήσεις του παππού και της γιαγιάς μου με την ιστορική πραγματικότητα, σε στίχους Μιχάλη Νικολαΐδη. Σαν τραγούδι έχει αρχή, μέση και συγκλονιστικό τέλος. Διηγείται την ιστορία ενός παππού στον Πόντο, που αφού έχασε τα παιδιά του, μόνος του με το ένα εγγόνι του προχωράει την πορεία του θανάτου για να φτάσει στη θάλασσα, όπου τους περιμένουν τα καράβια για να τους πάνε στην Ελλάδα. Λίγο πριν φτάσουν, ένας Τούρκος Τσέτης του κόβει με το σπαθί τα χέρια και ο εγγονός του λέει: Πάρε τα Σέρας και ας παμ θα φεύ το βαπορόπον (πάρε τα χέρια σου και πάμε θα φύγει το βαπόρι) και ο παππούς του απαντάει: Αδακές εν ο τόπον και σην Ελλάδαν άσο εφτάνς μη λησμονείς πουλόπομ (Εδώ είναι ο τόπος μου και στην Ελλάδα όταν φτάσεις ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΕΙΣ).

3. Mουσικές για ταινίες, σειρές, ορχηστρικά, λαϊκά. Τι μουσική τελικά προτιμάς να γράφεις;

Χ.Π.: Μου αρέσει να γράφω μελωδίες που πρώτα συγκινούν εμένα και φροντίζω να μη θυμίζουν μελωδίες άλλων συνθετών. Από’ κει και πέρα, μια καλή μελωδική γραμμή γίνεται ότι θέλεις, ανάλογα με την ενορχήστρωση και σε σχέση με το στίχο που έχεις. Αυτά όσον αφορά τα τραγούδια. Με εξιτάρει όμως πιο πολύ όταν έχω την εικόνα και γράφω μουσική πάνω σ’ αυτή. Εκεί αισθάνομαι πιο ελεύθερος, ίσως επειδή δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα για να κάνω σουξέ. Υπάρχει μόνο η μουσική και η εικόνα. Όπως αυτές οι εικόνες που βλέπω στο στούντιο αυτή την εποχή , σε ένα ντοκιμαντέρ του Μανούσου Μανουσάκη σε σχέση με την Επανάσταση του 1821.

4. Τι είναι για σένα τα Γρεβενά; 

Χ.Π: Η ρίζα μου, ο τόπος μου, οι μνήμες των παιδικών μου χρόνων και ευτυχώς και κάποιοι φίλοι. Είμαι τυχερός που είναι εν ζωή οι γονείς μου και που τα Γρεβενά αρέσουν πολύ και στη γυναίκα μου, έτσι τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο έρχομαι στα Γρεβενά. Μένω στον Έλατο Γρεβενών που είναι σαν προάστιο της πόλης, πολύ ήσυχο και απολαμβάνω τους καφέδες μου γύρω από την πλατεία. Νομίζω ότι ο πεζόδρομος και η πλατεία για εμάς τους Γρεβενιώτες που πλησιάζουμε τα 60, είναι το βάλσαμό μας.

 

5. Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Χ.Π.: 10 χρόνια είναι πολλά για να κάνω σχέδια για τον εαυτό μου. Αν είμαι καλά και έχω την υγεία μου, το τέλειο για μένα θα ήταν 6 μήνες στην Αθήνα (μουσικός), 3 μήνες στα Γρεβενά (γεωργός), 3 μήνες στη Βόρειο Εύβοια (γεωργός και μπάνια στη θάλασσα).

 

Η FMRecords παρουσιάζει

Χρήστος Παπαδόπουλος

«Είναι κάτι στιγμές»

Ο δίσκος «Είναι κάτι στιγμές» είναι ηνέα ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του Χρήστου Παπαδόπουλου με 13 τραγούδια, στην οποία συμμετέχουν σπουδαίοι Έλληνες ερμηνευτές (ΠέγκυΖήνα, Θέμης Αδαμαντίδης, Ματθαίος & Κων/νος Τσαχουρίδης, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης κ.α.) και κυκλοφορεί από την FMRecords.

Όπως λέει και ο ίδιος ο δημιουργός: «Θεωρώ ότι στις μέρες μας είναι σημαντικό στη δισκογραφία να καταθέτουν οι δημιουργοί ολοκληρωμένες δουλειές, γιατί έχουμε συνηθίσει σε αυτές των τραγουδιστών. Έτσισε αυτόν το δίσκο δεν υπάρχει το άγχος για «σουξέ» αλλά η διάθεση για καλά τραγούδια».

Η αρχική ιδέα ήταν του Νίκου Κούρτη, σαν ένα μουσικό ταξίδι από τη Δύση προς την Ανατολή, σε στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου.

Έτσι το τραγούδι «Είναι κάτι στιγμές» που ερμηνεύει η ΠέγκυΖήνα, παραπέμπει σε ήχους μπαλάντας της κάτω Ιταλίας, γι’ αυτό ηχογραφήθηκε και στα Ιταλικά, όπως και στο τραγούδι «Η αγάπη φωτιά» φαίνεται η επιρροή από Αιολικούς ήχους κέλτικης άρπας.

Στην πορεία συνεχίστηκε το ταξίδι προς Ανατολή, αφού μέσα στα αυτιά του Χρήστου υπήρχε ακόμη ο ήχος της λύρας από το «Κόκκινο Ποτάμι». Έτσι, με τους αδελφούς Τσαχουρίδη και τη Μαρία Πεΐδη το ταξίδι έγινε πλήρες.

Κατόπιν προέκυψε η συνεργασία με τον Χάρη Ρώμα στο θέατρο, από όπου βγήκε ένα χαρούμενο τραγούδι , όπως και η μουσική για την ταινία « Karditsa 4 ever» όπου τραγουδάει η Δήμητρα Σταθοπούλου και ενορχηστρώνει με σύγχρονο τρόπο ο DimAngelo.

Ένας νέος ερμηνευτής, ο Πάνος Μπλέτζας, τραγουδάει ένα ντουέτο με τον Θέμη Αδαμαντίδη με τίτλο «Οι φίλοι».

Στο δίσκο αυτό υπάρχουν και λαϊκά τραγούδια, όπως το ζεϊμπέκικο με τη Νάντια Καραγιάννη και τον Ζήση Μπεληγιάννη, σε στίχους Κωνσταντίνου Στρατή.

Όπως και το «Όσοι χωρίσανε και αγαπούν» με την Ιώ Νικολάου, σε στίχους Αθανάσιου Παπαγεωργόπουλου.

Την τελευταία στιγμή προέκυψε η μελοποίησηενός πολύ όμορφου στίχουτης Γιώτας Γερογιώργη, η «Τριανταφυλλιά», με την ερμηνεία του Γιώργου Ν.Ζερβάκη με τη Μαρία Κωσταράκη.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Παπαδόπουλο

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στα Γρεβενά παίζοντας rock. Όμως, το 1980, στο Πολυτεχνείο της Πάτρας μια παρέα έψαχνε για μπουζούκι.

Έτσι γνώρισε τα… παιδιά απ’ την Πάτρα.

Οι πρώτοι τέσσερις δίσκοι του συγκροτήματος «Τα Παιδιά απ’ την Πάτρα» πούλησαν μέσα σε τρία χρόνια πάνω από 700.000 αντίτυπα, και τα CD τους εξακολουθούν να έχουν απήχηση, αφού είναι το μακροβιότερο συγκρότημα της Ελλάδας στο λαϊκό τραγούδι. Το γκρουπ συνεργάζεται με μεγάλες φωνές, όπως: Ρίτα Σακελλαρίου, Σταμάτης Κόκοτας, Θέμης Αδαμαντίδης, Δούκισσα κ.ά.

Παράλληλα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος ταξιδεύει σε όλη την Ανατολή (Ινδία – Συρία – Ιορδανία – Ιράκ – Αίγυπτο – Τουρκία και αλλού), όπου πειραματίζεται και αυτοσχεδιάζει με μεγάλους ντόπιους μουσικούς.

Από το 1998 αρχίζει να γράφει μουσικές για σίριαλ και ταινίες. Η αρχή έγινε στο σίριαλ του Mega «Κάτι τρέχει με τους δίπλα». Την ίδια χρονιά γράφει μουσική για το σίριαλ «Μαύρος Ωκεανός» που γυρίζεται στην Αφρική. Από το 1998 μέχρι σήμερα έχει τη σύνθεση 15 τηλεοπτικών σειρών (όπως το “Αρχιπέλαγος” “Της Αγάπης Μαχαιριά”, “Εξαφάνιση”, “Για την καρδιά ενός αγγέλου”, “Πρόκληση” κ.ά., 7 ταινιών μεγάλου μήκους και πολλών θεατρικών.

Το 2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, συνθέτει τη μουσική για το ντοκιμαντέρ ModernGreece, που προβλήθηκε σε 30 χώρες .

Έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο, σε παράσταση για τη Γενοκτονία του Διστόμου. Επίσης έχει παίξει στο Μέγαρο Μουσικής στο Χόμπαρτ, την πρωτεύουσα της Τασμανίας, και στο Μέγαρο Μουσικής στην Παταγονία της Χιλής, σε αφιέρωμα για τον Ζωρζ Μουστακί. Το 2013 εμφανίστηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ στα Σκόπια με τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες των Βαλκανίων. Επίσης τον Απρίλιο του 2015 παρουσίασε την μουσική του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μεγάλη επιτυχία.

Το 2019-2020 γράφει τη μουσική της σειράς του Μανούσου Μανουσάκη «Το Κόκκινο Ποτάμι”, που αφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων και τους τίτλους ερμηνεύει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

Τα όργανα που θα χρησιμοποιήσει είναι φυσικά, όπως βιολί και τσέλο, αλλά και όργανα με αρχέγονο ήχο, όπως κανονάκι, λύρα και σαντούρι.

Φέτος έγραψε τη μουσική για τη διασκευή του θεατρικού έργου «Ο Κλέαρχος , η Μαρίνα κι ο Κοντός” του Χάρη Ρώμα και κυκλοφόρησε τη νέα του δουλειά «Είναι κάτι στιγμές» από την FMrecords.

Tracklist

 1. 1.Χρήστος Παπαδόπουλος, ΠέγκυΖήνα – Είναι κάτι Στιγμές

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Βασίλης Γιαννόπουλος

 1. 2.Χρήστος Παπαδόπουλος, Μαρία Κωσταράκη, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης– Η Τριανταφυλλιά

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Βασίλης Γιαννόπουλος

 1. 3.Χρήστος Παπαδόπουλος, Ιώ Νικολάου – Όσοι χωρίσανε και αγαπούν

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Αθανάσιος Παπαγεωργόπουλος

 1. 4.Χρήστος Παπαδόπουλος, Μαρία Πείδη – Κόκκινο Ποτάμι (στην Ποντιακή διάλεκτο)

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Γιώργος Ν. Θεοδωρίδης [Κύλκος]

 1. 5.Χρήστος Παπαδόπουλος, Ματθαίος & Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, Αλέξης Παρχαρίδης – Μη Λησμονείς

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Μιχάλης Νικολαΐδης

 1. 6.Χρήστος Παπαδόπουλος, Δήμητρα Σταθοπούλου – Κόκκινο Φεγγάρι

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Βασίλης Γιαννόπουλος

 1. 7.Χρήστος Παπαδόπουλος, Θέμης Αδαμαντίδης, Πάνος Μπλέτζας – Οι Φίλοι

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Κώστας Ορκόπουλος

 1. 8.Χρήστος Παπαδόπουλος, Ιώ Νικολάου – Έρωτα εσύ

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Βασίλης Γιαννόπουλος

 1. 9.Χρήστος Παπαδόπουλος, Χάρης Ρώμας – Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Χάρης Ρώμας

 1. 10.Χρήστος Παπαδόπουλος, Ιώ Νικολάου – Η Αγάπη φωτιά

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Βασίλης Γιαννόπουλος

 1. 11.Χρήστος Παπαδόπουλος, Ζήσης Μπεληγιάννης, Νάντια Καραγιάννη – Το τελευταίο μας Φεγγάρι

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Κωνσταντίνος Στρατής

 1. 12.Χρήστος Παπαδόπουλος, Dim Angelo, Alex Mihalakis – Kiss Me (Original Mix)

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος

 1. 13.Χρήστος Παπαδόπουλος, Δήμητρα Σταθοπούλου – KarditsaForever

Συνθέτης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Βασίλης Γιαννόπουλος

O δίσκος κυκλοφορεί από την FMRecords

Τον ακούτε ηλεκτρονικά εδώ:https://orcd.co/einaikatistigmesalbum

Και το Youtube link είναι:https://www.youtube.com/watch?v=ayE7mBp5KH8