Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2015

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών διεξήχθη η καθιερωμένη Ημερίδα της ΠΟΠΣΒ με θέμα : «Η συνεισφορά του Βλαχόφωνου Ελληνισμού στον Μακεδονικό Αγώνα μέσα από τα αρχεία της ΔΕΠΑΘΑ» και εισηγητή τον Αριστοτέλη Νικ. Σπυριδόπουλο (υπ. Δρ Ιστορίας ΑΠΘ), και τον κ. Δημήτριο Κωστόπουλο…

πρόεδρο των φίλων του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. 

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλης Μαγειρίας που τόνισε σχετικά: «Η αποψινή μας εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συμβολή των Βλάχων στο Μακεδονικό Αγώνα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, δίνει βήμα σε νέους ερευνητές, επιστήμονες που με το έργο τους φωτίζουν πολύπλευρα την παρουσία και συμβολή της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης στη συγκρότηση της νεοελληνικής ταυτότητας αλλά και του νεοελληνικού κράτους. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ενδιαφέρον μας για τον ευρύτερο μακεδονικό χώρο, ιστορικό χώρο παρουσίας και δράσης των Βλάχων ως αναπόσπαστου στοιχείου της Ρωμιοσύνης. Η αποψινή εισήγηση του κ. Σπυριδόπουλου, ενός νέου επιστήμονα του οικείου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, αναδεικνύει το θέμα και συμβάλλει στην αυτογνωσία μας».


Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πάλλας με καταγωγή από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάϊκου. Με την έναρξη της εκδήλωσης του Σαββάτου τιμήθηκε από την ΠΟΠΣΒ ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης. Αναφερόμενος στο αιτιολογικό της βράβευσης του κ. Μπουτάρη ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρίας τόνισε: «Το να παρουσιάσω εγώ το Γιάννη Μπουτάρη στο σπίτι του είναι σα να παραβιάζω ανοιχτές θύρες. Θα ήθελα όμως να σταθώ στη σημαντική και καίρια πολιτική παρουσία του κ. Μπουτάρη κι ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σημειώνω μόνο ότι: είναι ενδεικτική και διαπνεόμενη από παραδοσιακές βλαχικές, δηλαδή τις διαχρονικές και δοκιμασμένες ρωμέϊκες αρχές κι αντιλήψεις, όπως η παρρησία, η αναγνώριση κι ο σεβασμός της διαφορετικότητας, οι ανοιχτοί ορίζοντες. Του ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Δύναμη κι Επιτυχία, ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη από ονομαστικό σε πραγματικό Κέντρο της Βαλκανικής Ενδοχώρας, έτσι όπως αρμόζει στη δισχιλιετή της παράδοση κι ιστορία». Ο Γιάννης Μπουτάρης εμφανώς συγκινημένος κατά τη λιτή αντιφώνησή του, αφού αναφέρθηκε στην απώτερη καταγωγή της οικογένειάς του από το Κρούσοβο, τόνισε με έμφαση: «είναι διπλή τιμή η αναγνώριση και τιμή από τους δικούς μου, από τους Βλάχους». Τέλος συνεχάρη την ΠΟΠΣΒ για το έργο της αλλά και τον πρόεδρο κ. Μαγειρία με τη διπλή ιδιότητά του κι ως προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας για τις σημαντικές δράσεις της. Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στον παρευρισκόμενο στην εκδήλωση περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή περιβαλλοντική δράση του κ. Μπουτάρη με τον «Αρκτούρο». 

 


Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν ο πρόεδρος και τα μέλη της Νομικής Επιτροπής της ΠΟΠΣΒ και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης. Επίσης οι πρώην πρόεδροι της ΠΟΠΣΒ κ. Φώτης Κιλιπίρης και Κώστας Αδάμ, η Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι κ. Ελένη Πορίχη, Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας, μέλη του ΔΣ της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, βλαχικής καταγωγής αυτοδιοικητικοί παράγοντες από όλη την Ελλάδα, καθηγητές του ΑΠΘ, εκπρόσωποι Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας και το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ.
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΜΣ για τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου και τη φιλοξενία της εκδήλωσης.
Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Αίθουσας Τελετών του ΑΠΘ η εκδήλωση «ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2015».
Στην εκδήλωση, παρά τη συγκυρία και τη μεταβολή της αρχικά προγραμματισμένης ημερομηνίας, έλαβαν μέρος χιλιάδες πολίτες βλαχικής και μη καταγωγής από την Ελλάδα και αντιπροσωπείες Ελλήνων Βλάχων από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλη Μαγειρία. 
Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν χίλιοι τρακόσιοι χορευτές των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ και την πλαισίωσαν μουσικοί και τραγουδιστές από όλα τα μέρη της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης. Η μουσικοχορευτική έναρξη της εκδήλωσης έγινε από το Σύλλογο Μεγαλολιβαδιωτών Πάϊκου που πρόσφατα συμπλήρωσε 50 χρόνια.

Τους παρευρισκομένους χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλης Μαγειρίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι βλαχογενείς: Νικόλαος Μέρτζος από τη Νιβεάστα, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Περικλής Μήτκας από τα Μπίτολα/Μοναστήρι πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τάσος Τζήκας από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάϊκου πρόεδρος ΔΕΘ/HELEXPO κι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με απώτερη καταγωγή από την Ανθούσα Ασπροποτάμου, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρίας «σήμερα τιμούμε την κορυφαία κι ηγετική μορφή του βλαχόφωνου και μακεδονικού Ελληνισμού, τον πολύτροπο νου, τον πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαο Μέρτζο και μαζί του τον εμπνευστή της «δημιουργικής συνωμοσίας για την Παιδεία και το Μέλλον», τον Μπιτουλιάνο πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα. Η βλάχικη παρουσία στη Θεσσαλονίκη δεν εξαντλείται μόνο στα γράμματα. Μετέχει δραστήρια της επιχειρηματικής κι οικονομικής ζωής. Στο πρόσωπο του Τάσου Τζήκα αναγνωρίζεται και τιμάται αυτή η παραγωγική συνιστώσα της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης. Και τέλος, όπως η παράδοση το θέλει από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους, ένας Μεγαλοβλαχίτης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ηγείται στην Κεντρική Μακεδονία επάξια και λαοπρόβλητα με πολλές ελπίδες για το μέλλον του όλου Ελληνισμού. Τον τιμούμε. Ευχόμαστε στους τρεις τελευταίους Καλή Δύναμη και παραγωγική θητεία. Ο Νικόλαος Μέρτζος, ο αναμορφωτής της ΕΜΣ νά’ ναι φωτεινό σας παράδειγμα». Στις αντιφωνήσεις τους οι τιμώμενοι αφού ευχαρίστησαν για την τιμή που τους έγινε, εξήραν το έργο της ΠΟΠΣΒ και τη σημασία των εκδηλώσεων για το βλαχικό στοιχείο και την πόλη της Θεσσαλονίκης με τη σημαντική και καίρια βλαχική παρουσία και συμβολή στη σύγχρονη ζωή της.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο πανοσιολογιώτατος κ.κ. Γερμανός εκ μέρους του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου. 

 


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλειάδα πολιτικών προσώπων, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, οι κοσμήτορες του ΑΠΘ καθηγητές Μιλτιάδης Παπανικολάου και Μιχάλης Τρίτος καθώς επίσης κι οι πρόξενοι της Ελλάδας: στα Σκόπια ,κ. Σοφία-Μαρία Γιουρούκου, στο Μοναστήρι κ. Ελένη Πορίχη και στην Κορυτσά κ. Ιωάννης Πεδιώτης, ο αναπληρωτής Σύμβουλος στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια κ. Χαρλαύτης Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι της ΠΟΠΣΒ, το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ, ο ταμίας της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Βασίλης Αμπατζής (Κρούσοβο/ΠΓΔΜ), το μέλος του ΔΣ της ΠΒΑ Άρμπεν Λένα (Κορυτσά/Αλβανία), αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γευγελής-Μογλενών (ΠΓΔΜ). Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν οι αντιπρόεδροι της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας: Θανάσης Πότση (Αλβανία), Ζήσης Μίχας (Καναδάς) και Γκρεμόζης Βασίλης (Γερμανία).
Το διήμερο των εκδηλώσεων της «ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2015» χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική συμμετοχή των πολιτών βλαχικής και μη καταγωγής, τη συμμετοχή των ομογενών από τις γειτονικές χώρες και τη λαμπρή πλέον αποδοχή των εκδηλώσεων από την πόλη της Θεσσαλονίκης. 
Η μεγάλη όμως επιτυχία της εκδήλωσης συνίσταται στη συμμετοχή της βλαχόφωνης νεολαίας που για άλλη μια φορά έδωσε δυναμικό παρών. 
Το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ συγχαίρει κι ευχαριστεί τη νεολαία κι όλους τους συμμετέχοντες κι εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! 
Με Υγεία να ανταμώσουμε στο 31ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων .

 

Δείτε ακόμα