Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Η παρακμή της Ελλάδος και η αποστασία των διανοουμένων»

Την Κυριακή, 26-Ιανουαρίου 2014, στις 18:45, στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά « Η αποστασία των διανοουμένων».

            Η παρουσίαση του βιογραφικού του συγγραφέα έγινε από την πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου κυρία Παναγιώτα Τσιώτα και η εισαγωγή στο περιεχόμενο του βιβλίου έγινε από…..

τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης Σίμο Ζαγκανίκα.

            Ο συγγραφέας του βιβλίου κύριος Γιώργος Καραμπελιάς, μ’ έναν πληθωρικό και συγκροτημένο λόγο ξετύλιξε τον μίτο της συγγραφής και μας οδήγησε, εύστοχα, με πλήθος αποδεικτικά στοιχεία στην επιβεβαίωση του τίτλου, ήτοι στην απόσταση που έχουν κρατήσει οι διανοούμενοι από τα προβλήματα της κρίσης που μαστίζει τη Χώρα μας. Μια απόσταση που ερμηνεύεται, ως αρνητική, ιδιοτελής στάση, ή, το λιγότερο ως παθητική αποδοχή της κατάστασης. Η διανόηση δεν διανοείται, δεν παράγει σκέψη και πολιτική πρόταση για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο Ελληνισμός. Η κρίση τροφοδοτεί το αδιέξοδο. Και το αδιέξοδο αποδυναμώνει την συνεκτικότητα της κοινωνίας, αποδιοργανώνει την «πόλη», και οδηγεί στην παρακμή την πολιτιστική και πολιτική ολότητα που είναι το έθνος. Το όμορφο λουλούδι του πολιτισμού μας που έδωσε χυμούς και αρώματα στους πολιτισμούς του κόσμου, στις μέρες μας κινδυνεύει να πνιγεί από την παρασιτική «μετάλλαξη», που επικράτησε στο παγκόσμιο χαλί των πολιτισμών! Και η διανόηση του Τόπου μας τυλιγμένη στην γούνα του εφησυχασμού, αν δεν συμβάλλει στην καλλιέργεια της μετάλλαξης, μένει να θωρεί από τη ζεστή γωνιά της, ως απλός παρατηρητής την αφαίρεση!…

            Αυτά συναποκομίσαμε από την δίωρη, γεμάτη από ιστορικά παραδείγματα ομιλία του Γιώργου Καραμπελιά. Και ως επίλογο, εύλογα, θα προσθέταμε ότι η έννοια του έθνους δεν κατασκευάζεται τεχνητά, αλλά αυτό-προσδιορίζεται μέσα από τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία, όπως η γλώσσα των παππούδων μας, τα δρώμενα στα πανηγύρια μας και τα μάρμαρα του κήπου μας. Επιθυμία μας η ανθοφορία, με σεβασμό στους άλλους πολιτισμούς, του πολιτισμού μας, για να είναι πιο όμορφο και πιο ποικιλόχρωμο το παγκόσμιο χαλί των πολιτισμών.

Το ακροατήριο πραγματικά απορρόφησε τον πληθωρικό λόγο και συμμετείχε σ’ έναν πλούσιο διάλογο στο τέλος της ομιλίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου και η παρουσία του Γιώργου Καραμπελιά στα Γρεβενά θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη της πόλης.

                                                    Σίμος Ζαγκανίκας