Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Παρουσίαση Βιβλίου: «Ανάμεσα σε δυο πατρίδες Γρεβενά- Πόντος»

Το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου 2013, ο Εκδοτικός Οίκος των Αδελφών Κυριακίδη και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών παρουσίασαν στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών το βιβλίο «Ανάμεσα σε δυο πατρίδες Γρεβενά- Πόντος» της Γρεβενιώτισσας συγγραφέα Άννας Καρακασίδου-Μπίσκα.

 

Την παρουσίαση χαιρέτησαν ο βουλευτής του Νομού μας, Τιμολέων Κοψαχείλης, και ο δήμαρχος της πόλης μας, Κουπτσίδης Δημοσθένης.

Οι ομιλητές που μας μύησαν στο περιεχόμενο του βιβλίου ήταν οι: Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Κυριάκος Ταταρίδης, αρχιτέκτονας, πρώην βουλευτής του Νομού Γρεβενών, Σοφοκλής Εταιρίδης ,οικονομολόγος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Γρεβενών και Ζαγκανίκας Σίμος, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης.

Η διανθισμένη παρουσίαση μετέτρεψε το ακροατήριο σε συνεπιβάτες για ένα ταξίδι στο παρελθόν, μέσα από τις εμποτισμένες σελίδες του βιβλίου με αναμνήσεις.

Αναμνήσεις φορτισμένες από τις αφηγήσεις των προσφύγων της πρώτης γενιάς για την Γενοκτονία, τον Ξεριζωμό και τα δυσυπέρβλητα προβλήματα της πρώτης εγκατάστασης στα Γρεβενά. Αναμνήσεις από τη βαθειά επιθυμία του νόστου των ξεριζωμένων για τον ανοθρώσκοντα καπνό από τις πατρογονικές τους εστίες. Αναμνήσεις που, ως λαμπερές ψηφίδες, συνέθεσαν την ταυτότητα της συγγραφέα. Η συγγραφέας πήρε τα κομμάτια της λύπης και με υπομονή τα ταξινόμησε, ως περίτεχνη υφάντρα, βάζοντας όλες τις αποχρώσεις στο όμορφο πραγματικά βιβλίο της. Ανέδειξε τον πόνο, την αποπνικτική ατμόσφαιρα της επιβαλλόμενης λησμονιάς και τη νοσταλγία, που ως πλοηγοί ναύλωσαν την «Αργώ» της έσχατης επιθυμίας και περιπλανήθηκε με τον κονδυλοφόρο της ψυχής στους τόπους της αλησμόνητης

πατρίδας. Περιπλανήθηκε ορθόπλωρη στη χώρα των Αμαζόνων, στην Κολχίδα των μύθων, στις δοκιμασίες του Προμηθέα, στις Ελληνίδες πόλεις του Ξενοφώντα, στη βασιλεύουσα Σινώπη, στο βασίλειο της Αμάσειας , στη γη των Ακριτών, στην αυτοκρατόρισσα Τραπεζούντα, στην πλούσια Αργυρούπολη, στη Παναγία του Σουμελά, στην ανταρτομάνα Σάντα, στις πορείες του λευκού θανάτου, στα αμελέ ταμπουρού της εξολόθρευσης της άλκιμης νεολαίας, στην δηωμένη γη του Πόντου και στα καράβια του Ξεριζωμού. Περιπλάνηση και ταξίδι που πλάτυνε το αλώνι της αυτογνωσίας και μας έδωσε καρπούς καθαρούς, λαμπυρίζοντες στο περιδέραιο του ελληνικού πολιτισμού.

Καρπούς λαμπιρίζοντες που η θέση τους πρέπει να είναι στο κεντρικό σαλόνι του μυαλού των κληρονόμων του πολιτισμού που γέννησε την «Πόλη», την «Αγορά» και τη Δημοκρατία. Είναι ο πολιτισμός που όσο θα αγωνίζεται για την επικράτηση του, τόσο πιο πολύχρωμο θα γίνεται το χαλί των πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου!… Η ιστορική εμπειρία μας διδάσκει ότι οι ταυτότητες των εθνών διαμορφώνονται μέσα από τις χαίνουσες πληγές τους. Και ο εμπλουτισμός της ταυτογέννησης του σύγχρονου Ελληνισμού μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ανοικτή πληγή της γενοκτονίας και του ξεριζωμού…

Το ταξίδι στο παρελθόν, που μας επιφύλαξε το βιβλίο, μέσα από τα κυματοβόρα λιμάνια του Πόντου έφτασε μηνυματοφόρο στις παρυφές του μυαλού μας , όπου χτίζεται η νέα Αργώ της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας επανάκαμψης, ως έθνος των Ελλήνων.

Η συγκίνηση υπερχείλισε στο ακροατήριο όταν οι δύο λυράρηδες Τσεπίδης Βασίλειος και Ορφανίδης Κώστας έσυραν τα δοξάρια τους και τραγούδησαν, με το μοναδικό τρόπο που ξέρουν να τραγουδούν οι Πόντιοι, « την Πατρίδα μ’ έχασα»και το «Αναστορώ τα παλαιά».

Και η συγκίνηση έφτασε στην αποκορύφωσή της με τον χαιρετισμό που ακολούθησε από τον Τάσο Κυριακίδη και τη δωρεά από τον Εκδοτικό Οίκο των Αδελφών Κυριακίδη τριών σπάνιων, συλλεκτικών βιβλίων, στη Βιβλιοθήκη

Γρεβενών. Ο Εκδοτικός Οίκος των Αδελφών Κυριακίδη είναι καταξιωμένος στο χώρο των εκδόσεων και έχει στην ιστορική του «προθήκη» αδιάπτωτες περγαμηνές από την εκδοτική του δραστηριότητα, για την διάσωση των πολύπτυχων εκφάνσεων της Ελληνικής παράδοσης και της καταγραφής της Ιστορίας του πολυκεντρικού

Ελληνισμού.

 

Σίμος Ζαγκανίκας