Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Πίσω στα παλιά -Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρου

Πίσω στα παλιά.
Πίσω λοιπόν στα παλιά τα χρόνια. Σ’ εκείνα τα καναγκαιρίσια. Σαν μια φορά και έναν καιρό..Σαν παραμύθι από αυτά που περίσσιες τους είναι οι λέξεις, από τα σπάνια που φτάνει να έχουν μοναχά ήρωες αγαπημένα μας πρόσωπα και πολλές φορές στο χρόνο ταξιδεμένα.. Γραμμένα για μια γη λατρεμένη, πονεμένη, ποτισμένη με δάκρυα ψυχής. Για μια πατρίδα που ακόμη και όταν δεν μπόρεσε να θρέψει όλα τα παιδιά της και τα ταξίδεψε στα πέρατα της γης δεν τα αρνήθηκε ποτές και πάντα σιωπηλά καρτερούσε το γυρισμό τους. Όμως και τα παιδιά της δεν την πρόδωσαν ποτέ. Δε χώρεσαν στην καρδιά τους ξένα , μήτε απόκαμαν πρόθυμα στην ξένη αγκαλιά.
Παραμύθια λοιπόν δίχως λόγια μόνο με εικόνες. Φωτογραφίες ξεθωριασμένες, ασπρόμαυρες, παλιακές. Γεμάτες όμως κίνηση, φωνές και ζωή. Κοντοστέκεις τις κοιτάς να γιομίσεις τη ματιά σου και θαρρείς σου μιλούνε. Γέρνεις απάνω τους και οσμίζεσαι το μύρο τους το ζηλευτό, το γιατρευτικό κι ας σου καίει τα πνεμόνια. Μετά αποτραβιέσαι στο πλάι και παρατηράς την αναμέτρηση των δύο μεγάλων αντιθέτων του άσπρου και του μαύρου, όπως αυτήν της χαράς με τη λύπη, της μνήμης με τη λήθη. Και δε χορταίνεις, δε σταματάς να ποτίζεις και τις πέντε σου αισθήσεις με το χαρτί, ψάχνοντας απαντήσεις για όλα ετούτα που τραντάζονται μέσα σου όσο διαρκεί αυτή η ιεροτελεστία. Αισθάνεσαι την τριβή με το παρελθόν να γεννά τη σπίθα σου για το μέλλον. Νιώθεις ότι εκεί σ΄αυτό το μικρό χωριό, στο μεγαλύτερο της καρδιάς σου, οι ρίζες είναι βαθιές, τόσο πολύ βαθιές που όπου και να βρεθείς δε θα φοβηθείς ποτέ όσο και να ψηλώσεις.
Για όλα αυτά τα συναισθήματα που κατακλύζουν τις ψυχές μας κάθε που το ασπρόμαυρο κουρσεύει τα χρώματα του σήμερα, και για την ανάγκη να γίνει ο καθένας μας ο ταξιδευτής του χτες στο αύριο, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρου ξεκίνησε το 2013 τη συλλογή των φωτογραφιών που περιέχονται στο λεύκωμα αυτό. Έργο δύσκολο, στηριζόμενο αποκλειστικά σε όλους εσάς που με την αθρόα και ανιδιοτελή συνεισφορά του υλικού συμβάλλατε καθολικά στην ολοκλήρωσή του. Εξίσου σημαντική και σπουδαία και η προσφορά της έμψυχης υποστήριξής σας που κατέκλισε ετούτες τις σελίδες.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Επιμέλεια κειμένου: Ελισάβετ Βασιλοπούλου Επιμέλεια βίντεο: Αθηνά Κακαφίκα

Το άλμπουμ αποτελείται από 211 σελίδες τις οποίες κοσμούν 500 περίπου παλιές φωτογραφίες. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976121636.

Δείτε ακόμα