Πίτα γινωμένη με κρεμμύδια στη γάστρα.
-Τι φτιάντι ρε μάνα;Είστι καλά;
-Καλά είμαστι εισείς;
-Καλά,καλά…
-Ξέρ’ς τι αραθύμ’σα;
-Τι;
-Πίτα γινουμέν’ μι κρομμύδια στ’ γάστρα.
-Έλα του Σάββατου να σι φ’κιάξου, να φερ’ς και τα πιδιά να τα δούμε…
Έκλεισα το τηλέφωνο και η μνήμη μου ανασκάλεψε τις μυρωδιές και τις εικόνες…Το Σάββατο έφτασε βασανιστικά αργά, αλλά έφτασε.
Έχουμε και λέμε. Πρώτα είναι το ταψί. Το ταψί τοποθετείται στην πυροστιά και πάνω του η γάστρα. Το ταψί είναι στο κατάλληλο μέγεθος για να εφαρμόζει πάνω του η γάστρα. Διαθέτει ειδικά διαμορφωμένα περιφερειακό χείλος για το λόγο αυτό.
Εικόνα 1 το ταψί.
Η νοικοκυρά πλάθει τη ζύμη, όπου έχει βάλει μαγιά, σε μικρές μπαλίτσες, τα γκιζλιμέδια.
Εικόνα 2 τα γκιζλιμέδια.
Έπειτα θα ανοίξει τα φύλλα στο πλαστήρι με τον κλώστη.
Εικόνα 3 το φύλλο.
Στη συνέχεια θα βάλλει το φύλλο στο ταψί και θα τοποθετήσει τα κρεμμύδια τα οποία τα έχει βράσει.
Εικόνα 4 τα κρεμμύδια.
Τώρα θα μπει το πάνω φύλλο.
Εικόνα 5, το πάνω φύλλο.
Ήρθε η ώρα να κόψουμε τα τσάκνα. Αυτή είναι ανδρική δουλειά.
Εικόνα 6, τα τσάκνα.
Η νοικοκυρά θα κάψει τη γάστρα, αφού τοποθετήσει πάνω της στάχτη. Το στεφάνι γύρω από τη γάστρα συγκρατεί την στάχτη.
Εικόνα 7,η νοικοκυρά καίει τη γάστρα.
Επιτέλους η πίτα ψήνεται στη γάστρα. Από πάνω έχει καυτή στάχτη και από κάτω είναι τα κάρβουνα. Η νοικοκυρά ελέγχει τη θερμοκρασία σαλιώνοντας το δάχτυλο της-για να μην καεί- και ακουμπώντας με αυτό τον δακτύλιο στην κορυφή της γάστρας.
Εικόνα 8, η πίτα ψήνεται στη γάστρα
Και τέλος καλή σας όρεξη! Η πίτα ψήθηκε.
Καλή σας όρεξη.
Ταξιάρχης Γρεβενών
Κλωνάρας Θόδωρος
Υ.Γ. Απαραίτητο συνοδευτικό και ένα σκορδάρι.
Εικόνα 10, το σκορδάρι.