Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ανδρέας Τσιάτας, από τους τελευταίους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 16 Οκτωβρίου έφυγε από τη  ζωή ο Ανδρέας Τσιάτας, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης μια σεμνή και ευγενική φυσιογνωμία,…

ο οικογενειάρχης, ο άνθρωπος που όταν τον συναντούσες σε δημιουργούσε όρεξη γιά ζωή, γιά δημιουργία ,γιά αγώνα.
Γεννήθηκε στίς Κυδωνιές Γρεβενών στίς 25 Μαρτίου του 1922 όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα.
Τά χρόνια ήταν δύσκολα,αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό του για να δουλέψει, για να επιβιώσει,
στή Θεσσαλονίκη κάνοντας διάφορες δουλειές και αργότερα σε χωριά τών Σερρών,εργάτης – οικοδόμος.
Η κήρυξη τού πολέμου του 1940 τον βρίσκει στή Νέα Ζίχνη .Ηταν 18 χρονών καί επιστρέφει στό χωριό του. Τον Σεπτέμβριο τού 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στήν πρώτη ανταρτοομάδα της περιοχής μας την Αστραπή και στον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος στις πρώτες μάχες εναντίον των Ιταλών κατακτητών,στη μάχη στο Σνίχοβο, στη μάχη στον Φαρδύκαμπο.

Επιλέχτηκε και φοίτησε στην πρώτη σειρά στη σχολή αξιωματικών του ΕΛΑΣ,στο Περτούλι .Μετά την εκπαίδευση του και με το βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού ακολουθεί τήν πορεία του 53ου συντάγματος του ΕΛΑΣ,στο Βόιο,στό Βέρμιο σε νικηφόρες μάχες εναντίον τών Γερμανών κατακτητών μέχρι τόν αφοπλισμό του ΕΛΑΣ με τη συμφωνία της Βάρκιζας.Μετά άρχισαν οι συλλήψεις-βασανισμοί και φυλακίσεις.
Μετά τον εμφύλιο και με έναν ΄΄φάκελο΄΄ να τον ακολουθεί παντρευτηκε ,εργάστηκε ως οικοδόμος στήν Αλεξάνδρεια και μετά στη Θεσσαλονίκη.Από το 1982 είναι αναγνωρισμένος αντιστασιακός και απο το 1983 μέλος της ΠΟΑΕΑ(Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης)
Για μας τους νεότερους άφησε παρακαταθήκη το βιβλίο του ΄΄Αναμνήσεις απο την Αντίσταση       1941-1944)
Έγραψε  τα παρακάτω λόγια 

«Πολλά βιβλία γράφτηκαν σχετικά με την Κατοχή και την Αντίσταση στην περιοχή Γρεβενών και Βοΐου. Θεώρησα κι εγώ σκόπιμο να γράψω τη δική μου ιστορία, να καταθέσω τη δική μου μαρτυρία για τα γεγονότα εκείνης της εποχής, όπως ο ίδιος τα είδα και τα έζησα, καθότι συμμετείχα στον αγώνα από το 1941 μέχρι την ημέρα του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Είναι τιμή μου το ότι συμμετείχα στην Εθνική Αντίσταση και αγωνίστηκα για την πατρίδα μου την Ελλάδα»

Καλό ταξίδι συναγωνιστη
Νικόλαος Τσιάτας
Πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας