Ο πύργος του ωρολογίου της πόλης των Γρεβενών. (Το Ρολόι)
Το μοναδικό διατηρημένο μνημείο της πόλης των Γρεβενών είναι το ρολόι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, διπλά στο Δημαρχείο στην Πλατεία Ελευθερίας εκεί που πάντοτε γινόταν και σήμερα γίνεται η λαϊκή των Γρεβενών.
Κατά τον Machiel Kiel Ολλανδό καθηγητή και ερευνητή της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής των Βαλκανίων διατηρήθηκαν πέντε τέτοια κτίσματα στην Ελλάδα, στο Διδυμότειχο, στην Κοζάνη, στην Κομοτηνή, στα Γιαννιτσά και στα Γρεβενά. Ο Ιωάννης Λαμπρίδης στο βιβλίο του…
«Περί των εν Ήπειρω Αγαθοεργημάτων» έκδοσης 1880 μας πληροφορεί ότι «Ό Νουρή Αγάς ανακαίνισε τον εν τη πόλη Γρεβενών πύργον τού ωρολογίου, χτισθέντα (1776) παρά των προγόνων αυτού και καταστραφέντα κατά το έτος 1821 παρά τού αυτοκρατορικού στρατού, πολεμούνταν τον Βελή Αγάν σύμμαχον τού Αλή Πασά..»
Την σημερινή μορφή την πήρε το 1906. Πρόκειται για ένα πύργο πεντάγωνης κάτοψης διαστάσεων 2 μέτρων η κάθε πλευρά οι πέντε πτυχές είναι το σύμβολο του οθωμανισμού και το ύψος του ξεπερνά τα 15 μέτρα.
Ο πύργος αποτελείται από 3 μέρη: τη βάση, τον κορμό και τη στέγη. Η βάση είναι λιθόκτιστη και χωρίζεται με τρεις ζώνες πλινθόκτιστες ενώ ο κορμός είναι πλινθόκτιστος καταλήγει σε βεράντα με σιδερένιο κιγκλίδωμα, σε βεράντα καταλήγει και ο πύργος ωρολογίου στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Από την βεράντα ξεκινάει πυργίσκος με πέντε θόλους εντός του οποίου βρίσκεται η καμπάνα και καταλήγει σε κωνική στέγη η οποία είναι επενδεδυμένη με λαμαρίνα, στην κορυφή της στέγης βρίσκεται ένα μικρό αεροπλανάκι – ανεμοδείκτης.
Ο πύργος φωτίζεται εσωτερικά με δυο θυρίδες στην κάθε πλευρά και εντός υπάρχει ξύλινη σκάλα.
Ο πύργος αναπαλαιώθηκε προκειμένου να αναδειχτούν τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και συντηρήθηκε ξανά το 2010, αφαιρεθήκαν τα επιχρίσματα, ενισχύθηκε η θεμελίωση και φωτίστηκε πάλι. Τοποθετήθηκε το χαρακτηριστικό αεροπλανάκι πρόσφορα του Μ.Ο.Γ και κατασκευής του Αδάμου Ράσιου και πηρέ την σημερινή του μορφή. Το ρολόι αυτό, “μάρτυρας” όλων των ιστορικών εξελίξεων της πόλης των Γρεβενών, εδώ και καιρό, κοσμεί το λογότυπο του Δήμου. “Δημοτικόν Ωρολόγιον ή Ωρολογιόν της Πόλης” όπως αναγράφουν συχνά οι παλιές αποφάσεις του Δήμου Γρεβενών.
Το ρολόι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των Γρεβενών μετρώντας αιώνες ζωής και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα. Οι δείκτες του θα συνεχίζουν να κινούνται, υπενθυμίζοντας στους κατοίκους πως ο χρόνος «ρέει» σαν χείμαρρος που κυλά ασταμάτητα.
επιμέλεια: Σάκης Πέτρου