Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Για την κτηνοτροφία στη Δεσκάτη και οι εκλογές

Του Δημητρίου Ευθ. Γαλάνη, υποψηφίου Δημάρχου Δεσκάτης της Λαϊκής Συσπείρωσης

Έχει γίνει πλέον έμμονη βασανιστική συνειδητοποίηση στους Δεσκατιώτες ότι η Δεσκάτη με τα χωριά της μαραζώνουν, αργοσβήνουν και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια πλέον στο να καταντήσουν τόπος-με απαράμιλλο κλίμα- με την πλειοψηφία κατοίκων τρίτης ηλικίας και χωρίς ουσιαστική παραγωγική βάση. Αναπόδραστη εξέλιξη της ακολουθούμενης διαχρονικά πολιτικής και της οικονομικής κρίσης που κάνουν τους λίγους-μεγαλοαστούς-πλουσιότερους και το λαό-παντού και στην Ελλάδα-φτωχότερους και στην εξαθλίωση. Δεν θα περιγράψουμε αναλυτικά μια κατάσταση που τη βιώνουμε καθημερινά και σε κάθε βήμα, εδώ στη Δεσκάτη, παντού στην Ελλάδα. Να επισημάνουμε μόνο ότι πηγαίνοντας στα χωριά του Δήμου σε καταλαμβάνει ψυχοπλάκωμα από την ερημιά και την εγκατάλειψη.
Συντριπτικό διαρκείας πλήγμα καταφέρεται στην κτηνοτροφία που αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας από συμπατριώτες της αποδοτικής ωριμότητας 30-60 ετών. Με εκσυγχρονισμένες μάλιστα εγκαταστάσεις και μέσα. Ύστερα από μια δεκαετία περίπου σταθερότητας στην τιμή του πρόβειου γάλακτος- πάνω κάτω στο ένα ευρώ- από πέρυσι οι γαλατάδες ρίχνουν την τιμή μέχρι και κάτω από 0,70! Η τιμή του γίδινου συνδέεται με το πρόβειο ανέκαθεν κι ανάλογη είναι κι αυτού η καταβαράθρωση.(Δεν είναι βέβαια καλύτερη κι η εξέλιξη της αξίας του αγελαδινού!). Λένε, τις τιμές ρυθμίζει η αγορά! Μα η αγορά είναι οι ίδιοι οι γαλατάδες που μονοπωλούν το εμπόριο! Όπως τώρα γκρεμίζουν την τιμή , κάλλιστα μπορούν να δώσουν καλύτερη, γιατί αν δεν τους συνέφερε δεν θα την έπαιρναν ούτε και με 65-68 που δίνουν σε κάποιες περιπτώσεις! Αμείλικτος νόμος του καπιταλισμού-ξύλινη γλώσσα για τους υποστηρικτές του-από την στυγνή μέχρι θανάτου εκμετάλλευση των εργαζομένων και των παραγωγών γίνονται τα πλούτη με τις καταθέσεις! Όσο για το κρέας, 3,50 το αρνί σήμερα! Για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι γαλατάδες έκλεισαν νοικοκυριά. Εκατοντάδες ζώα περισσότερα της φυσιολογικής ανανέωσης των κοπαδιών έχουν οδηγηθεί στα σφαγεία με τιμές που ούτε να τις καταγράψεις! Νέοι κτηνοτρόφοι, και καλοί νοικοκυραίοι, πήραν των ομματιών τους για Γερμανία! Κάποιοι πουλώντας κι όσο όσο για να ξελασκάρουν τη θηλιά του χρέους! Και όσοι μένουν-οι περισσότεροι- νιώθουν αβέβαιο το μέλλον κι επισφαλές, γιατί επιπλέον το κόστος για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας επιδεινώνεται από τις ζωοτροφές και τα φάρμακα των γαλατάδων, από την κρατική φορολογική κι ασφαλιστική πολιτική. Αν τους δινόταν δε «ευκαιρία» να «αποσύρουν» τις μονάδες τους δε θα έμενε ούτε ουρά ζωντανού! Η πολιτεία –ανεξάρτητα από κυβερνητικό κόμμα-εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη λειτουργία της Αγοράς και της διακίνησης εμπορευμάτων, εργαζομένων, χρήματος … , όπερ σημαίνει το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Κι έρχονται μετά τα κυβερνητικά αστικά κόμματα και τα παπαγαλάκια τους-ουκ ολίγες φορές φουκαράδες που αγωνιούν μήπως βγάλουν δίσκο οι εκμεταλλευτές τους!-και βαθυστόχαστα προτείνουν λύσεις που δε χωράνε στο σύστημα αλλά τις παρουσιάζουν για να κρύψουν την ουσία, τα ανεμπόδιστα κέρδη των πραγματικών αφεντικών! Την καταστροφή της κτηνοτροφίας ακολουθούν το στέγνωμα και συνακόλουθα το κλείσιμο των μικροεπιχειρήσεων που συνδέονται με τον κλάδο, η γεωργική παραγωγή και των ζωοτροφών, η πλήρης ερήμωση πλέον των χωριών που κρατιούνται με τα δόντια από τις οικογένειες των κτηνοτρόφων, τα μαγαζιά που κλείνουν ή θα φυτοζωούν… Και μετά οι οχθροί ως φίλοι να μιλούν για ανάπτυξη, για τουριστική αξιοποίηση, για εκατομμύρια να ρέουν σε επιδοτήσεις και έργα….
Έρχεται λοιπόν η αρνητική πορεία της κτηνοτροφίας να επιδεινώσει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στον τόπο μας, τη Δεσκάτη. Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι δεν είναι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ σήμερα που βασανίζει και απασχολεί-άμεσα ή έμμεσα- όλους τους κατοίκους του δήμου; Και αποδείχνεται τραγικά ότι τα κύρια τοπικά ζητήματα και προβλήματα συνδέονται κι εξαρτώνται από την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων. Όσο κι αν τυρβάζουν περί άλλων πολλοί!
Κατέρρευσε παταγωδώς και το «επιχείρημα» των βουλευτών κι των ικανών αρχόντων που ενώ πιστεύουν, ορκίζονται,συμπαρατάσσονται, υπερασπίζονται και εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές των κομμάτων τους εμφανίζονται ως οι σωτήρες του τόπου. Υπάρχει τόση και τέτοια τοπική οδυνηρή εμπειρία που περιττεύουν τα σχόλια!
Πώς θα απαντήσουμε σε αυτή τη διαχρονική ανελέητη επίθεση κεφαλαίου-αστικών κυβερνήσεων και Ε.Ε στις επερχόμενες εκλογές της 26ης ΜαΪου; Θα αντισταθούμε και θα ορθώσουμε ενιαίο μέτωπο αντίστασης και λαϊκής αντιπολίτευσης στους δήμους, στις περιφέρειες, στην Ευρωβουλή, αφού ενιαία είναι και η επίθεση που δέχεται ο λαός παντού; Να μην περιμένουν οι κτηνοτρόφοι συμπαράσταση και βοήθεια από τους εντεταλμένους και υποστηρικτές των αστικών κομμάτων αν ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους στην Τοπική Διοίκηση-Περιφέρεια-Ευρωβουλή…., τότε θα είναι αχαλίνωτη η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ταφόπλακας.
Πολιτική είναι η μάχη, πολιτική πρέπει και η απάντηση! Έχουν μια φερέγγυα τίμια επιλογή, δοκιμασμένη, Λαϊκή Συσπείρωση στις δημοτικές και περιφερειακές, ΚΚΕ στις ευρωεκλογές! Και δε θα το μετανιώσουν!