Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Εντάσεις και διαφωνίες στην ΠΕΔ για την αποχώρηση δημάρχων από την ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση (video)

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΒΟΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΩΝ ΠΟΥ «ΕΣΠΑΣΑΝ» ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ Η ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Με διαφωνίες και εντάσεις για το κοινό μέτωπο των δημάρχων της περιοχής που έσπασε στην ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση που έγινε στην Πτολεμαΐδα το προηγούμενο Σάββατο, διεξήχθη η συζήτηση στην ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας το πρωί της Παρασκευής στην Κοζάνη. Οι δήμαρχοι Βοΐου και Σερβίων προασπίστηκαν των επιλογών τους, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις άλλων δημάρχων, όπως του δημάρχου Άργους Ορεστικού, που είπε πως «λειτουργούμε για την πάρτη μας και όχι για το σύνολο».
Αναλυτικότερα, υπέρ των δημάρχων που αποχώρησαν από την ημερίδα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην Πτολεμαΐδα, το προηγούμενο Σάββατο, για την απολιγνιτοποίηση τάχθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης των δημάρχων.
«Έκαναν πάρα πολύ καλά που έφυγαν. Δεν μπορεί να καίγεται το σπίτι σου και να μη σε αφήσουν να μιλήσεις ένα 10λεπτο. Μέσα σε 3-4 λεπτά τι να προλάβεις να πεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, απάντησε πως χάθηκε καμία ευκαιρία για διάλογο, όπως λένε πολλοί, μιας και «κανείς δεν ήξερε τι θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, αν ήξεραν από νωρίτερα, πιθανώς να το εκτιμούσαν νωρίτερα». Επίσης, ο κ. Δασταμάνης ζήτησε να μπει εκπρόσωπος της ΠΕΔ στη συζήτηση, τουλάχιστον ο πρόεδρος των Ενεργειακών Δήμων, για να έχει εικόνα τι γίνεται. Στην ερώτηση αν ενδεχομένως δεν θα δοθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για να πάνε πόροι στην απολιγνιτοποίηση, απάντησε πως δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Δασταμάνης: «Φυσικό αέριο μέχρι το ‘23»
Για τη δήλωση του ιδίου ότι θα παραιτηθεί αν δεν πάει το φυσικό αέριο στα Γρεβενά, απάντησε πως «θα είχα παραιτηθεί αν δεν έβγαιναν δημόσια να πουν ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις». Ειδικότερα για το φυσικό αέριο, τόνισε πως ο σχεδιασμός καλύπτει τον δήμο Γρεβενών, Καστοριάς και Άργους , ενώ άρχισε να καλύπτει Κοζάνη, Αμύνταιο Φλώρινα. «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Πρέπει και Κοζάνη, Φλώρινα και Πτολεμαΐδα να έρθει αέριο άμεσα», απάντησε ο δήμαρχος, ζητώντας μέχρι το ’23 να έρθει το αέριο εδώ. «Όπως μας πιέζουν εμάς, να είμαστε έτοιμοι μέχρι το ’23 έτσι λέμε και εμείς να είναι έτοιμοι», τόνισε επίσης.

Μαλούτας: «Να στηριχθεί η αυτοδιοίκηση»
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, από την πλευρά του, είπε πως η συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με την ΚΕΔΕ ήταν ελπιδοφόρα, αφού επαναλήφθηκαν κάποιες δεσμεύσεις που αφορούσαν θεσμικά ζητήματα. Επανέλαβε τα θέματα που έθεσε η αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι δόθηκαν ελπιδοφόρες απαντήσεις και απομένει να τα δούνε στην πράξη.
Επίσης, είπε «απομένει να δούμε τα επόμενα βήματα, για τι πόροι, έργα και δράσεις θα δημιουργηθούν και τι πρωτοβουλίες θα αναληφθούν. Ένα μέρος από το ΠΕΠ μπορεί να είναι εκεί», σχολίασε επίσης, ζητώντας να στηριχθεί η αυτοδιοίκηση για τα έργα της καθημερινότητας.

Ελευθερίου: «Απαίτησα, παρακάλεσα να είμαι στην ημερίδα»
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Δασταμάνης ζήτησε να μετέχει ο πρόεδρος των ενεργειακών δήμων σε κάθε σύσκεψη, ώστε να έχουν οι δήμαρχοι άμεση ενημέρωση. Επίσης, ο Γιάννης Καραβασίλης, προτείνει την επόμενη εβδομάδα να γίνει ΔΣ της ΠΕΔ μόνο για την απολιγνιτοποίηση, με προσκαλεσμένους όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου λαμβάνοντας το λόγο στην ΠΕΔ γιατί επέλεξε να παραβρεθεί τελικά στην ημερίδα, είπε πως ανακάλυψε πως ο δήμος Σερβίων δεν υπήρχε πουθενά στο πρόγραμμα, παρότι η «απολιγνιτοποίηση αφορά και τον δήμο Σερβίων. Είχαμε λόγο ύπαρξης στην ημερίδα. Απαίτησα, παρακάλεσα να είμαι στην ημερίδα, όπως και μου ανακοινώθηκε. Δεν θα μπορούσα να γυρίσω πλάτη σε μια τέτοια πρόσκληση. Θεωρώ ότι οι θεσμικοί δεν μπορεί να αποχωρούν. Δεν είχα κανένα λόγο να αποχωρήσω. Έπραξα κατά τη δική μου άποψη, κατά το συμφέρον του τόπου μου. Είχα υποχρέωση να μείνω. Αλλιώς θα ακύρωνα τον εαυτό μου».

Ζευκλής: «Πήγα και ακάλεστος και πήρα και το λόγο»
Ο δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής απάντησε και αυτός γιατί «έσπασε» το κοινό μέτωπο των δημάρχων στην ημερίδα, λέγοντας ότι: «Πήγα και ακάλεστος και πήρα και το λόγο. Όταν τέτοιες μεγάλες αλλαγές γίνονται στον τόπο μας πρέπει να είμαστε παρόντες και να διατυπώνουμε ανησυχίες, την αντίθεσή μας. Ούτε καν μια στιγμή σκέφτηκα να αποχωρήσω. Πήγα να διεκδικήσω το λόγο. Για μας η απολιγνιτοποίηση αφορά όλη τη Δ. Μακεδονία και όχι τους ενεργειακούς δήμους, γιατί πλήττεται όλη η οικονομία της περιοχής». Ο ίδιος μίλησε για τον κλάδο της γούνας που πλήττει την περιοχή του και την Καστοριά, λέγοντας ότι «καταρρέει η οικονομία του τόπου», τονίζοντας πως ζήτησε να συμπεριληφθούν και τα δικά τους μέρη στον σχεδιασμό. «οι δικές μας περιοχές ερήμωσαν για να πάνε να πιάσουν δουλειά», προσέθεσε, λέγοντας πως όπου υπάρχει συζήτηση θα είναι εκεί, «προσκαλεσμένος ή ακάλεστος».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ απάντησε πως περισσότερο πλήττονται οι ενεργειακοί δήμοι και όχι τα Γρεβενά και οι άλλοι δήμοι.
Ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, τόνισε πως οι δήμαρχοι σε τόσο σοβαρά θέματα θα πρέπει να είναι ενωμένοι, μη θέλοντας να κρίνει τη στάση των υπολοίπων δημάρχων, λεγοντας πως στην επόμενη φάση οι δήμαρχοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι, με την περιφέρεια στο πλευρό τους και να είναι «από αυτή την πλευρά του ποταμού και όχι από την άλλη».
Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, είπε πως καλώς αποχώρησαν οι δήμαρχοι, ζητώντας η περιοχή να έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το που θα πάει η περιοχή απολιγνιτικά. «Μας καλούν σε ένα διάλογο και είμαστε απροετοίμαστοι. Να κάτσουμε να δούμε τι θα ζητήσουμε για να μην πάμε βίαια σε μια απολιγνιτοποίηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάγκη για κοινό μέτωπο
Ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπατσόγλου μιλώντας για τη μεταλιγνιτική εποχή, τόνισε πως η Δ. Μακεδονία πλήττεται από δύο πράγματα, με τη ΔΕΗ και τη γούνα. «Δύο ουσιαστικούς άξονες ανάπτυξης που πλήττονται και οδηγούν στην καταστροφή», τόνισε. Για το θεσμικό κομμάτι, είπε πως η ΠΕΔ είναι περιφερειακή ένωση και «αν ήταν ο καθένας να πηγαίνει να εκφράσει την προσωπική του άποψη, δεν είχε κανένα νόημα να υπάρχει». Ζήτησε να υπάρχει μια κοινή άποψη, τόνισε πως πλήττονται όλες οι περιοχές και καυτηρίασε τη στάση της πολιτείας, γιατί έπρεπε να έρθει να δώσει λύσεις και όχι να ενημερώσει, όπως τόνισε. «Αν είναι να συμπεριφέρονται στους θεσμικούς φορείς έτσι , όχι μόνο δεν θα βάλω πλάτη. Αν είναι να το διαλύσουμε το μαγαζί μια ώρα αρχύτερα. Δεν μπορεί να κοιτάει ο καθένας την πάρτη του. Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο», είπε με ένταση.

«Λειτουργούμε για την πάρτη μας και όχι για το σύνολο»
Μάλιστα, ακολούθησε διαφωνία του κ. Κεπαπτσόγλου με τον κ. Ελευθερίου, με τον πρώτο να λέει πως και εκείνος δεν είχε πρόσκληση, αλλά έχει και ο ίδιος προβλήματα. «Αν επεδίωκα να πάω θα πήγαινα. Το θέμα είναι δεοντολογικό», είπε ο κ. Κεπαπτσόγλου, με τον κ. Ελευθερίου να απαντάει πως επί 20 χρόνια η περιοχή του είναι εκτός σχεδιασμού και είχε μια ευκαιρία να προασπίσει τα συμφέροντα της περιοχής του όπως και έπραξε. Ο κ. Κεπατσόγλου είπε στον κ. Ελευθερίου ότι «λειτουργούμε για την πάρτη μας και όχι για το σύνολο», κάνοντας λόγο για «μπάρμπα στην Κορώνη» και πως δεν πρέπει να λειτουργούν έτσι οι αυτοδιοικητικοί. Ο κ. Κεπατσόγλου, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα καυστικός γιατί όλοι οι δήμαρχοι δεν έλαβαν πρόσκληση για την ημερίδα, όπως έγινε στην περίπτωση Θεοδωρικάκου στην Καστοριά, με τον κ. Ελευθερίου να λέει πως έτυχε να μάθει για την ημερίδα και ζήτησε να παραβρεθεί. «Αφού κατάφερα να πάω εκεί, έπρεπε να πάω να προασπίσω τα συμφέροντα του τόπου», είπε επίσης, λέγοντας πως έπρεπε η ΠΕΔ να έχει πάρει ανάλογη απόφαση για αποχώρηση από πριν για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ζήσης Πιτσιάβας – Βάσω Σάφη

πηγη: https://e-ptolemeos.gr/entaseis-kai-diafonies-stin-ped-gia-tin-apochorisi-dimarchon-apo-tin-imerida-gia-tin-apolignitopoiisi-video/