Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Λήψη διαχειριστικών μέτρων & ενεργειών για τα περιστατικά εμφάνισης λύκων σε κατοικημένες περιοχές

 

Σε άμεση ετοιμότητα και εγρήγορση τέθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται σε περιστατικά προσέγγισης άγριων ζώων σε κατοικημένες περιοχές, μετά την καταγραφή περιστατικών εμφάνισης λύκων σε περιοχές της πόλης της Κοζάνης καθώς και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Για την αξιολόγηση των περιστατικών και τη διαχείριση του φαινομένου, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τις προηγούμενες μέρες στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπροσώπων του Δήμου Κοζάνης, της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας & της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του ΕΛΓΑ Κοζάνης, και της ΚΟΜΑΘ.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τις καταγγελίες, όλα τα περιστατικά εμφάνισης λύκων όπως στην περιοχή της εκκλησίας «Παναγίας Φανερωμένης,» στην Ε.Ο. προς τη Δ.Κ. Κρόκου, στην περιοχή «Παναγία» Κοζάνης καθώς και της καταγγελίας κτηνοτρόφου προς το Δασαρχείο Κοζάνης, για επίθεση λύκων στο κοπάδι του και της εναπόθεσης από πολίτη μεγάλης μάζας υπολειμμάτων ζωικής προέλευσης σε συγκεκριμένη περιοχή, προσελκύοντας έτσι τους λύκους.

Επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ζεύγος λύκων το οποίο δρα στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Κοζάνης και πιθανόν πρόκειται για την οικογένεια λύκων που είχε εντοπιστεί και πέρυσι στην περιοχή Κοζάνης-Λευκόβρυσης, η οποία είχε μεν απομακρυνθεί αλλά λόγω της εξοικείωσης με τον περιβάλλοντα χώρο και την εξεύρεση τροφής, ξαναεπέστρεψε.

Υπογραμμίστηκε ότι ως φαινόμενο δεν είναι ασύνηθες να εμφανίζονται άγρια ζώα κοντά σε κατοικημένες περιοχές καθώς η επιδίωξη τροφής σε ανθρώπινα περιβάλλοντα είτε με τη συλλογή τροφής από απορρίμματα, είτε οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων, ευνοούν την εμφάνιση και παραμονή τους σε μια περιοχή.

Συχνά η ανοχή των λύκων στις ανθρώπινες δραστηριότητες και υποδομές και η εξοικείωση τους με τον άνθρωπο, έγκειται στις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις/προσεγγίσεις με ανθρώπους χωρίς να έχει προκύψει κάποιο αρνητικό ερέθισμα και στην ανεύρεση εύκολης τροφής.

Για τη δημιουργία ενός αφιλόξενου περιβάλλοντος και την εξάλειψη της δυνατότητας περαιτέρω φωλεοποίησης της οικογένειας των λύκων στην περιοχή, αποφασίστηκαν μια σειρά μέτρων και ενεργειών με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και φορέων, όπως η εξάλειψη εστιών παροχής εύκολης τροφής με την καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων και το συχνό πλύσιμο των κάδων στην περιοχή όπου έχει παρατηρηθεί κίνηση ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα, η σωστή ενημέρωση των πολιτών από το Δήμο Κοζάνης προς την κατεύθυνση προσεκτικής συλλογής και αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων, την απομάκρυνση τυχόν ανθρωπογενών τροφικών πηγών για τους λύκους, τον περιορισμό των κατοικίδιων ζώων ή των οικόσιτων εντός αποτελεσματικής περίφραξης κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και την αποφυγή προσέγγισης του ζώου χωρίς λόγο.

Για την καταγραφή των κινήσεων των λύκων και την παρακολούθηση της περιοχής, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μέσα από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Καστοριάς του «Αρκτούρου» και τη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης, για την παροχή επιπλέον αξιόπιστων πληροφοριών για τη συμπεριφορά τους.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης θα προβεί στην ενημέρωση των κτηνοτρόφων ώστε να προβαίνουν στην ενδεδειγμένη διαχείριση των νεκρών ζώων ή άλλων ζωικών υπολειμμάτων, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν εύκολη πηγή τροφής για τους λύκους.

Πολίτες που ενδεχομένως εντοπίσουν πτώμα (πρόσφατο) σκύλου, γάτας ή λύκου να μην επιχειρήσουν να το αγγίξουν με γυμνά χέρια λόγω αυξημένης πιθανότητας μεταφοράς λύσσας αλλά να ειδοποιήσουν αμέσως το Κτηνιατρικό Εργαστήρι Κοζάνης.

Ως ιδιαίτερα σημαντική στη διαχείριση του φαινομένου κρίθηκε η συμβολή των κυνηγών, οι οποίοι σε περίπτωση που εντοπίσουν στοιχεία που υποδεικνύουν την παρουσία λύκου, θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις δασικές υπηρεσίες ή την Ελληνική Αστυνομία.

Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, έχουν ήδη προχωρήσει στην εντατικοποίηση των περιπολιών για την επιτήρηση της περιοχής καθώς και στην ενημέρωση των κατοίκων για τους τρόπους που πρέπει να συμπεριφέρονται σε περίπτωση αλληλεπίδρασης ανθρώπου-λύκου.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι τόσο της Κοζάνης όσο και των άλλων περιοχών που παρατηρήθηκαν λύκοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης-αποφυγής προσέγγισης με τους λύκους, να μην προσπαθήσουν να τους πλησιάσουν για κανένα λόγο και σε περίπτωση που αντιληφθούν την παρουσία τους να ειδοποιήσουν αμέσως τις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στο τηλ. 24610-95505 (αριθμός τηλεφώνου επιφυλακής) ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Δείτε ακόμα