Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ο Γρεβενιώτης Θανάσης Χαστάς υποψήφιος Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας με το ΚΚΕ

Τους υποψηφίους του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, στην Περιφέρεια και στους δήμους της Δ. Μακεδονίας, ανακοίνωσε το ΚΚΕ, το βράδυ της Τρίτης 18/12, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Τμ. Δυτ. Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Υποψήφιος Περιφερειάρχης θα είναι ο κ. Θανάσης Χαστάς, υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης ο Νόντας Στολτίδης, υποψήφια δήμαρχος Εορδαίας η Αντωνία Χόλμπα, στο δήμο Σερβίων Βελβεντού ο Νίκος Γεωργακόπουλος και στο δήμο Βοΐου ο Μιχάλης Καραμπατζιάς.

πηγη:kozan.gr

η ομιλια του Θανάση Χαστά την εκδήλωση για την ανακοίνωση υποψηφίων

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Σαν ΚΟ είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και μπροστά στην μάχη των τοπικών εκλογών, δημοτικών και περιφερειακών, αλλά και των ευρωεκλογών για την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του Κόμματός μας.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί με εκατοντάδες φίλους και οπαδούς του Κόμματος, αλλά και με κόσμο που μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα μαζί μας, αλλά είναι διατεθειμένος να εμπιστευτεί αυτή τη φορά τους κομμουνιστές και να συμπορευτεί μαζί τους.

Μια συμπόρευση που σαν Κόμμα επιδιώκουμε να εκφραστεί πρώτα και κύρια μέσα στο κίνημα και στους αγώνες, μέσα στους μαζικούς φορείς, στα Σωματεία, στους Συλλόγους και στις Επιτροπές Αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής του λαού και την πάλη για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του, με βάση τη δυνατότητα που προσφέρει το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας δε θα μπορούσε να μην είναι ενταγμένη στους συνολικότερους σχεδιασμούς που έχει η ελληνική αστική τάξη, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και για τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», δηλαδή τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από τη λεία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των λαών της περιοχής των Βαλκανίων και ευρύτερα.

Η αστική τάξη έχει τα δικά της σχέδια και για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που η υλοποίησή τους θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού της περιοχής, για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων.

Έκφραση των γενικότερων σχεδιασμών του κεφαλαίου αποτελούν για τη Δυτική Μακεδονία:

  • Οι οξυμένοι ανταγωνισμοί για το ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα αποκτήσουν το προβάδισμα στην κερδοφορία στον τομέα της ενέργειας (με όλες τις μορφές, όπως λιγνίτη, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.ά.), όπου υπάρχουν διάφορα ανταγωνιστικά σχέδια, μακριά όμως από την ανάγκη του λαού για φθηνή ενέργεια – κοινωνικό αγαθό. ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-Κίνα απειλούν με «ανάφλεξη» την περιοχή των Βαλκανίων για να προωθήσει η κάθεμία τα δικά της σχέδια, σε σύμπραξη φυσικά με το ελληνικό κεφάλαιο.
  • Η Δυτική Μακεδονία είναι μία περιοχή που συνορεύει με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και είναι πλήρως ενταγμένη στις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του που διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στα Βαλκάνια, αναλαμβάνοντας το ρόλο του “σημαιοφόρου” των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, μπλέκοντας το λαό σε νέες περιπέτειες. Κάτι που δεν αμφισβητούν οι υπόλοιπες – πλην ΚΚΕ – πολιτικές δυνάμεις και τα τοπικά τους στελέχη.
  • Στο στόχαστρο έχουν μπει και μια σειρά υποδομές της περιοχής, όπως αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, σιδηροδρομικά δίκτυα που σχεδιάζεται και η επέκτασή τους, για να μπορούν οι καπιταλιστές να προωθούν πιο αποτελεσματικά τα «επενδυτικά» τους σχέδια και με «εξωστρέφεια», όπως λένε, πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων που έχουν δημιουργήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις, των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παλιότερα, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να φαντάζουν «μακρινά» και «γενικά», όμως είναι αυτά που καθορίζουν τους στόχους και τις προτεραιότητες και της Τοπικής Διοίκησης και κατ’ επέκταση τις συνέπειες για την καθημερινότητα του λαού της περιοχής. Είναι αλήθεια πώς οι τοπικές διοικήσεις λειτουργούν σαν ενιαίο σύνολο με την κεντρική διοίκηση και καθένας τους κάνει την εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής που απαιτείται.

Άλλος αδειάζει τις τσέπες του λαού με τον ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του αφορολόγητου και άλλος με τα δημοτικά τέλη και την ανταποδοτική λειτουργία των δήμων.

Ο πρωθυπουργός συναντιέται με το «διαβολικά καλό» Τραμπ και ο περιφερειάρχης με τον πρόξενο της «φίλης Αμερικής».

Οι ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις προωθούν τις «πράσινες – μπίζνες» στην ενέργεια και οι Δήμοι τρέχουν να πάρουν μέρος σε ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ προβάλουν μια σειρά πλαστές διαχωριστικές γραμμές, όπως «πρόοδος και συντήρηση», και την ίδια ώρα τα τοπικά τους στελέχη και εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών ή το προσφυγικό, στήνουν εύκολα διπολικά καβγαδάκια, αλλά από κοινού βαράνε προσοχές στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που φουντώνουν τους εκατέρωθεν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια, στη γραμμή του «διαίρει και βασίλευε», που με τους ιμπεριαλιστικούς τους πολέμους ευθύνονται για τα καραβάνια των προσφύγων.

Τους ανταγωνισμούς στον τομέα της ενέργειας τους βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στον τομέα, με τις μειώσεις μισθών, το άθλιο καθεστώς των εργολαβιών κ.ά. Τους βιώνουν και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που σαν καταναλωτές βλέπουν την τιμή του ρεύματος να ανεβαίνει, παρά τις «χάντρες και τα καθρεφτάκια» για μειωμένα τιμολόγια, οι κάτοικοι των περιοχών που κινδυνεύουν να δουν την τηλεθέρμανση να «μένει στον αέρα».

Επομένως, είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη οι εργατο-υπάλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οικογένειές τους να εμπιστευτούν την πολιτική πρόταση και το σχέδιο του ΚΚΕ, να το κάνουν δική τους υπόθεση πάλης.

Από όλα τα προβλήματα που βιώνει ο λαός της περιοχής, γίνεται φανερό ότι και στη Δυτική Μακεδονία, όπως και σε όλη την Ελλάδα, συγκρούονται δύο γραμμές, δύο δρόμοι ανάπτυξης:

ο σημερινός καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπερασπίζονται και υπηρετούν όλες οι άλλες δυνάμεις και σε επίπεδο τοπικής διοίκησης, η περιφερειακή και όλες οι δημοτικές αρχές, που συσσωρεύει συνεχώς νέα δεινά για το λαό της περιοχής.

Και από την άλλη ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, η πολιτική του πρόταση, για μια άλλη οργάνωση της παραγωγής και της οικονομίας, της κοινωνίας συνολικότερα.

Σαν ΚΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια κάναμε σημαντική προσπάθεια για να μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις θέσεις μας με βάση τα δεδομένα της Δυτικής Μακεδονίας, την παραγωγική δραστηριότητα στους τομείς της ενέργειας, της γούνας, της εξόρυξης ορυκτών πόρων, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κ.ά. Σταθμός στην προσπάθεια αυτή ήταν η επιτυχημένη εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για των εορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματός μας, τον περασμένο Mάη, όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά τις συγκεκριμένες επεξεργασίες μας. Θεωρούμε ότι η έκδοση των υλικών της ημερίδας, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά σε ξεχωριστό βιβλίο, αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικό «όπλο» για να δώσουμε με επιτυχία και τη μάχη των τοπικών εκλογών, να μπορέσουμε να συζητήσουμε όσο πιο πλατιά και εκλαϊκευμένα την πολιτική μας πρόταση με χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής.

Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένα επεξεργασμένη πρόταση, από τη σκοπιά της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, από τη σκοπιά επίτευξης της λαϊκής ευημερίας.

Στη μάχη των τοπικών εκλογών μπορεί να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα: ότι ο λαός της περιοχής, οι εργατο-υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών οικογενειών δεν είναι διατεθειμένοι να ανέχονται άλλο την επιδείνωση των όρων ζωής τους, αλλά είναι αποφασισμένοι να συμπορευτούν μαζί με τους κομμουνιστές στο δύσκολο, αλλά και όμορφο αγώνα, για να ζήσουμε καλύτερα με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας. Ότι δεν θα ανεχτούν να ζουν σα δούλοι στον 21ο αιώνα.

Για να σταλεί αυτό το μήνυμα είναι ανάγκη να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ΚΚΕ παντού. Στο κίνημα, στον αγώνα, στα σωματεία, στους συλλόγους και σε όλες τις εκλογές.

Δίνουμε τη μάχη για την εκλογή και στη Δυτική Μακεδονία περισσότερων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από τη Λαϊκή Συσπείρωση, από κομμουνιστές και συνεργαζόμενους μαζί μας, πράγμα που σημαίνει αλλαγή του συσχετισμού υπέρ των λαϊκών δυνάμεων.

Υπέρ μιας μαχητικής καθημερινής λαϊκής αντιπολίτευσης στην κεντρική εξουσία.

Για ανακούφιση των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά.

Για να εμποδίζουμε καλύτερα και πιο αποφασιστικά μέτρα αντιλαϊκά.

Για να ανοίξουμε το δρόμο του φωτεινού μας μέλλοντος, για μια νέα κοινωνική οργάνωση της οικονομίας, της παραγωγής, των υπηρεσιών.