Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Γ.Α.Κ.- Αρχεία Ν. Γρεβενών: ολοκληρώθηκαν για φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Γρεβενών ολοκλήρωσαν για τη φετινή σχολική χρονιά τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, τα οποία εντάχθηκαν για πρώτη φορά στις δραστηριότητες της υπηρεσίας.  Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε 19 τμήματα, που απαρτίζονται από περίπου 300 μαθητές,  όλων των τάξεων του δημοτικού, τα οποία γέμισαν ζωντάνια και χαρά όχι μόνο σε μας αλλά και στους χώρους του Διοικητηρίου από όπου περνούσαν. Ο πρωτεύοντας στόχος αυτών των δραστηριοτήτων ήταν…

τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την έννοια του αρχείου και να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο του τόσο στην επαγγελματική ζωή όσο και στην ύπαρξη της ιστορίας μας.

Τα παιδιά της Α’ και Β’ δημοτικού ζωγράφισαν με ζωντάνια τον ΑμανιταΓαΚη, τη μασκότ της υπηρεσίας μας, έμαθαν που ζει και τι του αρέσει και χρησιμοποίησαν την συνδυαστική σκέψη για να βρούν την προέλευση του ονόματος του.

Οι μαθητές της Γ’ και  Δ’ δημοτικού «ακούμπησαν»  περισσότερο την έννοια του πρωτογενούς τεκμηρίου καθώς το έργο τους ήταν η ανασύνθεση μιας εφημερίδας, μιας φωτογραφίας ή ενός εγγράφου από μικρά και ακανόνιστα κομμάτια (παζλ).

Με τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού προσπαθήσαμε να μπούμε πιο βαθιά στην έννοια της ιστορίας. Τα παιδιά, δουλεύοντας σαν μικροί ιστορικοί, έκαναν μεγάλες προσπάθειες στην ανάλυση τεκμηρίου με θαυμαστά αποτελέσματα. Είδαν πόσα παραπάνω στοιχεία υπάρχουν πίσω από την πρώτη ματιά καθώς προσπαθούσαν να συμπληρώσουν τα φύλλα εργασίας τους που αφορούσαν εφημερίδες, φωτογραφίες, χάρτες, πρακτικά, έγγραφα.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους δασκάλους που συμπεριέλαβαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο πρόγραμμά τους. Ο άριστος συντονισμός των επισκέψεων τους πραγματοποιήθηκε από  την υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων, κα Έλλη Ζιώγα, στην οποία οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για το άριστο κλίμα συνεργασίας.