Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΣΑ 2022

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Γρεβενών συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη Λύσσα, θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες και τους Φορείς της Περιφερειακής ενότητας Γρεβενών για τα παρακάτω:

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/620, της Επιτροπής, η Ελλάδα έχει πλέον ταξινομηθεί στον κατάλογο των χωρών με καθεστώς απαλλαγής από τη λύσσα. To γεγονός αυτό αναδεικνύει και τη δέσμευσή της, σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, για τη διατήρηση του εν λόγω καθεστώτος, η οποία βασίζεται στη συνέχιση της πραγματοποίησης του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας για την ανοσοποίηση της έναντι του ιού της λύσσας.

Για τη φθινοπωρινή εκστρατεία 2022 ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων που περιέχουν ζωντανό ιό κατά της λύσσας σε 17 Περιφερειακές Ενότητες ανάμεσα τους και η ΠΕ Γρεβενών. Ηρίψη από αέρος των εμβολιακών δολωμάτων θα πραγματοποιηθεί τις αρχές Οκτωβρίου 2022 και λαμβάνοντας υπόψη τυχόν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις, ομίχλη, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις),εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2022.

Οι ρίψεις θα γίνονται σε μη κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά, άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης, υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.

Το εμβόλιο-δόλωμα έχει την όψη μικρού κύβου χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού και περιέχει ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης. .

Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές(μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού ,εικ.1) πρέπει:

                                                 

 

–          να ενημερώσετε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

–          ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΤΕ Ή ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ.

–          ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ

 

–          Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας .

 

Η Λύσσα είναι θανατηφόρος νόσος για τα ζώα και για τον άνθρωπο γι’ αυτό:

 

–          εμβολιάσετε τα κατοικίδιά σας

–          να είστε προσεκτικοί με άγρια ζώα ή άγνωστα ζώα

–          Ευθύνη του Δήμου αποτελεί η περισυλλογή και ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των αδέσποτων ζώων στην περιοχή ευθύνης τους.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και η συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη Δημόσια Υγεία.

 

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Θ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας                                            

Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Γρεβενών   2462353107-2462353109

Κτηνιατρικό Γραφείο Γρεβενών 2462353310

Κτηνιατρικό Γραφείο Δεσκάτης 2462031214

Δείτε ακόμα