Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ο Γολγοθάς των καπνοπαραγωγών της Δεσκάτης

Ατέλειωτος ο Γολγαθάς που βιώνει η Δεσκάτη! Το προηγούμενο χρονικό διάστημα βιώσαμε την οδυνηρή και θανατηφόρα επέλαση της πανδημίας του κορονοΪού. Συνεχίζεται η δοκιμασία της στην αγροτική οικονομία με την οικονομική πολιτική και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής και του Δήμου όλου. Θα εκθέσουμε τα ιδιαίτερα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη χρονική περίοδο οι καπνοπαραγωγοί ποικιλιών Κατερίνης και μπασμά, προβλήματα που απειλούν ακόμα και τη συνέχιση αυτής της καλλιέργειας! Οι τιμές στον καπνό της περσινής παραγωγής, εσοδείας 2020, είναι πολύ χαμηλότερες από αυτήν του 2019! Το διαθέσιμο λοιπόν εισόδημα, αφού αφαιρεθούν τα υψηλά κόστη των εξόδων της καλλιέργειας, για τη συντήρηση της οικογένειας αλλά και για να ανταποκριθούν στα νέα υψηλά βάρη- για την ενδεχόμενη νέα καλλιέργεια του 2021- είναι πολύ χαμηλό και αρνητικά υπολογίσιμο!
Εξίσου κρίσιμο θέμα αποτελεί και η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των καταστροφών και απωλειών που υπέστησαν. Την περίοδο της συγκομιδής πέρυσι το καλοκαίρι 2020, τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο, η Δεσκάτη γνώρισε έντονες παρατεταμένες και πολυήμερες βροχοπτώσεις. Δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τα καπνοχώραφα της περιοχής Δασοχωρίου-Μπάρας που πλημμύρισαν από τα συγκεντρωμένα νερά. Η παραγωγή, σε μια κρίσιμη φάση της , υπέστη σημαντική μείωση και καταστροφή. Η ζημιά ήταν εξόφθαλμα μεγάλη και οι παραγωγοί κατέφυγαν στον ΕΛΓΑ, πληρώνοντας και κάνοντας τις σχετικές αιτήσεις και αναγκαίες διατυπώσεις. Οι αρμόδιοι γεωπόνοι και ελεγκτές ήρθαν, εξέτασαν δυο φορές και -όπως αναφέρουν παραγωγοί που τους συνάντησαν- δέχτηκαν ότι οι ζημιές ήταν σημαντικές και πρέπει οι παραγωγοί να αποζημιωθούν! Άλλες όμως οι κατευθύνσεις, όπως εξάλλου και σε πανελλαδικό επίπεδο, του ΕΛΓΑ που εφαρμόζουν τις κυβερνητικές επιλογές για μειώσεις των παροχών αποζημίωσης της αγροτικής παραγωγής και προσανατολισμό στην ιδιωτική ασφάλεια! Και δεν απουσιάζουν για τον τόπο μας, τόσο η διακηρυγμένη και διαπιστωμένη αγάπη και ενδιαφέρον των κυβερνητικών αντιπροσώπων αλλά και η αθόρυβη ακατάπαυστη δραστηριότητα των τοπικών αιρετών νεοδημοκρατών εκπροσώπων! Φανταζόμαστε να μην υπήρχαν κιόλας!
Και γνωστοποιήθηκαν οι τελικές γνωματεύσεις και απορριπτικές αποφάσεις! Για 25-30 παραγωγούς ο ΕΛΓΑ αποφάνθηκε για ζημιές κάτω του 20%, επομένως καμιά χρηματική αποζημίωση! Αξιοποιείται κάθε φορά ο απαράδεκτος και προσχηματικός-για χρόνια-κανονισμός του οργανισμού που δεν εκφράζει τις ανάγκες των μικροκαλλιεργητών που αγωνίζονται για την αλλαγή του προς όφελος τους! Η κυβέρνηση της Ν.Δ θεωρεί ότι και οι καπνοπαραγωγοί έχουν ατομική ευθύνη! Προφανώς γιατί δε διέγνωσαν έγκαιρα τις βουλές της φύσης και δε σφάλισαν τις πόρτες του ουρανού, γι αυτό κατακλύστηκαν τα χωράφια και επέδρασε στην παραγωγή τους! Οι παραγωγοί δεν αποδέχονται την κοροΪδία και την αδιαμφισβήτητη αδικία που υφίστανται! Αναγκάζονται να υποβάλλονται σε επιπρόσθετα έσοδα, υποβάλουν ενστάσεις και απαιτούν να αποζημιωθούν για τις απώλειες στην παραγωγή και στο λιγοστό και απαραίτητο- για το σπιτικό τους- εισόδημα Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την αδικία και να διορθώσει τώρα ο ΕΛΓΑ την απαράδεκτη γνωμάτευση-απόφαση του! Είναι ξεκάθαρα πολιτική επιλογή και απόφαση!

Δεσκάτη 10/02/2021

Κομματική οργάνωση Δεσκάτης του ΚΚΕ