Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Απλήρωτοι Καπνοπαραγωγοί Δεσκάτης από 2016.

Την καλλιεργητική περίοδο του 2016 τέσσερις καπνοπαραγωγοί ποικιλίας ανατολικού τύπου-μπασμά, οι τρεις από τη Δεσκάτη κι ένας από την Παλιουριά- παρέδωσαν την παραγωγή τους (1500, 1000, 900 και 4000 κιλά ) στην εταιρεία Καπνική Μιχαηλίδης Α.Ε.
Είναι γνωστό ότι η εταιρεία είχε προβλήματα με την ΠΑΕΓΑΕ και την άνοιξη του 2017 έκλεισε και κήρυξε πτώχευση. Αρκετοί καπνοπαραγωγοί, από Κιλκίς και άλλα μέρη, με δικαστικές αποφάσεις είχαν προλάβει και πήραν την παραγωγή τους από τις αποθήκες της Μιχαηλίδης, πολλοί άλλοι είναι κι αυτοί απλήρωτοι! Η τράπεζα διασφάλισε τα συμφέροντά της. Αυτοί που είναι ξεκρέμαστοι στο έλεος των εταιρειών είναι οι παραγωγοί! Η πολιτεία αδιάφορη για τους παραγωγούς και τους ανθρώπους του μόχθου δεν ενδιαφέρθηκε ούτε ελάχιστα για το τι θα κάνουν και πώς θα ζήσουν τις οικογένειες τους και οι ίδιοι! Γιατί δεν παρεμβαίνει να πληρωθούν οι παραγωγοί για το μόχθο τους, να τους ενημερώσει τι θα γίνει με το πρόβλημά τους; Το ίδιο κι οι Ομάδες Καπνού.
Το 2016 η τιμή του μπασμά κυμαινόταν 3,70-4,50 και οι παραγωγοί της Δεσκάτης προσδοκούσαν να καλύψουν τα έξοδα τους και να ζήσουν. Πλήρωσαν τα έξοδα της παραγωγής, εργατικά, φάρμακα, καύσιμα, «βούλιαξαν», δεν μπορούν να «ξελασπώσουν». Γέμισαν με προβλήματα και άγχος. Η υγεία του 63χρονου καπνοπαραγωγού από την Παλιουριά επιβαρύνθηκε από το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα, η καρδιά του τον πρόδωσε το Σεπτέμβρη φέτος.
Δίκαιη απαίτηση επιβίωσης των καπνοπαραγωγών αλλά και της κοινωνίας της Δεσκάτης είναι να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημά τους και να πληρωθούν για την παραγωγή και το μόχθο τους μετά από τρία χρόνια!

Χαράλαμπος Φουντουκίδης
Παλιουριά Δεσκάτης