Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΠΑΜΕ για την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η Γραμματεία Γρεβενών του ΠΑΜΕ καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα που φοιτούν στα σχολεία των Γρεβενών. Καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που ακούγονται με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και ιδιαίτερα στο  7ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των σχολείων, που με λόγια και έργα  υπερασπίστηκαν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους γονείς και τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, το λαό της περιοχής να υποδεχτούν στα σχολεία αλλά και στις γειτονιές και τα χωριά τα κατατρεγμένα προσφυγόπουλα, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Καλούμε όλο το λαό να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του με κάθε τρόπο. Να απομονώσει ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αθωώνουν τα αφεντικά και το σύστημά τους.

Ο εχθρός μας δεν είναι τα καταταλαιπωρημένα παιδιά και οι έφηβοι που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας της ανέχειας και της φτώχιας, του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Είναι η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΕ και οι συμφωνίες τους που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, οδηγώντας τους στην απελπισία και την εξαθλίωση.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να μην πιάσει τόπο το ρατσιστικό δηλητήριο που ρίχνεται με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Να μάθουμε στα παιδιά μας την αλληλεγγύη, τη συλλογική δράση. Να μάθουν ν’ αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Η μόρφωση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από χρώμα, κοινωνική θέση, θρήσκευμα και καταγωγή.

Το ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να υποδεχτούμε τα προσφυγόπουλα σαν να ‘ναι δικά μας παιδιά. Γνωρίζουμε ότι όπως πόλεμος και προσφυγιά πάνε μαζί, έτσι μνημόνια και ξενοφοβία – ρατσισμός είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Έχουμε χρέος για την οριστική τους ήττα και εξάλειψη.

Διεκδικούμε:

  • Να λειτουργήσουν τώρα, με κρατική ευθύνη, όλες οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων που χρειάζονται, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για πλήρη ένταξη των προσφυγόπουλων στο Γενικό Σχολείο χωρίς αποκλεισμούς. Να δημιουργηθούν μόνιμες δομές στήριξης μέσα στους χώρους φιλοξενίας που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση τις ώρες που δεν θα είναι τα παιδιά στο σχολείο ή στις ΔΥΕΠ.
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών. Αυτό προϋποθέτει να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης.
  • Εξασφάλιση όλων των όρων υγιεινής για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά: Εμβολιασμοί, βεβαίωση γιατρού κ.ά.
  • Να καταδικαστεί κάθε είδους ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά κατά των μαθητών. Να απομονωθεί και να μη μείνει αναπάντητη κάθε φασιστική και ρατσιστική πρόκληση στα σχολεία της περιοχής μας.

Όχι στις ρατσιστικές κραυγές μίσους.

Ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Μόρφωση για όλα τα προσφυγόπουλα

Δείτε ακόμα