Θεμ.Λαζαρίδης: απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός για το ΤΕΙ (VIDEO)
Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για την αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και την πρόταση του Υπουργείου για τη λειτουργία ενός και μοναδικού τμήματος στα Γρεβενά το οποίο θα προκύψει από τη συνένωση των τριών τμημάτων, διάχυτος είναι ο προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την μελλοντική επιβίωση του.
Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Λαζαρίδη,
Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για τα Γρεβενά αποτελεί επιβεβαίωση της βιωσιμότητας ενός τμήματος πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας .
Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της πόλης των Γρεβενών έπαιξε κυρίως η διαθεσιμότητα των υποδομών που έχει. Ένα δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την εγγύτητα της πόλης των Γρεβενών με την Κοζάνη, διότι με βάση το σχέδιο «Αθηνά» το νέο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής θα ανήκει στη σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών στην Κοζάνη.
Η λογική που μέχρι στιγμής αναπτύσσεται στο σχέδιο «Αθηνά» είναι μια λογική που οδηγεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση , κυρίως της περιφέρεια, σε μαρασμό. Κι ενώ το σχέδιο «Αθηνά» για την πόλη των Γρεβενών σημαίνει ότι θα διατηρήσει λίγο έως πολύ για ένα μέσο χρονικό διάστημα τον φοιτητικό πληθυσμό που διαθέτει, Θα μπορέσει να λειτουργήσει τις υποδομές που έχει και θα διατηρήσει και το ένα τμήμα. Κάτι το οποίο είναι μεν πολύ θετικό για την πόλη των Γρεβενών δεν είναι όμως και αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει αυτό να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ιδρύματος στην πόλη.
Βέβαια ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι το σχέδιο «Αθηνά» , αλλά η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη της ελκυστικότητας που έχουν αυτά τα τμήματα λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης των φοιτητών στην περιφέρεια και επομένως ο μεγάλος αντίπαλος από την άποψη του ανταγωνισμού μέσα στην αγορά που λέγεται παροχή εκπαίδευσης. Σε αυτό το επίπεδο θα είναι μέσα στα επόμενα χρόνια τα κολέγια τα οποία θα εδρεύουν στις μεγάλες πόλεις , πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν σχετικά μειωμένο κόστος για τον ίδιο τον φοιτητή.
Άρα αν επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε την μακροχρόνια επιβίωση όλων των τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας , όπου κι αν εδρεύουν αυτά, θα πρέπει να έχουμε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει η παρουσία ενός τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην κάθε πόλη, στην κάθε περιοχή, στην περιφέρεια.
Δυστυχώς η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σχεδόν στο σύνολό της δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει την δυναμική που θα μπορούσε να αναπτύξει λόγω ακριβώς της παρουσίας των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον γεωγραφικό τους χώρο. Και αυτό σημαίνει ότι δεν μπόρεσε να αποκτήσει συνέργειες , είτε αυτό αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο, είτε αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμούς ή φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο αυτή τη στιγμή υφίσταται και είναι πάρα πολύ αξιόλογο.
Η επιβίωση θα έρθει μέσα από κοινούς σχεδιασμούς των ιδρυμάτων και την απόκτηση συνεργειών με όλους τους θεσμικούς φορείς. Αν εκεί αποτύχουμε τότε σε 10, 12, 15 χρόνια το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα πάψει να υπάρχει , θα μαραζώσει και μετά δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Ένα τμήμα που έχει 50 ή 60 φοιτητές παύει να είναι τμήμα και ειδικά σε κάποια γνωστικά αντικείμενα δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης από άποψη οικονομικής και όχι ακαδημαϊκής. Δεν αιτιολογείται οικονομικά η ύπαρξη του.
Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όπως παρουσιάστηκε είναι στην πρώτη του φάση , θα επακολουθήσει και δεύτερη , ίσως και Τρίτη. Καλό θα ήταν λοιπόν να κάνουμε ενδεχομένως έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό ως ίδρυμα, ως τοπική κοινωνία, ως περιφέρεια.
Αυτό που θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία είναι να δει πως μπορεί να εκμεταλλευτεί τα ήδη υπάρχοντα τμήματα, κάτι που δεν το έχει κάνει έως τώρα. Όπως για παράδειγμα υπάρχει τμήμα Φυτικής και Ζωικής παραγωγής και Ποιοτικού Ελέγχου στη Φλώρινα. Μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας αυτών των τριών τμημάτων στη Φλώρινα, η Φλώρινα θα πρέπει να ήταν υποδειγματικός νομός στην αγροτική παραγωγή.
Άρα ότι και να κερδίσει, οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα θα είναι πάλι εν αμφιβόλω σε 2, 3, 4 χρόνια εάν δεν υπάρχει αυτός ο μακροχρόνιος σχεδιασμός . Διότι θα εμπλακούμε σε μια εσωτερική μάχη η οποία δεν θα οδηγήσει πουθενά και αν μη τι άλλο θα αλλοιώσει και την ομοιογένεια της ίδιας της περιφέρειας .
Πρέπει να κάνουμε τα ιδρύματά μας ελκυστικά . Και αυτό σημαίνει τη δημιουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερων πλήρων μονάδων. Πρέπει να έχουν εστία , εστιατόριο, διοικητικό και επιστημονικό δυναμικό , υποδομές. Κι ενώ στα Γρεβενά έχουμε εξασφαλίσει κάποια από αυτά δεν έχουμε εξασφαλίσει όλα τα άλλα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε στο φοιτητή ποιοτική εκπαίδευση και καλή διαβίωση. Να είμαστε φιλικοί προς το φοιτητή και να μην έχουμε παρασιτικές συμπεριφορές.
{youtube}BNFreAwNcBk|560|350{/youtube}