Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Συνέντευξη με τον Ψυχίατρο Αχιλλέα Οικονόμου.

Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύσαμε την περασμένη εβδομάδα για την ύπαρξη ψυχιάτρου στα Γρεβενά, θεωρήσαμε  χρήσιμο και εποικοδομητικό να συζητήσουμε μαζί του θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία, καθώς ο νομός μας στερείται σε μεγάλο βαθμό παρόμοιων υπηρεσιών.

Τον  Ψυχίατρο Αχιλλέα Οικονόμου συναντήσαμε στο ιδιωτικό του ιατρείο….

που  διατηρεί εδώ και λίγες εβδομάδες στην πόλη μας, στη γωνία των οδών Εμμανουήλ Παππά και Λυκούργου.

 

Κ. Οικονόμου, ποιο είναι το αντικείμενο της Ψυχιατρικής ως ιατρική ειδικότητα;

 

Η Ψυχιατρική είναι μια ιατρική ειδικότητα όπως όλες οι υπόλοιπες. Το φάσμα του ενδιαφέροντός της είναι μεγάλο και έχει να κάνει με καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η άνοια, οι διαταραχές του ύπνου, οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, οι ψυχώσεις, οι εξαρτήσεις, οι διαταραχές της συμπεριφοράς και οι διαταραχές πρόσληψης της τροφής. Η αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος μπορεί να είναι  ψυχοθεραπευτική,  φαρμακευτική ή συνδυασμός των δύο, ανάλογα με την περίπτωση.

 

Η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τού πολίτη;

 

Η απάντηση είναι σαφώς ναι. Είναι πλέον στατιστικά τεκμηριωμένο ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και της επακόλουθης από αυτήν αυτοκτονικότητας. Για το νομό Γρεβενών αυτό είναι κάτι σχετικά καινούργιο.  Αν θέλαμε να επικεντρωθούμε σε ένα στοιχείο της κρίσης που επιδρά καταλυτικά στην ψυχική ισορροπία, αυτό είναι η ανεργία. Ο άνεργος, δεν υφίσταται μόνο τις συνέπειες της οικονομικής του δυσπραγίας, αλλά και το πλήγμα της απώλειας ενός σημαντικού ρόλου στη ζωή του, αυτόν της εργασίας. Η ελάττωση της αυτοεκτίμησης, οι οικονομικές δυσκολίες, οι αρνητικές μελλοντικές προοπτικές, καθώς και η έλλειψη ορισμένες φορές ενός υποστηρικτικού συστήματος (π.χ. οικογένεια) μπορούν να πυροδοτήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις την έναρξη ενός καταθλιπτικού επεισοδίου.

 

Άνθρωποι με προβλήματα όπως αυτά που περιγράφετε επισκέπτονται εύκολα τον Ψυχίατρο;

 

Ευτυχώς, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, ο πολίτης επισκέπτεται πολύ πιο εύκολα τον ψυχίατρο. Θα ήταν εντελώς αφελές και επικίνδυνο στις μέρες μας άνθρωποι με π.χ. άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα με τον ύπνο, φοβίες και ψυχώσεις να αποφεύγουν τη θεραπεία γιατί έχουν στο μυαλό τους εντελώς ξεπερασμένες και παρωχημένες αντιλήψεις. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάθλιψη θα είναι το 2020 η δεύτερη σε συχνότητα νόσος σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αγχώδεις διαταραχές ταλαιπωρούν πολλούς συμπολίτες μας και επηρεάζουν τόσο την κοινωνική ζωή, όσο και την εργασία. Η έγκαιρη επίσκεψη στον Ψυχίατρο και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας δρουν σαφώς ευεργετικά σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

 

Ποια είναι η άποψή σας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα;

 

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έφερε μερικά πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπως αποασυλοποίηση, αλλαγή τού τρόπου περίθαλψης των χρόνιων πασχόντων, αλλά έμεινε σε μεγάλο βαθμό ημιτελής. Το μεγάλο πρόβλημα όμως στις μέρες μας είναι ότι αποτέλεσε ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Τα κονδύλια για την ψυχική υγεία έχουν περικοπεί σε δραματικό βαθμό, με αποτέλεσμα τόσο την οπισθοδρόμηση, όσο και την υπολειτουργία πολλών μονάδων κοινοτικής ψυχιατρικής, που αποτελούν θεμέλιο λίθο οποιασδήποτε ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.  Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι μεγάλες και γεωγραφικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας όπως η Δυτική Μακεδονία να υστερούν στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

 

 

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Ο Αχιλλέας Οικονόμου είναι Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Έχει εργαστεί στο Συμβουλευτικό Σταθμό Αλκοολικών του 18 άνω, υπήρξε Ψυχίατρος του Κλιμακίου Μυκόνου της εταιρίας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας και Ιατρός τού Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας. Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πολλά διεθνή συνέδρια. Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ειδικευομένων Ψυχιάτρων, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του στο εξωτερικό. Έχει εκπαιδευτεί στη Συστημική -Οικογενειακή  και στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στα Γρεβενά,  στη γωνία των οδών Εμμανουήλ Παππά και Λυκούργου. Δέχεται επισκέψεις κάθε Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα και Παρασκευή πρωί, μετά από ραντεβού στο τηλέφωνο 24620 24170

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικές με ψυχιατρικά θέματα μπορείτε να βρείτε στο www.psyxiatriki.gr