Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Δηλώσεις Δημάρχου Γρεβενών Δ. Κουπτσίδη για τις περικοπές των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Σοβαρό και σημαντικό ζήτημα που αφορά τη βιωσιμότητα και τα οικονομικά των δήμων» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης τη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ, την Παρασκευή 24 Αυγούστου στην Κοζάνη, παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη ενόψει του έκτακτου συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 30Αυγούστου. Συνέδριο που πραγματοποιείται με αφορμή τις περικοπές στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ), που ξεκίνησαν  από μείον 30% τον Ιούλιο και αναμένεται να φτάσουν μέχρι και το μείον 50% μέχρι τα τέλη του έτους, πράγμα που…

θα οδηγήσει πολλούς δήμους της χώρας στο να «κατεβάσουν ρολά».

Κριτική ωστόσο άσκησε ο κ. Κουπτσίδης στα συμβούλια των ΠΕΔ και ΚΕΔΕ λέγοντας: «θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να θέσουμε κάποια ζητήματα για το τι έκαναν οι δήμοι, τα Δ.Σ. των ΠΕΔ και των ΚΕΔΕ μέχρι σήμερα; Ξαφνικά, τώρα υπήρξε το πρόβλημα; Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν περικοπεί, πριν την τελευταία περικοπή,  το 54% των πόρων που αφορούν τις ΚΑΠ και το 55% που αφορούν τη ΣΑΤΑ. Πολύ χλιαρές οι αντιδράσεις. Αφήσαμε από την αρχή να περικόπτονται σημαντικοί πόροι που αφορούσαν τους πολίτες. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και όχι κραυγές, όχι ενέργειες που περιέχουν μέσα τραμπουκισμούς αλλά και τελεσίγραφα που δεν μπορούν να γίνουν.

Έχω κάνει συγκεκριμένη πρόταση στο συμβούλιο της ΠΕΔ, να μην δεχθούμε καμία νέα αρμοδιότητα εάν δεν μεταφερθούν οι πόροι και αντίστοιχα όσες αρμοδιότητες νέες μας δώσουν που δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι να επιστραφούν στα Υπουργεία και στη Γενική κυβέρνηση και να φροντίσουν εκείνοι τον τρόπο να τα υλοποιήσουν».

Παράλληλα, αξιοσημείωτη μερίδα δημάρχων προτείνει τη λύση των παραιτήσεων είτε εξαρχής είτε, κυρίως, ως έσχατο μέσο, αν δεν έχουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις, όπως, για παράδειγμα, να «κατασκηνώσουν» έξω από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ή ακόμα να ζητήσουν τη βοήθεια του ευρωπαίου επιτρόπου, αρμόδιου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν.