Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η σωστή συντήρηση και οδήγηση του αυτοκινήτου τον χειμώνα.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο προϋποθέτουν την σωστή συντήρησή του αλλά και τον σωστό τρόπο χρήσης του στα χιόνια και στον πάγο.

Πίεση ελαστικών
Όταν κάνει περισσότερο κρύο, η πίεση των ελαστικών σας πέφτει. Εάν ένα ελαστικό έχει πίεση 2 bar (29psi) με θερμοκρασία περιβάλλοντος 20°C, για παράδειγμα, η πίεση θα πέσει στα 1.8 bar (26psi) μόνο, αν η θερμοκρασία πέσει στους 0°C. Αν οι πιέσεις των ελαστικών σας είναι χαμηλές όταν τις ελέγχετε με κρύο καιρό, ξαναφουσκώστε τα ελαστικά σας και ανεβάστε τις πιέσεις τόσο, ώστε να είναι όσο συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματος.

Φώτα
Χρησιμοποιούμε τα φώτα μας, την μεσαία σκάλα φώτων και την ημέρα. Τα εμπρός και πίσω φώτα ομίχλης όπου χρειάζεται. Δεν τυφλώνουμε και δεν μπερδεύουμε τους άλλους οδηγούς. Σε ειδικές συνθήκες με υπερβολική ομίχλη χρησιμοποιούμε και τα alarm για να γίνουμε αντιληπτοί από τους άλλους οδηγούς.
Προστασία Κινητήρα
Επιλέξτε το σωστό αντιψυκτικό υγρό για το σύστημα ψύξης του κινητήρα: Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την επιλογή του αντιψυκτικού και επιλέξτε τον σωστό τύπο σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή που κατοικείτε. Αναμιγνύετε με αποσταγμένο νερό στο ποσοστό που ορίζει ο κατασκευαστής. Προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τα έτοιμα υγρά (paraflu)

Ορατότητα
Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αρκετό υγρό για τον καθαρισμό του παρμπρίζ. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να αντέχει σε βαθμούς κάτω του μηδενός. Συνήθως βάζουμε ένα μέρος υγρού- ένα μέρος νερού. Αν το υγρό μας δεν είναι καλής ποιότητας, μπορεί η αντλία του να παγώσει, να κάψει την ασφάλειά της και να σταματήσει και η λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων μιας και συχνά έχουν την ίδια ασφάλεια με την αντλία.
Δεν κυκλοφορούμε με θολωμένα τζάμια και καθρέπτες, δεν βασίζουμε την ζωή μας ή την ζωή των άλλων στην τύχη. Χρησιμοποιούμε για το ξεθάμπωμα των εμπρός και πίσω τζαμιών και τους θερμαινόμενους καθρέπτες της ηλεκτρικές αντιστάσεις. Η ανακύκλωση του αέρα, μας θολώνει περισσότερο τα τζάμια, οπότε την αποφεύγουμε. Το κλιματιστικό κάνει γρήγορη αφύγρανση του χώρου και τα τζάμια ξεθολώνουν πιο γρήγορα. Αν το πρόβλημα είναι έντονο, χρησιμοποιούμε τα ειδικά σφουγγαράκια ή χημικά για καθαρισμό εσωτερικά του τζαμιού. Θυμόμαστε ότι αν το αμάξι θολώνει υπέρμετρα τον χειμώνα, τότε από κάπου έχει βάλει νερά και έχει υγρασία. Βρίσκουμε και διορθώνουμε την εισροή και στεγνώνουμε μοκέτες και μονώσεις. Ότι και να συμβαίνει, ξεκινάμε με καθαρά τζάμια και καθρέπτες, ακόμα και αν πρέπει να τα καθαρίσουμε με το χέρι.


Μαθαίνουμε το αυτοκίνητο μας

Τα συστήματα κίνησης, ευστάθειας και φρεναρίσματος (ESP, traction control, ABS, ή ηλεκτρονικά ελεγχόμενα διαφορικό, την πρόσφυση των ελαστικών και τα ηλεκτρονικά του πριν τα χρειαστούμε, για να μην έχουμε εκπλήξεις.
Αν δεν αισθανόμαστε ‘σίγουροι’ και ‘γνώστες’, ζητάμε από κάποιον που γνωρίζει καλύτερα να μας τα δείξει. , δοκιμάζουμε το ABS, μαθαίνουμε τις αποστάσεις ακινητοποίησης, μαθαίνουμε πως αντιδρά το ESP στην απότομη στροφή τιμονιού αποφυγής εμποδίου. Όλα τα παραπάνω χωρίς αλλά και με αλυσίδες. Εξοικειωνόμαστε με τους διακόπτες της τετρακίνητης, του ESP ή του traction control (TCS – έλεγχος πρόσφυσης).
Τα συστήματα κίνησης, ευστάθειας και φρεναρίσματος , θυμόμαστε όμως ότι δουλεύουν τόσο καλά όσο και η πρόσφυση του ελαστικού με τις αλυσίδες. Δεν είναι ‘μαγικά’ ώστε να αντισταθμίσουν την ανύπαρκτη πρόσφυση, . Μην περιμένουμεδηλαδή το ESP να μαζέψει όλο το γύρισμα με αποτέλεσμα αν έχουμε αλυσίδες και ‘υπερβολική ταχύτητα. την έξοδό μας από τον δρόμο.

 

Μάκης Δημητριάδης