Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Οι απινιδωτές χρησιμοποιούνται μόνο στο 10 % των καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου.

Οι απινιδωτές δημόσιας πρόσβασης χρησιμοποιούνται μόνο σε μία στις δέκα καρδιακές ανακοπές όπου είναι διαθέσιμες οι σωτήριες συσκευές, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της British Cardiovascular Society στο Μάντσεστερ.
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων της Ανατολικής Αγγλίας και το The Circuit, το εθνικό δίκτυο απινιδωτών. Το Circuit χαρτογραφεί τη θέση των απινιδωτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι ώστε οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μπορούν να κατευθύνουν τους παρευρισκόμενους στον πλησιέστερο απινιδωτή σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.
Στη συνέχεια ανέλυσαν την πυκνότητα των απινιδωτών σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, τον αριθμό των καρδιακών ανακοπών, καθώς και τη συχνότητα που χρησιμοποιήθηκαν οι απινιδωτές από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι 1649 καρδιακές ανακοπές σημειώθηκαν στην Ανατολική Αγγλία στο διάστημα των έξι μηνών. Απινιδωτές δημόσιας πρόσβασης ήταν διαθέσιμοι (εντός 500 μέτρων από την καρδιακή ανακοπή) σε 1302 (79%) περιπτώσεις, αλλά χρησιμοποιήθηκαν μόνο σε 132 (10%) των περιπτώσεων.
Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους απινιδωτές, ώστε να χρησιμοποιούνται πιο συχνά.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχουν λιγότεροι απινιδωτές σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές, σε σύγκριση με τις ευκατάστατες/ πλούσιες περιοχές.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι το Λούτον, η πιο υποβαθμισμένη περιοχή στην Ανατολική Αγγλία είχε τα χαμηλότερα ποσοστά απινιδωτών στην περιοχή, με 16 απινιδωτές ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο για την Ανατολική Αγγλία των 72 ανά 100.000 άτομα.
Υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 θάνατοι από καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και λιγότεροι από ένας στους δέκα επιβιώνουν αυτή τη στιγμή. Η άμεση ΚΑΡΠΑ και η απινίδωση μπορεί ναυπερδιπλασιάσουν τις πιθανότητες επιβίωσης κάποιου. Η άμεση ΚΑΡΠΑ και η απινίδωση από παρευρισκόμενους μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, επομένως είναι ανησυχητικό να βλέπουμε χαμηλά ποσοστά χρήσης απινιδώσεων. Υπάρχουν πολλοί γνωστοί λόγοι για τη χαμηλή χρήση απινιδωτών, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης αρκετών παρευρισκομένων στη σκηνή έκτακτης ανάγκης, της δυσκολίας πρόσβασης σε έναν απινιδωτή τη στιγμή που χρειάζεται ή του φόβου ότι θα τον χρησιμοποιήσει. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να
ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές που σώζουν ζωές όταν είναι διαθέσιμες.
Αν αυτά συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, φανταστείτε τι συμβαίνει στη χώρα μας, όπου το δίκτυο απινιδωτών δεν είναι τόσο αναβαθμισμένο. Απαιτείται άμεση ευαισθητοποίηση όλων μας για διεύρυνση του δικτύου απινιδωτών σε δημόσιους χώρους και εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού.

Βασιλειάδης Ιωάννης
Ειδικός καρδιολόγος
Εξειδικευμένος στη σύγχρονη υπερηχοκαρδιογραφία, King’s College Hospital,
Λονδίνο
-EACVI certified in adult transthoracic echocardiography.
-MSc Κλινικής Φαρμακολογίας.
-Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας.
-Πρώην Επιμελητής Καρδιολογικής κλινικής Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου.
—————————————————————
www.cardioecho.gr