Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Αυτή η νεαρή είναι έτοιμη να φέρει την επανάσταση στη σύγχρονη ιατρική

Η 30χρονη εφευρέτης, ήθελε να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Και όταν της δόθηκε η ευκαιρία, δεν την άφησε να πάει χαμένη
Η Maria Pereira έχει βρει τη λύση σε ένα από τα παλαιότερα προβλήματα στη χειρουργική: Πώς να σφραγίζει τις πληγές και τις τρύπες μέσα στο ανθρώπινο σώμα χωρίς να το καταστρέφει.

Το ταξίδι της ξεκίνησε 7 χρόνια πριν, όταν πήρε υποτροφία για να κάνει το διδακτορικό της στο ΜΙΤ.
Ο επόπτης της καθηγητής Jeff Karp, την ξεχώρισε αμέσως από το πάθος της και τη θέλησή της να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Οταν το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης προσέγγισε τον Karp το 2009 για να βρει μια εναλλακτική λύση για τα εσωτερικά ράμματα στην καρδιά, τα οποία προκαλούσαν ανωμαλίες, η Μαρία βρέθηκε επικεφαλής της έρευνας.

Υπήρχε δραματική ανάγκη να βρεθεί λύση: σχεδόν 1 στα 100 μωρά (40.000) γεννιέται με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, και αυτή είναι η κύρια αιτία των θανάτων παιδιών στις ΗΠΑ.

Η καρδιά ενός παιδιού, που έχει το μέγεθος μιας γροθιάς, είναι τόσο εύθραυστη που η συρραφή ιστών μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα. Και καθώς η καρδιά θα μεγαλώνει, θα απαιτούνται όλο και περισσότερες διαδικασίες αποκατάστασης, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη.

Ο στόχος της Pereira ήταν να δημιουργήσει μια κόλλα που θα μπορούσε να δρα μέσα στο περιβάλλον του σώματος, στην καρδιά.

Μια κόλλα που θα μπορούσε να αποδίδει κάτω από υγρές συνθήκες, η οποία θα να είναι αρκετά ελαστική για να διαστέλλεται και να συστέλλεται με κάθε χτύπο της καρδιάς, να είναι υδρόφοβη (για να αποκρούει το αίμα από την επιφάνειά της), βιοδιασπώμενη και μη τοξική.

Το 2012, Pereira σχεδίασε ένα υλικό που πληρούσε όλα αυτά τα κριτήρια και ακόμα περισσότερα: η κόλλα της έμενε ακίνητη μόνο όταν ο χειρουργός έριχνε πάνω της φως, δίνοντάς του τον απόλυτο έλεγχο καθ’ όλη τη διαδικασία εφαρμογής.
Το υλικό που προέκυψε ήταν τόσο πολλά υποσχόμενο, που ο επικεφαλής γιατρός Jeff Karp, μαζί με καταξιωμένους επιστήμονες και επιχειρηματίες, συν-ίδρυσαν την εταιρεία Gecko Biomedical στο Παρίσι και έδωσαν στην Pereira τη δυνατότητα να προχωρήσει αυτή την ιατρική τεχνολογική επανάσταση, από το εργαστήριο στις κλινικές μελέτες.

Η εταιρεία έκλεισε τον πρώτο γύρο της χρηματοδότησης στο τέλος του ίδιου έτους, με αύξηση κεφαλαίου 11 εκατομμυρίων δολαρίων για να προωθήσει τις εργασίες για χειρουργικών κολλών και «μπαλωμάτων» για το κλείσιμο των πληγών.
Μέσα σε ένα χρόνο, η ομάδα της κατάφερε να παράγει βιομηχανικές ποσότητες της συγκεκριμένης κόλλας, από μόλις πέντε γραμμάρια που είχε παράγει στο εργαστήριο.

Με τις κλινικές δοκιμές να αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, το πρωτοποριακό αυτό υλικό θα μπορούσε να φθάσει τα χειρουργεία μέχρι το 2017.

Το όνειρο της Pereira είναι να φέρει την επανάσταση στη σύγχρονη χειρουργική επέμβαση. Μέχρι στιγμής, τα έχει καταφέρει θαυμάσια.

thetoc.gr